Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogródek Goniak 07:18, 12 paź 2012

Do góry

weronika77 napisał(a)
Podziwiałam dzisiaj Twoje hosty. Kiedy będziemy oglądać ogród w TV?

Weroniko, nie mam pojęcia kiedy będzie emisja ponieważ z nadmiaru wrażeń zapomniałam zapytać !

Sebek napisał(a)
A ta altana - no boskie! Powiewa Anglią niesamowicie

Sebek, ostateczny projekt wiaty powstał w wyniku angielskiej inspiracji i już na zawsze będzie mi ona przypominała tę fantastyczną wypraweę

Gardenarium napisał(a)
Jednak warto było przyjechać do mnie na Święto Róż.. jakby to nie zabrzmiało... a kiedy u Kuklika?

Danusiu, na Święto Róż wybrałam się z zupełnie innych pobudek ale faktem jest, że to właśnie Ty przedstawiłaś nas a zwłaszcza nasze ogrody pani producentce
Gardenarium napisał(a)
. a kiedy u Kuklika?

Tego samego dnia , bo my jakoś ogrodniczo wszędzie razem to i w TV też
Chcę mieć piękny ogród....... i to jest mój problem 23:25, 11 paź 2012

Do góry
Dorka napisał(a)
Kochani, robię rabatę pod świerkami i chciałam prosić Was o opinie

Rzut poglądowy na całość przed:

Masz dość mało miejsca między świerkami, wydaje mi się, że z czasem będziesz świerki od spodu podcinać. Zdaje mi się, że projektowane nasadzenia są za małe, nieproporcjonalne do wielkości tła.

Moim zdaniem a nawet jestem pewna, że zdecydowanie trzeba rabatę poszerzyć, aby weszło średnie piętro. Może jakieś kule na pniu, np. żółte trzmieliny, hortensje w jakimś ciągu, chociaż 5 szt, a nie po jednej w szczelinie między świerkami.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:23, 11 paź 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Danusiu, z pytaniem przybiegam. Będę sadzić drzewka owocowe. Czy korzenie mam namaczać w wodzie przed sadzeniem na 24h tak jak to się robi w przypadku róż, czy raczej to zaszkodzi drzewkom? Pozdrawiam. Jestem na bieżąco w dyskusjach zodiakalno-robótkowych

Namaczaj, sadź następnego dnia.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:22, 11 paź 2012

Do góry
elzbieta_b napisał(a)
Danusiu, mój biały rododendron zaczyna kwitnąć Na wiosnę kwitł i znów rozwija pąki. Nie nawożę już długo i martwię się czy nie zmarznie ?

To normalne u Cunningham's White, nic mu nie będzie.
Wywary, odwary, napary i gnojówki do opryskiwania roślin 21:55, 11 paź 2012

Do góry
Posyp ziemią lekko.
Przygotowanie trawnika do zimy... 21:52, 11 paź 2012

Do góry
Ja bym skosiła jeśli będzie jeszcze ciepło, to ona urośnie i należy skosić. Jeśli wysiana wg "przepisu" - to zagęści się.

Do zagęszczenia trawnika potrzebne jest koszenie. Teraz już za wiele nie zdziałasz, ale od wiosny na pewno

Na pewno przydadzą się artykuły o trawniku

https://www.ogrodowisko.pl/tag/trawnik
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:13, 11 paź 2012

Do góry
grembosia napisał(a)
Dzisiaj w nocy był u nas spory przymrozek, dokładnie nie wiem ile, ale szyby samochodu musiałam dość długo skrobać. Czy to już czas na schowanie bukszpanów w donicach?

Nie, za wcześnie.
Ogródek Goniak 21:04, 11 paź 2012

Do góry
Jednak warto było przyjechać do mnie na Święto Róż.. jakby to nie zabrzmiało... a kiedy u Kuklika?
Ogród z lustrem 20:51, 11 paź 2012

Do góry
asica napisał(a)

Danusiu, jak postępować z taką hortensją na pieńku? Wydaje mi się, że wiosną trzeba ją przyciąć krótko, żeby była zwarta. Dobrze myślę?

Tak, przywiązać ją do kołka i ciąć wiosną koronę drzewka.
Koszyczki, skrzyneczki i inne drobiazgi 20:42, 11 paź 2012

Do góry
Marketowe zioła tak już mają. Sa krótkowieczne, na parapecie jest za mało słońca aby wyglądały jak te w gruncie.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 20:08, 11 paź 2012

Do góry
ArekJ napisał(a)

1.

2.

3.

4.

5.

6.

Nie są to pewniaki, ale tak typuję:

1. Picea abies 'Will's Zwerg'.

2.Chamaecyparis obtusa 'Filicoides'

3.Jeśli to Pinus wallichiana czyli sosna himalajska to powinna mieć po 5 igieł w pęczku.

4.Abies koreana czyli jodła koreańska

5.Picea czyli świerk, ale nie wiem jaki. Jest młody i nie wiadomo jaki będzie miał pokrój.

6.Podaj ilość igieł w pęczku. Sosny po tym się także rozpoznaje.
Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 19:48, 11 paź 2012

Do góry
grembosia napisał(a)
Poproszę o identyfikację cisów i propozycję co można z nich zrobić. Przyznam, że najbardziej zależałoby mi na stworzeniu 4 stożków, tylko nie wiem od czego zacząć formę.. Mam 4 sztuki. Na etykiecie było tylko "Taxus baccata".

To jest Taxus baccata, idealny na stożek.

Trzeba zacząć od ustawienia patyków bambusowych w stożek lub piramidę. Cięcie wstępne, na dole będzie brakowało w szerokości. Podsadź je małymi cisami.

Rozpoznawanie roślin iglastych.... 19:48, 11 paź 2012

Do góry
grembosia napisał(a)
Poproszę o identyfikację cisów i propozycję co można z nich zrobić. Przyznam, że najbardziej zależałoby mi na stworzeniu 4 stożków, tylko nie wiem od czego zacząć formę.. Mam 4 sztuki. Na etykiecie było tylko "Taxus baccata".

To jest Taxus baccata, idealny na stożek.

Trzeba zacząć od ustawienia patyków bambusowych w stożek lub piramidę. Cięcie wstępne, na dole będzie brakowało w szerokości. Podsadź je małymi cisami.

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 09:22, 11 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie kładź maty na skarpę, posyp gruba warstwą kory, piel dobrze w pierwszym roku, potem pilnuj. Gdy już rośliny okrywowe pokryją glebę - chwasty nie będą rosły prawie wcale, wystarczy co jakiś czas przejść i skontrolować i wyrwać.

Kora będzie lepsza do ukorzeniania się roślin niż żwir.

Ale najważniejsza sprawa, zanim cokolwiek posadzisz - dobrze zugoruj teren, nawet dwukrotnie. Nawet herbicydem, potem odczekaj i dopiero sadź w czystą glebę.
Pan ogrodowy jest leniuchem, najlepiej przykryć i myśli, że z głowy temat

Danusiu dziękuję za radę.

Maty nie będzie nigdzie!!!! to już postanowione

Nie wiem co z samym sadzeniem, bo pogoda się popsuła.
Jeśli się nie poprawi to poczekam już spokojnie do wiosny
Z drugiej strony odejdzie mi cała wykończeniówka i kołowrót z nią związany i będę mogła zająć się tylko i wyłącznie ogrodem

Danusiu a co myślisz o tej wodzie na trawie i w rabatach?
Czy woda powinna tak stać po jednym dniu deszczu???
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:28, 10 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja pamiętam bananówę..i drewniaki żółte. I spodnie szwedy w kropki.

ja też pamietam spódnice bananówki... i to, ze nie miałam kasy aby taką sobie kupić...
ale juz drewniaki miałam... i spodnie szwedy też...kolega miał wykrój dobry i szył wszystkim naokoło...
a swetry też sobie i M robiłam na drutach podczas studiów...konieczność... ale i poszukiwanie czegoś specjalnie dla siebie...a wykroje z Burdy też pamiętam i też próbowałam...z różnym skutkiem...

ale o ogrodzie w ogóle wtedy i później nie myślałam... dopiero 'złapałam tego bakcyla' całkiem niedawno...
Danusiu, pozdrawiam ...
Tess również ...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:36, 10 paź 2012

Do góry
Jutro mam mamę w gościach, ale chyba czas porobić nowe zdjęcia w ogrodzie... Liście nawet się nie sypią pomimo wiatru.. na szczęście ma dość zacisznie.

Za to w ogródku preriowym wieje jak nie wiem co
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:34, 10 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Szybko działam, to prawda.

Pooootwierdzam!!!!!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:31, 10 paź 2012

Do góry
Szybko działam, to prawda.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:26, 10 paź 2012

Do góry
Ja pamiętam bananówę..i drewniaki żółte. I spodnie szwedy w kropki.
Michael my Garden 21:24, 10 paź 2012

Do góry
Michał, wycinaj czym prędzej te martwe, nie oglądaj się na nic, drzewka się zabudują, a jak nie wytniesz to będzie źle.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies