Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Iwony 21:26, 04 mar 2015

Do góry
Iwono zamieszczę u Ciebie zdjęcia, ale jak chcesz, to zaraz je usunę. Na pierwszym hortka ucięta dość nisko, ale io roku i tak tworzy się na dole puste miejsce.
A na drugim zdjeciu , po prawej stronie Vanilki kupione już źle ucięte (za wysoko) i tu już muszę myśleć czym je podsadzać. Z drugiej strony ładnie wyjdą ponad taras.
Dlatego musisz sama okreśić dokąd zmierzasz co potem. CZy tylko one, czy jeszcze coś pod spodem. Od tego zależy cięcie.

Rododendronowy ogród II. 21:25, 04 mar 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Poszukaj jeszcze jakiego porównania
Dla białego za oknem fajna równowaga

Fiolet z żółtym i pomarańczem to super zestawienie kolorystyczne

Tobie odmówic nie moge wiec kilka zdjec wkleje .

Mój 4 arowy azyl... 21:25, 04 mar 2015

Do góry
Tydzień temu przywiozłam z działki kilka gałązek forsycji. Rozkwitła po pięciu dniach.
Ten bukiet dedykuję Iwie

Ogródek Iwony 21:17, 04 mar 2015

Do góry
ciężko tak na odległość, ale trzeba wyciąć te wszystkie cieniutkie i pokombinować by jedna gałązka była wyższa (wiem o co Ci chodzi)

Ogrodowa symfonia 21:06, 04 mar 2015

Do góry
inag napisał(a)

O właśnie! Ale to połączenie mi się podoba! Może właśnie w tę obwódkę bukszpanową między irysy wsadzę ze 4 krzaczki pomponelli? Jak to oceniasz na żywo? Podobało Ci się? Jak jest z wysokością irysów i pomponelli? Są podobne? Róża kwitnie po przekwitnięciu irysów prawda? I jeszcze jakbyś mogła mi powiedzieć ile na tym zdjęciu jest krzaków róż?
Mam nadzieję, że mnie nie pogonisz z tymi pytaniami

Piszę dopiero teraz, bo mój M. majstruje przy kablach do neta od dwóch dni. Na tym zdjęciu są 2 krzaczki pomponelli. Mogę jutro zmierzyć odległość między nimi. Wg mnie jest w sam raz. W porze kwitnienia ta róża jest naprawdę wysoka. Kwitnie chyba od czerwca do października normalnie Irysy za to kwitną w maju. Mnie także podoba się to połączenie i na pewno do niego wrócę. Przesadzałam, bo irysy weszły mi zupełnie na różę.
Odgrzebałam stare zdjęcie z sadzenia - na przodzie róże, z tyłu irysy Zdjęcie jest z kwietnia 2013.

Mały ogród, ale duuużo radości 20:55, 04 mar 2015

Do góry
Danucha napisał(a)
Renia
ja tylko chciałabym uporządkować gatunkowo nasadzenia, pogrupować, nadać takiej elegancji o której tutaj tak dużo czytam, dopieścić kanciki i wkomponować ze trzy drzewa, bo brakuje mi tego "trzeciego piętra". I z tymi drzewami to najwiekszy problem. Wiem, że będzie śliwa nigra na wysokim pniu, ale co dalej???? Co myślicie o szczepionej na pniu magnolii, albo wiśni ozdobnej?

Boszszsze...jakie miałam dzisiaj popołudnie
ale już przybiegam do Ciebie
Jeśli chodzi o tę rabatę przy leżaczku, to w sumie hortensje już masz i to jest wspaniałe nasadzenie. Zastanawiasz się czy żurawki a może jednak hosty? Mnie osobiście najbardziej podobają się rozchodniki w duecie z hortensjami i w towarzystwie trawek.
Ale taka kompozycja też jest ładna

Nie mogę znaleźć inspiracji z rozchodnikami. Muszę poszukać.
I co Ty na to?
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 20:44, 04 mar 2015

Do góry
Mysza napisał(a)
Szemusiuto ja zaraz wrzucę zdjęcie co znowu przytaszczyłam z zakupów.
U mnie też jeszcze nie ma wszystkich kwiatków.

Ewuniu ja bardzo lubię fiolet czy niebieski łączyć z żółtym lub białym
Ładnie kontrastuje

Danusiu i Jolu witajcie u mnie
Zapraszam przy czasie.

Powinnam mieć zakaz chodzenia po sklepach.A to dopiero początek wiosny

Udało mi się zdobyć bluszczyka, którego wsadzę do kolejnych bratków

Goska wystaw narcyze po drugiej stronie okna na parapet - kwiatki nie będą sie wyciągać, będą baaardzo długo kwitły a masz je i dla siebie i dla innych Niewielkie przymrozki im nie zaszkodzą
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 20:26, 04 mar 2015

Do góry
nicol21 napisał(a)
A w międzyczasie pokaże plan prac na wiosnę... 3 rzeczy na tej falance zilustrowałam.
Czyli 2gi Percy wisserman, już nawet w łapce miałam ale nie pamiętałam czy mam wystarczająco miejca. Percy ponoć wolno rośnie, a miejsce jest.
Dodatkowe 5-7 cisów na ekran oraz trawy pod nóżki. Między cisami/ trzmielinami a Percy'ami będą (de facto są) hortki białe/ różowe.
W nóżki wierzb chce wsadzić crystal/white fairy. Tam niby jest kwadracik bukszpanowy, ale strasznie zmarniał

pozatym czekam na telefon od pana od kostki coby się na spotkanie umówić.
wczoraj na szybko rozmawialiśmy, ale nie miał czasu. Jak powie rozsądną cenę to i obżera zrobią przy okazji podjazdu

ambitne plany
już się nie mogę doczekać kiedy ruszysz
Ogródek Iwony 20:16, 04 mar 2015

Do góry
leon60 napisał(a)
Iwonko zamówiłaś te droższe czy tańsze sadzonki ?
Ja bym je jeszcze troszkę przycięła

Olu, te tańsze, dwuletnie sadzonki. Jak mocno je przyciąć?
Juzia napisał(a)
Też myślę, że za wysokie

Juzia, czy tak? to by tak było nad drugim oczkiem po rozgałęzieniu. Czy niżej?
Ogródek Iwony 20:08, 04 mar 2015

Do góry
Dziś przyjechał do mnie kurier i dostarczył mi mój prezent urodzinowy, który został zamówiony u pana polecanego przez Olę (Moja codzienność ...)
7 sztuk hortensji Limlight, świetnie zabezpieczonych na czas podróży.

Hortensje są przycięte, więc przy okazji mogę się przyjrzeć, jak przyciąć te, co mam w ogrodzie.
Teraz muszą poczekać do połowy marca, by minęły prognozy mrozów w nocy.
W cieniu - zacieniona 20:04, 04 mar 2015

Do góry
...i domowo
Ogródek Iwony 20:03, 04 mar 2015

Do góry
Moje przedszkole musiało znaleźć nowe miejsce na przytachanym ze stryszku stoliczku. Postawiłam go przy drzwiach tarasowych. Światła powinno być dosyć.
Pszczelarnia 19:51, 04 mar 2015

Do góry
Wrzucę kilka archiwalnych zdjęć z 2014 roku, coby jakoś okrasić ten wątek i zostawić miłym gościom trochę koloru:

Ogródek Iwony 19:43, 04 mar 2015

Do góry
Akcja sadzonkowanie stipy zakończona powodzeniem. Zrobiłam 120 rozsad, sadziłam po 2 sadzonki razem. Maleńkie siewki odrzuciłam. Ktoś się pytał, jak one są duże, więc zrobiłam fotkę, na której położyłam zapałkę dla porównania.

Przesadziłam też rozpoznane wczoraj sorgo czarne. Posadziłam w 10 doniczek po kilka sadzonek do jednej. Zasłonię nim kompostownik.
Działka wkoło Lubczyka :) 19:33, 04 mar 2015

Do góry
Ilonko, patyki horti już w ziemi
Kolorowy ogród na piasku 19:18, 04 mar 2015

Do góry
viva napisał(a)
Jeszcze raz pieknie dziękuję wszystkim za życzenia
Dla pytających.. to były moje imieniny Bogdzia bardzo czujna

Ewo, Gabrysiu, Olu wasze słowa odbieram jako piękny prezent imieninowy

Zamiast kwiatka kilka migawek jakie udało mi się wczoraj rano uchwycić przy pięknie świecącym słoneczku

-

słonko dodaje uroku i wyciaga kolor ale nad to wszystko piękne obsadzenia świadczą, że ogród cały rok jest piękny u Ciebie !
i o to mi też chodzi ale ja jestem jeszcze daleko za to staram się

pozdrawiam z mroźnym zawiewem
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 19:14, 04 mar 2015

Do góry
Szybki planik

Za chwile opiszę co i jak
W ogródku Ani 19:12, 04 mar 2015

Do góry
W tym roku też spróbuję połowę cebulek zostawić na zimę pod przykryciem, jak zimę przetrwają to nie będę już ich wykopywać. Różową rutewkę też mam a ta biała to podarunek od zaprzyjaźnionej forumowiczki, nie zdążyłam wsadzić jej do ziemi i zimę przezimowała w piwnicy a teraz stoi w tunelu więc już zdążyła zakwitnąć.

Zakwitły moje pierwsze botaniczne

i popularne

Mały ogród, ale duuużo radości 19:07, 04 mar 2015

Do góry
To jest ta rabata przy domu. Będzie trochę przebudowana, tj. 3 rh zostają, hortensje na pniu i dwie ogrodowe zostają, wszystko inne wysadzę. Na obwódkę limonkowa żurawka, albo jasne, biało zielone hosty. Oczywiście kostka będzie przełożona (to ja tak kulawo to ułozyłam)i poprawiony kształt jak na planie.

Oprócz tego, że fajny mam klimacik w tym moim kąciku do czytania, to ta rabata przecina trochę perspektywę tej wąskiej długiej strony ogrodu

Może dodałby ktoś uwagi na temat kompozycji tej rabaty. Hosty, czy żurawka? Czy może zamist ogrodowych przed rh zostawić dwie duże kępy tego wysokiego rozchodnika? Sama już nie wiem. Wszystko takie ładne i jak tu się ograniczać?
W cieniu - zacieniona 19:06, 04 mar 2015

Do góry
Moja Orzęsiona ma brązowe liście wiosną...później zielenieją.Orszelinowatą mam drugi rok i jeszcze się za bardzo nie rozrosła.Żółta rozesłana ładnie zwisa na balkonie...tylko trochę ją słońce przypala.Kropkowana siedzi w wiaderkach...nie miałam do niej serca...pędy wychodziły mi nie tam,gdzie chciałam.

Dzisiaj już zimniej,wietrzniej,padał deszcz ze śniegiem .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies