Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wiejski ogród Magdy

Wiejski ogród Magdy

Monika83 15:35, 04 sty 2026

Madzia wszystkiego dobrego w Nowym Roku i dużo zdrówka!
Margo2 23:02, 05 sty 2026

Trzymam kciuki za szybką rehabilitację ręki.
Życzę, żeby w Nowym Roku szalony kosiarz oszczędził Twoje drzewka, żeby zniknęły wszystkie myszowate szkodniki i realizacji planów
Wafel 02:52, 06 sty 2026

Współczuję Madziu ❤️ rok temu kilka dni przed wigilią spadła z krzesła moja ciocia - sięgała coś z szafy. Ręka paskudnie połamana, połączona śrubami. Długa rehabilitacja rozpoczęta szybko jak tylko można po operacji i dodatkowo 4 tygodnie turnusu w szpitalu rehabilitacyjnym dało ogromne rezultaty. Życzę szybkiego powrotu do sprawności, trudny to czas dla ciebie... Ściskam ciepło.
Wafel 18:50, 03 lut 2026

Madziu, co u ciebie? Snujesz ogrodowe marzenia? Jak ręka?
Ichigo 13:42, 22 mar 2026

Gosia, Monika, dziękuję za życzenia. Wam też życzę wszystkiego dobrego i spełnienia ogrodniczych planów w nowym sezonie.

Asia, u mnie już lepiej. Ręka co prawda całkiem sprawna nie jest, w łokciu mam przykurcz, nadgarstek też ma ograniczoną ruchomość. Ale co nieco da się zrobić. Obeszło się na szczęście bez operacji. Jakąś tam rehabilitację miałam, pozostają ćwiczenia w domu.

W tym roku sezon ogrodniczy rozpoczęłam później niż zwykle, bo dopiero w połowie marca. Byłam na wsi w poniedziałek. Przycięłam powojniki, Annabelki (których mam całe dwie sztuki) i byczyłam się na słońcu. Pierwszy rekonesans po zimie przeprowadziłam niezbyt starannie, aby się nie denerwować, tylko cieszyć dniem na świeżym powietrzu. Zdążyłam tylko zauważyć, że jedna róża została zjedzona przez karczowniki i zniknęła część krokusów sadzonych w doniczce (pewnie dobrały się do cebulek od góry). Poza tym to był dobry dzień. Pod czereśnią bieliły się przebiśniegi - cieszę się, że zdążyłam na ich kwitnienie - i śnieżyce, które sadziłam jesienią. Pięknie kwitną krokusy, ciemierniki i wrzośce...

Ichigo 13:49, 22 mar 2026

Śnieżyce wiosenne:

Przebiśnieg Mount Everest, odmiana wielkokwiatowa (rzeczywiście większy od tych zwyczajnych):

Ichigo 13:56, 22 mar 2026

Przebiśniegi pełne nieco opóźnione w stosunku do pozostałych. Też sadzone jesienią:

Ciemierniki:

Ichigo 14:00, 22 mar 2026

Moje ulubione połączenie krokusów - Firefly i Cream Beauty:

Nadjedzone...

Ichigo 14:04, 22 mar 2026

Ichigo 14:10, 22 mar 2026

Grujecznik przetrwał zimę mimo poważnych uszkodzeń kosiarką. Maść ogrodnicza pomogła.

Zjedzona róża Capri. No szkoda. Nie pierwsza i pewnie nie ostatnia...