Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

ATK 21:35, 17 sie 2014

Karolino, myślałam o iglakach. Poza tym jakoś nie widzę krzewów/drzew liściastych na tle liściastych. Pomysł padł na np. świerk serbski nana, ponieważ jak pisze Danusia formy nana wskazane są do małych ogrodów, czyli mojego. Co ważniejsze za płotem w niewielkiej odległości sąsiedzi mają taras, na który nie chcę aby padał ogromny cień. Zależy mi aby zasłonić płot i drewutnię sąsiadów, która lada chwila powstanie.

Dzieci bardzo chcą mieć swoją choinkę.

A może ktoś podpowie mi inny iglak o pokroju choinki?
ada14 21:37, 17 sie 2014

To jest stare zdjęcie, ale tak właśnie wygląda ta moja pergola. W tej chwili obie róże się spotkały. Nie jest to trafne miejsce, niestety kilka lat temu nie przemyślałam do końca pomysłu z ustawieniem jej tam. W miejscu, gdzie stoi czerwone krzesełko chciałabym postawić pawilon ogrodowy. Jak pisałam, pergola jest za niska aby wykorzystać ją jako fajną "bramę" przed pawilonem. Może być wykorzystana tylko jako element ozdobny, dlatego wraz z różami chciałam ją przenieść w inne miejsce. Dlaczego hortensje w donicach? Nie wiedziałam czy ich kwaśne wymogi będą odpowiadały różom.
Skoro jednak moje róże mogą nie przeżyć, muszę pomyśleć na innym rozwiązaniem.
aaga 23:38, 17 sie 2014

Witajcie.Zakochalam sie w ogrodzie z lustrem i podobna rabate z hortkami i zurawkami zrobilam u siebie
nie mam pomyslu jak pociagnac to dalej..moze pomozecie?
Chce obsadzc teren pod brzozami myslalam o wrzosach,dereniach i trawach choc moze dodac tam azalie?przy samym ogrodzeniu z sasiadem nasadzone sa tuje (musialam zasadzic jako zamienne nasadzenia juz 3 lata temu)i trawy miskant giganteus.Jest to teren pod duzymi brzozami ktorych jest az 13 wiec wyobrazacie sobie ile lisci do grabienia..

agamad 23:57, 17 sie 2014

Witam.
Jestem na etapie projektowania rabat w stylu formalnym. Planuję obsadzić rabaty 3 m x 3 m: obwódka z bukszpanu, w centrum rabaty stożek z bukszpanu, zaś na całej rabacie rośliny zadarniające, okrywowe- najlepiej zimozielone imitujace trawnik podobnie jak w wielu ogrodach prezentowanych na blogu przez P. Danusię. Zależy mi na kontraście pomiędzy zielenią bukszpana a zielenią roślin zadarniających. Pomyślałam o runiance japońskiej, którą mam już w ogrodzie. Jednak te rabaty są w pełnym słońcu przez cały dzień i obawiam sie, że runianka nie da rady. Prosze o popradę dt roślin, które taki kontrast zapewnią i dadzą radę w pełnym słońcu.
Pozdrawiam
Agnieszka
waldek727 02:58, 18 sie 2014

Agnieszko.
Poza tym, że rabata jest nasłoneczniona warto jeszcze wiedzieć przed doborem roślin jaką gleba posiada strukturę, oraz jakie jest jej pH. Są to równie ważne czynniki gwarantujące w późniejszym czasie prawidłowy ich rozwój i dobrą kondycję. Przedstawię Ci kilka swoich propozycji roślin do półcienia lub na stanowisko słoneczne, oraz zamieszczam własną wizualizację trzech ogrodów w Polsce w których uwzględniłem też, albo przede wszystkim rośliny okrywowe.
Acena, sagina, macierzanka, floksy szydlaste, kopytnik, trzmielina Fortune^a, iglaste krzewy płożące oraz powojniki bylinowe z grupy heracleifolia.

EwaG 07:20, 18 sie 2014

agamad napisał(a)
Witam.
Jestem na etapie projektowania rabat w stylu formalnym. Planuję obsadzić rabaty 3 m x 3 m: obwódka z bukszpanu, w centrum rabaty stożek z bukszpanu, zaś na całej rabacie rośliny zadarniające, okrywowe- najlepiej zimozielone imitujace trawnik podobnie jak w wielu ogrodach prezentowanych na blogu przez P. Danusię. Zależy mi na kontraście pomiędzy zielenią bukszpana a zielenią roślin zadarniających. Pomyślałam o runiance japońskiej, którą mam już w ogrodzie. Jednak te rabaty są w pełnym słońcu przez cały dzień i obawiam sie, że runianka nie da rady. Prosze o popradę dt roślin, które taki kontrast zapewnią i dadzą radę w pełnym słońcu.
Pozdrawiam
Agnieszka

Jako wypełnienie możesz użyć zimozielonej trzmieliny płożącej (jest zielona, połączenienie zieleni i bieli lub żółci) lub bardzo niskie jałowce płożące (niebieskawe, zielone).
EG
EwaG 07:29, 18 sie 2014

waldek727 napisał(a)
Agnieszko.
Poza tym, że rabata jest nasłoneczniona warto jeszcze wiedzieć przed doborem roślin jaką gleba posiada strukturę, oraz jakie jest jej pH. Są to równie ważne czynniki gwarantujące w późniejszym czasie prawidłowy ich rozwój i dobrą kondycję. Przedstawię Ci kilka swoich propozycji roślin do półcienia lub na stanowisko słoneczne, oraz zamieszczam własną wizualizację trzech ogrodów w Polsce w których uwzględniłem też, albo przede wszystkim rośliny okrywowe.
Acena, sagina, macierzanka, floksy szydlaste, kopytnik, trzmielina Fortune^a, iglaste krzewy płożące oraz powojniki bylinowe z grupy heracleifolia.

Kopytnik w słońcu za nic nie urośnie. W półcieniu chyba tylko przy dużej wilgoci. To jest roślina do głębokiego cienia.
waldek727 07:48, 18 sie 2014

Jasne Ewo.
Zamieniamy kopytnika na tojeść rozesłaną.
popcorn 10:24, 18 sie 2014

ATK napisał(a)
Karolino, myślałam o iglakach. Poza tym jakoś nie widzę krzewów/drzew liściastych na tle liściastych. Pomysł padł na np. świerk serbski nana, ponieważ jak pisze Danusia formy nana wskazane są do małych ogrodów, czyli mojego. Co ważniejsze za płotem w niewielkiej odległości sąsiedzi mają taras, na który nie chcę aby padał ogromny cień. Zależy mi aby zasłonić płot i drewutnię sąsiadów, która lada chwila powstanie.

Dzieci bardzo chcą mieć swoją choinkę.

A może ktoś podpowie mi inny iglak o pokroju choinki?

hej, to ok, jeśli to ma być 1 świerczek - czemu nie
a z ciekawszych - może świerk inversa? u mnie robi za choinkę
http://www.madik88.is.net.pl/images/kategorie%20roslin/iglaki/inversa.jpg

popcorn 10:28, 18 sie 2014

aaga napisał(a)
Witajcie.Zakochalam sie w ogrodzie z lustrem i podobna rabate z hortkami i zurawkami zrobilam u siebie
nie mam pomyslu jak pociagnac to dalej..moze pomozecie?
Chce obsadzc teren pod brzozami myslalam o wrzosach,dereniach i trawach choc moze dodac tam azalie?przy samym ogrodzeniu z sasiadem nasadzone sa tuje (musialam zasadzic jako zamienne nasadzenia juz 3 lata temu)i trawy miskant giganteus.Jest to teren pod duzymi brzozami ktorych jest az 13 wiec wyobrazacie sobie ile lisci do grabienia..

Jak ładnie!! Dobrze rozumiem, pod brzozami chcesz zdjąć całą trawę i zrobić dalej rabaty? Podobają mi się trawy, duża ilość, a z przodu rabaty gdzie jest słońce, wrzosy, dużo, sadzone plamami - jednakowe po kilkanaście sztuk

A jeśli zostaje trawa pod brzozami, to podobają mi się hostowe skarpetki A z takich pięknych drzew nie miałabym nic przeciwko żeby grabić listeczki. A może łatwiej byłoby zebrać te liście kosiarką, po prostu??
pozdrawiam!