Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ożankowy ogród

Ożankowy ogród

Ulina 13:49, 22 mar 2026

magewa napisał(a)
Ula jak tam postępy w sprzątaniu ? u mnie końca nie widać -przydałoby mi się ze 100 worków kory

Madzia, u Ciebie korę trzeba na auta przeliczać a nie na worki

Generalnie u mnie postepy prac nawet nieźle w porównaniu do poprzednich lat, wczoraj jagodnik skończyłaam. Zostały mi od południowej strony miejsca na dużej rabacie i rozdrobnienie gałęzi, które sama przytargałam. Ręce poważnie w nocy dają się we znaki, więc czas zwolnić.
Tylko wiesz, plewienie to robota głupiego, bo po pierwszych deszczach jak się ociepli chwasty dopiero ruszą i to samo będziemy robić za miesiąc, dopóki rośliny nie przybiorą odpowiednich rozmiarów

Ostateczne wyzwanie na ten rok to poprawki na części od wejścia i kopanie rowu odwadniającego. Wszystko to ciężkie prace, będę robić etapami, tylko koncepcji narazie brak.
Ulina 14:20, 22 mar 2026

Agatorek napisał(a)

Ula, jak będę się wybierać znów do Madzi, to mogę Ci przywieźć kilka takich ciemierników . Moja mama ma ich aż za dużo (sieją się).

Chętnie przygarnę zwłaszcza wysiewajace się, jeżeli to nie będzie dla Ciebie kłopot
Z bordowych od dziewczyn jestem zadowolona, bo pięknie kwitną, jeszcze miejscówkę muszę ogarnąć żeby się lepiej prezentowały- to plan na ten sezon.
W rewanżu mogę zaoferować moje białe pierwiosnki, fajne są, Madzia też je lubi, do półcienia też się nadają
Gosialuk 18:12, 22 mar 2026

To sporo już zrobiłaś. Ja jeszcze nie wygrabiłam wszystkiego, a już przyszły zamówione róże i trzeba posadzić. Weekend zapowiadają deszczowy, więc mam plan na wolne w środę.
Na jakim tle planujesz wyeksponować bordowe ciemierniki? Też dumam.
Ulina 19:18, 22 mar 2026

Gosialuk napisał(a)
To sporo już zrobiłaś. Ja jeszcze nie wygrabiłam wszystkiego, a już przyszły zamówione róże i trzeba posadzić. Weekend zapowiadają deszczowy, więc mam plan na wolne w środę.
Na jakim tle planujesz wyeksponować bordowe ciemierniki? Też dumam.

Gosiu, w sam raz ten wolny dzień na prace wymyśliłaś. Posadzenie róż to priorytet, reszta da sobie radę. Po świętach roślinki się pokażą, więc i tak będzie trzeba jakoś ogarnąć rabaty.

Co do ciemierników to plan aby rosły przy hortensjach, na kuchennej. Bo to rabata na którą patrzę non stop, a po zimie czekam tam na coś wiosennego. Z jednej strony chcę białe ciemierniki, z drugiej mam bordowe. Tego białego już przesadziłam. Mam też przed bordowymi ciemiernikami tą miodunkę z drugiego zdjęcia.

Wiosną hortensje po cięciu fajnie je odsłaniają. Oczywiście ciemierniki na drugą linię, bo przód musi być uniwersalny całoroczny. To zdjęcie jest z 25kwietnia, więc w tej chwili jest tam bardziej łyso, tylko pierwiosnki białe kwitną i żurawki bordowe zdobią.

Z bliska widać że w drugim rzędzie są pustki

Przy ścieżce również mam zestawienie hortensje i ciemierniki- z obserwacji, ono się u wielu sprawdza. Mam problem co dać przed ciemiernikami, bo w sezonie nie wyglądają u mnie imponująco. Wiec przód rabaty mam jakiś taki narazie nieokreślony, coś muszę pokombinować, myślałam w zeszłym roku o bodziszkach ale jeszcze nie wiem których Anitka proponowała Rozanne.
Nie robiłam zdjęć w zeszłym roku bo panował tam istny chaos.

Ależ się rozpisałam
Gosialuk 19:48, 22 mar 2026

Rozanne to chyba za wielkie będą na przód. One mają taki trochę bałaganiarski pokrój, lubią wypuszczać długie pędy i wspinać się na inne rośliny.
Też mi brakuje czegoś na przód, co by porządkowało trochę przestrzeń przy domku, a jednocześnie dawało odpór trawie. Na jednej rabacie testuję bergenie drobnolistne. Żurawki się u mnie nie sprawdzają. Może wyciągnę na przód przywrotniki ostroklapowe.
Ulina 20:02, 22 mar 2026

Gosialuk napisał(a)
Rozanne to chyba za wielkie będą na przód. One mają taki trochę bałaganiarski pokrój, lubią wypuszczać długie pędy i wspinać się na inne rośliny.
Też mi brakuje czegoś na przód, co by porządkowało trochę przestrzeń przy domku, a jednocześnie dawało odpór trawie. Na jednej rabacie testuję bergenie drobnolistne. Żurawki się u mnie nie sprawdzają. Może wyciągnę na przód przywrotniki ostroklapowe.

Przywrotniki to super wybór, ale okropnie się sieją, trzeba szybko po kwitnieniu ciąć. Ja na przodzie najbardziej lubię trawę- turzycę palmowa (muskegońska) lub bergenie o dużych liściach. Są niezawodne u mnie. Bergenie drobnolistne nie rozrastają się szybko. Fajna też jest sessleria, szybko można mieć szpalerek, na obrzeżu łatwo przyciąć wiosną.
LIDKA 20:39, 22 mar 2026

Ulina napisał(a)

Przywrotniki to super wybór, ale okropnie się sieją, trzeba szybko po kwitnieniu ciąć. Ja na przodzie najbardziej lubię trawę- turzycę palmowa (muskegońska) lub bergenie o dużych liściach. Są niezawodne u mnie. Bergenie drobnolistne nie rozrastają się szybko. Fajna też jest sessleria, szybko można mieć szpalerek, na obrzeżu łatwo przyciąć wiosną.

No i seslerie sprawia wrażenie elegancji i porządku nawet jak rabata kipi od nadmiaru i zbyt bliskiego sadzenia.
Agatorek 21:22, 22 mar 2026

Ulina napisał(a)

Chętnie przygarnę zwłaszcza wysiewajace się, jeżeli to nie będzie dla Ciebie kłopot
Z bordowych od dziewczyn jestem zadowolona, bo pięknie kwitną, jeszcze miejscówkę muszę ogarnąć żeby się lepiej prezentowały- to plan na ten sezon.
W rewanżu mogę zaoferować moje białe pierwiosnki, fajne są, Madzia też je lubi, do półcienia też się nadają

W rewanżu, to ja poproszę o kawałek tej wysokiej molinii
Monia81 07:17, 23 mar 2026

Ula,jak chcesz tych zwykłych ciemierników Niger to mogę ci dać, bo te u mnie sieją się na maxa, właśnie obezwładniają rozchodnikową
Ulina 22:35, 23 mar 2026

Agatorek napisał(a)

W rewanżu, to ja poproszę o kawałek tej wysokiej molinii

Jasne w tym roku może uda się zrobić kilka sadzonek
CzekAm aż wystartuje, jest bardziej opóźniona, rusza chyba w maju.