Dzięki, że do mnie zaglądacie
Rubensa kupiłam na miejscowych targach ogrodnicznych( odbywają się 2 x w roku)mam go około 3-4 lat, rosnie bardzo szybko, kwitnie od 2 lat.
Co do targów, to zawsze mam bardzo mieszane odczucia, pędzę tam z samego rana w nadziei na upolowanie jakiegoś rarytasika. Wracam rozczarowana, bo sprzedawcy najczęściej nie mają pojęcia co sprzedają a i oznaczenia roślin są fatalne i żal słuchać jak wciskają kit mniej zorientowanym klientom.
Mimo to z uporem maniaka oczywiście następnego dnia ( targi są dwudniowe) znowu jadę, bo a nuż przeoczyłam coś ważnego Rok w rok tak samo
Na dobry sen:
I w każdym lusterku inny obrazek.
Poza ogromną ilością tulipanów, szafirków i narcyzów wysadzonych pod gołym niebem, do zwiedzania są jeszcze pawilony z wystawami kwiatów, np. storczyków, host, hiacyntów, traw, żurawek, tawułek, alejek liliowych, hortensji.
Parnik to DISPORUM FLAVUM
Jagodowiec to Uvularia grandiflora
Mam jedno i drugie.. różnią się i to bardzo. Parnik ładniejszy Kwitnie ciupkę później niż jagodowiec. Ma bardziej mięsiste kwiaty i liście.
Lilia woow - nie przechwalić...
Pahjolas - strajkował, ale się zbiera. I dobrze bo ładny
Pełnik żółty i pasuje do niebieskiego.. iryski przez przypadek granatowe też fajnie z nim się komponują.
Tulipanowiec kupiłam dość spory (wszedł jednak do osobówki), cięłam tylko dolne gałęzie. Sadziłam chyba w 2009 . Danusia tnie swojego
Lilie moje mają się kiepsko jak i reszta roślin... ryby robią z nich maskarę. Muszę zacząć im wrzucać sałatę.. już urosła na tyle, że mam co skubać.. w szklarni walczę ze ślimakami o sałatę.. przegrywam, ale udało się jedną uchować do rozmiaru jadalności. Sałata drobno posiekana pomaga uchować lilie. U mnie co roku ryby robią maskarę, szczególnie karpie koi.
Upss. w radio mówią że u mnie ma być -1.
Skrętniki kwitną nieustannie... te dwa prawe od Basi
nie dziwię się że tak się wam to miejsce podoba, bo mi też bardzo
Szkoda tylko że blaszaki w tyle, byleby tujki szybko pięły się w górę, ciekawa jestem co tam jeszcze planujesz posadzić