Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Kalina"

Moje zmagania ogrodowe 16:09, 25 wrz 2012

Do góry
Berberys nn

kolejna kalina

horti Magical candle
Moje zmagania ogrodowe 16:07, 25 wrz 2012

Do góry
Hosta od Roberta wypuściła nowe listki

krzewuszka

jakiś cis (chyba)

kalina (po zimie odbiła od zera)

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 21:23, 24 wrz 2012

Do góry
Anitko zostawiam ślad . Moja kalina roserum tez teraz kwitnie, jednym kwiatkiem ale jednak no i horti Anabelka też zaszczyciła mnie nowym pąkiem
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 20:34, 24 wrz 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Aitko czy ta kalina to vatanabe?

Nie to 'ROSEUM', tyle że zaszczepiona na pniu.

Kalinę japońską 'WATANABE' też mam , ma pagodowy pokrój i wygląda tak Obecnie pięknie się wybarwia. To mała sadzonka, ale wiosną była obsypana koronkowymi białymi kwiatkami Polecam!

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 20:21, 24 wrz 2012

Do góry
Aitko czy ta kalina to vatanabe?
Mój jesienny ogród 07:29, 24 wrz 2012

Do góry
Aniu, to zdjęcie wczorajsze, padł mi rubrum, czyli to zdjęcie z wiosny.
Foty z dzisiejszego mroźnego poranka.

szron na altanie, wczoraj wieczorem wszystkie datury zwiozłem na lakiernie, bo tam mam drzwi garażowe a w szklarni tylko 1 metr. Mają tyle pąków, szkoda by było aby to zmarzło.

Kalina koralowa z m. cukrowym. Pozdrawiam i życzę miłego dzionka, podobno cały tydzień mam być boski.
Mój jesienny ogród 21:40, 23 wrz 2012

Do góry
Maju, na moim wygaszaczu pogodynce też zrobiła się jesień i odkręciłem już wszystkie grzejniki i na razie wieczorami palę w dzień nagrzewa mi się w szklarni ale to pewnie ostatni tydzień, bo słońce coraz niżej i słabo grzeje ale dziś ładnie mi się ugrzało.

Dziś ładny dzionek do focenia był i wykorzystałem go dobrze.

Kalina koralowa coraz ładniejsza.

leszczyna turecka

Jabłek w tym roku bardzo dużo.

Zimowity pod jabłąnką.

Grujecznik-pień

Datury porosły mają prawie 3 m aż kładą się na dachu altany, widać po liściach jak czwartkowy mrozek ją liznął.

Trzmielina

astry bujają

jeżówki też
Kalina koralowa 'Roseum' 13:12, 20 wrz 2012

Do góry
tengel27 napisał(a)
Dziś miałem dzień z sekatorem i odkryłem, że moja kalina ukorzeniła sobie 3 pędy. Sadzonki nie są może olbrzymie, ale może ktoś chce?

Niestety z powodu czasowego lenistwa (wstyd się przyznać) nie mam fotki z pełni kwitnienia, ale tak zapowiadała kwitnienie w tym roku:

Miałam taka kalinę,, przez pierwszy rok była sliczna w drugim coraz gorzej wygladała,, gałązki jakies zdrewniałe listki co raz mniejsze a kwiatki nikłe Nie wiem co sie stało Wykopałam ją i niczego nie zauwazyłam w ziemi ani na korzeniach Po przesadzeniu juz nie doszła do siebie .Rosła w pełnym słońcu ,pewnie to było przyczyna ,podlewałam ją codziennie wiec sucho nie miała Jakąs przyczyna byc jednak musiała .Ładne drzewko
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 14:18, 11 wrz 2012

Do góry
berberys niejedno ma imię.. .. niekiedy budzące skojarzenia...
Buk jest taki śliczny?... ma taką jasną korę?.. mój purple był, ale się rozmyślił i usechł... no i się obraziłam na buka.. chociaż Madżenka za kołem sugerowała ekranik z buka czerwonego i w środek COŚ, .. ale chyba skończy się na serbach i w środku COŚ.. czerwonego.. najchętniej kfitnącego

Od pinky winky obraz poza obiektywem...?
Nic to.. wyobraźnię mam

ale tego nie widzę.. a chciałabym...
Enya73 napisał(a)

hortensja bukietowa (biało-różowa), potem weigela pstra (duży krzew), potem pęcherznica kalinolistna 'Diablo D'or', z tyłu wąska wiśnia 'Amanogawa', następnie rozplenica japońska, poniżej karłowa kalina, tawuła 'Gold Flame' , jodła hiszpańska 'Pinsapo keleris', przed nią jałowiec 'Tamariscifolia', z przodu azalie 'Kermesina', rożowe i białe wrzośce,. Przed bukiem weigela 'Monet', potem runianka japońska pstra, dalej trawy 'Red baron', liliowce o różowych i bordowych kwiatach, pomiędzy nimi jeżówki Summer Cream', z przodu żurawki o bordowo zielonych liściach i dąbrówka rozłogowa bordowa (pstra).
'
zwłaszcza Amonagawę, jodłę hiszpańską i buka...
Matko.. jak Ty to spamiętałaś?....
Ze wszystkiego, gdyby teraz zapytać pamiętam weigelę, buka i wiśnię... [url=http://emotikona.pl/emotikony/]
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 14:07, 11 wrz 2012

Do góry
Evchen napisał(a)

Poproszę o przepis na pierwszą rabatę
PIęęęęęęękna...

Evchen dla Ciebie specjalnie:

Żywopłot z tuji Aureospicata
W centralnym punkcie jodła koreańska, ze skarpetą z żółtych kulistych berberysów.
Po bokach z prawej berberys Erecta (zielony), potem Buk 'Purple Fontain', potem kalina o pstrych liściach (odmiany nie pamiętam), następnie hortensja 'Pinky winky', dalej modrzew pendula szczepiony na pniu , kolejno perukowiec (bordowy).
Po lewej stronie od jodły: hortensja bukietowa (biało-różowa), potem weigela pstra (duży krzew), potem pęcherznica kalinolistna 'Diablo D'or', z tyłu wąska wiśnia 'Amanogawa', następnie rozplenica japońska, poniżej karłowa kalina, tawuła 'Gold Flame' , jodła hiszpańska 'Pinsapo keleris', przed nią jałowiec 'Tamariscifolia', z przodu azalie 'Kermesina', rożowe i białe wrzośce,. Przed bukiem weigela 'Monet', potem runianka japońska pstra, dalej trawy 'Red baron', liliowce o różowych i bordowych kwiatach, pomiędzy nimi jeżówki 'Summer Cream', z przodu żurawki o bordowo zielonych liściach i dąbrówka rozłogowa bordowa (pstra).
Mój jesienny ogród 20:50, 09 wrz 2012

Do góry
Danusiu, witam Cię i ciesze się że mnie odwiedziłaś. Grujecznik dopiero się zaczął przebarwiać.
Vito, Karpę otrzepałem i ziemi mało zostało o płukaniu nie wiedziałem. nie chciałem sadzić za głęboko bo u mnie woda wysoko, dół wykopałem na 70 cm więc powinna ziemia trochę opaść. W razie czego to podsypie mały kopczyk. Co do liści grujecznika słyszałem ale nie potwierdzam. Ja czytałem że pachną przed opadnięciem. Jak coś wyczuję dam znać, węch mam dobry.
Bogdziu, postawiłem M przy miskancie aby pokazać jego ogrom, gdy robię samego to nie widać jego wielkości, dla tego kilka razy robiłem sobie z nim zdjęcie, dziś robiłem od północy, przeważnie robię od wschodu. M się spodobało i zażyczyła sobie jeszcze innych fotek, zrobiłem kilkanaście ale pokazałem tylko 7.

Kana, a w tle moja papuga rąbie pudełko od kleju ze złości że poszedłem na dwór sam.

Kalina z miskantem zgrana para.

W czerwcu dostałem powojnika całolistnego i jeszcze będę mógł pokazać Wam jego kwiatki.

Skalniaczek

Klon pensylwański
W ogródku Ani 22:51, 08 wrz 2012

Do góry
Dzisiaj miałam miłe spotkanie z Anią i wzbogaciłam się o kilka roślinek.

rh

kalina

hortensja

rodgersia
Ogród z przypadku 15:05, 05 wrz 2012

Do góry
Wielkie dzięki Popcarol każde słowo każda inspiracja przybliża mnie do celu .
Faktyvznie po lewej od wierzby rośnie kalina nie wiem jaka bo tylko raz zakwitła i owocowała czerownymi kulkami mam nadzieje że da się ja przesadzić ma juz z 7 lat chyba nie podoba jej się u mnie . W tym roku ja przyciełam bo miała problemy i teraz jest lepiej . Szukam inspiracji zapisuję i rozmyślam . Mam czas . Dlatego licze na Wasza ogrodowiska pomoc

Pozdrawiam wpadaj czasem do mnie będzie mi miło.
Ogród z przypadku 12:30, 05 wrz 2012

Do góry
Witam wszystkich serdecznie. Proszę o pomoc w zaprojektowaniu kawałka mojego ubogiego ogrodu bardzo bardzo proszę .Chodzi mi o ten kącik nie mam pomysłu na jego zagospodarowanie rośliny które sadziłam były sadzone z przypadku .Wierzbę posadziłam bo nie miałam co z nią zrobić a za nia rośnie kalina która sama przywiozłam z Ukrainy (prezent od cioci) Na cały ten teren patrzę z tarasu więc chciałabym cieszyć nim oko. Pomóżcie !!!!! czekam na każdą propozycje i kreatywna krytykę

Pomysły na wejście do ogródka-przedogródek 08:58, 05 wrz 2012

Do góry
Fajne to określenie dla horti ogrodowych - okrywowe! Mogę zapożyczyć i używać?

Bardzo rozsądnie podchodzisz to sprawy urządzania ogrodu. W zimę sobie spokojnie poplanujesz, inni pewnie pomogą, bo czasu będą mieć więcej
Kalina klawisze z laptopa wyrywa? Zdolne dziecko
Pomysły na wejście do ogródka-przedogródek 21:41, 04 wrz 2012

Do góry
Hehe Tess złapałaś mój skrót myślowy-okrywowe horti w sensie że na zimę okrywać trzeba dopiero przeczytalam co nabazgroliłam

Na nasadzenia mam miejsca z kraweznikiem z desek rabata ma 3,5 szerokości bodaże także jakieś tło zimozielone ma być, a przed hortensje i trawy
Generalnie zmniejszyłam rabaty na korzyść miejsca do zabawy dla dziecka ( chcę domek ze zjeżdzalnią i huśtawkami), ale w końcu ogród ma być dla całe rodziny.W zimę zrobie jakiś konkretny plan działania o ile w moim wypadku sie da a pozniej stopniowo będę realizować.Puste miejsca na rabacie póki co będą zajmowały cebulowe i pomidorki koktajlowe, bo w priorytecie za rok jest plac zabaw i taras żeby już duże inwestycje zostały powiedzmy skończone.Mam kilka pomysłów ale poradzę się was w czasie bardzie niesprzyjającym siedzeniu na ogródku i jak mi Kalina przestanie klawisze z laptopa wyrywać jak piszę przy niej miłego wieczorka
Ogródek vesper - pomożecie? 00:59, 27 sie 2012

Do góry
vesper napisał(a)

Anula, kalina też mi się podoba. Oglądałam w necie kalinę koralową i ma piękne kwiatostany, przypominają mi hortensję. Może znajdę dla niej miejsce u siebie, bo podobno jest łatwa w uprawie . I mówisz, że pachnie? Własnie, gdyby nie zapach lilaka pewnie nie miałabym do niego takiego sentymentu.

A wiesz, że uwielbiają ją mszyce?! Ja swoją pryskam 2 razy w sezonie bo inaczej to masaakraaa!!!
Ogródek vesper - pomożecie? 14:53, 26 sie 2012

Do góry
Nowych fotek nie mam, ale melduję że lilak-biedak został eksmitowany. Po wykopaniu widzieliśmy, że praktycznie nie wypuścił nowych korzeni, może jakiś jeden kikutek się bielił.
I teraz nie wiem, co w róg rabaty dać. Mam małego lilaka, z odrostu, z dużym korzeniem, więc na pewno przyjąłby się, ale jest tyle piękniejszych drzew...

Anula, kalina też mi się podoba. Oglądałam w necie kalinę koralową i ma piękne kwiatostany, przypominają mi hortensję. Może znajdę dla niej miejsce u siebie, bo podobno jest łatwa w uprawie . I mówisz, że pachnie? Własnie, gdyby nie zapach lilaka pewnie nie miałabym do niego takiego sentymentu.

Moniko, moje zakupy na Broniszach były kompletnie nieudane . Chyba nie trafiłam w miejsce, gdzie bywa Danusia, bo zaopatrzenie było średnie, szukałam citronellek i wrzośców, ale nie było. Ponadto, byłam w tak kiepskiej formie, że ledwo wysiadłam z samochodu, więc przyjemność też żadna. Skończyło się na dokupieniu dwóch sadzonek cisa summergold, ale też jakieś takie powykrzywiane są (mąż wybierał beze mnie)... Będę musiała je mocno przyciąć z nadzieją, że odbiją i nabiorą ładnej formy. Na szczęście nie były drogie, więc mogę się z nimi "pobawić".

No i czekam na kiermasz "Jesień w ogrodzie", na Renku w Gdańsku, we wrześniu. Może upoluję wtedy upragnione wrzośce

Wczoraj i dziś pieliliśmy, kosiliśmy, przycinaliśmy czereśnię, podzieliliśmy karpy piwonii... i kiedy wyszło słońce, niebo było przez chwilę błękitne, to obydwoje stwierdziliśmy, że jest tu pięknie, hehe Chociaż komicznie to brzmi, bo taki zabiedzony jeszcze ten nasz ogródek, ale poczuliśmy wreszcie odrobinę satysfakcji .
Tu dniem swym zmęczona przysiadam na chwilę 15:16, 23 sie 2012

Do góry
Witam!
Rosahumusem podlewałam chyba ostatnio w poniedziałek, jeszcze z raz we wrześniu podleję, ale ja się nie znam na nawozach, więc nie mam pewności czy dobrze robię i nie sugeruj się może mną. Generalnie podlewam te rośliny, do których nie mam specjalnego nawozu (do iglaków, rh, hortensji mam inne), kalina, bezo czarnych liściach i krzewuszki rosną jak szalone (w zeszłym roku nie miały takich dużych przyrostów), podlewam też żurawki, ale tu trzeba uważać na liście- podlewam zawsze wieczorem, chlapnęłam u kilku na listki i na drugi dzień, zwłaszcza u żółtych, listki były jakby poprzypalane. Teraz się starałam, listków nie podlałam i jest dobrze

Doczytałam, że Romka o liściach też Ci napisała

Pozdrawiam
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 10:15, 22 sie 2012

Do góry
A moje doświadczenie Kasiu jest takie, że rośliny źle znoszą doniczki, jeśli to trwa dłużej niż pół roku. Po prostu rosną cały czas i te doniczki stają się za małe. I wtedy roślina zaczyna usychać. Tak mi się zrobiło z kosodrzewiną - jak przesadziłam do większej doniczki to się poprawiła. A kalina watanabe prawie mi uschła - właśnie ją wsadziłam tymczasowo do gruntu i się modlę, żeby jednak jej to pomogło. To tak na wszelki wypadek piszę, żebyś miała lepsze rozeznanie A sadzonki piękne
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies