Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w malinówkach 18:26, 23 lut 2023

Do góry
Po niedzielnej burzy mózgów trzeba było złapać trochę oddechu

I w sumie na ten moment nic nie jest wersją ostateczną. Skupiłem się na wycenach kostki brukowej, tarasu i ogrodzenia. Póki nie ma tych elementów ciężko planować nasadzenia.

Do tego natłok obowiązków, dopiero dziś udało się wyjść na dłużej na świeże powietrze i zobaczyć w trawniku wychodzące krokusy.

Narcyze i tulipany też w gotowości, trochę w tyle został czosnek ozdobny

Udało się rozsiać dolomit i trochę przekopać glebę pod przyszły warzywnik (na jesieni była zerwana darń).

Jeszcze trochę i się zacznie
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 17:39, 23 lut 2023

Do góry
Groszek z zamrażarki - z ogródka, pędy groszku z parapetu

Wilczy ogród 15:57, 23 lut 2023

Do góry
Magleska napisał(a)

Koniec

Widzę oznaki wiosny już masz.
I trawy już poprzycinalas ?
Już można było wszystkie ?
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 15:49, 23 lut 2023

Do góry
Buczka wg Waszych rad przesadzę koło tarasu, i mam już zestaw cieniolubnych roślin, którymi mogłabym go otoczyć.

Campanula glomerata 'Caroline', Brunnera macrophylla, Astrantia major, Cimicifuga ramosa 'Brunette'

Epimedium grandiflorum 'Lilafee', Deschampsia cespitosa 'Goldtau', Geranium nodosum 'Whiteleaf', Clematis 'China Purple'

Campanula poscharskyana, Gillenia trifoliata, Liriope muscari 'Ingwersen', Hakonechloa macra

Smilacina racemosa, Rodgersia henrici, Smilacina racemosa, Osmunda cinnamomea

Baptisia alba, Heuchera villosa, Tricyrtis formosana 'Dark Form',Tellima grandiflora 'Forest Frost'
Ogród ciągłych zmian. 15:41, 23 lut 2023

Do góry
Szymka napisał(a)
Pokażę moje zimowe wysiewy. Ty siejesz w butelkach, a ja w różnego rodzaju tackach po spożywce. Jakoś nie mogę nauczyć swojego męża kupowania na wagę. Ciągle coś przytarga na tacce

Wysiałam maki, knautie, werbenę Bampton jeszcze mam do posiania werbenę żyłkowaną.

No proszę jakie wysiewu.
A co konkretnie tam masz ?
Te zaglądanie i podglądanie czy i jak rośnie jest najlepsze
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 15:32, 23 lut 2023

Do góry
Succisa pratensis ,Sedum 'Matrona', Stachys officinalis 'Rosea',Sporobolus heterolepis

Liatris spicata,Stachys officinalis 'Hummelo',Echinacea purpurea 'Fatal Attraction' (lub inna), Achillea 'Moonshine', Penstemon digitalis 'Husker Red'

To taki zestaw wstępnie, zobaczymy co się uda kupić, drobną część roślin mam, spróbuję rozmnożyć.
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 15:28, 23 lut 2023

Do góry
Zrobiłam sobie wstępny spis roślin na rabatę za domem, część jest znosząca stanowisko od słonecznego do pół cienistego, dam im szansę może będą rosły. Uświadomiłam sobie ile roślin mi tam wejdzie i z lekka się boję. Część sprawdzałam w szkółkach w internecie i nie wszystkie odmiany są dostępne, najwyżej będę szukać zamienników.

Amsonia hubrichtii Amsomia Hubrichta, Amsonia tabernaemontana var. Salicifolia, Baptisia 'Carolina Moonlight', Baptisia 'Purple Smoke'

Asclepias tuberosa, Euphorbia griffithii 'Fireglow', Aster tataricus 'Jindai',Aster spectabilis

Eupatorium maculatum 'Snowball', Deschampsia cespitosa 'Goldtau', Geranium x oxonianum 'Rebecca Moss',Geranium psilostemon

kosaciec syberyjski, Monarda bradburiana, Origanum laevigatum 'Herrenhausen', Molinia 'Moorhexe'
ziemia pod szmata 15:16, 23 lut 2023

Do góry
Ta folia na szczescie nie byla po calosci, dzis troche zaczelam przekopywac ta ziemie i w miare latwo widly wchodzily choc w niektorych miejscach nie moglam sie wbic, jest tam duzo starych korzeni, widzialam pare dzdzownic.
Dziekuje za porady, na razie to przekopie i zostawie na tydzien bo wyjezdzamy na urlop. Musze sie zastanowic co dalej...bardzo bym chciala juz w tym roku cos tam posadzic no ale moze faktycznie trzeba bedzie poczekac..
Tak to teraz wyglada..zignorucie prosze te doncice, sa tak ciekzie ze nie jestem w stanie ich ruszyc musze czekac na meza w jednej z tych donic jest roza i nie wiem co z nia zrobic..czy roza by pasowala do tych bielin co mi sie marza czy nie bardzo?

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 12:47, 23 lut 2023

Do góry

To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:14, 23 lut 2023

Do góry
Magara napisał(a)

Haniu, a jakie to kwiecie nie-cebulowe Cię skłoniło do odpuszczenia cebulowych???
Dumam i dumam, tylko orliki mi do głowy przychodzą. I kukliki. I niezapominajki

Magara napisał(a)

Haniu, a jakie to kwiecie nie-cebulowe Cię skłoniło do odpuszczenia cebulowych???
Dumam i dumam, tylko orliki mi do głowy przychodzą. I kukliki. I niezapominajki

U mnie nasadzenia są dosyć specyficzne. Rabat bylinowych sensu stricto nie ma. Wiosenne kwiecie zapewniają kwitnące krzewy i drzewa. Już w kwietniu kwitną mahonie, tawuły szare, magnolia, świdośliwy. Potem zakwitają lilaki węgierskie, zwykłe lilaki, różniste kaliny, tawuły nippońskie, rodki.
kwiecień

maj

A jeśli chodzi o byliny to bardzo wcześnie zakwitaja pierwiosnki bezłodygowe, brunnera, smagliczka, gęsiówka, żagwin, rdest wężownik.
Ogrodowe wariacje 10:25, 23 lut 2023

Do góry
Mały przerywnik wrzucam miejsce z moją dużą brzozą i pomysł mam taki:
Rabata będzie powiększona, znikną jałowce, mam już chętną osobę na nie. Ogrodzenia przez najbliższe lata nie zmienimy i chciałabym aby się ładnie prezentowało to miejsce. Wystawa południowa, ciepłe miejsce, słońce ażurowo świeci, ale miejscami grzeje mocno zwałaszcza tam gdzie liście nie rzucają cienia.
Od strony ogrodu widok jest taki jak na zdjęciu. Zważywszy na plany rozbudowy tarasu już tak bardzo nie zależy mi na czymś wysokim. Przejrzałam internet w poszukiwaniu tego co mi w duszy gra i chcę tą brzozę zatopić w niskich trawach. Trzy typy: hakonechloa, stipa lub sesleria. Pomiędzy nimi niesymetrycznie rozdzucone zielone kule rożnej wielkości, które uwielbiam i dobrze tam rosną. Wiosną morze cebulowych W okresie bezlistnym jest tutaj dużo słońca.
Rosną tam już hakonechloa kilka sztuk i sobie radzą, ale są mniejsze niż w innych częściach ogrodu. Sesleria mam obawy czy nie za mało pełnego słońca. Stipa natomiast mogłaby się tutaj swobodnie wysiewać. Zainspirowałam się na IG właśnie brzozowym zakatkiem w stpach, coś pięknęgo

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 09:28, 23 lut 2023

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ogrodowo
pierwsze kwiatuszki w tym sezonie

Aż dziw jak takie maleństwa potrafią zachwycać
Od zeszłego sezonu też mam Dostałam od Ani

Gniazdo dla eMa cudne
Małymi krokami-Ogród Wioli 07:49, 23 lut 2023

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Przyszły moje paprocie na moją nową cienistą

Jestem mile zaskoczona
Są zielone i w doniczkach

April dzięki wielkie! za polecenie tej pięknej paproci

Piękne Bardzo się cieszę

One w cieplejsze zimy są ZIMOZIELONE
Małymi krokami-Ogród Wioli 07:37, 23 lut 2023

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Jestem mile zaskoczona

piękne sztuki tfu tfu coby nie zapeszyc

moje praktycznie nie wystaja znad ziemi, ale mi je wystrzygły koty w domu
Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie) 06:50, 23 lut 2023

Do góry

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie) 06:49, 23 lut 2023

Do góry
Iryski reticulata nie zawodzą

Ogród ciągłych zmian. 23:35, 22 lut 2023

Do góry
Moja mądra stipa w cegle

A tu amatorka moich wysiewów . Muszę mieć twarde i stabilne miniszklarenki.

Małymi krokami-Ogród Wioli 22:26, 22 lut 2023

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Jestem mile zaskoczona

Piękne paprocie, gdzie je zamawiałaś Wiolu?
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 21:45, 22 lut 2023

Do góry
Martka napisał(a)
Jakie tu planowańsko! Ach! Nie mogę się połapać, zerknęłam na jamboarda i widzę, że to szare to planowany domek, a zielone szklarnia? Przez ile czasu jeszcze dzieci będą korzystały z domku? Tam by oczywiście było idealnie, ale ja bym sobie na razie spokojnie planowała skrzynie czy rabaty za domkiem dla dzieci, jakoś wkomponowała ten domek w otoczenie, a zapewne przyjdzie czas, że domek okaże się niepotrzebny, za lat 10?12? I wtedy w jego miejscu będzie jakiś piękny element, np. stelaż drewniany na dynie, patisony etc.? A przeniesienie domu nie wchodzi w grę, jak rozumiem?
Wrzucam kilka inspirek z ogrodu warzywnego w KEW, może pomogą zrodzić jakiś pomysł

Hmm no ja mam nadzieję, że domek zniknie wcześniej. Dziewczyny(9 i 11) jeśli już z czegoś korzystają to z trampoliny i huśtawek. Młody jeszcze w lecie siedział w piaskownicy. Domek już jest rzadziej używany. Jeśli już coś jest w użytku mocniej to stół, który im służy za babralnię i jego można postawić wszędzie
Szczerze powiedziawszy, to mam nadzieję, że za 3 lata już go nie będzie

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 21:14, 22 lut 2023

Do góry
Jakie tu planowańsko! Ach! Nie mogę się połapać, zerknęłam na jamboarda i widzę, że to szare to planowany domek, a zielone szklarnia? Przez ile czasu jeszcze dzieci będą korzystały z domku? Tam by oczywiście było idealnie, ale ja bym sobie na razie spokojnie planowała skrzynie czy rabaty za domkiem dla dzieci, jakoś wkomponowała ten domek w otoczenie, a zapewne przyjdzie czas, że domek okaże się niepotrzebny, za lat 10?12? I wtedy w jego miejscu będzie jakiś piękny element, np. stelaż drewniany na dynie, patisony etc.? A przeniesienie domu nie wchodzi w grę, jak rozumiem?
Wrzucam kilka inspirek z ogrodu warzywnego w KEW, może pomogą zrodzić jakiś pomysł

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies