Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Koszyczki, skrzyneczki i inne drobiazgi 20:42, 11 paź 2012

Do góry
Marketowe zioła tak już mają. Sa krótkowieczne, na parapecie jest za mało słońca aby wyglądały jak te w gruncie.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 20:08, 11 paź 2012

Do góry
ArekJ napisał(a)

1.

2.

3.

4.

5.

6.

Nie są to pewniaki, ale tak typuję:

1. Picea abies 'Will's Zwerg'.

2.Chamaecyparis obtusa 'Filicoides'

3.Jeśli to Pinus wallichiana czyli sosna himalajska to powinna mieć po 5 igieł w pęczku.

4.Abies koreana czyli jodła koreańska

5.Picea czyli świerk, ale nie wiem jaki. Jest młody i nie wiadomo jaki będzie miał pokrój.

6.Podaj ilość igieł w pęczku. Sosny po tym się także rozpoznaje.
Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 19:48, 11 paź 2012

Do góry
grembosia napisał(a)
Poproszę o identyfikację cisów i propozycję co można z nich zrobić. Przyznam, że najbardziej zależałoby mi na stworzeniu 4 stożków, tylko nie wiem od czego zacząć formę.. Mam 4 sztuki. Na etykiecie było tylko "Taxus baccata".

To jest Taxus baccata, idealny na stożek.

Trzeba zacząć od ustawienia patyków bambusowych w stożek lub piramidę. Cięcie wstępne, na dole będzie brakowało w szerokości. Podsadź je małymi cisami.

Rozpoznawanie roślin iglastych.... 19:48, 11 paź 2012

Do góry
grembosia napisał(a)
Poproszę o identyfikację cisów i propozycję co można z nich zrobić. Przyznam, że najbardziej zależałoby mi na stworzeniu 4 stożków, tylko nie wiem od czego zacząć formę.. Mam 4 sztuki. Na etykiecie było tylko "Taxus baccata".

To jest Taxus baccata, idealny na stożek.

Trzeba zacząć od ustawienia patyków bambusowych w stożek lub piramidę. Cięcie wstępne, na dole będzie brakowało w szerokości. Podsadź je małymi cisami.

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 09:22, 11 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie kładź maty na skarpę, posyp gruba warstwą kory, piel dobrze w pierwszym roku, potem pilnuj. Gdy już rośliny okrywowe pokryją glebę - chwasty nie będą rosły prawie wcale, wystarczy co jakiś czas przejść i skontrolować i wyrwać.

Kora będzie lepsza do ukorzeniania się roślin niż żwir.

Ale najważniejsza sprawa, zanim cokolwiek posadzisz - dobrze zugoruj teren, nawet dwukrotnie. Nawet herbicydem, potem odczekaj i dopiero sadź w czystą glebę.
Pan ogrodowy jest leniuchem, najlepiej przykryć i myśli, że z głowy temat

Danusiu dziękuję za radę.

Maty nie będzie nigdzie!!!! to już postanowione

Nie wiem co z samym sadzeniem, bo pogoda się popsuła.
Jeśli się nie poprawi to poczekam już spokojnie do wiosny
Z drugiej strony odejdzie mi cała wykończeniówka i kołowrót z nią związany i będę mogła zająć się tylko i wyłącznie ogrodem

Danusiu a co myślisz o tej wodzie na trawie i w rabatach?
Czy woda powinna tak stać po jednym dniu deszczu???
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:28, 10 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja pamiętam bananówę..i drewniaki żółte. I spodnie szwedy w kropki.

ja też pamietam spódnice bananówki... i to, ze nie miałam kasy aby taką sobie kupić...
ale juz drewniaki miałam... i spodnie szwedy też...kolega miał wykrój dobry i szył wszystkim naokoło...
a swetry też sobie i M robiłam na drutach podczas studiów...konieczność... ale i poszukiwanie czegoś specjalnie dla siebie...a wykroje z Burdy też pamiętam i też próbowałam...z różnym skutkiem...

ale o ogrodzie w ogóle wtedy i później nie myślałam... dopiero 'złapałam tego bakcyla' całkiem niedawno...
Danusiu, pozdrawiam ...
Tess również ...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:36, 10 paź 2012

Do góry
Jutro mam mamę w gościach, ale chyba czas porobić nowe zdjęcia w ogrodzie... Liście nawet się nie sypią pomimo wiatru.. na szczęście ma dość zacisznie.

Za to w ogródku preriowym wieje jak nie wiem co
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:34, 10 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Szybko działam, to prawda.

Pooootwierdzam!!!!!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:31, 10 paź 2012

Do góry
Szybko działam, to prawda.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:26, 10 paź 2012

Do góry
Ja pamiętam bananówę..i drewniaki żółte. I spodnie szwedy w kropki.
Michael my Garden 21:24, 10 paź 2012

Do góry
Michał, wycinaj czym prędzej te martwe, nie oglądaj się na nic, drzewka się zabudują, a jak nie wytniesz to będzie źle.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:34, 10 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jak miałam 14 lat od razu wiedziałam, że chcę być ogrodnikiem, uprawiać kwiaty opiekować się nimi.

Po tacie mam talent do szycia. Lalkom owszem, ale od 14 roku życia szyłam sobie i mamie wszystko, nawet płaszcze, umiem robić na drutach, żakardy, ażury, warkocze, po prostu wszystko co najtrudniejsze nawet z 3 kolorów naraz, umiem haftować. To się przydało w czasach kiedy nic nie było.

Ale też znam się na sprawach budowlanych, budowałam pierwszy dom mając 19 lat.

Danusiu, ileż my mamy wspólnego
Jestem baran, ogrodnikiem chciałam być odkąd pamiętam, pierwsze kwiaty doniczkowe posadziłam z odnóżek jak miałam osiem lat
Robiłam na drutach, szydełku, szyłam ubrania - także koleżankom (kto pamięta spódnice solejki ?) oczywiście szyłam ubrania sobie i dzieciom (nawet kurs kroju i szycia skończyłam, więc potrafię zrobić idealny wykrój na każdą sylwetkę)
Nawet za mąż wyszłyśmy niemal w tym samym czasie - ślub brałam dwa tygodnie przed Twoim.
A budowę domu też przerabiałam w bardzo młodym wieku

Buziolek, Danusiu

Pozdrawiam wszystkie barany (wybaczcie tę prywatę)

No i wszystkie inne znaki też
Holandia w jesiennych kwiatach i trawach 19:25, 10 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu, w swoim wątku napisałaś, że zwiedzałaś ogród malarza.
Czy to był może nowy ogród Tona ten Lindena ?
Co prawda ciekawość, to.... itd, ale ja jestem bardzo go ciekawa.

Tak Dzidko, byłam tam i widziałam Wasz wątek. Ja byłam w obydwu ogrodach, w tym nowym najpierw, jest dużo mniejszy od starego, Stary kupiła jakaś pani, zmienia i rozwija, a oni mają w nowym ogrodzie galerię i ogród.

Będę o nich niebawem pisała.

Wspaniała wiadomość.
Będę cierpliwie wypatrywać artykułów i dalszych zdjęć.
Ania i róże i cała reszta :) 14:27, 10 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jukka ma palowy korzeń i raczej na straty pójdzie. Chyba że odrosty korzeniowe.

No i co teraz?
Nie ma za bardzo odrostów w tym roku

grembosia napisał(a)
Ja bym te rabaty połączyła tak jak pokazujesz na ostatnim zdjęciu.
A tak w ogóle, to dobrnęłam do końca Twojego wątku i jestem pod ogromnym wrażeniem Twoich róż i takich mądrych rad, które udzielasz. Niesamowite. Jeśli pozwolisz, to będę podglądać i w razie problemów prosić o rady.
Nie widziałam u Ciebie róż szczepionych na pniu, wiem przymarzają, ale ja szalenie je uwielbiam. Mam u siebie 4. Posadziłam je na wiosnę i cały czas pięknie kwitną, a kwiaty są bardzo trwałe.
Czy miałabyś dla mnie jakąś radę co do ułatwienia im zimowania?
Pozdrawiam
Grembosiu, jest mi bardzo miło, zapraszam oczywiście zawsze i w razie czego będę próbowała odpowiedziec na pytania .
Róże na pniu były, ale po tej zimie straciłam wszystkie. Jedną próbowałam utrzymac w donicy, ale niestety nie rosła jak trzeba.
Rad jest kilka- częśc osób przygina pień do ziemi i kopcuje pędy wraz z miejscem szczepienia.
Inni okrywają nóżkę agro, słomą a nawet gąbką poliuretanową, z kolei koronę okrywają storoiszem, często dają na to także agro, można zrobic "worek" z tkaniny i wsypac do środka zebrane liście z drzew (nie z róż) czy siano, słomę.
Danusia napisała bardzo dobry artykuł o okrywaniu, podaje link
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/209-przygotowanie-roz-do-zimy

Nasz przydomowy ogródek 08:51, 10 paź 2012

Do góry
Ja także Zbysiu mam niezły "połów" orzechów - dostałam od sąsiada. To lepsze niż słodycze
dzień doberek 00:19, 10 paź 2012

Do góry
MarekW napisał(a)
No przepraszam Szefową ale ostatnio to Sebek bez końca sie chwali piękną werbeną więc przegapiłem Ja jej jeszcze nie mam niestety

To obserwuj wątek oddam o werbenie, prawie całe ogrodowisko dostało. .wtedy było mało użytkowników, teraz będą się dzielić nasionkami, jakby co to przypomnij się na wiosnę, siewki wyrastają w różnych dziwnych miejscach.
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 00:17, 10 paź 2012

Do góry
Ja też mam cisy na plantacji Fajny mur, myślałam, że na lustro.
Tojeść rozesłana (Lysimachia nummularia) 00:07, 10 paź 2012

Do góry
A moja w stawie ma się wspaniale

Ania i róże i cała reszta :) 23:45, 09 paź 2012

Do góry
Jukka ma palowy korzeń i raczej na straty pójdzie. Chyba że odrosty korzeniowe.
Paprocie ogrodowe 23:42, 09 paź 2012

Do góry
To może być Dryopteris affinis

Zdjęcia

Zwłaszcza tu jest podobna

http://www.ces.ncsu.edu/depts/hort/consumer/factsheets/hardyferns/dryopteris_affinis.html
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies