Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:33, 17 mar 2015

Do góry
mira napisał(a)
za 100 zł ze szkółki lesniej mam 100 sadzonek buka i grabu - jutro sadzenie - sadzonki bardzo małe graby roczne - ciekawa jestem ile lat potrzeba na 2 metry żywopłotu - ktoś wie?

bukiecik dla zaglądających

Fantastyczne kolory
Lifting starego ogródka 23:32, 17 mar 2015

Do góry
Witam serdecznie wszystkich Ogrodowiskowiczan!

Pisałam już raz w wątku dla pojedynczych pytań, ale moich wątpliwości i pytań jest tak wiele, że postanowiłam założyć osobny wątek. Mam wielką nadzieję, że otrzymam tu pomoc i rady co i jak zmienić w moim ogrodzie, aby było dobrze.

Abyście byli w obrazie, pozwolę sobie na kilka słów wprowadzenia.

Mam 32 lata, wspaniałego męża, 20-miesięcznego synka, dwie kotki i stary dom (ze starym ogrodem), który to wraz z mężem od niecałych dwóch lat remontujemy. Dom otrzymaliśmy od mojej 80-letniej cioci, która mieszka teraz z nami.

Po generalnym remoncie domu (wymieniliśmy dach, wszystkie okna i drzwi, wszystkie instalacje, generalny remont wszystkich wnętrz; - zostało nam ocieplenie i otynkowanie ścian) chcielibyśmy poprawić wygląd ogrodu. W związku z tym, że wyżej opisany remont pochłonął znaczące środki finansowe, nie możemy sobie niestety pozwolić na wynajęcie ani projektanta ani tym bardziej firmy, która by nam ogród urządziła. Wszystkie prace jesteśmy więc zmuszeni wykonać we własnym zakresie. Pół biedy, że mój mąż jest raczej zaradnym facetem i wiele rzeczy potrafi sam zrobić. Gorzej, że ani on ani ja nie mamy za bardzo pojęcia o roślinach, o aranżacji czy pielęgnacji ogrodu ... Sprawę utrudnia też fakt, że nie możemy nagle wywalić wszystkich roślin, które ciocia przez lata sadziła i zrobić wszystkie założenia całkiem od nowa. Tzn. Ciocia wprawdzie oddała ogród w nasze ręce, ale wiem, ze byłoby jej po prostu przykro. Już i tak część rzeczy udało nam się zmienić - wyciąć, przesadzić, wykopać...

Po tym przydługim wstępie przejdę może do pisma obrazkowego.
Kilka zdjęć z końcówki lata 2014. Akurat wywalaliśmy płot, który dzielił przedogródek na dwie części. Jak widać ciocia miała bardzo dużo kwiatów. Bardzo dużo bardzo różnych kwiatów. I te wszystkie kwiaty były wszędzie

i jeszcze zdjecie z google sprzed 2,5 roku . Nr 1 jest już przerzedzony, nr 2 nie ma wcale i nr 3 również jest obcięty, jeszcze tylko musimy się z korzeniami uporać...
Tu ma być ogród :) 23:29, 17 mar 2015

Do góry
Kamajla napisał(a)
a co z Twoimi wrzosami? pokaż fotkę. U mnie wydają się ok.
Będzie się działo widzę

Kamila, choćby tu widac, że nie prezentują się dobrze:

najlepiej się mają te odmiany pączkowe, a kwitnące poza tym, że kwiatostany teraz brzydko wyglądają, to jeszcze sporo gałązek mają zbrązowiałych.
Z tej frontowej rabaty je eksmituję, zostawiam tam tylko wrzośce.

A przy okazji, żałuję, że na jesieni nie posłuchałam Cię i posadziłam ten rząd wrzosów przy ogrodzeniu, Panowie w ogóle się nimi nie przejmowali, wkrótce drugi etap prac i do tego czasu muszę je stamtąd przenieść, bo obawiam się, że drugiego ataku wielkich stóp nie przetrwają
Kolorowy ogród na piasku 23:25, 17 mar 2015

Do góry
Jeszcze nie z tego roku bodziszek dla Paniprzyrody

Pasja posiadania ogródka 23:25, 17 mar 2015

Do góry
agnieszka_podpora napisał(a)
Tak wygląda ta ziemia w którą wysiewam może obrazek wam pomoże w znalezieniu jej.

Jutro po pracy jade szukać takiego wora
U mnie w ogrodniczych same plastikowe pojemniki do sadzonek,a ja bym chciała takie papierowe jak na tym worku.
Myślisz że te plastikowe mogą też być ?
Nasz przydomowy ogródek 23:16, 17 mar 2015

Do góry
Buziaczki imieninowe Zbysiu Zdrowia,zdrowia,zdrowia,bo to najważniejsze

Ogródek Ewy 23:10, 17 mar 2015

Do góry
Życzę dobrej nocki, spadam bo padam

Kolorowy ogród na piasku 23:08, 17 mar 2015

Do góry
Asiuniaa napisał(a)

Na piachy zupełnie bezproblemowe są kostrzewy, ale to pewnie wiesz

Witam zauroczyło mnie to zdjęcie . Jest magiczne. Ja szperam w poszukiwaniu trawy, którą mogłabym podsadzić sosnę na pniu, takiej aby nie była za wysoka a najniższe piętro to ma być rozchodnik okazały różowy. I tu to zdjęcie jest idealne . Powiedz mi do ilu dorosła ta trawa ???

Asiu, nie wiem o którą trawę chodzi, bo zacytowałaś dwa zdjęcia.
Na pierwszym zdjęciu jest sesleria i ona rośnie niższa niż rozchodnik,
na zdjęciu drugim molinia Vaiegata u mnie rośnie do wysokości ok. 50 cm w czasie kwitnienia więc też jest za niska na drugie pietro za rozchodnikiem.
Pszczelarnia 23:05, 17 mar 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Wyrazy uszanowania załączam:

Piękne zdjęcia.
Ciekawe co to za kwiaty,te czerwone...
Dwa ogrody 23:05, 17 mar 2015

Do góry
rozark kaliny pokazywała już Joku biała jest najmniejsza, z ubiegłego roku, na dodatek do przesadzenia, bo dereń jej przeszkadza
Zielona kaliny w kontakcie nos w kwiat pachną cudnie, niby podobnie, ale jednak inaczej, jaśniejsza różowa delikatnie, coś bez biały mi przypomina, ciemniejsza ma aromat cięższy, słodszy biała w pączkach, ale tę kupiłam rzeczywiście ze względu na zapach.
jankosiu, właśnie problem miejsca na siewki to zmora ogrodników bez szklarenki czy chociażby folii, jak minie zapowiadane ochłodzenie, to muszę je przetransportować pod folię, najwyżej zabezpieczę jeszcze włókniną, jeśli bedzie chłodno, w pomieszczeniu zaczynają się wyciągać; jak wyglada Twoja naparstnica, moja w świetle południowego okna, ale cieniutka i chociaż dopiero liścienie ma, to jutro ją przepikuję, bo obawiam się, że ją stracę.
Miro, dziękuję pięknie
a właśnie dziś odbyło się obiecane liczenie kwiatków irysków
jesienią 2013 sadziłam po 20 cebulek do koszyczka, dziś w kępce na ostatniej fotce naliczyłam 41 kwiatków i na ręku usiadła mi pszczoła, dałam więc spokój liczeniu, może jeszcze ze trzy zostały. Czyli po roku można oczekiwać, że ilość cebul się podwoi. Dodam tylko, że do koszyczków dawałam dobry kompost. W każdym koszyczku sytuacja przedstawia się podobnie, mogę więc powiedzieć, że ze stu cebulek mam ok. 200 Zauważyłam, że mają jednak drobniejsze kwiatki, czyli koniecznie muszę je przesadzić.
Czekam jeszcze na jeden kolor, nie mogę go odnaleźć, a opakowanie puste mam, znaczy się posadzone były

Wszystkiego po trochu 22:49, 17 mar 2015

Do góry
Witam Wszystkich,
jak pewnie większość z nas czytam Ogrodowisko już jakiś czas, w końcu odważyłam się założyć własny wątek.
Mój ogród ma już 18 lat, trochę roślin zestarzało się i wymagało ostrych cięć. Powycinałam też kilka tui odsłaniając łyse łodygi innych, które mam zamiar zakryć nowymi nasadzeniami.
Na zachętę kilka zdjęć archiwalnych
Tej czerwonej róży już nie ma, wymarzła , została tylko biała.
Pergolę też zlikwidowałam

Ten kącik teraz jest przerabiany, bo pod spodem były zbiorniki na wodę deszczową i trzeba je wymienić gdyż zaklęsły się do środka. Szczodrzeniec wymarzł pewnej ostrej zimy, a bukszpany chorowały i usychały. Nie wiedziałam wtedy że to choroba grzybowa i również zostały wyrzucone, z wielkim bólem serca

Piwonia krzewiasta zakwitła pierwszym kwiatkiem i rośnie dotychczas

Rododendrony rosną ale trochę poprzesadzane bo było im za ciasno

To tak na początek, pozdrawiam Wszystkich Mirka

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 22:38, 17 mar 2015

Do góry
Przykład przyciętej lawendy- widać , że niektóre są patyczkowymi jeżykami.
Drugie zdjęcie pokazuje jak lawenda odbija zielonymi, jednorocznymi odrostami.

W ten sposób, przy niskim cięciu uzyskujemy corocznie odmłodzoną lawendę.

RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 22:33, 17 mar 2015

Do góry
Rench napisał(a)
A to moje podpory do róż,stoją jeszcze w orzechowym sadzie,bo dzisiaj nie było żadnego z moich siłaczy domowych,ale już się chwalę
Na tle chaty sąsiada dobrze odbija

Aleeee piękne podpory
Na Łowieckiej 22:24, 17 mar 2015

Do góry
inag napisał(a)

Ale cudnie Mnie nawet po przekwitnięciu kwiatów bardzo podobają się liście. Ja mam je we wrzosach.

Ilona, no piękne te Twoje krokusy Dziękuję za fotki A mam pytanko - nie wybarwiają się Tobie? U mnie kilka jaśniejszych się pojawiło.
Działka wkoło Lubczyka :) 22:24, 17 mar 2015

Do góry
Kwiatuszki u mnie

Jurajski Ogród 22:17, 17 mar 2015

Do góry
Aniu, a po co się leczyć z iryskowej choroby?

Bogdziu, nie tak jak u Ciebie, ale powoli zaczynają się kolory w Jurajskim

Borbetko, dzięki

Gosiu, ja cały czas o Irence myślę... Miejmy nadzieję, że wyjdzie z tego...

Agnieszko, nie znam odmiany tych irysków poza stwierdzeniem, że to irysy żyłkowane...takie kupowałam. Na środkowym zdjęciu to wrzosiec.

Kasiu, koniecznie je sobie spraw, wprawdzie krótko kwitną, ale za to jak

Pozdrowienia dla wszystkich odwiedzających

Życie w wiejskim ogrodzie 22:15, 17 mar 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Cześć

Cieszę się że moja wiosna w donicach przypadła Ci do gustu Agnieszko ,,trawka,, o którą pytasz to carex oshimensis Everest Przyszła w lutym od Pana Trawki i należy do moich ulubionych Żałuję że tylko kupiłem 3 sztuki, z pewnością warto tę piękność mieć u siebie w ogrodzie Pozdrawiam

Te trawki są cudne Już zapisałam sobie nazwę w notesiku
Ten pan będzie u nas w maju na kiermaszu, to może uda mi się je kupić
Ogrodowa symfonia 22:15, 17 mar 2015

Do góry
Sabina76 napisał(a)
Rewelacyjna pogoda i mam dzisiaj urlop

No przepiękne te krokusy i jaki ruch przy nich ....tylko nie mów, że z Janiny, albo z L. Dziewczyny piszą, że tam kupowane to jakieś marne wyrosły...
Postawić trawkę nad i... 22:14, 17 mar 2015

Do góry
baraga1904 napisał(a)
...i wspomniane kompozycje przed wejściem plus wianek naturalistycznie

Ależ elegancko
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:11, 17 mar 2015

Do góry
I kilka takich tam widoczków:

Na lewym zdjeciu buk i sosna fastigiata, na prawym - grujecznik

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies