Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

roma2 18:33, 27 lip 2023

Ja wodę oszczędzam. Nie podlewam z wodociągu. No, przepraszam, podlałam dwa razy małe drzewka. Ale u mnie (opolszczyzna) deszcz całkiem skwapnie pada. Wystarczająo, nawet na moje piachy. Trawnik, który stał sie już delikatnym chwastowiskiem, koszę tam, gdzie łazimy, a co najważniejsze, biegają wnuki. Zielony .
Pisałam już, że Cię lubię. No bardzo!
Judith 18:35, 27 lip 2023

roma2 napisał(a)
Ja wodę oszczędzam. Nie podlewam z wodociągu. No, przepraszam, podlałam dwa razy małe drzewka. Ale u mnie (opolszczyzna) deszcz całkiem skwapnie pada. Wystarczająo, nawet na moje piachy. Trawnik, który stał sie już delikatnym chwastowiskiem, koszę tam, gdzie łazimy, a co najważniejsze, biegają wnuki. Zielony .
Pisałam już, że Cię lubię. No bardzo!

Roma, dziękuję . I cmokam wirtualnie .
Gosialuk 19:06, 27 lip 2023

Ja też się z tobą zgadzam, że działanie każdego człowieka w kwestii podlewania, segregacji śmieci, oprysków ma znaczenie. Działam ile mogę bez popadania w przesadę.
Judith 19:53, 27 lip 2023

Gosialuk napisał(a)
Ja też się z tobą zgadzam, że działanie każdego człowieka w kwestii podlewania, segregacji śmieci, oprysków ma znaczenie. Działam ile mogę bez popadania w przesadę.

Super .
Judith 19:56, 27 lip 2023

Nie wiem czy mi się tylko wydaje, czy faktycznie jest jakby nieco soczyście po deszczu

Judith 19:57, 27 lip 2023

No i jeżówki musowo

Wiaan 21:11, 27 lip 2023

Judith ja Ci powiem, że po ogrodzie nie widać dotknięcia suszą jeżówki cudnej urody i czerwona rabata wymiata jaka mi rymowanka wyszła.
Deszcz zamowiłaś, ja poczarowałam i był ❤
LIDKA 22:42, 27 lip 2023

Fajnie że popadało. U mnie też. Przespałam ten deszcz.

Twój Ogród czaruje. Pięknie jest.
LIDKA 22:44, 27 lip 2023

A barwinkowej dawno nie było.

Mary 23:07, 27 lip 2023

Judith napisał(a)
Mary, słuszność gromadzenia deszczówki wydaje mi się tak oczywista, że w pierwszej chwili trudno było mi odnieść się do Twoich wątpliwości :

"Jeżeli wodę z dachu zatrzymam w zbiorniku to zabiorę ją ziemi. Po zużyciu tej wody do podlewania ogrodu, duża jej część wyparuje. Nie rozumiem, dlaczego to ma być ekologiczne."

Duża część wody, a nawet bardzo duża, wyparuje także z opadów, które trafiły bezpośrednio na ziemię. Najpierw warstwa wierzchnia gleby, a potem coraz głębsze będą parować. Zbierając deszczówkę część opadów zagospodarowujemy, by móc z nich korzystać, właśnie wtedy, gdy gleba się wysuszy. Jest wszak różnica w kondycji podeschniętych roślin, gdy podlejemy je zebraną deszczówką - gleba zmoczona deszczem czas jakiś wcześniej tego nie zapewni, bo już zdążyła wyschnąć. Ponadto nie zbieramy deszczu, który spada bezpośrednio na ziemię. Choć i to jest często potrzebne (i tworzymy oczka, stawy) z uwagi np. na zaleganie wody na gliniastym terenie, w szczególności w przypadku gwałtownej ulewy lub na terenie ze spadkiem...

"Nie mam wodociągu, a nawet jak za kilka lat w końcu będę go miała to do celów ogrodowych nadal będę używać wody z własnej studni."

To jest IMO słuszna koncepcja.

Pozdrawiam również . Zdradzisz, co to za kraina?

Hmm. Wydaje mi się, że to nie jest odpowiedź na moje wątpliwości. Zbierając deszczówkę uniemożliwiamy wodzie wnikanie w głębsze warstwy. W każdym razie u mnie to by tak zadziałało, bo woda jest rozsączana ponad metr pod ziemią. Skąd się weźmie woda głęboko pod ziemią, gdy cała deszczówka będzie zużywana na powierzchni?

Kraina to austriacki Tyrol. Piękne doliny, miły chłodek (czasem aż za miły, bo pogoda trochę deszczowa). Lodowce, topniejące niestety w zastraszającym tempie. Piękny krajobraz, ale niestety zniszczony miejscami przez infrastrukturę związaną z narciarstwem zjazdowym.