Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Znowu na wsi 21:14, 02 mar 2023

Do góry
Bożena, mój klęcznik - stołek nie ma kółek, tak wygląda

Wybrałam taki bo chciałam móc pracować na rabatach nie niszcząc roślin. Kontakt z ziemią jest niewielki, pod spodem prześwit więc rośliny są w niewielkim stopniu uszkodzone. Używam go głównie w wersji jak na środkowym zdjęciu.

Marta, sprawa stołeczka już się wyjaśniła, zaprezentował się w całej okazałości. Penstemony przeżyły, wyglądają dobrze. W zapasie mam porcję nasion więc w razie konieczności będę siać.
W ogródku Martki 20:57, 02 mar 2023

Do góry
Martka napisał(a)
Dziewczyny,
cztery strony dumania i burza pomysłów - tak oto dziś mam już znacznie jaśniejszy obraz sytuacji i spokój wewnętrzny! Dziękuję Wam bardzo, jesteście nieocenione!
Podsumowując, w tym miejscu jest tak:

Będzie coś w takim kierunku:

A jako wyjście na sytuację "awaryjną" - widoki jakie dziś u siebie zapodała Zuza - panele w tle.
Kwestię niezbędności ambrowców lub ich pozostawienia odkładam do dalszego dumania i zbadania ich możliwości rozrostowych. Nie mówię, że będzie to daleka przyszłość.
Wracając do derenia, w tym roku po raz pierwszy zimuje u mnie dereń kousa China girl i nadal jeszcze trzyma listki. Tak samo zachowuje się dereń Milky way. To jest być może podpowiedź, w jakim kierunku szukać "trzeciego" derenia? Nie wszystkie kousa łysieją na zimę

Wydaje mi się, że trzymanie liści przez derenia to nie jest kwestia odmiany tylko warunków zimowych. Tej zimy w naszych okolicach niskich tempratur nie było wcale. Pierwszy raz obserwuję liście wiosną na moim dereniu kousa.
Czysty gatunek cisa pospolity (taxus baccata) rosnie szybciej niż inne cisy. Cisy pośrednie Hicksii rosną wolniej, a np. cisy pospolite w odmianach Repandens czy Summergold to już w ogóle są karłowe. Nie wiem do jakiej wysokości dorasają wspomniane Wojtki, ale one są bardzo chude. Bardzo dużo sztuk potrzeba, żeby coś zasłonić.
Wilczy ogród 20:20, 02 mar 2023

Do góry
Magleska napisał(a)
tu jeszcze kilka fotek z mojego dzisiejszego planowania

Ravena zdaje się mówić, a gdzie ja będę biegać za piłeczką??? Madzia pamiętasz? Kiedyś to też był Twój argument jak mówiłam rób rabaty na drugiej części I co i psica nauczyła się biegać między nimi
Grzebiuszka ziemna 20:17, 02 mar 2023

Do góry
Kordina napisał(a)

WOW, jak to wygląda, pełny profesjonalizm. Powodzenia .
Gratuluję pierwszej 100.
Ogród w malinówkach 19:56, 02 mar 2023

Do góry
Tak wygląda zawartość mojego kompostownika, na górze bardziej jasne i suche, pod spodem ciemne i mokre. Ale nadal przerzucam widłami, a słońce wysusza.

Może jeszcze będzie kompost.
Ogród w malinówkach 19:54, 02 mar 2023

Do góry
A tu już usunięte wcześniej maliny.
Ogród w malinówkach 19:53, 02 mar 2023

Do góry
Kolejne prace poczynione, pogoda znowu dopisała

Jeszcze zostało pół górki i ładnie wyrównać.

Grzebiuszka ziemna 19:49, 02 mar 2023

Do góry
Martka - dzięki i za kciuki również

Basiu - i jak tam? podłożyłaś ocieplenie od dołu dla roślinek?

Pati z tymi tacami przezroczystymi na dokumenty to rzeczywiście świetny patent ale ja w zeszłym roku zrobiłam sobie prostą okienną szklarenkę. O tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/11399-grzebiuszka-ziemna?page=2
Zostały mi podszafkowe światełka - ledy, których nie wykorzystałam w kuchni i teraz mam oświetlenie dla roślinek, które bardzo sobie chwalę. Podłączam wieczorem i jak jest pochmurno, a w dzień okno od strony południowej, więc jasność jest

Na razie roślinek niezbyt dużo, potem się objętościowo rozrośnie jak przepikuję
April napisał(a)

To naprawdę jak laboratorium. Siewki lubią Tonik? Żarcik
A gdzie kupowałaś nasiona rudbekii różowej?

No pacz pani, co za siewki! Lubią tonic
Rudbekie różową kupiłam na All..ro. W ogóle w tym roku z nasionami to chyba oszalałam, wyrobiłam plan co najmniej 5-letni jestem w gronie przodowniczek (chyba )

Właśnie spostrzegłam, że dorobiłam się pierwszej 100, juhu! Przyjmuje prezenty i gratulacje

Małymi krokami-Ogród Wioli 19:12, 02 mar 2023

Do góry
Sesleria jesienna już pięknie zielona

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 19:00, 02 mar 2023

Do góry
Mam piwniczkę a'la bunkier haha szambo wkopane w zbocze.

Nie mam fotek bo strasznie toto brzydkie. Moze jutro cykne

Edit znalazlam z budowy

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 18:39, 02 mar 2023

Do góry
Cieszę się bo M pościnał suche trawy I trochę grzbienia mi tylko zostało. A ja miałam godzinkę na oczyszczenie z chwastów i suchych badyli połowy rabaty wzdłuż granicy z sąsiadami. Gorszej połowy I wyrwanie reszty jarmużu I brukselki z warzywnika. Trochę odchwaszczania I jak miną mrozy sieję bób I groszek

Przesadziłam też naparstnice z warzywnika, chcę wykopać nie - warzywa stamtąd i mieć jak najwięcej miejsca na uprawę jedzenia

Po wypłacie zamówię kilka siatek gabionowych, może wreszcie wykończymy wejscie do piwniczki. Szukalam majstra I chciałam obłożyć drzwi kamieniem dookoła, ale nie udalo mi sie znalezc nikogo nie za ciezka kase.
Jeden z gabionow napelnilismy sucha trawa

Daleki od ideału..... 18:25, 02 mar 2023

Do góry
W ogrodniczym na wyprzedaży wyhaczyłam super donice.
Daleki od ideału..... 18:22, 02 mar 2023

Do góry
Daleki od ideału..... 18:20, 02 mar 2023

Do góry
Ciemiernik co raz ładniejsze.
Daleki od ideału..... 18:14, 02 mar 2023

Do góry
Daleki od ideału..... 18:11, 02 mar 2023

Do góry
Pogoda ciut lepsza, ruszam z porządkami. Przód ogarnięty.
Zaczyna widać i u mnie wiosnę.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:39, 02 mar 2023

Do góry
Dziwna pogoda. Nocami spory mróz, a po południu słoneczko, brak wiatru i 10 stopni na plusie. Zaczęłam porządkowanie rabat. Tym razem wystartowałam od końca, czyli od brzeziniaka. Gleba tam wilgotna, ale nie ciumkata. Rozsypałam pod bukszpanami siarczan potasu, przycięłam barbule, wzruszyłam glebę przy krawędzi z trawnikiem. Wyzbierałam połamane przez wiatr drobne gałązki brzóz. W środkowej części rabaty wzdłuż zachodniej granicy jeszcze grząsko.
Jutro poszukam kolejnego podsuszonego fragmentu.
Przyszły róże. Karton duży, ale w środku niewielka paczuszka.

Plaisanterie - ma bardzo długie korzonki, trzeba będzie je skrócić przed posadzeniem.

Alden Biesen sztuk dwie. Jedna sadzonka ma lepiej rozwinięty system korzeniowy, ta druga ma tylko grube korzenie.

Sadzonki były moczone przed wysyłką. Teraz też się moczą. czy ktoś wie, jak długo może trwać takie moczenie?
Ogród prawie wymarzony … 17:02, 02 mar 2023

Do góry
Kanciki dokończone-łącznie prawie 25 mb poszło pod deskę i nóż .
Ps Niemąż wrócił- zrobił obchód po ogrodzie i NIC nie powiedział

Ogrodowe wariacje 16:17, 02 mar 2023

Do góry
Wiaan napisał(a)
Czy brzozę hakuro należy już ciąć?
O ile pamiętam właśnie jak wypuszcza listki to wtedy, ale na 100% nie wiem
Mrozy nocne mnie wkurzają, jak będzie ładna pogoda to ja nie będę miała czasu, tak zawsze mam

Ja już obcięłam ok miesiac temu albo i dalej. Niedługo będę przycinała pozostałe.
Ogrodowe wariacje 15:56, 02 mar 2023

Do góry
Czy brzozę hakuro należy już ciąć?
O ile pamiętam właśnie jak wypuszcza listki to wtedy, ale na 100% nie wiem
Mrozy nocne mnie wkurzają, jak będzie ładna pogoda to ja nie będę miała czasu, tak zawsze mam

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies