Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogródek Hanusi po zimie 19:58, 12 paź 2012

Do góry
Znaczy Haniu mało grzybów? mama narzekała że w Puszczy Białej mało
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:53, 12 paź 2012

Do góry
Sadzę od nowa, tak jak werbenę - V. bonariensis, jeśli się nie wysieje..Ogród preriowy ma to do siebie, że nawet rośliny powinny zmieniać miejsce... taka dzikość pod kontrolą.

W ogrodzie Myszorka (Ogród zmyślony) się wysiewają, cudownie to wygląda..
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 19:22, 12 paź 2012

Do góry
Kochani, pozdrawiam gospodynię Miłkowa i przy okazji zapraszam odwiedzających do ciekawego wątku o drzewach w przyszłości.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2437-co-z-drzewami-w-przyszlosci
Co z drzewami w przyszłości? 19:16, 12 paź 2012

Do góry
Popieram sadzenie drzew liściastych. Mój tulipanowiec jest już wielki, ale pewnie gałęzie leżałyby na dachu, gdyby nie ostre przycinanie. W książkach napisane, że tulipanowca się nie tnie... e tam, ja tnę, świerki serbskie, tuje, nawet sosny na ulicy (skracam im przewodniki). Cięcie jest sposobem na prowadzenie drzew w sposób estetyczny, w pewien sposób przedłuża im życie.

Niektóre zostawiam, bo mają miejsce, albo wąski pokrój. W ciasno nasadzonym ogrodzie trudno jest utrzymać tyle drzew. Mam 5 miłorzębów, tulipanowca, 5 buków, 2 śliwy wiśniowe, 1 graba, 2 klony palmowe, stewarcję. No i mnóstwo świerków serbskich, które ograniczam i bokiem i górą. Dzięki temu mogą istnieć dłużej.

To piękny wątek, pokaże że prawdą jest powiedzenie : "ogród to piękna rzecz, ale i wieczna praca", nie da się mieć ogrodu bez drzew..liście są piękne a ich grabienie...no cóż.. mnie nie przeszkadza.

Zapraszam Was do dyskusji.
Motyw drobiu i drób w ogrodzie angielskim 18:57, 12 paź 2012

Do góry
Juz naprawiłam ten błąd Tomku, ale powiem Ci, że będę miała ozdobne kurki... na nowej ziemi
Kompozycje z trawami w roli głównej 14:13, 12 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Oto jedna z moich ostatnich realizacji - Ogród preriowy

ależ pięknie to wygląda!...tak zwiewnie, subtelnie i intrygująco zarazem
Zielona odskocznia 13:57, 12 paź 2012

Do góry
Skopiowałam z wątku:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1280-podjazd-parking-przy-domu-tez-wizytowka?page=2#reply
Bo tak myślę jak bym u siebie coś takiego zrobiła przy wjeździe.

Ten pas tak obsadzić. Co o tym myślicie?

gardenarium napisał(a)

...
Bordowe drzewka to Prunus cistena a pod spodem rośnie okrywowo Euonymus fortunei "Emerald Gaiety" plus żółte Ilex crenata "Golden Gem".

Trzmielinkę się docina ostro wiosną i drugi raz na początku lata. Przy krawężniku jest bardzo ważne dla efektownego wyglądu, aby także była docięta ładnie pod ukosem. Gdyby powyłaziła na podjazd byłoby brzydko, a tak estetycznie jest i elegancko. Grunt to dobre wykończenie.

Kubusiowo 09:26, 12 paź 2012

Do góry
Od kiedy u Ciebie takie cóś się ujawniło? Gosia no ja nie mogę uwierzyć że TY się ukrywałaś z takim talentem
dzień doberek 09:04, 12 paź 2012

Do góry
Tak Bogusiu, jest nadzieja na nasiona, mam taki stary okaz w donicy, nasionka pewnie będą. Zapiszesz się jak ogłoszę.

To fakt, że jednoczy i łatwo się rozmnaża.. to jak taka gra która nigdy się nie kończy. Pozdrowienia dla wszystkich miłośników werbeny patagońskiej
Obwódki z bukszpanu 08:59, 12 paź 2012

Do góry
Niesamowicie utrzymany ładnie, bardzo fajny pomysł.
Nasz przydomowy ogródek 08:56, 12 paź 2012

Do góry
Zbyszku odnośnie hortensji, a jakie masz w tych donicach? Bukietowe?

Tak czy inaczej już nie musisz ich przenosić, mogą być jeszcze w listopadzie na zewnątrz. Potem obcinaj dopiero jak zrobią się brzydkie. Podlewaj umiarkowanie, aby nie zaschły przez zimę.
Ogródek Goniak 07:18, 12 paź 2012

Do góry

weronika77 napisał(a)
Podziwiałam dzisiaj Twoje hosty. Kiedy będziemy oglądać ogród w TV?

Weroniko, nie mam pojęcia kiedy będzie emisja ponieważ z nadmiaru wrażeń zapomniałam zapytać !

Sebek napisał(a)
A ta altana - no boskie! Powiewa Anglią niesamowicie

Sebek, ostateczny projekt wiaty powstał w wyniku angielskiej inspiracji i już na zawsze będzie mi ona przypominała tę fantastyczną wypraweę

Gardenarium napisał(a)
Jednak warto było przyjechać do mnie na Święto Róż.. jakby to nie zabrzmiało... a kiedy u Kuklika?

Danusiu, na Święto Róż wybrałam się z zupełnie innych pobudek ale faktem jest, że to właśnie Ty przedstawiłaś nas a zwłaszcza nasze ogrody pani producentce
Gardenarium napisał(a)
. a kiedy u Kuklika?

Tego samego dnia , bo my jakoś ogrodniczo wszędzie razem to i w TV też
Chcę mieć piękny ogród....... i to jest mój problem 23:25, 11 paź 2012

Do góry
Dorka napisał(a)
Kochani, robię rabatę pod świerkami i chciałam prosić Was o opinie

Rzut poglądowy na całość przed:

Masz dość mało miejsca między świerkami, wydaje mi się, że z czasem będziesz świerki od spodu podcinać. Zdaje mi się, że projektowane nasadzenia są za małe, nieproporcjonalne do wielkości tła.

Moim zdaniem a nawet jestem pewna, że zdecydowanie trzeba rabatę poszerzyć, aby weszło średnie piętro. Może jakieś kule na pniu, np. żółte trzmieliny, hortensje w jakimś ciągu, chociaż 5 szt, a nie po jednej w szczelinie między świerkami.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:23, 11 paź 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Danusiu, z pytaniem przybiegam. Będę sadzić drzewka owocowe. Czy korzenie mam namaczać w wodzie przed sadzeniem na 24h tak jak to się robi w przypadku róż, czy raczej to zaszkodzi drzewkom? Pozdrawiam. Jestem na bieżąco w dyskusjach zodiakalno-robótkowych

Namaczaj, sadź następnego dnia.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:22, 11 paź 2012

Do góry
elzbieta_b napisał(a)
Danusiu, mój biały rododendron zaczyna kwitnąć Na wiosnę kwitł i znów rozwija pąki. Nie nawożę już długo i martwię się czy nie zmarznie ?

To normalne u Cunningham's White, nic mu nie będzie.
Wywary, odwary, napary i gnojówki do opryskiwania roślin 21:55, 11 paź 2012

Do góry
Posyp ziemią lekko.
Przygotowanie trawnika do zimy... 21:52, 11 paź 2012

Do góry
Ja bym skosiła jeśli będzie jeszcze ciepło, to ona urośnie i należy skosić. Jeśli wysiana wg "przepisu" - to zagęści się.

Do zagęszczenia trawnika potrzebne jest koszenie. Teraz już za wiele nie zdziałasz, ale od wiosny na pewno

Na pewno przydadzą się artykuły o trawniku

https://www.ogrodowisko.pl/tag/trawnik
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:13, 11 paź 2012

Do góry
grembosia napisał(a)
Dzisiaj w nocy był u nas spory przymrozek, dokładnie nie wiem ile, ale szyby samochodu musiałam dość długo skrobać. Czy to już czas na schowanie bukszpanów w donicach?

Nie, za wcześnie.
Ogródek Goniak 21:04, 11 paź 2012

Do góry
Jednak warto było przyjechać do mnie na Święto Róż.. jakby to nie zabrzmiało... a kiedy u Kuklika?
Ogród z lustrem 20:51, 11 paź 2012

Do góry
asica napisał(a)

Danusiu, jak postępować z taką hortensją na pieńku? Wydaje mi się, że wiosną trzeba ją przyciąć krótko, żeby była zwarta. Dobrze myślę?

Tak, przywiązać ją do kołka i ciąć wiosną koronę drzewka.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies