Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:04, 02 cze 2015

Do góry
mateuszmichn napisał(a)
Piękny ogródeczek, zwłaszcza czosnki

Bardzo Ci dziękuję za wizytę, może bliżej week będzie więcej czasu na ogrodowisko

na razie wszystko w biegu bo czas jest cudny dla ogrodów

Kiedyś będzie tu ogród 23:02, 02 cze 2015

Do góry
Marga napisał(a)
Witaj Aniu,
Jestem pod wrażeniem Twoich pięknych zdjęć (moje zawsze są takie bez wyrazu :/) i soczystych roślinek. Masz już ich naprawdę sporo! Działkę masz dużą (podobnie jak ja) i z zainteresowaniem będę śledzić postępy u Ciebie oraz wyczekiwać nowej porcji fotek.
Pozdrawiam serdecznie

Witam serdecznie w moich skromnych progach. Roślinek niby trochę jest, ale to zaledwie kropelka w morzu potrzeb. Niestety duża działka ma zalety, ale i wady. Ale to przecież dobrze wiesz. Ja również będę z uwagą śledzić twoje poczynania, bo już doczytałam że projekt gotowy.
Pozdrawiam.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 23:01, 02 cze 2015

Do góry
Przystanęłam dziś na chwilę przy tarasie żurawkowym ale od tylnej strony i jedna rzecz mi się rzuciła w oczy.

Czy nie lepiej prezentowałyby tatarki zamiast tych jaśniejszych żurawek z przodu tarasu ?
A może po prostu zamiast czerwonych dołożyć zielone żurawki ?
I pytanie o carexy, które między żurawkami prawie zginęły, w które miejsce je przesadzić i czy w ogóle tu są potrzebne ?

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:01, 02 cze 2015

Do góry
Mathildis napisał(a)

jak dla mnie jest OK, a jak już azalia się rozrośnie to pomyślisz gdzie hostę przenieść

dzięki, chyba tak zrobię, choć pewnie posadziłabym azalię ciut dalej w głąb rabaty i chyba wyżej ją posadzę,
nie wiem kiedy ten zabieg dokonać teraz po kwitnieniu czy jesienią

azaliowy czas nie minął jak dobrze

Kwiatowy ogródek Monteverde 22:59, 02 cze 2015

Do góry
Przekwitają rodki ale jeszcze będą niektóre zakwitać

Calsap

America

azalia ale Bogdzia pisala, że to nie Gibraltar także nie piszę nazwy

C White

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:58, 02 cze 2015

Do góry
Rench napisał(a)
Śliczny ten azaliowy czas.
Moje dzwonki jeszcze nie kwitną.
Nie wiem dlaczego,ale moje rosną w jakimś nieokiełzanym buszu,nie tworzą ładnych kęp
Czerwone werbeny też mam,bo je bardzo lubię

Dzwonków chciałabym wiele a dziś jakiś skupiony kupiłam

kwitną w donicy

a tu mrówki zniszczyły mi sliczną kupkę dzwonków

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:57, 02 cze 2015

Do góry

Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 22:57, 02 cze 2015

Do góry
anna_g napisał(a)
Polar Bear z zeszłorocznego patyczka

a to tegoroczne patyczki Miśków

patyczek limki przyjął się tylko jeden...

Gratulacje, pięknie Ci się ukorzeniły... może ja też spróbuję
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 22:55, 02 cze 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)

Szkoda Renatko, że nie dałaś się namówić na mieszankę traw z firmy Barenbrug.
No trudno. Wybór należy do Ciebie.
Sześcioletni trawnik. Zastosowana mieszanka Barenbrug Exclusor Gazon Elite z niewielkim dodatkiem angielskiej Geolii.

Przed pierwszym wiosennym koszeniem i nawożeniem /sezon 2015/.

I po.

a ja jeszcze nie kupiłam trawy ... odsuwam ciągle w czasie tę decyzję ... podpytuję to tu to tam ... już byłąm zdecydowana na zakup Barenbrung Exclusor Gazon Elite kiedy eM zaczął dociekać i stwierdził, że trawa holenderska nie nadaje się na nasze warunki ... i zgłupiałam ... od poniedziałku pyta mnie czy kupiłam a ja wciąż niezdecydowana ... a tu masz taki post i ... zdjęcie. Wybacz mi to pytanie, ale naprawdę Twoja trawa nie jest z rolki??? ... i kiedy ją siałeś?
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:55, 02 cze 2015

Do góry
z boku

i z góry w dół czyli do piekła? .... no w końcu ognisko to ogień

na ostatnim zdjęciu dobrze widać różnicę w poziomie gruntu to właśnie z tej prawej strony, gdzie schody tak mocno wystają ma powstać ta rabata z suchą rzeką nad którą przerzucę mostek, to tu brak mi pomysłu na obsadę, a chciałabym żeby wyglądało naturalnie, jak drzewo się z patynuje jeśli wcześniej się nie rozsypie to chyba fajnie będzie wyglądało.
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:55, 02 cze 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
PRZEANALIZOWAŁAM, że azalie mają udane towarzystwo. I wcale nie za dużo host.
Ja mam dalie siane już wysadzone w gruncie. Ale ten zimny wiatr smaga je okrutnie.

Takie doniczkowo lubię.

Ewa dziękuję za analizę .
Jeśli powiadasz że host za dużo nie jest to ok. Zaiste towarzystwo azalii udane choć ta japońska ma za mało kontrastu i chyba tam czosnki posadzę.

A moje dalie takie z karpy jeszcze w donicach ale chyba już czas na rabatę

a to angielska czyli stamtąd i 10x droższa niż u nas na rynku - no ale jedna
i mdleją jej listki w mega słońca jakie teraz jest - chyba ją ulokuję jednak w rabacie jutro

Kulą w płot 22:54, 02 cze 2015

Do góry
Ceiba święte drzewo majów. Widzicie oko?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:54, 02 cze 2015

Do góry
Moje ulubione zestawienie szałwi z bodziszkiem

Wiśnia osobliwa odm. kulista - Prunus cerasus "Umbraculifera" 22:54, 02 cze 2015

Do góry
Loosiuu napisał(a)
A nie stosujesz może zimą soli na podjeździe? Na pewno tylko florovit? Jak często? Nie przesychają, a może za mokro?

Porównanie liści może wskazywać na niedożywienie. Teraz trzeba ustalić czemu ono nastąpiło. Najlepiej napisz jaką mają ziemię!

Nie stosuje soli. Droga przy moim domu tez nie jest sypana solą. zakładów przemysłowych brak. Jaką ziemię - odpowiem bardzo nieprofesjonalnie - rodzimą - tyle że do pewnej (nie pamietam niestety jakiej) głębokości bo dalej są warstwy podjazdu (podjazd wyniesiony jest nad teren gruntu w najwyższym miejsci na 1,7 metra). Pod wiśniami rosna trawy i bukszpany i im nic nie dolega. Wygląda to tak - najblizsza wiśnia zdrowa, dalej chorując, dalej właściwie martwa.

Hortensjada 22:54, 02 cze 2015

Do góry
Na dobranoc upojny zapach Niech wyobraźnia działa

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:52, 02 cze 2015

Do góry

Kulą w płot 22:51, 02 cze 2015

Do góry
I jeszcze jacaranda i hibiskus

Hortensjada 22:51, 02 cze 2015

Do góry
Dzięki wszystkim za odwiedziny i miłe słowa

Wracając do pytań:
Cedr mieszka w moim ogródku prawie od początku czyli ponad 7 lat, jest dość wrażliwy na mróz więc nie w każdym rejonie można go sadzić ( chociaż muszę powiedzieć, że w ciągu tych lat ostrą zimę też przeżył i wyszedł bez szwanku)

Co do hortensji to bardziej powinno nam zależeć na ilości pędów niż na ich wysokości, Długie, pod wpływem ciężaru kwiatostanów, będą sie brzydko przewieszać zwłaszcza chodzi o odmiany o zbitym kwiecie, te bardziej ażurowe nawet wysokie trzymają sie prosto. Większość hortensji tych popularnych jest dość łatwa do rozróżnienia głównie na podstawie kwiatostanu chociaż sprawa się trochę komplikuje właśnie przy ażurowych- jedynie Kyushu jest rozpoznawalna na pierwszy rzut oka. Co do gęstości sadzenia- albo wybieramy od razu 1-1,2 m i cierpliwie czekamy 3-4 lata aż się zejdą, lub tez sadzimy gęściej wychodząc z założenia, że za jakiś czas co druga jest do przesadzenia ale efekt wizualny szpaleru mamy prawie natychmiast ( przesadzanie znoszą dobrze)

Na koniec trochę kolejnych fotek, żeby nie było za szaro

Limelight

Silver Dollar

Early Sensation - już z pąkami

I rzadko spotykana o postrzępionych liściach Emerald Lace, jeszcze bardzo młodziutka
Kwiatowy ogródek Monteverde 22:48, 02 cze 2015

Do góry
No już jestem i nie wiadomo czy oglądać fotki czy pisać, tyle zaległości a jeszcze dzisiaj do 21.00 podlewałam bo chociaż nad ranem trochę popadało to sucho bardzoróże na razie kwitną te dwie ale prawie wszystkie maja pączki i czekam kiedy zakwitną kwitnie piwonia majowa

len

rutewki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies