Igacz30 dziękuję Byłam przerażona jak mąż zaczął wycinać krzewy,myślałam..jak ja opanuję tę rabatę Ania74 miło mi
To jest rozplenica 'Hameln',za nią rośnie miskant 'Hinjo' a za miskantem następna rozplenica 'Moudry',widać tylko jej czubek
Asiu aparatu szkoda ,ale widocznie mus kupić nowy tylko nie wiem kiedy to nastąpi więc na razie będzie brak fotek
Asiu dzięki ,ale jak przyjedziesz do mnie to zmienisz zdanie z Parku na parczek i to będzie bliższe prawdy
Dobrej nocy Asiu ,wejdź na pw. buziaki
Jagódka co do trawy to już wiesz miskant olbrzymi czy ????
Aparatu szkoda tym bardziej, ze chciałaś pokazać z innej strony - nowe spojrzenie. Od strony tarasu również pięknie. I tu w spokoju możesz wypocząć bo niczego już nie musisz zmieniać, niczego nie musisz przesadzać, nieczego nie musisz pielić. Wszystko na swoim miejscu - jedo słowo, jedno a opisuje wszystko - pięknie
Czy ja nie miałam racji pisząc park teraz tylko dopiszę Park Narodowy
Miłej nocy
Asiu dzięki Tobie co prawda mieszkamy dość daleko od siebie ,ale zawsze bliżej niż np.do Rzeszowa
Asiu deszczyk był taki sobie burza była ale mało deszczu niestety tak ,że dzisiaj już z rana M podlewał szczególnie hortki .A co to za trawka ? może miskant giganteus on rośnie bardzo duży ,właśnie do 4 m ,miejsce na pewno znajdziesz ,buziaki miałam następnych gości
Już widziałam Przemko napisał, że chyba miskant chiński.
A ja też wiem, że mój to miskant olbrzymi i aby uchronic się przed aneksją przez niego całej działki pójdzie do donicy
Chce żyć musi się dostosować do warunków panujących w moim małym ogrodzie -reżum musi być
Pozdrawiam
tak, tam teraz tylko kwitnie przetacznik Christa, szałwia omszona i róże, są bardzo wysokie, ponad 2 metry, dołem posadziłam 2 młode, też na miejsce firletki, wzdłuż brzegu ta brązowa turzyca
...pomysł z trawą i jeżówkami podoba mi się, ale nie mogą być różowe, musiałabym dać białe lub żółte, nie mam...miskant Ml rośnie zbyt duży, zasłoni za dużo, jeszcze sobie po przymierzam, dzięki wielkie za podpowiedź
tu będą dodatkowo buki lub ambrowce....myślę
tyły domku letniego
tu już limki na dobre kwitną i ta trawa Vertigo rośnie dosłownie w oczach
Jeśli coś chcesz zasłonić to w żadnym wypadku nie trawą, nie miskantem, bo zasłona ma być całoroczna a nie od maja dopiero wyłazić. Odradzam więc miskant
od dołu:
begonia, runianka japońska, jakaś niebieska hosta, cyprysik filifiera aurea, żurawka georgia peach, trzmielina , niska trawka o nieznanej nazwie, trzy cisowe kulki
piętro wysokie to:
hortensja limeligt, miskant variegatus, miskant gracilimus, na końcu nie widoczna z tej strony angielska róża
coś jeszcze muszę dosadzić do tych donic:
tu są cisy i łyso..
(cisy są ratowane, odbiły po wysadzeniu z podmokłego gruntu więc jest coraz lepiej
a tu dereń Ivory Halo x 2, perukowiec Royal Purple, miskant z czerwonym pióropuszem i bluszcz białobrzeżony - wszystkie strasznie słabo rosną. nie wiem czemu
Ja też czytam i jak coś ważnego, zapisuję na boku np. czym pryskać róże, lub nawozić trawnik itd bo trawnik u mnie żółty, sucho, dziur pełno po sikach psów i krecie i oczywiście wydziabywałam chwaśnicę, to mam po prostu dziury i łyso, a przy tych upałach, nie ma szans abym z pozytywnym skutkiem miała trawnik, bo nie da się podlać..
...ale nie myślę o tym, cieszę się innymi roślinami, przesadzałam i sadziłam lawendę na patelnię, zabrakło mi 10 i siewki rozplenic tam dałam i nową trawę, nie wiem czy ktoś ma i co o niej wie, ja nic......
a ja hakone, mskant Ml i roplenice...chociaż i inne też
MISKANT FLAMINGO
i jego początkujący kwiatostan
i było dalsze przenoszenie żurawek oraz przy okazji skubanie tych spalonych liści, jeszcze mi zostało 12 do przeniesienia i do laurowiśni dojdą hortensje...chyba ogrodowe
a do donic dałam szałwię omszoną, myślę, że będzie zimować i juz kwitnie i nie będę się bawić w jednoroczne
i daje radę na suchym
1. pienny zółty cyprysik, kulka na pniu lub trzmielina żółta na pniu
2.miskant Variegatus
3.kule zielone
4.też miskant Variegatus (zdublował mi się nr)
5.Berberys cięty w kulę
6.Coś pomarańczowegop np. zurawka
7.czarny konwalnik
8.żółte cosik, albo białe np. turzyca Evergold, albo Hakonechloa (jednak chyba będzie za wysoka, szukaj niskiego żółtego.
Kasiu,
ładnie u mnie zimuje miskant ML, Herman Mussel, Zebrinus, rozplenica też dała radę. Gracilimusa nie mam, posadziłam Malepartusa i Punktchen ale nie wiem czy da radę u mnie.
Do róż idealnie pasuje przetacznik,szałwia, dzwonki, odętka, ostróżki, lawenda i trawki.
Może tu znajdziesz inspirację na rabatę różaną? http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=41&t=19464&start=14