Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Zakupy przez internet 23:09, 30 mar 2012

Do góry
Tinka napisał(a)
CYTRYNIEC - CHIŃSKI PROZAC - SCHISANDRA CINENSIS
KALINA KORALOWA ROSEUM - VIBURNUM OPULUS
TRZMIELINA OSKRZYDLONA COMPACTUS - EUONYMUS ALATUS
SZCZĘŚLIWA JAGODA GOJI
CESARSKIE DRZEWKO SZCZĘŚCIA - PAULOWNIA
ZNIEWALAJĄCY ZAPACH - TUBEROZA WONNA
ACIDANTERA - MIECZYK ABISYŃSKI
120 DNI KWITNIE - LAGERSTROEMIA INDICA
- MIŁEK WIOSENNY - ADONIS VERNALIS
SZKARŁATKA CHIŃSKA -
TOJEŚĆ ORSZELINOWATA - LYSIMACHIA CLETHROIDES
MISKANT ROTER PFEIL
OSTROGOWIEC RÓZOWY - CENTRANTHUS RUBER
OSTROGOWIEC FIOLETOWY
PYSZNOGŁÓWKA SZKARŁATNA- MONARDA `CAMBRIDGE SCARLET`
HORTENSJA ŻÓŁTA LIMELIGHT - HYDRANGEA PANICULATA
HORTENSJA AKSAMITNA ASPERA - HYDRANGEA MACROPHYLLA
HORTENSJA BUKIETOWA GRANDIFLORA - HYDRANGEA PANICULATA
HORTENSJA BUKIETOWA RENHY - VANILLE FRAISE - WANILIOWE TRUSKAWKI
HORTENSJA OGRODOWA NIEBIESKA NICO BLUE - HYDRANGEA MACROPHYLLA
HORTENSJA DRZEWIASTA ANNABELLE - HYDRANGEA ARBORESCENS
HORTENSJA PNĄCA - HYDRANGEA PETIOLARIS
TRAWA CZERWONA RED BARON - IMPERATA CYLINDRICA
CZARNOLISTNY KONWALNIK- NIESPOTYKANA TRAWA - OPHIOPOGON
GLICYNIA NIEBIESKA PROLIFIC - WISTERIA SINENSIS - SZCZEPIONA
RDESTÓWKA AUBERTA - FALLOPIA AUBERTII
ty oddaj ta paczkę, pryszcze ci wyslali u kogo kupowalaś?
Zakupy przez internet 21:41, 30 mar 2012

Do góry
Jagna napisał(a)
Witajcie

chciałam pokazac Wam moje zakupy na Allegro.
Zakupilam 15 runianek, 5 kalin, 3 tawuły szare i jedną krzewuszkę o bordowych lisciach.
Niestety nie zrobiłm zdjęcia jak bylo zapakowane, ale nie mialo szansy na uszkodzenia, każda roślina zabezpieczona, karton, strech. Widac że rośliny przed pakowaniem były dodatkowo podlane.
A oto moje piekności:

Krzewuszka po 7 zł,
kalina 5 zł
tawuła 6 zł.
A rośliny jak widac naprawde okazałe.

Do tego runianka za wg mnie naprawde fajne pieniądze: 4 zł szt

i korzonki których jest mnostwo:

Tu link do szkółki:
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=20350470

Teraz widzę i tanio płaciłaś,ja za każdą sadzonkę płaciłam po 18-22 zl Zapłaciłam ponad 500 zl,a sadzic nie ma co.Jestem załamana
Zakupy przez internet 21:18, 30 mar 2012

Do góry
CYTRYNIEC - CHIŃSKI PROZAC - SCHISANDRA CINENSIS
KALINA KORALOWA ROSEUM - VIBURNUM OPULUS
TRZMIELINA OSKRZYDLONA COMPACTUS - EUONYMUS ALATUS
SZCZĘŚLIWA JAGODA GOJI
CESARSKIE DRZEWKO SZCZĘŚCIA - PAULOWNIA
ZNIEWALAJĄCY ZAPACH - TUBEROZA WONNA
ACIDANTERA - MIECZYK ABISYŃSKI
120 DNI KWITNIE - LAGERSTROEMIA INDICA
- MIŁEK WIOSENNY - ADONIS VERNALIS
SZKARŁATKA CHIŃSKA -
TOJEŚĆ ORSZELINOWATA - LYSIMACHIA CLETHROIDES
MISKANT ROTER PFEIL
OSTROGOWIEC RÓZOWY - CENTRANTHUS RUBER
OSTROGOWIEC FIOLETOWY
PYSZNOGŁÓWKA SZKARŁATNA- MONARDA `CAMBRIDGE SCARLET`
HORTENSJA ŻÓŁTA LIMELIGHT - HYDRANGEA PANICULATA
HORTENSJA AKSAMITNA ASPERA - HYDRANGEA MACROPHYLLA
HORTENSJA BUKIETOWA GRANDIFLORA - HYDRANGEA PANICULATA
HORTENSJA BUKIETOWA RENHY - VANILLE FRAISE - WANILIOWE TRUSKAWKI
HORTENSJA OGRODOWA NIEBIESKA NICO BLUE - HYDRANGEA MACROPHYLLA
HORTENSJA DRZEWIASTA ANNABELLE - HYDRANGEA ARBORESCENS
HORTENSJA PNĄCA - HYDRANGEA PETIOLARIS
TRAWA CZERWONA RED BARON - IMPERATA CYLINDRICA
CZARNOLISTNY KONWALNIK- NIESPOTYKANA TRAWA - OPHIOPOGON
GLICYNIA NIEBIESKA PROLIFIC - WISTERIA SINENSIS - SZCZEPIONA
RDESTÓWKA AUBERTA - FALLOPIA AUBERTII
Przedogródek Agniechy973 13:25, 28 mar 2012

Do góry
watanabe jest niska. Może być i magnolia i kalina razem
Zakupy przez internet 09:13, 24 mar 2012

Do góry
Witajcie

chciałam pokazac Wam moje zakupy na Allegro.
Zakupilam 15 runianek, 5 kalin, 3 tawuły szare i jedną krzewuszkę o bordowych lisciach.
Niestety nie zrobiłm zdjęcia jak bylo zapakowane, ale nie mialo szansy na uszkodzenia, każda roślina zabezpieczona, karton, strech. Widac że rośliny przed pakowaniem były dodatkowo podlane.
A oto moje piekności:

Krzewuszka po 7 zł,
kalina 5 zł
tawuła 6 zł.

Tu link do szkółki:

Wątek o tym, że ......nie umiem:) 08:29, 24 mar 2012

Do góry
Witajcie

chciałam pokazac Wam moje zakupy.
Przez internet ryzykując nieco zakupilam 15 runianek, 5 kalin, 3 tawuły szare i jedną krzewuszkę o bordowych lisciach.
A oto moje piekności:

Krzewuszka po 7 zł,
kalina 5 zł
tawuła 6 zł.

Tu link do szkółki:

Pozdrawiam i lece parzteć jak kultywują moje "zadomie"
Dolina Tęczy 12:36, 21 mar 2012

Do góry
Wiecie co...ja się zabiję chyba z tym ogrodowiskiem !
Im więcej czytam tym mniej mi się u mnie podoba - widzę dużo błędów - masakra po prostu - połowa ogrodu do reorgranizacji !
Mam np jedną stronę tarasu obsadzoną irysami syberyjskimi i jakieś tam jeszcze rumianopodobne (nie znam się) rosną a do tego krzewuszka i kalina - a tam prawie cały dzień jest zacieniowe - to chyba nie najlepiej dla tych roślin?
Chyba przeniosę całe to towarzystwo na bardziej nasłonecznioną rabatę a tam dam hortensje i może azalie jakieś (czy wieloletnie azalie można przesadzać?)..
Początki w Kruklandii 11:01, 21 mar 2012

Do góry
Hej, też wpadłam zobaczyć jak Ci idzie. Ja to zazdroszczę, że Wy tak umiecie sobie na tych komputerach wyrysować wszystko i już widać - dobrze czy źle. Ja to jakaś atechniczna się zrobiłam, odkąd rzuciłam pracę na rzecz dziecka
A jeśli mogę trzy grosze do tego płotu z cisami - moim zdaniem to jest idealne miejsce do przeniesienia niemal żywcem tych cudnych kompozycji Danusi. Czyli przed cisami (oczywiście, że równo z płotem) kilka kulek - jak kto lubi bukszpan, albo berberysy kolorowe, do tego miskanty białe rzecz jasna i żurawki dołem jakieś jasne - może być ulubiona na ogrodowisku Citronelle, a może być np. Lightstop - byle jasna. A w kącie może nawet i jakaś hortensja albo hibiscus, albo kalina - zależnie jak tam z oświetleniem. I tak trochę nie symetrycznie. I sąsiedzi umrą z zazdrości! Ja tam uważam, że jak coś jest super wymyślone, to trzeba propagować. Na pewno nie wszystko i nie wszędzie należy powielać, ale akurat taki fragment nadaje się idealnie. Może mało oryginalnie ale pięknie!
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 12:14, 20 mar 2012

Do góry
Witaj, dawno mnie nie było, a Ty pędzisz z tymi planami. Zeby po próżnicy nie gadać tylko coś wnieść do dyskusji, to zacznę od tego przejścia między domem a siatką. Ja bym tam dała coś wyższego (3-4m), dającego obramowanie dla domu. Chodzić tamtędy nie musisz przecież, a taka mocna dekoracja bardzo by się tam przydała - np.dereń kousa dowolna odmiana o licznych kwiatach (o ile trochę słońca tam dochodzi), albo kalina buldeneż - piękna. Zamknie Ci ten tunel przy siatce i będzie spokój. Okien z boku i tak nie masz więc widok rabat raczej nie jest Ci tam niezbędny.
I jeszcze w sprawie host - bardzo uważaj jakie kupujesz. Akurat ta, którą wymieniłaś Feather to jedna z najbardziej problemowych host - w zasadzie prawie się nie rozrasta i zanika. Patriot rośnie wolno. A są podobne rosnące szybko i bez problemów. Podsyłam Ci link do holenderskiego hodowcy - tam są setki odmian i można sobie coś wybrać. Jeśli w Polsce nie dostaniesz to oni wysyłają też do Polski. http://www.hostaparadise.com/default.aspx
Co do paproci - trzeba po prostu dobrać odmianę nieinwazyjną i wtedy moim zdaniem zestawienie rodo, paproć i jeszcze np. pieris jest super. Taka mini dżungla się robi, a rośliny się wzajemnie przenikają. Będę śledzić postępy
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 19:55, 13 mar 2012

Do góry
malgocha1960 napisał(a)
Dajanko,kupowałam w briko ,ale jak byłam tam 8go marca kupiłam na ryzyk fizyk jakiś krzew,bo spodobał mi sie na obrazku,ani słowa po polsku,wszystko po łacinie.Okazała sie to kalina bonandeńska,która kwitnie jako jedyna w lutym i marcu.Wtedy też zwróciłam uwagę na ta świdośliwę,ale nie ryzykowałam już.W domu poczytałam na jej temat i okazało się,że owoce jej mają więcej witamin jak borówka, bardzo długo owoce utrzymują się na krzewie,wyrasta do 3 m wysokości.Pojechałam po nią do Brodnicy do brico/u nas nie ma tego sklepu/,a tam okazało się,że to jest towar zewnętrzny i każdy oddział zamawia sobie sam u swoich dostawców i nie było zupełnie nic.Zadzwoniłam do dziewczyny syna i przywiozła mi dzisiaj z Golubia.Zagmatwałam chyba całą historie.[/quote

U mnie nie ma sklepów briko .Kupujesz nadal na ładne obrazki? hi ja tez ale nie mam co się z tobą równać Ty obcykana jesteś w tej dziedzinie a każdego sezonu to oczopląsu u ciebie w ogrodzie dostaję ,tyle masz cudnych roślin .Przynajmniej wiem co to jest ta śliwa Kwitnąca kalina w lutym ? rany to musi być zjawiskowe ,jaki kolor kwiecia Małgosiu? Gratulacje dla syna ty wiesz o co chodzi
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 19:47, 13 mar 2012

Do góry
Dajanko,kupowałam w briko ,ale jak byłam tam 8go marca kupiłam na ryzyk fizyk jakiś krzew,bo spodobał mi sie na obrazku,ani słowa po polsku,wszystko po łacinie.Okazała sie to kalina bonandeńska,która kwitnie jako jedyna w lutym i marcu.Wtedy też zwróciłam uwagę na ta świdośliwę,ale nie ryzykowałam już.W domu poczytałam na jej temat i okazało się,że owoce jej mają więcej witamin jak borówka, bardzo długo owoce utrzymują się na krzewie,wyrasta do 3 m wysokości.Pojechałam po nią do Brodnicy do brico/u nas nie ma tego sklepu/,a tam okazało się,że to jest towar zewnętrzny i każdy oddział zamawia sobie sam u swoich dostawców i nie było zupełnie nic.Zadzwoniłam do dziewczyny syna i przywiozła mi dzisiaj z Golubia.Zagmatwałam chyba całą historie.
Ogród w Holandii 17:34, 10 mar 2012

Do góry
Witajcie, witajcie - po małej przerwie spowodowanej intensywną pracą ogrodową oraz krótkim zniechęceniem. Zniechęcenie wyniknęło z tego, że cała przygotowana juz akcja instalowania nowej komórki narzędziowej, została wstrzymana. I przez chwilę wyglądało na to, że może być wstrzymana na dłużej. Nasz fachowiec (na prawdę fachowiec!) rozchorował się i nie było wiadomo czy w ogóle będzie mógł nam pomóc. A ja tak już chciałam, żeby ta nowa przyjechała, a ta stara pojechała! No, ale na szczęście okazało się, że nie jest tak źle i najprawdopodobniej wszystko przesunie się tylko o tydzień.
No i znowu nabrałam chęci do roboty! A dzisiaj, po nieco deszczowym poranku, zrobił się piękny dzień i własnie dopiero wróciłam z ogródka. Zaraz wszystko opowiem i pokażę.
Najpierw pojechałam do centrum ogrodowego, bo brakowało mi jednej hortensji bukietowej. Do kompletu do Vanille Fraise dokupiłam Limelighta i będą sobie razem mieszkać w jednej dziurze - Vanille z przodu, a Limelight z tyłu, bo wyższy będzie. I mają taki gęsty krzak mi zrobić! A oto rzeczony nowy Limelight - już przycięty!

Jego kolerzankę kupiłam okazyjnie w małym sklepie ogrodniczym, który jest likwidowany. Właściciele wyprzedawali wszystko z 60% znizką i za Vanille dałam ledwo 5 euro, a jest spora i normalnie co najmniej 15 euro za taką chcą. Bardzo byłam z siebie zadowolona!
Ale dzisiaj zrobiłam jeszcze lepszy interes przy okazji kupowania kolegi dla Vanille. Od dawna marzył mi się oczar. Tu jest ich sporo i tak fantastycznie pachną w środku zimy. Ale nie był to na razie priorytet. Tymczasem dziś w tymże centrum znalazłam przeceniony, bo przekwitniety i zamiast 20 euro dałam 3! To się nazywa biznes! A oczar wygląda tak:

[img]http://[/img]
Za nim jest kalina watanabe, która spokojnie czeka na swoją kolej i juz puszcza pierwsze listki.
No to na razie tyle, bo musze coś rodzinie dać do jedzenia, ale wieczorkiem będzie dużo więcej! Do "usłyszenia".
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 08:17, 07 mar 2012

Do góry
Danusiu - to mogłoby być rozwiązanie, gdyby nie mój fobioowadny mąż, nie cierpi "robactwa", much, komarów i innych - a kalina rośnie przy samym tarasie

Czytałam też, że roztwór wody i mleka w oprysku może być pomocny
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 20:54, 05 mar 2012

Do góry
Kalina wymaga gleby obojętnej, nie kwaśnej.
Dobrze aby była żyzna. Mnie sie wydaje że ona oprócz gleby dobrej to wody miała za mało.
Jak ją przesadziłaś to uformuj zagłębienie do podlewania, aby woda nie spływała gdzieś na boki, wyściółkuj kompostem i podlewaj co 2-3 tyg. florovitem w płynie no i wodą systematycznie.

Zobaczysz róznicę.

Uważaj na mszyce.
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 20:36, 05 mar 2012

Do góry
Dziękuję za ten wątek, kopalnia wiedzy !!! jakże mi potrzebnej a ja niemota tak mało wiedziałam
Całuję rączki , nóżki , ściskam, przytulam i piękny uśmiech posyłam ..w ramach wdzięczności

Dziewczyny mam pytanko.
Mam kalinę koralową pierwsze dwa lata była piękna a te jej białe kuleczki wprost wymarzone . Zaznaczam ze nie podsypywałam żadnego nawozu no może raz dla bez konkretnej wiedzy nawozem dla borówki amerykańskiej . .W zeszłym roku kwiatki były małe, listki jeszcze mniejsze a łodygi takie zdrewniałe, koloru wysuszonego popiołu Rosła w miejscu bardzo słonecznym ,przesadziłam na zachodnią ścianę, zmieniłam też ziemię.

Czy ma szansę aby odbudować swą urodę? jaka ziemie powinna mieć kalina ,kwaśna czy zasadową?
Między ogrodami ... 00:13, 02 mar 2012

Do góry
A skoro już mowa o miłośnikach kul w ogrodzie ,to ja jeszcze lubię takie:

Lubię Anabelle za wygląd ,ale też za bezproblemowość. Co roku w czerwcu ukorzeniam sobie kolejne
sadzonki ,co jest baaardzo łatwe

Jednak koniecznie muszę kupić hortensję bukietową Limelight -jak zobaczyłam na zdjęciu u Danusi...
Na tle tych strzyżonych drzewek i bukszpanów -piękna!

Kalina też ma ładne kulki Tylko te mszyce.....

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A na koniec " pies ogrodnika" Ma wiele wad ,ale trzeba mu przyznać ,że w ogrodzie jest
idealny -nigdy niczego nie zniszczył i chodzi ścieżkami .

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:45, 12 lut 2012

Do góry
Może jakaś kalina?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:21, 08 lut 2012

Do góry

Kalina angielska o cudownym zapachu

Irysy

Mój ogród 21:32, 03 lut 2012

Do góry
Tęsknię już do swojego ogrodu. Zazdroszczę tym, którzy nawet zimą mają ogród "pod nosem". Martwię się jak moje rośliny przeżyją te wielkie mrozy. Kwiatów pigwowca już na pewno w tym roku nie będzie. W styczniu przed mrozami pigwowiec miał już takie wyraźne różowe pączki. A inne rośliny? Ze strachem pojadę jak tylko mrozy zelżą.
A to kilka moich krzewów.
Kalina koralowa "Roseum" wiosenna.

Ta sama kalina jesienią, pięknie przebarwiona.

Pęcherznica kalinolistna "Diabolo" wiosną.

Tawuła japońska "Goldmound" przed kwitnieniem. Zgrabna kulka, bezproblemowy krzew.

Krzewy jesienią, tu żółknąca forsycja i pięknie przebarwiony berberys.

I krzewuszka "Foliis Purppureis"

Kalina - Viburnum 08:38, 31 sty 2012

Do góry
A to moja kalina japońska. Zawsze niezawodna, latem biała od kwiatów a jesienią cieszy purpurowymi liśćmi.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies