Bordowe drzewka to Prunus cistena a pod spodem rośnie okrywowo Euonymus fortunei "Emerald Gaiety" plus żółte Ilex crenata "Golden Gem".
Trzmielinkę się docina ostro wiosną i drugi raz na początku lata. Przy krawężniku jest bardzo ważne dla efektownego wyglądu, aby także była docięta ładnie pod ukosem. Gdyby powyłaziła na podjazd byłoby brzydko, a tak estetycznie jest i elegancko. Grunt to dobre wykończenie.
A tak wygląda wszystko od strony bramy. Myślę, że wiśnie na pniu będą pasowały, zgubi się ta przestrzeń. W sumie dopiero na zdjęciach widać, że tu czegoś brakuje, bo wcześniej tego nie widziała. A może ogrodowisko mi otworzyło oczy.
Gorzej z tym pasem pod domem, kompletnie nie mam na niego pomysłu. Posadzone tam są cebule; krokusy, tulipany, hiacynty. Na wiosnę bardzo lubię to miejsce, ale już później to już nie mogę patrzeć. Rosną tam zazwyczaj aksamitki, nieraz petunie. Pas ten ma 50 cm szerokości i długi jest na 10 m.
Bardzo proszę o jakąś podpowiedź, może u kogoś widzieliście fajne nasadzenia w takim pasie. Jak coś zobaczę to mam od razu jakiś punkt zaczepienia i wtedy łatwiej mi już coś pokombinować.