Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małymi kroczkami do celu...

Małymi kroczkami do celu...

paulina_ns 08:23, 05 maj 2015

rumiankowa napisał(a)
Linie idealne

Dziękuję bardzo
paulina_ns 08:54, 05 maj 2015

A oto myślę, że już ostateczny plan, chociaż inne sugestie również mile widziane

Objaśnienia, do mojego pięknego rysunku

Hortensje vanilla fraise po 2 z każdej strony,
Te duże drzewka to śliwa wiśniowa na pniu,
pod oknami rozchodnik olbrzymi ( i jeszcze pod śliwą dam po jednym)
i zastanawiam się jeszcze, żeby dać trawki przed rozchodnikiem tylko jakie? najlepiej jakieś zimozielone, nie wiem jakie by pasowały do całości?
anna_p_k 09:15, 05 maj 2015

paulina_ns napisał(a)
Wczoraj udało mi się skończyć rabatkę przy wykuszu, tzn na razie ściągnąć trawę Wydaje mi się, że linie są ok

linie idealne muszę mężowi pokazać hehe bo ostatnio jak robił to hmm niezbyt dokładnie i jak narzekał jakiś czas temu wysłałam Ci na priv skrzynie na taras widziałaś ?
rumiankowa 09:30, 05 maj 2015

paulina_ns napisał(a)

ok 70 cm, zrobiłam koło, jednak było dużo wyżej i chcąc kostkę ułoźyć musiałam się trochę wkopać i trafiałam na korzenia i musiałam je naruszyć.

Hmmm no to sama nie wiem, czy ryzykować z tą obwódką, czy zostawić ją w tej niby-trawie zmierzę, ile moge od pnia się odsunąć, ale pewnie nie więcej niż 70 cm. A jak długo Twoja magnolia już tam rosła?
rumiankowa 09:32, 05 maj 2015

A jakiej głębokości jest ta przygotowana rabata? Ile cm od ściany ma?
Selly 09:44, 05 maj 2015

paulina_ns napisał(a)
A oto myślę, że już ostateczny plan, chociaż inne sugestie również mile widziane

Objaśnienia, do mojego pięknego rysunku

Hortensje vanilla fraise po 2 z każdej strony,
Te duże drzewka to śliwa wiśniowa na pniu,
pod oknami rozchodnik olbrzymi ( i jeszcze pod śliwą dam po jednym)
i zastanawiam się jeszcze, żeby dać trawki przed rozchodnikiem tylko jakie? najlepiej jakieś zimozielone, nie wiem jakie by pasowały do całości?

Dodaj coś zimozielonego, bo zimą będziesz miała w tym miejscu tylko łyse gałęzie.
Rozchodniki pięknie się komponują z kosodrzewiną, ale musiałabyś powiększyć rabatę. Albo można by dodać ze 3 szt świerków Conica. Wprowadziłyby trochę innych kształtów i faktur, bo na razie jest mocno krzaczasto. Dodałabym za hortensjami wysokie trawy np miskant Morning Light. Są srebrzyste i kontrastują z bordowym. Dodadzą trochę dynamiki i lekkości.
No i brakuje najniższego piętra roślin np obwódki z czegoś , co kwitnie wiosną/ wczesnym latem np dzwonki, bratki, goździki pierzaste. Cokolwiek niskiego , żeby były wszystkie piętra - chociażby rządek bordowych żurawek- nawiązywałyby kolorem do śliwek. Hortensje i rozchodniki to rośliny drugiej połowy lata, zatem obstawiałabym coś wiosennego, wczesnoletniego lub zimozielonego jak żurawki.
Generalnie bardzo fajnie. Pomysł na symetrię śliwek - super ! Bordowe liście drzewek będą fajnie się odnaczać na tle kwiatów hortensji. ( też tak mam u siebie ) Całość kolorystycznie spójnie dobrana . Widać dobrą szkołę Ogrodowiska Jednak myślę , że nie unikniesz poszerzenia tej rabaty ...
paulina_ns 09:48, 05 maj 2015

anna_p_k napisał(a)

linie idealne muszę mężowi pokazać hehe bo ostatnio jak robił to hmm niezbyt dokładnie i jak narzekał jakiś czas temu wysłałam Ci na priv skrzynie na taras widziałaś ?

Dziękuję Aniu chyba to zasługa dzieci, bo ciągle węża przestawiały Oj umknęła mi gdzieś ta wiadomość, możliwe, że na tel odczytałam, a miałam zaglądnąć później, już lecę zobaczyć
rumiankowa 10:21, 05 maj 2015

A jeszcze mam pytanie, będziesz stosować obrzeże jakieś, czy chcesz docinać darń na angielski kant?
dorowel 10:26, 05 maj 2015

Paulinko jak ściągnęłaś tą trawę? Sama dałaś radę, czy zatrudniłaś kawałek faceta?
malgorzata_s... 10:54, 05 maj 2015

Zamiast rozchodnika przed drzewkami daj bukszpanowe stożki Fale przed wykuszem obsadź trawka ice dance ( jest zimozielona ) Fale z drzewkami obsada czerwoną żurawką
i już zimą łyso nie będzie Kwiatostany hortek i rozchodników dopiero wiosną się wycina więc tworzą zimowe suche bukiety