Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Kordina 11:03, 27 lip 2023

Muszelka napisał(a)

Przy wejściu też stoją. Jak rycerze Zrobiłam im przed burzą zdjęcie, z pozycji żaby

Ale ślicznie, ten porządek absolutny, zupełnie nie jest dla mnie do ogarniecia a tym bardziej powtórzenia, podziwiam.
Pozycja żaby, w patrzeniu na Świat, to coś co grzebiuszki lubią najbardziej (dopisałam )
Muszelka 13:22, 27 lip 2023

Kasya napisał(a)

Ale fajny widoczek
Robi się hortensjowe królestwo

Taaaaa... latem królują hortensje, zimą ciemierniki, wiosną krokusy. Same bezproblemowe księżniczki i książęta

A nad królestwem czuwa wierny, czarny giermek

Muszelka 13:35, 27 lip 2023

Kordina napisał(a)

Ale ślicznie, ten porządek absolutny, zupełnie nie jest dla mnie do ogarniecia a tym bardziej powtórzenia, podziwiam.

Porządek niejako robi się sam. To zasługa nasadzeń: mało gatunków roślin, mało kolorów, mało zmienności. Coś za coś...
Ale plusem tego jest bardzo mało wkładu pracy z mojej strony, przy ogólnym wrażeniu porządku
I o to mi chodziło
Muszelka 15:17, 27 lip 2023

Agatorek napisał(a)

Muszelko, Twój ogród jest zachwycający!
Ładne kupiłaś budleje

Też się nimi bardzo cieszę. Mają ładny kolor, są niskie, kompaktowe, będą kwitły całe lato i rzeczywiście są atrakcyjne dla motyli

Dzisiaj upolowałam rusałkę admirał.

Coraz bardziej skłaniam się do tego, by sięgnąć do szafy po aparat fotograficzny i w końcu zacząć robić porządne fotki makro Ale gdy pomyślę, że trzeba będzie je przegrywać z karty na laptopa, to... mi się odechciewa Szybciej, prościej pisać posty i wysyłać zdjęcia bezpośrednio z telefonu.

Im starsza jestem, tym bardziej staję się wygodna. Też tak macie? Czy muszę w tej kwestii zasięgnąć opinii lekarza lub farmaceuty?
Muszelka 18:51, 27 lip 2023

Przed chwilą ucięłam kolejny pęd 'Fraise Melba' z założoną "kulką".

System korzeniowy w "kulce" bez szału.

Zrobiłam więc dokładnie to samo, co poprzednim razem, czyli ścięłam koronkę pozostawiając tylko czubek z jednego kwiatostanu, posadziłam do 15 l. donicy i przywiązałam do podpórki.

Zastanawiam się, czy za parę dni nie podlać obie "hortki na pniu" miksturą z drożdży...

Edit: A może kupić jakiś środek wspomagający ukorzenianie? Nigdy nic takiego nie stosowałam. Co radzicie? Jaki ewentualnie kupić?
Muszelka 07:22, 28 lip 2023

Gdy rano wstałam, pomidorki zerwałam

Kasya 07:58, 28 lip 2023

Na pewno można próbować z ukorzeniaczem
Ale te korzonki wydają się ok ? Czy myślisz ze słabe ?

Muszelka napisał(a)
Przed chwilą ucięłam kolejny pęd 'Fraise Melba' z założoną "kulką".

System korzeniowy w "kulce" bez szału.

Zrobiłam więc dokładnie to samo, co poprzednim razem, czyli ścięłam koronkę pozostawiając tylko czubek z jednego kwiatostanu, posadziłam do 15 l. donicy i przywiązałam do podpórki.

Zastanawiam się, czy za parę dni nie podlać obie "hortki na pniu" miksturą z drożdży...

Edit: A może kupić jakiś środek wspomagający ukorzenianie? Nigdy nic takiego nie stosowałam. Co radzicie? Jaki ewentualnie kupić?
Muszelka 08:08, 28 lip 2023

Kasya napisał(a)
Na pewno można próbować z ukorzeniaczem
Ale te korzonki wydają się ok ? Czy myślisz ze słabe ?

Korzonki, jak sierotki losu, słabe. Gdyby miały uciągnąć soki 20 cm. badylka, to całkiem OK. Ale one muszą teraz wyżywić 200 cm.
Dopóki nie odcięłam od matecznej, to pęd ciągnął z niej życie. Teraz musi sam sobie radzić tymi niteczkami...

Kupię ukorzeniacz. A jaki najlepszy?
Muszelka 08:37, 28 lip 2023

Posadziłam w dzwonach 'Philovita F1'. Przerosły dzwony i płot sąsiada. Pomidorki ani myślą dojrzewać. Dać im czas, czy ogłowić? Czereśni sąsiada chyba nie przerosną?

Makao 09:25, 28 lip 2023

Chyba rzecz gustu. Możesz zostawić dla testu a możesz ściąć jeśli ma już sporo pomidorków i Ci wystarczy. Trudno powiedzieć. Dla krzaka to chyba nie ma znaczenia.