Sadzę od nowa, tak jak werbenę - V. bonariensis, jeśli się nie wysieje..Ogród preriowy ma to do siebie, że nawet rośliny powinny zmieniać miejsce... taka dzikość pod kontrolą.
W ogrodzie Myszorka (Ogród zmyślony) się wysiewają, cudownie to wygląda..
Popieram sadzenie drzew liściastych. Mój tulipanowiec jest już wielki, ale pewnie gałęzie leżałyby na dachu, gdyby nie ostre przycinanie. W książkach napisane, że tulipanowca się nie tnie... e tam, ja tnę, świerki serbskie, tuje, nawet sosny na ulicy (skracam im przewodniki). Cięcie jest sposobem na prowadzenie drzew w sposób estetyczny, w pewien sposób przedłuża im życie.
Niektóre zostawiam, bo mają miejsce, albo wąski pokrój. W ciasno nasadzonym ogrodzie trudno jest utrzymać tyle drzew. Mam 5 miłorzębów, tulipanowca, 5 buków, 2 śliwy wiśniowe, 1 graba, 2 klony palmowe, stewarcję. No i mnóstwo świerków serbskich, które ograniczam i bokiem i górą. Dzięki temu mogą istnieć dłużej.
To piękny wątek, pokaże że prawdą jest powiedzenie : "ogród to piękna rzecz, ale i wieczna praca", nie da się mieć ogrodu bez drzew..liście są piękne a ich grabienie...no cóż.. mnie nie przeszkadza.
Zbyszku odnośnie hortensji, a jakie masz w tych donicach? Bukietowe?
Tak czy inaczej już nie musisz ich przenosić, mogą być jeszcze w listopadzie na zewnątrz. Potem obcinaj dopiero jak zrobią się brzydkie. Podlewaj umiarkowanie, aby nie zaschły przez zimę.
Podziwiałam dzisiaj Twoje hosty. Kiedy będziemy oglądać ogród w TV?
Weroniko, nie mam pojęcia kiedy będzie emisja ponieważ z nadmiaru wrażeń zapomniałam zapytać !
A ta altana - no boskie! Powiewa Anglią niesamowicie
Sebek, ostateczny projekt wiaty powstał w wyniku angielskiej inspiracji i już na zawsze będzie mi ona przypominała tę fantastyczną wypraweę
Jednak warto było przyjechać do mnie na Święto Róż.. jakby to nie zabrzmiało... a kiedy u Kuklika?
Danusiu, na Święto Róż wybrałam się z zupełnie innych pobudek ale faktem jest, że to właśnie Ty przedstawiłaś nas a zwłaszcza nasze ogrody pani producentce
. a kiedy u Kuklika?
Tego samego dnia , bo my jakoś ogrodniczo wszędzie razem to i w TV też
Kochani, robię rabatę pod świerkami i chciałam prosić Was o opinie
Rzut poglądowy na całość przed:
Masz dość mało miejsca między świerkami, wydaje mi się, że z czasem będziesz świerki od spodu podcinać. Zdaje mi się, że projektowane nasadzenia są za małe, nieproporcjonalne do wielkości tła.
Moim zdaniem a nawet jestem pewna, że zdecydowanie trzeba rabatę poszerzyć, aby weszło średnie piętro. Może jakieś kule na pniu, np. żółte trzmieliny, hortensje w jakimś ciągu, chociaż 5 szt, a nie po jednej w szczelinie między świerkami.
Danusiu, z pytaniem przybiegam. Będę sadzić drzewka owocowe. Czy korzenie mam namaczać w wodzie przed sadzeniem na 24h tak jak to się robi w przypadku róż, czy raczej to zaszkodzi drzewkom? Pozdrawiam. Jestem na bieżąco w dyskusjach zodiakalno-robótkowych
Dzisiaj w nocy był u nas spory przymrozek, dokładnie nie wiem ile, ale szyby samochodu musiałam dość długo skrobać. Czy to już czas na schowanie bukszpanów w donicach?