Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Ogród z łezką II 06:57, 19 maj 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
O, to mnie zaskoczyłaś, że jeżówki się pokładają. Wiele ich nie mam i może nie są odmianowe, ale stoją jak na warcie. A trawy posadzone przy jeżówkach nie podpierają ich? Trzeba by dobrać wysokością

Moje pokładają się wszystkie, oprócz tych małych wzrostem.
Na trawy to one się położą. Mam posadzone za liliami Secrect Passion,Southern Belle i Secret Romance i wszystkie się na lilie kładą. Jak lilie przekwitną, to muszę koniecznie jeżówki podeprzeć. Na salonowej mam Leilani, Milkshake i Hot Papaya, i też podpieram. Mam tam też Supreme Cantaloupe, ale jeszcze małe były, młode, zeszłoroczne, to nie wypowiem się. Koło pagody rosną Blackberry Truffle i leżą na Larissach (róża). Nie mogę jeszcze nic powiedzieć o Eccentric, sadziłam późnym latem. Tylko małe stoją...Te nieodmianowe mam różowe z jakiegoś supermarketu, też muszę podpierać.
Mój ogródek 21:39, 18 maj 2017

Do góry
patrycja napisał(a)

Czworaczki ekstra!
Tak jak wszyscy czekam na kwiaty piwonii, no i oczywiście na lilie
Typografia ogrodu 21:09, 18 maj 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
obnigdy takiej fotki nie zrobiłaś dzieki ale ty masz w najgłębszym miejscu 1,6 dobrze pamietam? Ale większość jest płytsza. Na ile cm? A masz cos na większe odpady? Smimmer czy cos?

Jakoś nie było potrzeby
W najgłębszym miejscu tam gdzie stoją lilie było 1,2 ale zamulone wiec na pewno mniej. Kolejne półki mają na oko 70-80cm. W wodzie poza zwykłą pompą do tłoczenia wody do wylewki nie mam nic.
Pszczelarnia 13:07, 18 maj 2017

Do góry
Mathildis napisał(a)
Co się stało z sarną? wybyła w inne miejsce?
Podziwiałam obeliski - piękne.

Rododendrony (za Toszką i Twoim przypomnieniem) potarmoszę z dwóch przyczyn - dla korzeni i poszukam krewetek.

Dlaczego tniesz derenie do zera co 4 lata?

Ewo pytanko do Ciebie - brakuje mi w ogrodzie zapachu (w tej chwili roztaczają intensywną woń, dla mnie mało przyjemną, berberysy i laurowiśnia) poleciłabyś jakieś byliny, krzewy (oprócz róż, które moim zdaniem nie pasują do mojego leśnego klimatu)?

Łania boi się wysokiego i wartkiego strumienia teraz. Ale widzę ją krążącą, odłączoną od stada. Czasami nawet na siebie spojrzymy z takiej perspektywy (zdj. Bogdzi):

Żeby uzyskać ich czerwone młode gałązki i /albo odmłodzić pokrój krzewu. Tak robi się z dereniami alba. Rozłogowych nie radzę tak ostro traktować - te można tak 1/3 z góry na równo.

W widnym lesie: jaśminowce, świdośliwy (na ciemniejszych stanowiskach), nieszpułki koniecznie, rugosy na brzegach. Czosnki z paprociami i kosmatką leśną. Orliki. W cieniu pachną też hosty. Martagony lub inne lilie.

Gożdzikowa - wiejski ogród 12:14, 18 maj 2017

Do góry
Gozdzikowa jezeli chodzi o pawie nie chce nawet za darmo ich miec.
Bardzo skrzecza. Panuje u nas jakas moda na wsi je maja, ale to halas nie z tej ziemi. Halasuja gorzej niz psy swoim szczekaniem.

Gosiu nareszcie cieplutko. Zmarzly mi lilie i bez wiec juz ostatki z pokazywaniem. Moze cos sie zmieni ale marne szanse. Teraz wszystkie krzaki musza stracic omarzniete paczusie i nowe wypuscic.

Wczoraj ogladalam perukowca paczki odpadaja.
Mam bardzo duzo strat, ale co poczac.

Małymi kroczkami do celu... 12:15, 17 maj 2017

Do góry
paulina_ns napisał(a)

Hej Kamilka, to Ty pewnie wykupilas mi prawie wszystkie sadzonki, bo jak dzisiaj pojechałam dokupić to było raptem 3 szt, a jeszxze wczoraj połowę blatu o to muszę wejść sobie i pospacerować po Gosi ogrodzie.

No właśnie Kamilka nie mam Orlikow miałam nawet zaznaczone ich miejsce i po zimie nie wyszły u mnie fatalna ziemia, bo sama glina i pewnie wszystko gnije...ale za to liliowce od Ciebie mają liście bo chyba mi dawałas tak?

dawałam ci lilie bordowe
ale dziwią mnie orliki
u mnie ziemia też ciężkawa i się sieją jak głupie
może jednak lepiej jesienią albo wiosną
a dałam ci latem to pewnie padły

taką piwonie też kupiłam
Ogrodowa przygoda Łukasza II 23:14, 16 maj 2017

Do góry
Margarete napisał(a)
Czytam o stratach po mrozach, u mnie też jest kilka strat.... szkoda ale co tam, uśmiech i do przodu
Cudnie wygląda ta jabłoń i przepięknie kwitnie goryczka - zapomniałam o jej istnieniu... a ona taka fajna i nasycona kolorem.
Co będziesz przesadzał na tej rabacie przy płocie?

Goryczke kupiłem kilkanaście lat temu i tak rośnie od niechcenia, a w tym roku o dziwo ma najwięcej kwiatów
Strat już nawet nie komentuję.

Bukszpany muszę rozsadzić bo i tak miałem to zrobić w przyszłym roku. Miniaturowy żóły rh idzie won bo przez 5 lat mimo okrywania dmuchania, zawsze zmarznie, azalia japońska coś mi pada, więc też idzie won, i rh, który się zdeformował i zbyt wszerz mi rośnie też won.
Dojdą azalie japońskie, buksy dostaną oddechu, dosadze funkie, żurawki, hakone, azalie japońskie i lilie
Mój ogródek 17:57, 16 maj 2017

Do góry
Lilie

I mój pomocnik, który dotrzymywał mi towarzystwa przez cały dzień
Kwiaty we włosach 23:05, 15 maj 2017

Do góry
Elu u mnie też tulipany i sasanki się kończą.
Teraz mamy płomyki, zaraz u mnie będą irysy, potem róże, przetaczniki, budleje, lilie i tak dalej, zawsze coś, jeszcze powojniki. Pokaż potem ten drugi powojnik, bo ten mi się podoba. Ja mam mniejszą altanę 3x3. Twoja ładna altana i fajne położenie nad oczkiem. Sama bym tam poleżała.
Ogródek Iwony II 13:34, 15 maj 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Dziś rano najpierw świeciło słoneczko. Cudownie było budzić się ze słońcem za oknem. Na parapecie kwitnie coraz więcej skrętników. Cieszą oczy rankiem.
A potem zadzwonił M, że pod Gdańskiem pada śnieg
Nie minęły dwie godziny, i u mnie było biało. Wszyscy w szoku byli. Potem nasz woźny zostawił wpis na fb, że pierwszy raz w śniegu kosił trawnik Widziałam to...
Zanim wróciłam do domu, słoneczko wróciło, śnieg zginął z rabat.
Wieczorem było plus jeden...
Podobno to ostatnia mroźna noc.
Przykryłam lilie i hortensje ogrodowe wiaderkami.

A słoneczko pięknie świeciło Nawet chciałam popracować troszkę, ale ręce mi zmarzły.

fajnie że jesteś
Iwonko ty tutaj w tym kwadracie z trzmielina masz berberysy bagatelle czy admiration? bo tez takie 3 planuję i niewiem w sumie czym te odmiany się różnią.. a chcę wybrac te które bardziej świecą i nadaja się na kulki
Ogrodowa przygoda Łukasza II 09:44, 15 maj 2017

Do góry
Łukasz u mnie lilie są...możesz sobie przyjechać ukopać cebul w sierpniu...ukop sobie...ja tego nie cierpię robić!!!
Jak masz zapotrzebowanie na białe, łososiowe azjatyckie, to u mnie możesz sobie działać. Zapraszam Białe koło łezki, to bez problemu...ale łososiowe na salonowej między berberysami, muszę uprzedzić, ale dla Ciebie to przecież pikuś!
I dziękuję, baaaaarrrrrrdzo!!!
Ogrodowa przygoda Łukasza II 07:21, 15 maj 2017

Do góry
Luki napisał(a)
Niestety podczas mojej nieobecności mimo okrycia połowy ogrodów przez siostrę i mamę przymrozek falowo sięgnął -4 -6 stopni. Lilie, miskanty, hosty, hakone i hortensje dostały najbardziej, niektóre wręcz tragicznie. W drugim ogrodzie ze 30% roślin jest do wymiany po zimie.
Ahh brak mi słów i koniec tematu.

Ogrodowa przygoda Łukasza II 16:03, 14 maj 2017

Do góry
Niestety podczas mojej nieobecności mimo okrycia połowy ogrodów przez siostrę i mamę przymrozek falowo sięgnął -4 -6 stopni. Lilie, miskanty, hosty, hakone i hortensje dostały najbardziej, niektóre wręcz tragicznie. W drugim ogrodzie ze 30% roślin jest do wymiany po zimie.
Ahh brak mi słów i koniec tematu.
Mój ogródek 14:49, 14 maj 2017

Do góry
Patrycja ta molinia to wieloletnia? Ładna. Trzmieliny i lilie fajna kompozycja.
Kwiaty we włosach 11:06, 14 maj 2017

Do góry
moje następne oczko w głowie- lilie

tutaj misz- masz muszę zrobić porządek

Ukojenie 21:40, 13 maj 2017

Do góry
Dzis po pracy:

Lampki za dnia:

Rozsada eksmitowana:

Pomidory zasadzone:

Jeszcze na nowej rabacie dosadzone zostaly lilie i mieczyki oraz sypniete 3 worki kory Zdjec brak bo za ciemno.
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 15:11, 13 maj 2017

Do góry
eee_taam napisał(a)
zawołaj na lilie....obym nie przegapiła ....to moze byc wyjatkowy pokaz bo ja max po 3szt tych samych pokupiłam ...ja to nie umiem inaczej musze napaćkać

Monty Don w swoim programie pokazywał ze lilie mozna dzielic odrywajac wlasnie te łuski albo cebule przybyszowe ..wiec bym dzieleniem sie nie stresowała...pytanie tylko kiedy zakwitną? ...jak mocne cebule to w tym roku ...a jak nie to w przyszłym

zawołam

Żywopłotki cisowe. 23:00, 12 maj 2017

Do góry
U mnie straty duże, aż żal patrzeć.
Lilie okryłam i uratowałam, padły tylko 3 Regale Album ale o nich zupełnie zapomniałam. Część cebul zakupionych wiosną wogóle sie jeszcze nie pokazała więc tym roku będzie liliowo.
Najlepiej ze wszystkich roślin poradziły sobie róże
Okrycia też już pochowałam, raczej nie będą potrzebne.
Buziaki Haniu

Co i jak? Nowicjuszka 22:47, 12 maj 2017

Do góry
Tak jak Toszka napisala w kolorze ni to zolty ni pomaranczowy. Ale kwitna bez przerwy moze znajde zdjecie to wstawie. Ja kupilam 3 krzaki i sie bardzo rozrosly. W tym samym miejscu moga rosna kilkanascie lat sa to lilie dlugowieczne. Jedyna wada wg mnie to obrywam kwiaty juz przekwitniete aby ladnie wygladaly. Bo nie wiem czy wiesz, ze jeden kwiatek kwitnie jeden dzien.

A teraz odnosnie tawul. Mirka ja mam posadzone co 60 cm. Aby osiagnely kdztalt zywoplotu to posadz co 40 najwiecej bo to wszystko potem zalezy jak bedziesz ciela. Rozrastaja sie dookola. Kwitna na rozowo.
Gożdzikowa - wiejski ogród 11:15, 12 maj 2017

Do góry
gobasia napisał(a)
Elu jest dobrze Hosty żyją,lilie też...padła serduszka ,kwiaty bergenii i magnolii ...no i tulipany takie potarmoszone ,bo teraz dosyć mocno wieje..ale to nic i tak były na przekwitnięciu ..te w pąkach mają sie dobrze
aa i rozplenice przyłapało

Pewnie zaraz zacznie padać ,bo chmury coraz niżej

Jak to dobrze, że aż tak strasznie nie było, okropny rok ogrodniczy mamy, oby potem było lepiej
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies