Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wichrowe wzgórze 13:43, 21 maj 2015

Do góry
Witajcie w ten pochmurny, czwartkowy dzień
Ostatnie dni spędziłam na pielęgnowaniu rabat, przesadzaniu niektórych roślin (który to już raz ) i podziwianiu tego, co zaczyna kwitnąć. Mam trochę zaległych fotek, więc postaram się nadrobić zaległości, ale zanim to uczynię, odpowiem na Wasze miłe wpisy
Dorotko, Ewik, Kosolko - dzięuję Cieszę się z Waszych odwiedzin
Zawitko, z każdym dniem bedzie coraz więcej do oglądania Po deszczu wszystko teraz będzie szalało z rozrostem i kwitnieniem
Irenko, wisterię na pniu kupiłam w centrum ogrodniczym na Śląsku Jest cudowna! Bałam się jak przezimuje, bo nie była okryta, ale poradziła sobie wspaniale. Kwitnie w tym roku bardzo obficie i ogromnie mnie cieszy
Cisy mam już niemal wszędzie, ale bardziej w części, którą mniej pokazuję na zdjeciach. W zasadzie całe otoczenie domu jest w żywopłotach cisowych - bardzo je lubię
Tess - Skorupki zbierałam całą zimę Póki co jest to jakaś zapora, ale podczas pielenia rabat niestetyzgniecione skorupki natychmiast mieszają się z ziemią i obawiam się, że po kolejnej pielęgnacji rabat niewiele z tych skorupek zostanie na zewnątrz.
Ewo/Pszczółko - Wildcat to mójcukiereczek Chodziła za mną od czasu, gdy ją zobaczyłam rok temu po raz pierwszy.

A teraz kilka fotek z ogrodu

Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 13:36, 21 maj 2015

Do góry
tak wyglądało wczesniej:

tak z planem roslin:

a tak z daleka

niestety jest spora, więc ciężko pokazać to w całości

możecie cos doradzić, podpowiedzieć - bo dzis po południu ruszam z wykonastwem
Rododendronowy ogród II. 13:35, 21 maj 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Franczeska
Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 13:30, 21 maj 2015

Do góry
powstał pierwszy plan na bazie tych roslin, które juz mam...
w planie jest kiedys dosadzenie żurawek jako wypełniaczy, floksów na oczyszczalni, może trawy jeszcze sie pojawią

Szopen oszołomiony, bo nie wie co sie dzieje

poczatek rabaty: obwódka z trzmielin, w środku perukowiec na oniu i i obwódka z lawend, dalej kulki bukszpanowe w srodku cyprusik Filiformis, hortensja Pink Lady,

na oczyszcalni dojdzie troche floksów, szałwii, traw i lawendy, na środku będzie spory miskant cabaret, po bokach trawy Blue Eros

na dalszym planie blizej Szmaragdów: Tuja zółta Aurescens, hortensja bukietowa, bez, hortensja bukeitowa i zylistek, posrodku lawendy

w białych doniczkach miest i melisa - chyba moga byc tak na rabacie?

w ziemie pójda też duże bukszpany z donic, bo cos w nich marnieją, koło bukszpanów trawa Karl forester, obwódka z tawuł

na koncu tej rabaty posadzę kilka kostrzew sinych (jeszcze dokupię, aby powstał niebieskawy dywanik)

??????
Mam chyba 1000 pomysłów, tylko czasu brak ;-) 13:28, 21 maj 2015

Do góry
Clematis

Moja bajka 13:27, 21 maj 2015

Do góry
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:23, 21 maj 2015

Do góry
ewelaa74 napisał(a)
Witam,
szukam inspiracji do zagospodarowania trójkątnej rabaty obok tarasu. Taran w niedalekiej przyszłości będzie zadaszony. Na chwilę obecną wymyśliłam coś takiego jak na poniższym zdjęciu, ale coś mi tu nie gra...
Proszę spojrzyjcie swoim okiem i podsuńce pomysł

Za bardzo się nie znam,ale spróbuję wyrazić moją opinię;na kostce,tej pod murem,postaw coś wysokiego,ozdobnego w duzych donicach.Natomiast już na rabatce coś układającego się piętrowo...ma być ożywczo
Moja bajka 13:20, 21 maj 2015

Do góry
Moje kochane hosty
Narodziny ogrodu Eweli 13:17, 21 maj 2015

Do góry
A może ten kącik przy tarasie zrobić tak jak p.Danusia z Gardenarium?
tylko czy dobrze interpretuje rośliny?
I czy runianka nadaje się na słoneczne stanowisko?

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:15, 21 maj 2015

Do góry
Uciekam wkopywać blachę

Zostawiam moje szalejące gracki!

Początki mojego ogródka. 13:13, 21 maj 2015

Do góry
Ranczo Szmaragdowa Dolina 13:12, 21 maj 2015

Do góry
Doradźcie mi proszę rabatka z hortkami jest dookoła placyku z plastrów na którym na razie stoi stoli i ławka, ale docelowo ma tam być pergola z ławeczką i tą pergolę planuję obsadzić pnączami - może clematisy? Jeszcze się zastanowię. Na rabacie na razie posadzona jest hortensja bukietowa vanille fraisei - docelowo będą dwie po obu stronach i między nimi te hortki z kościoła, z tyłu pergoli, a chciałabym, żeby w tylnej ścianie było okienko myślę posadzić kokorycz - już zamówiłam u sąsiadki taką co rośnie do pasa. Czym byście podsadzili hortensje od przodu - coś niższego bym chciała, ale takiego pasującego do stylu naszego ogrodu - trochę rustykalnie, a trochę naturalistycznie, to ma być romantyczny kącik zadumy. Rabatka jest wyścielona zrębkami. Tłem będą jak urosną szmaragdy i golden wonder. Czekam na to co zaproponujecie.

tylna ściana ( stoi ławka) to jest zachód, z prawej strony rośnie sosna czarna, a na trawie jako soliter gunnera manicata, między gunerą, sosną, i pergolą stoi tragac. Z lewej jest posadzony świerk srebrny. Na zdjęciu jeszcze nie ma ale od strony krzeseł idzie ścieżka z plastrów, która łączy placyk pod pergolę ze ścieżką do ogniska. Wzdłuż ścieżki rosną żywotniki jakieś kulki gloube i posadzone między nimi hortensje, od strony wschodniej tej ścieżki będzie ( zaczęłam już sadzić) niski żywopłot z bukszpanu.

To ta ścieżka tylko patrząc od strony ogniska - czyli pergola będzie po lewej stronie, a od widocznego łuku prowadzi do niej ścieżka z plastrów ( łuk po lewej stronie)

Mam nadzieję, że Wam za bardzo nie namieszałam.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:11, 21 maj 2015

Do góry
polinka napisał(a)

za baronem masz ML ?
Początki mojego ogródka. 13:09, 21 maj 2015

Do góry

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:09, 21 maj 2015

Do góry
butterfly napisał(a)
polinka, a jaki ogranicznik dajesz do Red Baronów?
ja też o nim myslę - na razie moje jeszcze malutkie ale już mysle na przyszłość - w sumie przydałaby się jakas blacha-nieblacha, coś cienkiego ale dającego się wbić w ziemię, taki pas wys z 20-30 cm...

Ogranicznik taki dam do Baronów Blacha. Pomysł Oli

Blachę będę wkopywać przed i za "ozdobnym perzem" jak to Toszka mówi

Początki mojego ogródka. 13:07, 21 maj 2015

Do góry

W ogrodzie Lorki za zakrętem 12:45, 21 maj 2015

Do góry
dodam, ze w domu mam styl raczej nowoczesny, wszędzie są kanciaste proste linie prostokątne nowoczesne umywalki, biel, beże + drewno( złoty dąb) no i chcialabym,zeby ogród był spojny z srodkiem domu nawet mam w kuchni białą "donice". Te fale w ogródku to było jakieś zamroczenie umysłu
ogród będzie w duchu nowoczesnym
To tylko początek...drogi do marzeń 12:41, 21 maj 2015

Do góry
Już się szykują...
Ogród w Tarnowie 12:40, 21 maj 2015

Do góry

No no no ale fajnie wyglądacie, repezentacyjni ogrodnicy
Piekny trn Twój ogród wodny, czy Ty coś stosujesz by mieć czystą wodę?
W ogrodzie Lorki za zakrętem 12:39, 21 maj 2015

Do góry
tutaj widok od przodu. Długość do pergoli ( wejscie do warzywnika) to 30m

i widok z góry, ostatnie drzewko owocowe

nie wracaj uwagi na falowana rabatke ( negocjuję wlasnie ,żeby były kwadraty i prostokąty ;P
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies