Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 17:01, 14 mar 2023

Do góry
Jeśli chodzi o przód to obecnie wyglada to tak, że mam gotowy podjazd, chodnik z płyt, a przy nim dwie rabaty o wymiarze 70x850 cm.
Pod oknem kuchennym, zaraz przy wejściu do domu jest rabata trójkątna.
Wstępny pomysł rabat jest następujący. Żółtym zaznaczyłam dwie rabaty, których kształty nie ulegną zmianie.
W moim małym ogródeczku II 16:59, 14 mar 2023

Do góry
mirkaka napisał(a)
Powtórzę, artystyczna dusza
Dorotko, co robisz z tymi pięknymi dekoracjami jak już się opatrzą?
Dziękuję większość dekoracji robię z naturalnych produktów i te po prostu w większości wyrzucam. Te dekoracje, które są stałe zmieniam im aranżacje, miejsce i dalej są mniej, lub bardziej widoczne. W tej misie z kleju zrobię dekorację na święta i znów będzie wyglądała inaczej. Dostanie pewnie gałąź z magnolii, mech , piórka, jakieś ptaszki i będzie cieszyć oko.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 16:54, 14 mar 2023

Do góry
Pierwszy pomysł jaki się narodził dawno temu (2021). Na rysunku brakuje przedpłocia oraz części użytkowej. Rezygnujemy z placu zabaw. Zamiast tego wystarczy huśtawka. Z sauny też zrezygnujemy, bo udało nam się w domu zainstalować prysznic parowy z generatorem. Basen nie wiadomo czy powstanie i kiedy. Na brązowo są rabaty, zielony to trawa.

W tym roku oglądałam kolejne ogrody (tutaj i w programach ogrodniczych, na Pintereście) i jakoś nie czuje się do końca przekonana o słuszności rabat tylko pod płotem jako obramówka. Po sugestiach Waszych stworzyłam propozycję z pokojami ogrodowymi. Chyba nie do końca widać napisy. Fioletowy to sad, bordowy potencjalny garaż w przyszłości, żółty część warzywna, szary tunel foliowy i kącik męża. Na różowo są rabaty, ciemny zielony to jakaś forma żywopłotu.
oraz wersję z trójkątnymi rabatami, ale z przegrodami z roślin.
W moim małym ogródeczku II 16:51, 14 mar 2023

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Dorotko, zaczęłaś sezon z przytupem - od przepięnych Twoich dekoracji
Wszystkie są cudowne. Podziwiam zdolności i pomysłowość
Miło mi Ewo Ja z tych co ciągle muszą mieć zajęcie, żeby o głupotach i chorobie nie myśleć.

W moim małym ogródeczku II 16:47, 14 mar 2023

Do góry
Kordina napisał(a)
Życzę Tobie (i sobie, żeby podglądać ) jak najdłuższego braku umiaru
Właśnie się zastanawiałam jak Ty robisz te ozdoby z cementu, akurat z cementem mam do czynienia i wiem, że nie dałoby się z niego formować tak drobnych czy wyciętych elementów. Czy mogę prosić o nazwę tego sprawdzonego w boju kleju budowlanego? Świetnie to wygląda
Dziękuję Co do tego kleju to na razie nie dam nazwy, bo mam teraz gorszy czas dla moich nóg, a on jest na strychu. Jak będę czuła się lepiej to wyjdę i zrobię zdjęcie. Opisałam wyżej jak z nim "pracuję" dodam, że misę robiłam w misce plastikowej, wyłożonej folią. Ślimaczki - rolowałam klej, a później przygniatałam grzebieniem o grubych zębach. Kule robiłam w plastikowej bańce, składanej z dwóch części. Kwiatuszki wyciskałam foremką do ciastek. W razie jakichś pytań, chętnie odpowiem.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 16:39, 14 mar 2023

Do góry
Zapraszam do wspólnego projektowania. Na początek kilka zdjęć ogólnych, aby się łatwiej połapać co i gdzie.

1. Widok na całą działkę od góry. Do dyspozycji 2 000 m2. Wjazd na działkę od południa. Jest też wąska droga dojazdowa od wschodu do działek w drugiej linii zabudowy. Na lewo (zachód) nieużytek z nawłocią kanadyjską. Na prawo (wschód) sąsiad z zabudowaną działką i wspomniana wyżej droga. U góry (północ) sąsiad, który ma tylko okno łazienkowe od mojej strony, a po swojej stronie granicy zasadził żywopłot tujowy.

2. Widok na front domu (południe). Podjazd i miejsce pod pergolą wysypane kamyczkami, są płyty chodnikowe jako ścieżka do domu. Czerwoną linią zaznaczyłam gdzie będzie płot.

3. Ściana wschodnia.

4. Ściana zachodnia.
W moim małym ogródeczku II 16:36, 14 mar 2023

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Dorotko i bardzo dobrze, że umiaru nie masz bo możemy się potem tymi cudami nacieszyć napatrzeć, chłonąć, inspirować i uczayć się od najlepszych
Miło mi czytać takie słowa , żebym tylko w piórka nie obrosła.

W moim małym ogródeczku II 16:33, 14 mar 2023

Do góry
Joku napisał(a)

Jak to robisz? Trzeba wypalać w piecu?
Ależ porcję koloru zaserwowałaś.
Robię te misy i kule z kleju do tynków, nim się smaruje ścianę i przykleja styropian. Do tego kleju dodaje się tylko wodę. Po zrobieniu trzeba poczekać kilka dni i można wyjąć z formy. Wtedy jest już twarde i wygląda jak beton.

W moim małym ogródeczku II 16:24, 14 mar 2023

Do góry
Basieksp napisał(a)

Ale to super wygląda to są płytki, jakiś beton? No bardzo mi się podobaPozdrawiam serdecznie
To jest prawdopodobnie kamień ze Smerdyny, piaskowiec. Ułożony za pałacem w Dziękach od strony lasu, który rośnie za ogrodzeniem. Ten las daje tam ciągły cień i dlatego ten kamień tak ładnie porósł mchem. Część tego tarasu jest taka i ona mi się bardzo podoba, ale część właściciel obłożył kostką granitową i po prostu przekombinował.
Pałac jest w rękach spadkobiercy i on sam go remontuje w miarę możliwości finansowych.

Ogród prawie wymarzony … 15:36, 14 mar 2023

Do góry
Przyszły moje białe gladiole . W gratisie lilią rozowa … nie wiem co z nią począć..

Spełnione marzenia 14:07, 14 mar 2023

Do góry
Spełnione marzenia 14:06, 14 mar 2023

Do góry
Wiosna !!!!!
Anna i Ogród 2 13:08, 14 mar 2023

Do góry
I część pomidorów ruszyła. Reszta śpi
Anna i Ogród 2 13:02, 14 mar 2023

Do góry
Dziś pięknie na dworze. Zgodnie z zapowiedzią
Znalazłam chwilkę na prace ogrodowe. Chwilkę bo zawsze jak mam plany to moja mama się wpakuje z problemami Musiałam jej rozwiązać problemy z logowaniem i rozliczyć pit. Trochę się zeszło wiec została mi godzinka na ogród nim dzieciarnia zacznie wracać a jeszcze jestem w polu z obiadem

Ale ogarnęłam rabaty frontowe. Przypłaciłam to pokaleczoną ręką od róży i odciskiem od cięcia

I zauważyłam kły tulipanów

I hiacyntów

To jest ostatni dzwonek na sprzątanie bo za chwilę nie będę miała gdzie stanąć
Ogród Muszelki 11:38, 14 mar 2023

Do góry
Chyba wspominałam Wam, że mój piesio jest bardzo zaangażowany ogrodowo?

Z okazji Dnia Kobiet dostało mi się książkę. Zaczęłam ją podczytywać, natomiast Coffee pożerać.

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 10:15, 14 mar 2023

Do góry

Ogród Muszelki 09:25, 14 mar 2023

Do góry
Tadam! Papryczki przepikowane.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 08:58, 14 mar 2023

Do góry
Muszelka napisał(a)

Gruszko, a oprócz rodków i azalii można też ją użyć np. do hortek?

Na zdrowy rozum można. Ale chyba tylko doglebowo. Ale... można je nawieźć prościej, H. bukietowe są u mnie bardziej tolerancyjne co do odczyny gleby, listki nie wykazują objawów braku żelaza. Rozsypuję im wiosną obornik granulowany, w czerwcu raz podlewam gnojówką pokrzywową (tu ewentualnie można by zastępczo zrobić podlanie Florovitem), w lipcu podlewam gnojówką skrzypową.
Kiedyś eksperymentalnie podsypałam im zimą popiół z kominka (ze względu na potas). Zareagowały bardzo dobrze. Na mojej glinie hortensje rosną nad wyraz dobrze.

Migawki z Rodos 08:01, 14 mar 2023

Do góry

tu ściągawka, byś nie musiała wertować regulaminów
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 00:29, 14 mar 2023

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Podoba mi się to niebieskie poletko , nie wspominając już ciemierników i krokusików
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies