Mam jeszcze do porównania Nigrę. I ją mam najdłużej (razem z Yellow R.), bo posadziłam w 2009 roku i kupiłam całkiem spory krzaczek. Jak porównanie będzie ten kamień. Czym większa sadzonka tym szybciej krzew rośnie. Te małe sadzonki potrzebują więcej czasu na start.
Rok później już zachwycała, na wielkość może się nie rozrosła, ale kwiatów przybyło.
W 2012 już mnie przegoniła
W zeszłym roku już wyparła z rabaty wszytko w promieniu metra.. ścieżka już zlikwidowana, bo nawet pies nie przejdzie
Gwiaździsta jest super bo kwitnie dużo wcześniej niż pozostałe, ale niestety przymrozki takie jak teraz potrafią zniszczyć kwiaty. Krzew daje radę, ale niestety kwiaty już nie. Rośnie najwolniej. Mi od 6 lat przymroziło dopiero drugi raz.
Posadzona w 2010 (obok jest G.H. Kern). Takie małe, że strzałkami pokazuję gdzie rosną . Kern jest wyższa. I porównanie do mnie i do narcyza.
Po 2 latach przegoniły wzrostem narcyzy To już 2012
Wielosił...w ubiegłym roku wsadziłam dużą kępę,kwitł do jesieni,zebrałam nasionka i mam dorodne sadzonki...zawsze to taniej... i ile zadowolenia z własnych sadzonek.
Tulipany i żonkile przed opadami śniegu
hiacynt, iryski i krokusy ( doniczkowane własnoręcznie)
Te wszystkie donice były przez kilka dni przetrzymywane w domu dla szybszego rozwoju roślin .
Tak wyglądają rosnące na rabacie hiacynty i tulipany( kiedy one zakwitną)?
Święta święta i po świętach. Ale czyżby nie nastąpił błąd i aura nie pomyliła świąt? Zamiast polewać się woda to musiałam bić się śnieżkami .Lany poniedziałek rano:
rododendron
czosnki (dzisiaj wyglądają jak po przejechaniu walcem)
Widok na balkon z sypialni(po przebudzeniu)doznałam szoku.
Niestety Magnolie tak szybko nie rosną. Ja mam Susan, Nigra, Yellow River, stellata (gwiaździsta), George Henry Kern.
Najwolniej rośnie gwiaździsta, George Henry Kern i Yellow River.
Najszybciej Nigra i Susan.
Wszystkie magnolie jeden rok po posadzeniu stoją w miejscu, przyrastać zaczynają na dobrą sprawę po 2 latach, dlatego foty są po 2-3 latach, bo na następny rok niewiele rosły.
Susan sadziłam chyba wiosną 2010, był to taki krzaczek mi po kolana, ale rozkrzewiony, ledwo z trawy widać, ale 2 kwiatki były
Za to już w 2013 był to kawał krzewu o wysokości ok 1,2m i podobnej szerokości
w 2014 już podwoiła wysokość i szerokość, masz porównanie do siatki ogrodzenia. W tym roku już spowolniła.. i tak wiele nie podrosła (na szczęście)