Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zieleń, drewno i antracyt 14:26, 12 cze 2023

Do góry
DariaB napisał(a)
Zrobiłam tak jak radziłaś z obżeraną przez ślimaki dalią ale nadal wystaje smutnie z ziemi zeszłoroczny pęd. Czy Queen of Sweden jest u Ciebie dużą różą? Kusi mnie od kilku lat ale boję się, że jest duża i potrzebuje sporo miejsca, a u mnie z tym kiepsko.

Trzymam kciuki za chęć do życia Twojej dalii
Queen of Sweden nie jest u mnie maluszkiem. Nie tnę jej nisko, bo rośnie w drugim rzędzie różanym. Dorasta do ok 1,2m i podobnej szerokości. Tylko ma formę odwróconego stożka i właściwie przy ziemi nie zajmuje dużo miejsca.
W tym roku kiepsko wschodzą mi jednoroczne wokół niej i dzięki temu można dobrze zobaczyć jej kształt (co akurat wcale mnie nie cieszy, bo zamysł był trochę inny ) Ja ją dodatkowo trochę "poszerzyłam" - celowo zostawiłam więcej gałęzi i dla uzyskania zamierzonego kształtu rozdzieliłam je drewnianymi rozpórkami. Chociaż, moim zdaniem, ona bez niczyjej pomocy przybiera formę V.
Wstawiam zdjęcia z przodu i boku.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:26, 12 cze 2023

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Druga rabata to trawnik zakryty kartonami, zasypanymi liśćmi z drzew, trocin nie miałam, ale jak będę mieć to zasypię grubszą warstwą te kartony.

posadzona magnolia black tulip/ gennie, oczar Jelena i rodek.

Dołki większe zaprawione tak jak na poprzedniej rabacie
podoba mi się

no sposób z kartonami to muszę wypróbować... myslisz że zrębkami z dzew liscistych to możnaby zasypywać?
nowe rabaty fajnie wkomponowaliście...łąką na pewno na zywo lepiej wygląda jak faluje a wczoraj wiało wiec musiało być zjawiskowo...nawet sie przyznam że juz jechaliśmy na rowerach w te okolice ale musielismy zawrócic bo wiało strasznie i dzieciaki już nie dawały rade te młodsze no ale kiedys sie spodziewaj wizyty rowerzystow
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 13:17, 12 cze 2023

Do góry
Kilka zaległych słonecznych fotek, głównie różanych
Piano i Ascot

NN

Dzwonek Sarastro
Grzebiuszka ziemna 13:05, 12 cze 2023

Do góry
Motylkowa zwiewność od lewej występują:
- rusałka admirał
- rusałka pawik
- rusałka ceik
- rusałka pokrzywnik

Trawiasto liściasty bez thui 13:00, 12 cze 2023

Do góry
Serdecznie zapraszamy pszczoły, motyle i inne bzyczki. Pobyt z wyżywieniem gratis, ilość miejsc ograniczona.

Trawiasto liściasty bez thui 12:47, 12 cze 2023

Do góry
Zamontowałem wreszcie większość mat wiklinowych na północnym ogrodzeniu. Fajny efekt, wreszcie jest kontrast dla zielonych roślin które wcześniej ginęły optycznie na tle zaniedbanego haszczowiska u sąsiadów.

Grzebiuszka ziemna 12:42, 12 cze 2023

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Nie wiem co piękniejsze? Zwiewne maki czy ten biały pajączek.
Zdjęcia z Islandii niesamowite!

Haniu - dzięki jeszcze mam takiego, opalizującego w moich zbiorach na różowym łubinie

a apropo's maczków kiedyś malowałam akwarelkę :

oraz grafikę pt "Papawerynowe miasteczko"

Basiu - ja też nie boję się pająków, ale były to jedyne z wielu żyjątek, których irracjonalnie się bałam, świadomie pokonałam swój lęk. Zwycięzca jestem, a co!

Agnieszko - dziękuję, no tak jakoś rogownica się pięknie rozrosła w tym roku

Alu - Rose de Tolbiac dziękuje i też mi się podoba, ale już traci pierwsze kwiatki, czemu tak szybko? Obcinasz przekwitłe? Na jakiej wysokości?

Ewo - ta roślinka na pniu to też rogownica, tyle że w suchej fazie ale wyglądała ładnie przed suszą

Asiu fajnie, ze Ci się oczko podoba 9 czerwca padało, nawet sporo, ale teraz susza że hej, podlewam codziennie małe czarne doniczki z wysiewami, bo z nich szybko paruje woda, a resztę co 2-3 dzień w zależności.

Dorota321 napisał(a)
Pięknie zagospodarowałaś otoczenie oczka, wygląda bardzo naturalnie.

dzięki Dorotko - też je lubię chociaż coś, bo przy Twoim pięknym ogrodzie wymiękam

Grażynko
- buziaczek z podziękowaniem
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 12:42, 12 cze 2023

Do góry
anuska2507 napisał(a)
Ma potencjał ta kocimiętka

To u Ciebie raczej odrost. U siebie widziałam malutką sieweczkę, widać było, że wyrasta z pestki, chociaż podobno umbry też raczej nie zawiązują owoców, ale kilka się znalazło

O tak, ma! Sama jestem w szoku jakie to bydle wyrosło Zaskoczona byłam tym odrostem, teraz się boję, że będą mi się pojawiać wiśnie w niespodziewanych miejscach, a mam 3 Kanzany.

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 12:39, 12 cze 2023

Do góry
Moje bukszpany w donicy:

Z zewnątrz wszystko ok

Ale w środku więdną listki

Sporo już ich obleciało

Nie jest to ćma bo żadnych szkodników nie widać.

To jedyne bukszpany jakie mam w donicy, reszta rośnie w gruncie i nic im nie dolega.

Co to może być?

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 11:54, 12 cze 2023

Do góry
DariaB napisał(a)

Wszystko ładne, ale cóż to za kocimiętkowe potwory

Jesteś pewna, że przy wiśni to odrost? U mnie wiśnia umbra zawiązała kilka owoców i z nich się wysiała.

Ogród zacząć czas. 11:27, 12 cze 2023

Do góry
MartaCho napisał(a)
Trochę się niesowio, wróć- nieswojo czuję, jak mnie tak obserwują w ogrodzie

OMG! Niesamowite! Ale się gapią
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 11:23, 12 cze 2023

Do góry
daredevil napisał(a)
Pół warzywnika bez chwastów, jupi

Nie masz mszyc na bobie? U mnie co dziennie nowy krzak zainfekowany.
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 10:54, 12 cze 2023

Do góry

Na ostatnim zdjęciu w ramach ciekawostki to chyba odrost korzeniowy wiśni Kanzan, jakieś 1,5 m od matecznej rośliny.
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 10:51, 12 cze 2023

Do góry
Oprócz typowo roboczych widoków mam też takie, które już przyciągają wzrok i powodują radość

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 10:46, 12 cze 2023

Do góry
Weekend minął mi nie inaczej jak ogrodowo. Jutro ma być chłopak do ścieżki więc zabrałam się za odchwaszczanie. Robię to chyba po raz 5 w tym miejscu i szczerze mam dość i marzę, żeby już to skończyć. Na jesień wszystko było zryte glebogryzarką i oczywiście zarosło zanim się ścieżki doczekało. Na dodatek chyba mnie mrówki pogryzły bo mnie okropnie w nocy palec swędział, aż spać nie mogłam

Odchwaszczam też rabatę bylinową za domem, ściółkuję póki co tylko kartonami, walczę z pokrzywami i powojem przerastającymi od sąsiada. Nie ma lekko. Całe szczęście popadało, bo ziemia już była jak skorupa.

Ogród Basi i Romka 10:37, 12 cze 2023

Do góry
Basieksp napisał(a)
Dziś byłam w ogrodzie mojej mamy ogród, ogródek typowo wiejski, robi się tam coraz większy busz pokarzę parzydło leśne też je mam, ale moje w porównaniu do tego jest malutkie

A tu równie duży dereń biały, z białymi liśćmi i drugi z żółtymi

Pięknie się krzewy prezentują.
Parzydło piękne.
Moje w ubiegłym roku coś zzarlo.
I same sztywne łodyżki zostaly
W tym roku odbiło. Ale jeszcze w tym roku mi nie zakwitnie.
Szkoda, bo to efektowna roślina.
Pachnący różami, malowany bylinami 10:14, 12 cze 2023

Do góry
ewsyg napisał(a)

Szykuje się też róża Munstead Wood. Ma niepokojąco żółte liście i nie wiem dlaczego. Zasilona wiosną jak pozostałe. Albo miała za sucho, albo ma mrowisko w korzeniach, albo choroba.

Ewo podczytuję sobie wątek "Trawiasto liściasty bez thui" i tam "na oko" ujrzałam coś co może podobnie wyglądać, te suche listki na obrzeżach, ale nie wiem czy ta choroba grzybowa może dotykać róże?
W każdym razie wart o również pod tym kątem sprawdzić:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/11085-trawiasto-lisciasty-bez-thui?page=27
zobacz roślinę 5 zdjęcie - wygląda podobnie:
00:40, 28 kwi 2023
Ogród w dolinie 09:47, 12 cze 2023

Do góry
Roocika napisał(a)
Jak myślicie werticilioza?

Chwaliłam grujka? Eh ....
Czym zrobić oprysk?

Zobacz Asiu:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/11085-trawiasto-lisciasty-bez-thui?page=27
Ogród w dolinie 09:39, 12 cze 2023

Do góry
Roocika napisał(a)
Weekendowe kadry.
Piwonie raz jeszcze, bo tak gorąco, że zaraz ich nie będzie.

Te dwa kwiaty bardzo ciekawe, które posadzonych przez Ciebie pachną?
Z grujecznikiem nie pomogę, ale na fotce to tak jakbym widziała swojego. Ja tak zainfekowane pędy wycinałam jak jeszcze były cienkie. Muszę do niego zajrzeć.
System automatycznego nawadniania 09:17, 12 cze 2023

Do góry
AndrzejP4 napisał(a)
Dzień dobry!
Mam już założony układ nawadniania. Niestety 1 zraszacz PROS-04 z dyszną MP2000 90-210 umieszczony w narorożniku ewidentnie nie dolewa - osiąga zasięg 4.5 m zamiast deklarowanych 6m.

Ciśnienie w sieci mam 5 bar. Ciśnienie w korpusie zraszacza mierzone manometrem podczas pracy - 3.5-4 bar.
Wymieniłem już korpus oraz dyszę na inne egzemplarze - zasięg nadal jest poniżej wymaganego.
Regulacja odkręcona na max.

Czy przyczyną może być znajdująca się w bezpośrednim kontakcie ze zraszaczem - palisada betonowa?

Mogę spróbować zastosować korpus PROS-06 lub PROS-08, który wysuwa się odpowiednio 5 i 10cm wyżej.
Próbowałem założyć dyszę mp3000 ale niestety ma zbyt duży zasięg - podlewa o metr za daleko mimo skręcenia regulacji na minimum.

Z tego co widzę, ma Pan korpus z regulacją ciśnienia (brązowa nakrętka 2,1 bar), więc niezależnie od ciśnienia w sieci dysza pracuje z ciśnienim 2,1 bar i nie osiąga zakładanego zasięgu.

Proszę zastosować korpus/zraszacz bez regulacji - zwykłego prosa-04 z czarną nakrętką (Pro-Spray-04 firmy Hunter), lub ewentualnie Pros-04-prs40 z szarą nakrętką (mało populary).

Pozdrawiam,
Tadeusz Głowacki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies