Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 14:06, 22 mar 2026

Tu chcialabym skończyć

Może dziś skończę

Wtedy pan Mirek mógłby te kamienie uporządkować w jednym miejscu a pod nimi zasiejemy trawę

I tu pod szklarnią jeszcze membrana i kamienie

kami 14:27, 22 mar 2026

Naszym odpowiednikiem szkockich jajek są jaskółcze gniazda ze sporymi różnicami w przepisie. Ale i tak mega chłop w krótkich spodenkach.

Szklarnia też fajna, ja się za tunelem rozglądam.

Też nie nadążam z pikowaniem więc luzik ,dopiero 2 dzień wiosny

Sprytnie Ci idzie układanie. Fajnie wyglądają choć za jakiś czas ciężko będzie plewić w kamieniach.

Ile masz kur?
Kontonaogrod 14:36, 22 mar 2026

8 kur jeden kogut

Miałam dziś rano wstać jechać kupić nowe kury - chce zielononóżki- na targu w Proszowicach, ale Młoda nie chciała a M miał parę godzin pracy więc może za tydzień. Ponad godzina jazdy w jedną stronę więc mała wycieczka się robi… Kupię 5 młodych to od lata będziemy mieć więcej jajek. Te są już 3-4- 5 letnie. Na wsi by poszły na rosół ale przecież ich nie zamorduje więc mają u nas dożywocie.

Nie ma drzew, póki co - lata muszą minąć żeby te posadzone urosły i zaczęły śmiecić - więc liczę że dużo chwastów na włókninie między kamieniami rosnąć nie będzie. Taki plan. Najwyżej trzeba będzie pryskać…

Coś wolno mi pomidory rosną, mają z 5 cm i tyle póki co.

Cieszę się że wreszcie wiosnę mamy nadal jest zimno i wietrznie ale powoli się rozkręca

Rabata na froncie

kami 17:45, 22 mar 2026

Nie wiem jak u Ciebie ale ponoć w Lubelskim obowiązuje zakaz sprzedaży drobiu na targowiskach i obwoźnej sprzedaży.
Zamówiłam sobie kurczęta odchowane 6 tyg, te zwykłe i mi Pan powiedział, że obwoźnego handlu ze względu na rozporządzenie nie ma.
Cenowo też sporo bo 19zł/szt. Też u mnie kury mają dożywotkę.
Zielononóżki też bym chciała ale nie znalazłam w okolicy.

Ciemierniki fajne.
Kontonaogrod 17:56, 22 mar 2026

Hmm z tego co wiem to targ działa?
Lokalnie jest parę igmuan kur do kupienia ale najpierw chciałam zobaczyć co mają na tym wypasionym targowisku ze zwierzętami. Sylwia tam jeździ i poleca

Takie są u nas wioskę obok do kupienia

6 tygodni to maluchy? Przecisnęłyby się przez ogrodzenie i pies by je zjadł… chce kupić takie 19 tygodni minimum…
Zobaczymy co kupię, najwyżej wybierzemy coś z dostępnych. Zielononóżek nigdy nie miałam a właśnie na tym targu mają być…
kami 18:14, 22 mar 2026

Szybko rosną i są bardzo zdrowe Rosa i Sussex choć ja o kurach niewiele wiem
Kontonaogrod 18:25, 22 mar 2026

Tak, Rosa chyba jest najzdrowsza i najlepiej sobie radzi

Z tym że chętnie przetestuje takie których jeszcze nie mieliśmy
Sonka 19:56, 22 mar 2026

Karo, oprócz piwonii i ciemierników takimi prostymi i niewymagajacymi bylinami to są floksy. Kiedys wydawało mi się, że rododendrony, posadzisz i nic z nimi nie robisz, rosną. Jednak po latach przekonałam się, że tak nie jest.
Kurki fajne, ciemierniki piękne i jaka gama kolorów.
Kontonaogrod 20:03, 22 mar 2026

Dzięki, Krysiu

Floksy mi żrą karczowniki. Już nie raz suche łodygi wiosną wyciągałam z ziemi. Chyba są smaczne...
Rodki lubię, ale one mnie nie, chyba Mnie albo tutejszej gliny...

Nie szukam kolejnych roślin. Mam słabość do takich produkujących owoce, jedynie Drzewka i krzewy owocowe, jak jakaś nowość albo nietypowość = ślinotok z mojej strony

Mam dwa zamówienia w realizacji i pewnie do jakiejś szkółki lub czterech się przejedziemy którejś soboty/sobót w trakcie sezonu

We wtorek mają przyjść rośliny wodne i ciemierniki. Drzewka-faworytka przewiduje wysyłkę w ciągu 10 dni od zamówienia, więc może pod koniec tygodnia/tuż przed świętami? Zobaczymy
Sonka 08:20, 23 mar 2026

Rodki lubią luźną i przepuszczalną glebę. Będziesz miała ogród ciemiernikowy. Ja wczoraj załatwiłam jedną z piwonii, zadeptałam wszystkie wychodzące pędy, trudno.
Ciemierniki , które otrzymałam od Ciebie mają sie dobrze i rosną, na dodatek podzieliłam się jeszcze z 2 koleżankami, tyle było tych mikronów, super.