Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Swojski zakątek Lusi 07:29, 27 kwi 2015

Do góry
EwaG napisał(a)
Sylwio,

luźna propozycja, bo oczywiście za mało wiem o Twoich upodobaniach i ograniczeniach wynikających z kształtu działki (np. co to za drzwi widzoczne na zdjęciach i czy musi być do nich dojście czyli znak zapytania na zdjęciu).
Po pierwsze proponowalabym abyś połaczyła rabaty i dodała roślin (niskich bylin, mogą to być hosty przy rózanecznikach). Co to za żwir, którym zostały wysypane rabaty; różaneczniki lubią kwaśną glebę. Taki podział rabatą oddzieli nieco miejsce "biesiadne" od "wypoczynkowego". Może uda się też dodac jakieś wąskie drzewo (wiśnia 'Amanogawa', jarzębina 'Fastigiata').

Po drugie: rabata wzdłuż wjazdu do garażu. Proponowałabym, żeby posadzić na niej nieco wyższe krzewy, byliny i niższy pierwszy plan. Jak będziecie siedzieć w tym fragamencie to lepiej patrzeć na kwitnące rośliny niż na betonowy płot. Dobrze gdyby to były rośliny o chłodnych barwach (niebieski, biały). Wtedy odnosi się wrażenie, że rosną dalej. Może hortensje ogrodowe, lub piłkowane (np. Intermedia')jeżeli jest dosttecznie wilgotno. Lub dereń o białobrzeżonych liściach, niezbyt duży np. dereń biały IVORY HALO, pas bylin wyższych (odętka wirginijska, dzwonek brzoskwiniolistny, biała liatria kłosowa) a w pierwszym pasku powojnik bylinowy (te powojniki długo kwitną i sa warte popularyzacji).

3. Więcej powojników lub innych pnączy na płoty.

A tak można zmodernizować linię przy wejściu (bordowe kwadraty oznaczają kamienie zagłębione w tłuczniu; czerwona linia - koniecznie trzeba jakoś wydzielić te rośliny z podjazdu).

Co myślisz o propozycjach?
Acha, wierzbę trzeba radykalnie przyciąć.

witam
bardzo dziękuję za propozycję podoba mi się pomysł z rabatką lecz obawiam się jak ona będzie wyglądałą zimą nie ma nic zimozielonego ? może trzmielina na pniu?
zaszła chyba jakaś pomyłka odnośnie wejścia do domu bo znajduje się ono właśnie przy tej rabatce więc chciałabym żeby zimą też zdobiła chodź przyznam że uwielbiam hortensje zimą takie zasuszone i przyprószone śniegiem.
Jeżeli chodzi o drzwi widoczne na zdjęciu to nie musi być do nić dostępu to takie dodatkowe wejscie do garażu śmiało możemy zrobic tam rabatkę.
odętka wirginijska, dzwonek brzoskwiniolistny, biała liatria kłosowa piękne są wow - jak dla mnie to nowość w ogródeczku.
Reszta propozycji bardzo mi się podoba może własnie jakieś trawki dołożyć? jak proponuje Katkak.
Przepraszam że tak dlugo się nie odzywałam ale pojechałam na maly wypoczynek żeby nabrać sił na wyczyny w ogrodzie.
pozdr

Typografia ogrodu 07:27, 27 kwi 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
A naszemu bockowi spodobały sie nasze ścięte wierzby (zdjęcie z wczoraj)

ale przestrzeń!!!!!!!!!!! aż głebiej oddycham jak patrze na to zdjęcie
Przyjazny ogród 07:26, 27 kwi 2015

Do góry
Pogoda super , majówka udana . W Bolestraszycach jak zwykle pięknie . Miłego dnia .
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 07:15, 27 kwi 2015

Do góry
Wieloszka napisał(a)
I na bylinowej wszystko ruszyło. Ostróżki, tawuły, orliki miałam wywalić, ale nie wiem gdzie i póki co tak sobie rośnie wszystko razem z docelowymi kamasjami

Kulkowisko

Czy kamasje kwitły Ci w pierwszym sezonie? Czy one rosną przy bukszpanach czy koło tuj? Bo liście mylące
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 07:09, 27 kwi 2015

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Bukszpany już calutkie w świeżych przyrostach Uwielbiam ten moment!

Jak spod igły dosłownie..myślałam,że to fotomontaż Idealnie w każdym calu.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 07:07, 27 kwi 2015

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Dubelek
Z tej okazji pokażę rabatę, która idzie teraz do przeróbki.
Rosną tam już graby "Fastigiata" posadzone rok temu, a tuż przed nimi rozplenice. Słabo to z daleka widać, bo graby dopiero pomału otwierają listki. Jałowce, które są przed nimi dostały eksmisję i są systematycznie przesadzane. Z racji ich wielkości, trochę to potrwa...

Na nowej rabacie będą przed grabami kostki z bukszpanu i coś pomiędzy kostkami, ale co - wciąż dumam... czy jednorodnie, czy kilka gatunków bylin i traw.

Wieloszko w jaki sposób masz zrobiony podjazd? Czy kamyki (czy to są kamyki czy jakiś inny materiał?) wysypane są na jakieś utwardzenie (piasek+cement) czy bezpośrednio na ziemię z agrowłókniną? Jak gruba warstwa? Czy ograniczki z boku to ułożona kostka czy krawężniki?
W cieniu - zacieniona 07:02, 27 kwi 2015

Do góry
...cieplejsze noce...pomagają we wzroście roślin..
Mój ogród pod górkę... 06:59, 27 kwi 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
I jeszcze:

Kasiu, co to za drzewko?
Szukam czegoś na wysłonięcie od drogi. Mogłabyś wpaść do mnie i wymienić drzewka, które masz w projekcie? Może by się coś nadało u mnie ?
Ogródek Iwony 06:57, 27 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Kochani, mam problem.

To są widoki z mojego tarasu na ulicę. Kiedy pije się kawę, sąsiedzi mówią Dzień dobry.
Planuję zmienić te tuje bezodmianowe (rosną 10 lat już, trochę były cięte i równane górą) na tuje Szmaragd.
Tam, gdzie jest znak zapytania jest jałowiec , prawdopodobnie w następny weekend będzie jego eksmisja z mojego ogrodu. I pytanie, co tam posadzić? Zimozielony mógłby być świerk serbski, tylko w szkółkach nie znalazłam dużych okazów. Mogłoby być tam drzewo. Pewnie propozycja będzie bordowego. Więc zaznaczam, ze bordowe mam : jabłoń rajska, śliwa wiśniowa Pisardii, klon Crimson i Buk Dawyck Purple. Więc może coś innego? Pytałam się w szkółce o ambrowca szczepionego, nie mają i mieć nie będą. Nie wiem też, czy kształt kulisty byłby dobry? Blisko rośnie dąb. Widać go na zdjęciach. Wszelkie pomysły mile widziane

Tylko się cieszyć,że sąsiedzi pięknie się witają jak pijecie kawkę,gorzej jakby się nie witali wcale
A nie możesz dosadzić jakiś drzewek przed tym szpalerem z tuj? A myślałaś o wiśniach ozdobnych? Jest sporo odmian do wyboru do koloru i kształtu korony.Wrzecionowate,rozłożyste i zwisające.Fajne z liści a przede wszystkim piękne z kwiatów.Wręcz zachwycają.
W cieniu - zacieniona 06:55, 27 kwi 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
Rzeczywiście fajne. Kupowalas klącza ?
Jesienią kupiłam bulwki.
W cieniu - zacieniona 06:48, 27 kwi 2015

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Zawilce greckie wkopałam we wrześniu,zaraz po zakupach.Niczym nie okrywałam,posadziłam pod hortensjami,bo teraz nie mają jeszcze liści a później je osłonią.Te na fotce to z jednej paczuszki tak się ładnie rozrosły...w sumie kupiłam 4 paczki białych i 2 niebieskie...ale jesienią jak mi się uda to jeszcze dokupię,bo niesamowicie wyglądają łany białych kwiatów...i są bezproblemowe,później zanikają.

Dzięki Bogusiu , rzeczywiscie cudne, muszę zdobyc na jesieni.
W cieniu - zacieniona 06:44, 27 kwi 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Bogusiu pięknie u Ciebie , chciałam zapytac czy zawilce greckie zostawiasz w gruncie czy wykopujesz albo okrywasz? Pozdrówka.
Zawilce greckie wkopałam we wrześniu,zaraz po zakupach.Niczym nie okrywałam,posadziłam pod hortensjami,bo teraz nie mają jeszcze liści a później je osłonią.Te na fotce to z jednej paczuszki tak się ładnie rozrosły...w sumie kupiłam 4 paczki białych i 2 niebieskie...ale jesienią jak mi się uda to jeszcze dokupię,bo niesamowicie wyglądają łany białych kwiatów...i są bezproblemowe,później zanikają.

Niebieskie też są ładne...ale bardziej podobają mi się białe ...
Ogród Margaret-ki :) 06:04, 27 kwi 2015

Do góry
W piątek skosiłam prawie całą działkę - został tylko kawałek na tym "dzikim placu". Sporo mamy koszenia, całość to kilka godzin, ale ja uwielbiam kosić. A jeszcze bardziej lubię ten widok równiótkiej powierzchni i tej zieleni - wtedy przysiadam i cieszę oczy.

Powiedzcie czy Wy lubicie pracować w ogrodzie w rękawiczkach? Bo ja nienawidzę - wolę robić gołymi łapkami. Tylko, że później ręce, paznokcie w opłakanym stanie. Ostatnio zmuszałam się do tych rękawic, bo wczoraj byliśmy na chrzcinach, jestem chrzestną u córci mojej siostry. Ale coś mi nie idzie robota tak jak trzeba jak mam ubrane rękawice. Chyba muszę jakoś je polubić.

Wczoraj siostra dała mi dwie Coniki, które całkowicie ususzyły się na balkonie. Jednak jedna z nich zaczęła zielenić się na czubku, więc obciacham te puste gałązki, a na górze niech rośnie sobie stożek. Może w gruncie przeżyją.

W sobotę wychodzę z dziećmi na podwórko, a w progu czeka jakiś gość - mała żabka, hmmm a może książę skoro taką drogę przebył i przywędrował prosto pod próg. Schwytaliśmy księcia do wiaderka i przenieśliśmy do jego królestwa - do stawu.

W Gąszczu u Tess 04:32, 27 kwi 2015

Do góry
Na dzisiaj koniec pokazu.

Jeśli czyjeś sebkowe oko dopatrzyło się braku kancików, to niech się nie waży o tym wspomnieć. Ani słowa ze smoczego pyska , bo:

Myślałam, że mnie szlag trafi. Nawet zareklamować nie można, bo sklepu już nie ma.

I na koniec prośba o radę. Chodzi o cisy przed drewutnią. Posadziłam je zanim powstała drewutnia, miały stanowić żywopłot zasłaniający placyk gospodarczy. Ale obecnie skutecznie zasłania przesłona drewniana.
Czy jest sens, żeby te cisy tam rosły? To prawie stożki, mogę je wykorzystać dzieś indziej.

Tam wczesną wiosną jest trochę łyso, bo azalii prawie nie widać. Z boku dopiero startują jeżówki i trawy.

Co radzicie?

Dobranoc

W Gąszczu u Tess 04:15, 27 kwi 2015

Do góry

W Gąszczu u Tess 04:10, 27 kwi 2015

Do góry
Przyrosty na cisach, co kulkami mają być wbrew ich naturze. Kulki utopione w "łanie" białych tulipanów.

W Gąszczu u Tess 04:05, 27 kwi 2015

Do góry
Trzy dni norałam w ogrodzie, a nadal mnóstwo robót nie zrealizowanych. Chyba starość mnie dopada, bo wolno to jakoś ubywa...

Tu mają być kulki bukszpanowe. Po lewej, tu gdzie widać doniczki i ten kipisz berberysowo-cisowo-stokrotkowy (już go nie ma).

Ale kulek też nie ma. Planowałam bowiem tam przenieść te z kwadratu bukszpanowego:

A w kwadrat zamiast kulek bukszpanowych dać lawendę. Ale jakoś się waham i mi żal. Pojadę do CO, może maja ładne kulki.

Grabowe pąki zamieniają się w listeczki.

Przylaszka zmienia szaty z niebieskiej na zieloną. Lubię te jej listeczki.

W Gąszczu u Tess 03:54, 27 kwi 2015

Do góry

Bardzo marnie zakwitły korony cesarskie - tylko 4, choć wszystkich cebul mam dobrze ponad 20, w tym połowa na tule duzych, że winna dać kwiat. Muszę poczytać, o co kaman.

W Gąszczu u Tess 03:47, 27 kwi 2015

Do góry
Carexy mają cudowne pędzelki.

Rabaty buchają kolorami.

I rododendron - przodownik.

W Gąszczu u Tess 03:41, 27 kwi 2015

Do góry
Czosnki pod pendulą w blokach startowych. Mają mniejsze pąki, niż rosnące na słońcu. Jeśli kiepsko zakwitną, zabiorę je stąd.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies