Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Do raju daleko - u Ewy 18:46, 23 mar 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Zdjęcia z budowania kompostownika
Ale jestem dumna z mego męża

Ja też pochwalę
Tym bardziej, że u mnie za kompostownik naprzemiennie robią dwa narożniki w ogrodzie. Jednego roku wybieram z jednego, a do drugiego sypię odpadki. W roku kolejnym - zmiana
Może uda mi się namówić eMa na takie cudo...
W cieniu - zacieniona 18:41, 23 mar 2015

Do góry

Kolorki dla Marzenki.
Typografia ogrodu 18:41, 23 mar 2015

Do góry
Dziś dzień zasypywania nawadniania i układania puzzli z darni. Praca łatwiejsza niż kopanie co nie znaczy łatwa. A to serce naszej instalacji-dzieło mojego M
Ogród tworzony z pasją 18:20, 23 mar 2015

Do góry
A dzisiaj sadziłem własnoręcznie ukorzenione tawuly.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 18:18, 23 mar 2015

Do góry
Wstawiam jeszcze raz bo zdjęć nie widać a nie można edytować...

Witam proszę o odpowiedź co to za iglak, nabyłem go wraz z zakupem działki, jest duża rośnie bez głównego przewodnika i nie wiem czy ją przyciąc od góry, czy zostawić tak jak jest...?

Dodatkowo posiadam prawdopodobnie dwa jałowce i zastanawiam co to za gatunki?

oraz na koniec takie coś kupiłem w szkółce, ale Pan nie podał mi nazwy bo powiedział, że trzeba mieć na to pozwolenie zapłaciłem 25 zł. ( całą zime wyglądało super, tak jakby było sztuczne)

W ogródku Iwony 18:15, 23 mar 2015

Do góry
Ivvvona napisał(a)
Moje przylaszczki coraz więcej mają kwiatów, ale muszę im oberwać listki, bo brzydkie są.

Ale piekna kępa nawet w moim lesie nie ma tyle w jednym miejscu
Testowe dodawanie zdjęć 18:13, 23 mar 2015

Do góry

Kardowka 18:09, 23 mar 2015

Do góry
O tym jak zrobic podjazd do domu oraz garazu myslalam wiele miesiecy. Ograniczona bylam przepisami dotyczacymi tych terenow, poniewaz musi byc 40% powierzchni biologicznie czynnej. Ja mialam garaz po drugiej stronie dzialki a sam dom lezy po srodku, wiec postanowilam jakos to pogodzic i zrobic taki podjazd abym mogla podjechac pod drzwi frontowe oraz do garazu, tak wiec powstaly esy floresy z kostki, poniewaz inaczej by sie nie dalo. I tak oto trawa, ktora juz sobie pieknie rosla przed domem, zostala zupelnie zasypana ziemia z wykopow pod kostke. I od nowa musialam ja zasiac. I tu popelnilam moj pierwszy blad poniewaz nie dalam siatki na krety a wlasnie teraz pojawil sie jeden i go w zaden sposob nie moge wyprosic. Dodam iz pierwsza trawe pielilam z chwastow recznie ( jak chinka w ryzu) zeby jej nie potraktowac w pierwszym roku srodkiem na chwasty. Jednak widac byla to syzyfowa praca poniewaz trawe musialam zasiac od nowa
Mój ogród 18:09, 23 mar 2015

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Dzisiaj było tak pięknie, a ma przyjść ochłodzenie. Chociaż marzec był i tak do tej pory wspaniałomyślny. Na działce byłam w niedzielę. Tak było fajnie że nie chciało mi się do domu jechać. Najbardziej ucieszyły mnie irysy Katharina Hodgikin, tak ślicznie wyglądały pod krzewami. Krokusy jeszcze niektóre niekwitły, ale jak pojadę to już chyba zobaczę tylko przekwitłe kwiaty.
A to moje niedzielne widoczki ogrodowe i nie tylko.
A to co tak ucieszyło moje oczy.

Mam pytanko, czy przylaszczki u was już wychodzą, bo u mnie nie. Już się martwię. A tak je lubię.
A to poza ogrodowe widoki, zaprojektowane przez projektanta, który patrzy na nas z góry.

Bożenko cudne zdjęcia, jak zawsze Zdrówka Ci życzę, moje dzieciaczki też chore pozdrowienia śle
Zaczątek ogrodu 18:01, 23 mar 2015

Do góry
Przycięte hortensje, trawy, róże. Zakupiłam 7 kul bukszpanowych, doglądam rozsad Róże Chopin wykopanę w doniczkach siedzą, a w to miejsce będą hortensje bukietowe - już zamówione.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:58, 23 mar 2015

Do góry
Małgosiu sama nie wiem jak wyznaczyć linię tej rabaty. Co do włączenia dekielka, to będzie ciężko, bo pod spodem jest ogromny zbiornik na gaz, obsypany żółtym piachem i tak musi zostać. Ziemi jest tylko troszkę na wierzchu, tak żeby trawa urosła. Razem z M stwierdziliśmy, że będziemy na nim stawiać wielką donicę z kwiatami
Lilak miał być tak wciśnięty w kąt, nawet rozmawiałam z sąsiadką i jej nie będzie przeszkadzało, jak będzie do niej przechodził. To pod nim to forsycja, ale nie chciałam jej puszczać jakoś wysoko.
Jak nie perukowiec, to może pęcherznica?
Lubię uporządkowane rabaty ogrodowiskowe, ale lubię też różne kwitnące krzewy. Pewną ogrodowiskowość miały zapewnić szmaragdy w takich samych odstępach i plamy z żurawek, host i czegoś?
Z sąsiadami żyjemy bardzo dobrze i nie chcę się bardzo od nich odgradzać, ale razem z M wybraliśmy jednak wersję z szmaragdami.
Nie wiem czy będzie coś widać, ale zmierzyłam wszystko i zrobiłam rzut z góry.

Może coś jeszcze doradzicie, co posadzić?
Kardowka 17:52, 23 mar 2015

Do góry
Po przeoraniu gorczycy i wyrownaniu terenu zasialismy pierwsza trawe i zaczela powstawac pierwsza rabata, nie mialam na nia zupelnie pomyslu poniewaz rosnie na niej duzy dab, ktory jesienia gubi liscie w ogromnej ilosci, aby nie grabic tego terenu postanowilam ze bedzie tam kora, trzmielina, barwinek, i tymczasowo kalina i hortensje, ktore pozniej przesadzilam w inne miejsce. Pierwszymi nabytakmi byly rowniez cyprysy lawsona oraz tuje szmargd aby zaslonic zbiornik z gazem, ktory okropnie szpecil mi dzialke.

Ogródek Iwony 17:40, 23 mar 2015

Do góry
Zamiast rozgarnąć różom kopczyki, zdecydowałam się na przygotowanie rabatki pod moje plany. Piasek tam jest, że o kancikach długo jeszcze nie będę tam marzyć.
Rabatkę o wymiarach 2x3 metry przygotowywałam kilka godzin. Przekopanie, wygrabienie zielska, potem kopałam dołek, nakładałam obornik, nasypywałam kompost, zasypywałam i aż do końca. Do rabatki poszły 3 taczki obornika i 3 taczki kompostu. Na koniec wszystko wyrównałam. Teraz niech sobie poleży wszystko, nasadzenia planuję tam zacząć w kwietniu.
Jutro sprawdzę, czy u mnie na miejscu mają w sprzedaży obrzeża chodnikowe, chyba muszę tam zakończyć rabatę, inaczej w tych piaskach nie widać granicy. Pol-bruk później też będzie na krawężniku, tak zdecydował e-Muś, choć ja bym wolała samą kostkę. Obrzeży granitowych dawać nie będziemy, bo musimy kończyć takimi materiałami, jakie mamy już wkoło.
A na zdjęciu widać nową linię chodniczka

Liliowce przesadzane dwa tygodnie temu ładnie podrosły, kępki rudbeki też zaczynają się zielenić

Kardowka 17:36, 23 mar 2015

Do góry
Po wykoszeniu trawy i po wywiezieniu kamieni przyjechal pan z tarktorem i przeoral cala dzialke a nastepnie zasial gorczyce, tak wiec przez 1 sezon mieszkalismy w polu gorczycy Niestety nie uwiecznilam gorczycy. Natomiast uwiecznila sie toaleta ktora bardzo sie przydala podczas budowy. Z malych brzozek w rogu dzialki, przezyly tylko 4 poniewaz 2 rozjechal Pan koparkowy podczas kopania rowu na podmorowke ogrodzenia.

Ogródek w którym klon osłupiał:) 17:30, 23 mar 2015

Do góry
Witajcie kochani, śpieszę z wiadomością, iż zrealizowałam jedno z moich małych ogrodowych marzeń czyli lustro w ogrodzie

Lustro co prawda nie jest lustrem tylko blachą w wykończeniu lustrzanym, gdyż uznałam, że blacha będzie bezpieczniejsza, nie rozbije się itd.

Na ten pomysł wpadłam dzięki Ewie, która dała w swoim wątku link do odcinka Mai w Ogrodzie, w którym było takie lustro z blachy. Dzięki Ewa!

Kardowka 17:27, 23 mar 2015

Do góry
Wielkim wydarzeniem w moim domu bylo po raz pierwszym swiatlo i nie mowie tu o ksiezycu

Nareszcie moglimysmy wieczorami w nim przebywac

Kardowka 17:21, 23 mar 2015

Do góry
Dzialka byla jak pastwisko. Nie moglam jej kosic kosiarka wiec poprosilam Pana sasiada, ktory przyszedl i wykosil chwasty i trawe kosa. Oprocz trawy po pas bylo mnostwo kamieni, malych i olbrzymich, ktore rowniez sasiad pomogl mi usunac.
Do dzis jeszcze nie mam zwyklej kosiarki, postanowilam na taki teren zainwetsowac w traktorek do koszenia,

jednak juz teraz mam miejsca gdzie traktorkiem nie wjade wiec czeka mnie zakup zwyklej malej kosiarki.

Zielony chaos u Dawida 17:18, 23 mar 2015

Do góry
tengel27 napisał(a)
Udało się nareszcie dodać zdjęcia Wielkie dziękuję dla admina

Fotki sprzed kilku dni. Wciąż królują krokusy.

i nieco zabawy z programem graficznym.

Krokusy na skalniaku.

I moje ciemierniki.

Piękne okazy i ujęcia super widziałam już i dalej mi się podobają
Zielony chaos u Dawida 17:16, 23 mar 2015

Do góry
tengel27 napisał(a)
Wszystkim Paniom z okazji ich dzisiejszego święta składam najlepsze życzenia.

Dziękujemy ślicznie

Ps ciągle cię nie ma i nie wyśledziłam że jesteś
Pozdrówka zostawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies