Iwonko, nie wiem, czy to Cię pocieszy, ale w całej Polsce będzie przez kilka najbliższych dni ciepła i piękna pogoda, więc będzie okazja zająć sie trawnikiem na nowo... Zaprzęgnij M. do walcowania, a Ty zajmij się trochę lżejszymi pracami. Równouprawnienie równouprawnieniem, ale po coś są ci mężczyźni silniejsi
Poprzedni środek do oprysku zwrócilam - był przeterminowany (ok roku)
teraz kupiłam SCORE 250EC
Stosować co 7-10 dniu 2-3 razy w sezonie
Oprysk robiłam ok 3h przed burzą - było piekne słońce
ps. ja zauważyłam "lubi" zamiast "toleruje" hehehehe
Agnieszko - Iwonka miała zrobić test na przepuszczalność gruntu... Kto by pomyślał, że podziała na taką skalę.....
No to jej się udało
Też miałam w weekend robić taki test wg Twojej instrukcji, ale teraz to się aż boję, bo szkoda popsuć takiej pięknej pogody, jaką zapowiadają
Magjo, dzieki za uściślenie, bo nie chcę nikomu głupot wciskać, więc edytowałam mój post powyżej i zmieniłam "lubi słońce" na "toleruje". Przy okazji wciąż się uczę .
Iwonko, bardzo mi przykro z powodu zalania - tyle ciężkiej pracy na marne
Nie znam się na rh, ale znam część odpowiedzi na Twoje pytania: wg mnie rh mizerotka i jeszcze w złym stanie po zimie za 20zł - to i tak wygórowana cena. Widziałam piękne, ale też małe sztuki za 19zł. Poza tym po co kupować takiego, z którym znów będziesz miała od początku problemy, wydasz dodatkowe pieniądze na ratowanie go... Cunningham's White toleruje słońce i podobno powtarza kwitnienie w sprzyjających warunkach . Oprysk żeby zadziałał musi być wykonany min.3 godziny przed deszczem - ale to tak ogólnie, nie wiem, czy w przypadku oprysku przez Ciebie zastosowanego tez tak jest. Spróbuj doczytać na ulotce, choć czasem nie podają takich informacji. A dodałaś jakiegoś adiuwantu do oprysku, takiego środka zwiększającego przyczepność (np.superamu) ?
Moniko, podglądam cały czas co się u Ciebie dzieje, w sobotę napisałam cały poemat, a nie zwykły post, a teraz patrzę, że go gdzieś wcięło .
Po obejrzeniu jeszcze raz wszystkich fotek z postępu prac jestem pod jeszcze większym wrażeniem - dosłownie WSZYSTKIEGO!!!
Rabatka na froncie wyszła bardzo ładna, źle radziłam, żeby dać tu te większe bukszpany, te mniejsze są proporcjonalne do wielkości kulek i stożka. Chociaż i tak nikt na nie nie zwróci uwagi, ze względu na ceramikę - ta pasuje idealnie!!!
Na fotkach, gdzie pokazujesz układaną siatkę na krety nie siatka zwróciła moją uwagę, ale to, że masz wszędzie tak równo! To jest coś co psuje mi wszystko w moim ogrodzie - źle wyrównany teren, wszędzie jakieś górki, dołki i fale
No mebelki, donice i misy na stołach to już wszyscy pochwalili na tyle sposobów, że własciwie nic nowego nie napiszę Są po prostu piękne i pasują w 100% do Twojego tarasu, domu . Myślę, że wyznaczysz nowy trend na ogrodowisku - bo styl Twojego ogrodu i wszystkich detali naprawdę godny kopiowania!!! A jeszcze jak dojdą do tego Twoje prace ceramiczne - wycieczki będą przyjeżdżać i zwiedzać !!!
Zapomniałam napisać najważniejszego - miałaś bardzo ambitny plan prac ogrodowych i wszystko wykonane!!!!!!!!!!!!!! To chyba podziwiam najbardziej - zwłaszcza w Twoim stanie !
Nieeee, nieprawda - WSZYSTKO podziwiam !!!!!
Marzena, poprostu super tarasik i meble wyobrażam sobie jak fajnie będzie się siedziało z kawką z widokiem na ogród
Nooooo... I już w czerwcu każdy będzie miał okazję tego spróbować - ja już sie nie mogę doczekać, zwłaszcza, że znając Marzenkę to i ściana wodna do tego czasu będzie skończona
Jeśli ktoś za mną tęskni, melduję, ze dziś działam na ogrodzie mam tyle zadań do wykonania, że aż się boję
1. dać nawóz różom
2.posadzić trawy
3.posiać kwiaty
4.plewienie
5.wysadzić dalie i inne
6.nawiezienie ziemi do dużych donic
7.dokończyć kulki
i zobaczę co uda się zrobić
wieczorkiem odpowiem wszystkim co wpadli do mnie z wizytą
No, no, no - MEGA ambitny plan, raczej nie na jedną parę rąk . Ale skoro się nie odzywasz to albo dalej działasz po ciemku w ogrodzie, albo odpoczywasz wykończona taką harówką Tak czy siak - pozdrawiam serdecznie !!!
Ale po co dawać sobie na wstrzymanie z czymś, co daje TAKIE efekty ???
Daj znać, kiedy planujesz się wybrać do Finki, bo ja mam tyle zaplanowane na majowy weekend (głównie to przygotowania do komunii + goście na 2dni), że nie wiem czy dam radę...Ale chętnie bym się wybrała
Widzilam dzisiaj ładne kule z ostrokrzewu na wysokim pniu u Kulasa gdybyś czegoś takiego szukala
Kupiłabym tylko nie wiem gdzie posadzić
Widziałam też po 210zł - taki ostrokrzew żółto-zielony? No ja mam gdzie posadzić (donice z kiermaszu czekają) tylko kasy zabrakło. Ale na szczęście w maju Dzień Matki i urodziny, to podpowiem rodzinie, jakich prezentów oczekuję
Irenko myśl myśl o kwaitkach
A teraz fotki tarasu po liftingu. Okazało się, ze jasny olej jest jasny dopóki nie wyschnie... Ale i tak ten ciemnoszary na palącym słońcu (taras jest od strony południowej) wypłowieje i bedzie jasnoszary...
I taras z meblami. Poduchy nierozpakowane bo strasznie wieje i nie będę ich zbierać z całego ogrodu. Muszę kupić skrzynię na poduchy.
No spóźniłam się nieco na prezentację tarasu po liftingu i nowych mebli i szczęka mi opadła!!! Dobrze, ze mam jeszcze aparat ortodontyczny, to nie muszę szczęki z podłogi zbierać .
Cokolwiek napiszę - już inni to napisali - wygląda to wszystko razem wspaniale!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Bociek ma rację - te zdjęcia nadają się do katalogu i to niejednego (jako reklama mebli tarasowych, donic, firmy projektującej i zakładającej ogrody... i można tak jeszcze długo wymieniać)!
Podziwiam Cię za konsekwencję - jak już coś postanowisz zrobić, to szybko realizujesz, bez zbędnego zastanawiania się milionowy raz i marnowania czasu!!!
Cześć Agnieszka, bardzo podoba mi się Twoje koło przy serbach, też coś takiego kiedyś planuję u siebie) kiedy serby sadziłaś i jakiej były wysokości, a jesli można wiedzieć to w jakiej cenie były?
Czytałam w wątku o hortensjach, że martwiłaś się, że nie ma w sklepach hortensji, otóż są jak się dobrze rozejrzysz z tym, że są to te z ubiegłego roku i co więcej jak dobrze porozmawiasz, to kupisz za połowę ceny lub niżej dla bukietowych nie ma znaczenie, że z ubiegłego roku, bo i tak rosną na będach tegorocznych mi dzisiaj trafiła się piękna, duża sadzonka już z listkami, która kosztowała 30 zł, a ja kupiłam za 15 zł. Na miejscu obcięłam od razu suche kwiaty, których w sklepie nie przycięli i widać, że będzie dobrze
Pomyślałam sobie też wtedy o Tobie Oczywiście to jest tylko propozycja, jakbyś chciała już zacząć sadzić rabatę hortensjową ) Pozdrawiam
Kasiu, dzięki serdeczne, że pamietałaś o mnie, że szukam hortensji! Tak, tak, ja to bym najchętniej wszystko już posadziła, więc będę szukać takich okazji jak Twoja - no śliczna ta hortensja, dorodny krzak za naprawdę dobrą cenę (w porównaniu choćby z internetowymi). Już mi w następnych postach Marzenka podpowiada gdzie kupić - ta dziewczyna jest niesamowita .
Podglądam cichaczem na bieżąco Twoją budowę i spotkanie z Martkiem i w ogóle początki pieknego ogrodu . Info o cenach moich serbów podawałam tutaj: https://www.ogrodowisko.pl/watek/1097-duzy-ogrod-malej-ogrodniczki-1?page=120 , a sadzone były tuż przed świętami. Moje były kopane z gruntu, więc jeśli planujesz sadzenie jeszcze tej wiosny trzeba zacząć szukać, bo kopanie niedługo się skończy. Chyba, że będziesz kupowała w donicach - to insza inszość
Pozdrawiam serdecznie!
Aga, dodam jeszcze, że te hortensje nie były w promocji czy na wyprzedaży, stały sobie z innymi roślinami. Poprostu zapytałam za ile mi sprzedadzą skoro to z tamtego roku)) czaję się też na wielką kulę z cisa na pniu, bo też mi chcą opuścić więc jak zobaczysz takie, to negocjuj
Wielkie dzięki za info o serbach, przekopywałam się przez Twój wątek, ale mi umknęło. Ja mam zamówione kopane z gruntu, pojechałam je zobaczyć i tak mi się średnio podobają, ale jeszcze się zastanawiam, ale wiem, że to już ostatnie chwile kopania....
Serdecznie pozdrawiam Rodzinkę Wieloszków
Aga mówiłam jak szukać, wpisujesz w google potrzebną rzecz, wyświetlasz grafikę i przeglądasz co ci się podoba, a potem googlasz cene
Całe wyposażenie domu w necie kupowałam, a teraz nietypowe rosliny do ogrodu
Ano mówiłaś, mówiłaś, tylko mi nie przyszło do głowy, żeby tak od razu dobre rady w czyn wprowadzać, ale widocznie powinnam była!!! Obiecuję poprawę
Marzenka, jesteś niesamowita!!! Co by się nie potrzebowało - czy donice, czy rośliny, czy cokolwiek innego - Ty zawsze wiesz, gdzie i za ile kupić, ładne a w rozsądnej cenie! Masz chyba jakichś tajnych szpiegów "na mieście" DZIĘKI!!!
Aga mówiłam jak szukać, wpisujesz w google potrzebną rzecz, wyświetlasz grafikę i przeglądasz co ci się podoba, a potem googlasz cene
Całe wyposażenie domu w necie kupowałam, a teraz nietypowe rosliny do ogrodu