Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bajkowy ogród Weroniki

Bajkowy ogród Weroniki

weronika77 22:12, 11 maj 2015

olaw napisał(a)

To jest fantastyczna inspiracja na ściankę z lustrem w innym wydaniu, pięknie

I w każdym lusterku inny obrazek.
Poza ogromną ilością tulipanów, szafirków i narcyzów wysadzonych pod gołym niebem, do zwiedzania są jeszcze pawilony z wystawami kwiatów, np. storczyków, host, hiacyntów, traw, żurawek, tawułek, alejek liliowych, hortensji.

weronika77 22:43, 11 maj 2015

Aneczka napisał(a)
Weroniko wiesz może co potem rośnie w miejscu tych tulipanów, jak już przekwitną?

Nie wiem. Myślę, że muszą zaschnąć i urosnąć w cebulki. Po wysuszeniu znów trzeba je wsadzić wg nowego projektu. Czy zdążą robić jeszcze inne dekoracje, chyba nie. Nie wiem. Może wygoglujesz coś w necie.
Jest sporo o Holandii. Chyba to jedyny kraj, który wyrywa ziemię morzu i powiększa swój ląd leżący w połowie poniżej poziomu morza. Posiada bardzo dużo kanałów, mostów.
Rowerzyści mają tam pierwszeństwo przed pieszymi i samochodami. Rowerów wszędzie pełno, leżących stojących, w ruchu i tych porzuconych.

Zwiedzaliśmy Amsterdam autobusem wodnym, którym kierowała młodziutka kobieta marynarz. Przez przejrzyste ściany stateczku oglądaliśmy miasto słuchając objaśnień przewodnika.
weronika77 23:14, 11 maj 2015

Pieszo zwiedzaliśmy stolicę Holandii też. Zaskoczył mnie brak ławeczek dla chcących się na chwilę zatrzymać, odpocząć. Jak chcieliśmy usiąść i dać odpoczynek naszym zmęczonym nogom to musieliśmy wstąpić do lokalu, przymusowo coś zjeść albo wypić.

Muzeum figur woskowych,obok pałacu królewskiego. Jedno z wielu w świecie MADAME TUSSAUD.
Muzeum figur woskowych miałam możliwość zwiedzić w Kanadzie.

Budownictwo inne niż u nas, raczej w stonowanych ciemnych kolorach z bielą oprawy okien, lub nowe nowoczesne.

Pomnik Rembrandta i Straż Nocna.
Holandia to państwo rozwinięte i bogate, bez afer. Dostępne są miękkie narkotyki, prostytucja jest legalną pracą z ubezpieczeniem i podatkiem, a rozebrane panie można zobaczyć w oknach wystawowych przy ul. Czerwonych Latarni.
weronika77 23:27, 11 maj 2015

Holandia słynie z wiatraków, sabotów drewnianych, katarynek, tulipanów, serów, kanałów z żeglugą. Na tym kończę relację z tulipanowej wycieczki do Holandii, a pamiątką są te zdjęcia i kolorowe saboty.

Bogdzia 06:09, 12 maj 2015

Widzę ze program mieliscie identyczny jak my. Tylko pawia nie było jak my byłyśmy. Tulipany są wyrzucane i na ich miejsce sadzone nowe jesienią a ogród jest po tym pokazie zamkniety dla zwiedzajacych do nastepnej wiosny.
Milka 13:21, 12 maj 2015

Super wyprawa, od razu mnie wspomnienia naszły, te same trasy
weronika77 23:23, 12 maj 2015

Bogdzia napisał(a)
Widzę ze program mieliscie identyczny jak my. Tylko pawia nie było jak my byłyśmy. Tulipany są wyrzucane i na ich miejsce sadzone nowe jesienią a ogród jest po tym pokazie zamkniety dla zwiedzajacych do nastepnej wiosny.

Tulipany wyrzucane? Jak można? Ale ważne, że tam byłyśmy i mamy wspomnienia. Tymczasem trzeba zająć się własnym ogrodem. Tulipany późniejsze kwitną jeszcze, ale uwagę przykuwają już rododendrony, azalie.

Czerwona azalia japońska zakwita najwcześniej. Przekwita gdy pozostałe zaczynają kwitnienie.

weronika77 23:32, 12 maj 2015

Rh białe pod lasem. Trzeba wysadzić towarzyszące im niebieskie i różowe, zostawić same białe w grupie.

Cytrynowy RH radosny.
weronika77 23:40, 12 maj 2015

Milka napisał(a)
Super wyprawa, od razu mnie wspomnienia naszły, te same trasy

Z pewnością miłe wspomnienia Irenko. Kolorowe i pachnące.
Wspomniałam, że moja wisteria w połowie kwitnienia. Tak wygląda w zbliżeniu teraz.

weronika77 23:48, 12 maj 2015

Wisteria z odległości, w połowie kwitnienia.