Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:40, 28 kwi 2020

Do góry
On był zawsze z wodą od kiedy istnieje Może poziom niższy nieco, ale 20 cm tylko niżej było niż teraz.
Trawnik spalony / zniszczony nawozem 16:45, 28 kwi 2020

Do góry
Moim zdaniem nie jest spalona, jak na dłoni widać, że siałeś nawóz "..." brzydko powiem i nie ma się co dezorientować, tylko zrobić próbę. Nawieźć kawałeczek mały (tylko nie przesadź z nawozem) i podlewać ten żółciejszy trawnik, jak się zazielni - znaczy że był zagłodzony a nie spalony. A jak uschnie - to że był spalony. A najlepiej dać do badania w stacji chemiczno-rolniczej.

Ale tak na marginesie - to strasznie niebezpieczne narzędzie -nawóz w rękach niewprawionego ogrodnika. Aż strach pomyśleć co możesz odwalić następnym razem. Radzę, abyś zaoptarzył się w taki siewnik

Ogród zacząć czas. 13:26, 28 kwi 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Super posadziliście Tylko końcówki wyrównać i będzie ok.

Bardzo dziękuję
Utworzenie rabaty całorocznej 07:30, 28 kwi 2020

Do góry
Cisy odpadają, wszystkiego na tej rabacie jest za dużo, cisy za duże będą. Kanzan niepotrzebnie, albo Kanzan 3 razy, albo klon 3 razy. Takie mieszanie nie jest dobre.

Trudno wypowiedzieć się bez żadnego zdjęcia ani rysunku.
Mam plan... 07:28, 28 kwi 2020

Do góry
Tuje oczywiście, że mogą zostać, wystarczy przyciąć. Co prawda to najgorsza tuja, ale wygląda dobrze.
Dziury w trawniku 07:25, 28 kwi 2020

Do góry
ztomas napisał(a)
Oto co zadomowiło się na naszym trawniku. Około 1 cm norki z wygryzioną i wydeptaną trawą wokół.

Dałem sobie trochę czasu i udało mi się schwytać kilka sztuk ale nie mogę ustalić gatunku.

Pewnie coś z kusaków podobny trochę do Pruchniaczka Czarniawego ale jak widać na zdjęciach to nie to. Wypuszczę je do pobliskiego lasu bo pewnie z tamtąd przybyły. Może wie ktoś dokładnie co to za gatunek?
Ogród zacząć czas. 07:19, 28 kwi 2020

Do góry
Super posadziliście Tylko końcówki wyrównać i będzie ok.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:18, 28 kwi 2020

Do góry
Milka napisał(a)
Patrzę na topiary, brzytwa. Nowe dzieło wspaniałe

Kilka pozostało do przycięcia, nie mogę się zabrać.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:18, 28 kwi 2020

Do góry
Bog napisał(a)
Danusiu mamy wielką susze a u Ciebie woda w rowie będziesz wodę regularnie dolewewala?

Nie, to by była niedorzeczność Ta woda to naturalny jej poziom i tak było w zeszłym roku pomimo suszy. Utrzymywała się, ale przestała płynąć w czerwcu. Teraz jeszcze płynie.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:16, 28 kwi 2020

Do góry
Kantylena napisał(a)
Pani Danusiu czy zwykłego ogórka konserwowego można siać w donicy? Może tak rosnąć podparty podporami, czy tylko w gruncie na płasko?

Uprawiałam ogórki na sznurach w namiocie, zwykłe i szklarniowe więc to jest możliwe. Będzie ciężko, bo on lubi leżeć na ziemi.
Trawnik spalony / zniszczony nawozem 00:10, 28 kwi 2020

Do góry
Da się uratować, tylko musisz się nauczyć równomiernie rozsiewać nawóz. Tu gdzie zielone pasy widać że właśnie tutaj spadł nawóz a tam gdzie żółte - nie spadł.
Siałeś jak się sieje żyto, właśnie ten 'zamach' ręki i widać jak leciał nawóz.

Trzeba na razie podlewać trawnik, uzupełnić nawóz tu gdzie żółte, ale na razie czarno to widzę, bo od razu się nie nauczysz. Kup sobie siewnik ręczny.
Taki "kręcioł'.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:02, 26 kwi 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Fajnie brzegi wypłaszczone, żałuję, że nie miałam takiej możliwości u siebie
Czym planujesz je obsadzić?

Bylinami i krzewami. Az do wody, a w wodzie grzybienie.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:00, 26 kwi 2020

Do góry
Drzewka to jabłonie, nazwy odmian zamieściłam.
Ślimak ze staroci, a kura była już od początku tylko wbita w ziemię, więc niewidoczna. Pustaki fundamentowe jako postument dla nich - mój pomysł, dziury celem osadzenia kury i ślimaka wywiercił Wicio.

Przewożę tulipany w donicach i ustawiam, ale sporo tulipanów zniszczonych. Poprzewracanych. Nie wiem jaki powód. Ale większość jest ok.

Przymrozki i zimne noce sprawiły wiele szkód, wszystkie wrażliwe rośliny ciągle stoją w oranżerii albo namiocie, ciasnota wszędzie.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:58, 26 kwi 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Primula Dark Rosaleen

Dziś trafiłem na Maję z Waszym udziałem, ech... wspaniale. Miło było zobaczyć te widoki na żywo, dziękuję za tę możliwość. Rozpaliłaś we mnie pasję do warzywnika, która jakoś przygasła. Zobaczymy co to z tego będzie

Zdrowia Wam życzę Danusiu i Witku

Edit: coś źle zacytowałem
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:53, 26 kwi 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Sytuacja i rozkłąd w ogrodzie, nawet jeśli wcześniej został nieco inaczej wymyslony, trzeba potem dostosować, przeznaczenie budynków się zmienia, jeden gospodarczy w ogóle nie powstanie..tak myslimy..w jego miejsce "wskoczy" coś innego.

Elu, prysznica my nie mamy, strefa która ywdaje się głeboka pod rośliny - to strefa hudrobotaniczna wypełniona specjalnymi złożami, korzenie roślin się płucze aby były bez ziemi. Taka mysi być.

Jest ona podzielona na dwie. Jedna dla grzybieni druga dla roślin bagienno-wodnych-przybrzeżnych. Różny rodzaj złoża.

Nie wiem dlaczego wyskoczył "prysznic" chodziło mi właśnie o ten kanał, że taki głęboki tam rosną irysy. Te kamyki filtrują wode.
Za tydzień robię porządki w oczku i wyrzucam różniczki z klina ziemia. Kupię podloze do donic bez ziemi.

Moje irysy żółte obecnie po wodzie pływają bo nie zdążyłam posadzić w zeszłym roku. Wypuściły białe korzenie sznurki na pół metra.

eM co drugie koszenie trawnika kosi zwykła kosiarka bo uważa, że trawa lepiej rośnie nuz po traktorku. Za bardzo przylega po kołach do ziemi i długo się podnosi. Ładny trawnik bardzo udany. Wertukulacji jeszcze w tym roku nie robicie z młody.

Pozdrawiam

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:34, 26 kwi 2020

Do góry

Oprawione detale ogrodowe

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:33, 26 kwi 2020

Do góry
Wyprofilowane brzegi nad mostkiem i topiary

Takie mamy chwasty

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:32, 26 kwi 2020

Do góry
Nowe jabłonie, zdecydowanie wolę je od wiśni

Malus 'Royal Beauty'

Malus 'Neville Copeman'

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:28, 26 kwi 2020

Do góry
Nowe kanty trawnika

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies