Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;)

Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;)

Kontonaogrod 17:55, 17 lip 2023

Cześć Patrycjo

Na dzialke w gorach mamy godzine drogi w jedna strone, wiec nie jest bardzo daleko.

Myślałam o drzewach - mam już nawet kupione doorenboosy - ale najpierw trzebaby tam ogrodzenie zrobić bo prócz saren i dzików nie wiadomo co się tam jeszcze kręci (znaleźliśmy jakieś spore odchody i nie należały do nikogo mi znanego haha

No i tam jest spore nachylenie, trzebaby prace ziemne ogarnąć i drogę wjazdową na górę - zanim coś posadzę - bo koparki poniszczą... Ogrodzenie i prace ziemne z parkingiem i nawiezieniem żwiru to bedzie jakieś 50-60 tys. zł...

Albo się za to zabieramy albo nie a ja nadal mam mieszane uczucia. No I nie mam kasy zeby tam zaczac bo to jedna firma by robila.

Więc nie ścigam architekta, wakacje są, jak niczego nie tknął jeszcze to mu nie zapłacę
No i nie wiem którędy prąd popłynie, umowę podpisałam ale na działce stoi słup średniego napięcia - nie wiem gdzie jest niskie (chyba że coś poprzerabiają że stamtąd podciągną??) nie wiem, ale mogę zadzwonić do tauronu i się dowiedzieć.

Pomidory sieję początkiem marca, w drugiej połowie kwietnia wysadzam do tunelu. Ta wiosna była wyjątkowo zimna, pierwsze pomidory rok temu miałam o miesiąc wcześniej niż teraz!

Kontonaogrod 20:34, 17 lip 2023

Ogórki pierwszy raz w życiu mam takie ładne, codziennie 2-3 kg

Patrycja_KG_Lu 21:02, 17 lip 2023

Kontonaogrod napisał(a)
Dzięki Agnieszka.

Poczekamy, zobaczymy. Mam nadzieje ze za 5-10 lat temat sie sam rozwiaze. Poki co myslalam zeby zrobic ssz I jezdzic tam na weekend pochodzic po lesie czy na grzyby. Z zimna woda na dzien czy dwa mozna przezyc. A wykonczyc blizej emerytury. Za te 10-15 lat moze sie zdarzyc totalna rewolucja I cos nowego zostanie wynalezione. Nie chciałabym sie wladowac w cos co docelowo trzeba bedzie I tak przerabiac

Bawie sie ta mysla, costam robimy, analizuje rozne mozliwosci poki co.

Stad nie domek drewniany, letniskowy. Za 10-15 lat niewiele by z niego zostalo

Jako rozwiązanie tymczasowe/letniskowe to można małą przepływówkę na prąd dać pod prysznic. Nie tylko gaz i pompa Ci zostaje jako opcje ogrzewania, można też kable grzewcze oporowe rozważyć i fotowolatikę.
Kontonaogrod 06:59, 18 lip 2023

Letniskowo ogrzewacz przepływowy, tak. Zobaczymy czy to w ogole bedziemy budowac...
Kontonaogrod 17:19, 18 lip 2023

ElzbietaFranka 23:41, 18 lip 2023

Napisz mi na priv lub nawet tutaj skąd jesteś. Z ciekawości chce wiedzieć. Takie plony warzywne masz o tej porze i to pod gołym niebem?

Działka w górach ale plantacja warzyw gdzie?

Aniu kosmos
Kontonaogrod 08:19, 19 lip 2023

Ela mój warzywnik ma jakieś 150m2, żadna plantacja. Chciałabym więcej, ale bez glebogryzarki nic z tego. No I musialabym przeryć resztę trawnika, a juz niewiele trawnika nam zostalo

Wczorajsza paczuszka

Nowe drzewo

Kontonaogrod 17:47, 19 lip 2023

Z czarnymi malinami I czesc z jagodami

Kontonaogrod 17:50, 19 lip 2023

Kontonaogrod 17:52, 19 lip 2023