Ogrodowe hortensje teraz zaczynają pięknie wyglądać, bo już pokazują swoje kolory. W tym roku będzie wyjątkowo pięknie, bo żadna nie przemarzła i wszystkie kwitną. Możesz spróbować z hortensją posadzoną w donicy. Mam kilka i dobrze sobie radzą. Ławiej donicę schować, gdy przyjdą mrozy.
Wszystkie niwaki i bonsai formuje mój mąż.
Asia już mnie ubiegła Potwierdzam to dereń Cherokee Sunset.
Może być werticilioza w początkowej fazie. Zlej ziemię wokół drzewa magnicurem, albo previcurem obficie podlej i dość szeroko. Trzy razy w odstępach miesięcznych. Powinno pomóc. Ale wszelakie narzędzia użyte do obsługi tego drzewka lub ziemi pod nim należy obficie zlać denaturatem celem odkażenia lub opalić ogniem.
A dziękuję Alu. cieszę się ,że te żurawie ci się spodobały.
Już kilka obrazów zżurawiami namalowałam.
A ta dziewanan jest inna,piękna i nizsza niż nasze,
Dzięki Aniu torebusia ocynk rzecz jasna
Tą lilię lubie, na jednej łodydze kwiaty, a ładnie się wybarwia, młody kwiat ciemniejszy, intensywny, a im starszy tym bardziej jaśnieje
Basiu, a nie jest to jakaś cieśń nadgarstka, skoro tak długo trzyma.
A robótka to bieżnik na prezent dla Przyjaciółki ☺️
Pozostało jeszcze kilka okrążeń i będzie koniec ☺️
Bożenko,szkoda szczęki☺️
A propos wyżej wymienionej.
Jakiś czas temu byłam powdychać jodu w Ciechocinku. Spacerując przy tężniach taką oto zgubę zauważyłam na ławce ☺️
To musiała być imprezka ☺️
Co do pawia to na wiosnę przemarzły mu nowe przyrosty i czekam aż będą gotowe do cięcia
Mirko, ja zdolności manualne wyssałam z mlekiem Mamy
W moich żyłach płynie krew małopolanki i kujawiaka☺️
Jak byłam dzieckiem to potrafiłam pleść pierścionki ze słomy, nie wspomnę ozdób choinkowych, haftów, robótek szydełkowych i na drutach.
Jak stałam się właścicielką gospodarstwa rolnego to co roku, na zakończenie żniw robiłam jakiś stroik lub mały wieniec. Dowiedziała się o tym pani Sołtys i zachęciła do wykonania większej pracy i tak już zostało
Jestem samoukiem a posiłkuję się filmikami na YouTube
Stelaż już gotowy, więc powolutku zacznę wić ☺️
W międzyczasie wykonałam wianek do kuchni☺️
Witaj Halinko. Oj, ja też ostanio mało gdzie i do kogo zagladam.
Może jeszcze trochę i nadrobię.
A to taki liliowiec, Z liści dekoracyjny i kwitnie, tak, tak. To nie trawka liliowiec.
To ci niespodziankę sprawił.
Mam ją ze 3 lata na pewno. I jest to ta sama roślinka tylko roku na ro coraz większa.
A czy się wysiewa nie wiem. Pod asem wokół wykładam trawą. to może nie ma jak w takim
podłożu.
Hm, może trzeba poczekać aby zakwitła. Twoja to tegoroczna roślinka ? Czy już starsza ?
Szkoda, bo zasłaniała od drogi. Jednak z roku na rok z coraz większym przerażeniem patrzyłam na kolejne przyrosty.
Bo z tych iglaków wyrastają ogromne drzewa. A nagle okazuje sie ze te 30 lat bardzo szybko mija, drzewa strzelają pod niebo, a każda wichura to obawa o budynek.
W tym roku planuję wyciąć dwa drzewa. To obumarłe i świerka, który coraz bardziej odchyla sie od pionu. Też przeraża. A dodatkowo zabija swoim cieniem wszytsko co pod nim.
Gdybym miała dzisiejszą wiedzę nie dopuściłabym do takiego wzrostu.
Teraz tylko problem i koszty.