Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 12:02, 27 lut 2015

Do góry
Joasiu ja również kocham twój ogród i rabaty z trawami, a szczególnie ze stipami w roli głównej, cuda , nad cudami
Powiedz mi czy na tym zdjęciu ta jeżówka to jest Hot Papapaya, bo nie wygląda, jest prawie czarna , może zdjęcie przekłamuje, co to za nowość, chciałabym poznać jej imię.

buziak
Ogród na górce w zakolu wiślanym 11:54, 27 lut 2015

Do góry
agnieszka_podpora napisał(a)
Fura ,skóra i w świat....fajoskiiiii (sama jeżdzisz?)

Nooo .
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 11:42, 27 lut 2015

Do góry
duże hosty w hederze, z tyłu konwalie ( na suchym sa najładniejsze)

tawułki pumila

Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 11:36, 27 lut 2015

Do góry
witaj kachat.
Przeczytałam u Ciebie fragment dyskusji na dośc trudny temat- co w suchy cień, pod drzewa. Zeby dało kolor ale było naturalistyczne.
Ja tez mam doświadczenie takie że to co uda się w jednym miejscu, w innym niekoniecznie- sa znaczne róznice w ilości światła, wilgotności powietrza, głebokości wód powierzchniowych....
Sama mam ziemię piaszczystą ( 4 mineralna) o takiej pylastej strukturze- szybko przesycha. A moja szwagierka ma działke na 6 klasie- czyli żywy piach. Ale część rzeczy udaje jej sie dobrze- zaobserwowalismy że jej piasek podciąga wodę- ma specyficzną strukturę, a woda nie ucieka głeboko, więc ja zasysa. Więc jak dorzuci kompostu to np różaneczniki jej sie udają.

Jeszcze jedna uwaga- sadząć dzrewa i spore krzewy tzreba wziąc pod uwagę że za kilka lat będą suszyć wokól siebie okolicę. Część z nich wypija wodę tuz pod powierzchnią, wokól zostawia pustynię- np tak robi dereń jadalny, brzoza, świerk, lipa. U nas tez tak susza graby, choć wiem że na innych terenach nie zawsze tak się zachowają.

Napiszę Ci co udaje się w moim cieniu, może skorzystasz- z bylini traw.

Tawułka- polecam Ci tawułke chińską Pumila- ma mniej spektakularny kolor, ale kwitnie później- w sierpniu i chyba dłużej niż większość. U mnie w upały potzrebuje podlania, jak ją zaniedbam to przyschnie, ale potem sie regeneruje.

Przytulia wonna- jestem nią zachwycona- raczej do półcienia. Piekna w kwiatach i później też.

Bodziszek- mam Bikovo, super rośnie, także wspaniały. U innych sadziłam korzeniasty- żelazny

U siebie nie mam, ale na innych działkach leśnych pięknie udaje się przywrotnik ostroklapowy

Fiołek - viola sororia- czasem zwiednie jak sucho na maxa, ale odrodzi się. Sieje się, jest ekspansywny.

W jasnym półcieniu zwykła dabrówka- można połaczyć ja z trawami.
Rozchodniki, trawy- smiałek, seslerie, kostrzewy, trzcinniki, proso Heavy Metal, Butela ( słońce!)

Z paproci namawiam Cię na testowanie- udaja się różnie, często wygladaja marnie.
U nas sparwdza się Adiantum Imbricatum i Zanokcica skalna ( tylko to raczej punktowo, do ogladanie z bliska)
Tiarella, ale te juz masz chyba i funkie i konwalie
Naparstice sa super, tylko raczej do jasnego cienia- wtedy kwiatna dłużej.

Zostawię Ci parę fotek- jak mam usunąc, daj znać:
Biokovo

Dąbrówka ( dzika) i sesleria Heuflera

przytulia, przed jią śmiałki i hedera

Ogrodowe skarby 11:26, 27 lut 2015

Do góry
Czekam z utęsknieniem

Moja bajka 11:12, 27 lut 2015

Do góry
Czy Wy też widzicie, że ta kawka się do mnie uśmiecha?
Świerk serbski - Picea omorika 10:55, 27 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Serbskie świerki tniesz wczesną wiosną, zanim ruszą przyrosty. Marzec/kwiecień. Teraz nic nie rób bo i po co chcesz ciąć?

Danusiu, czy moje Serby moge teraz ciąć, czy za wcześnie?
Jesli tak to gdzie?, czy w 1/3 wszystkich pędów, zbyt bujnie wyrosłych w górę??

Pomożesz??
Kwiatowy ogródek Monteverde 10:51, 27 lut 2015

Do góry
Wczoraj nie mogłam wejść na Ogrodowisko były jakieś kłopoty robiłam wczoraj w ogrodzie i dzisiaj też idę chociaż nie jest tak fajnie jak wczoraj, najważniejsze, że nie jest zimno Wczorajsze fotki

a tu floksy wychodzą

dużo zdjęć nie robiłam bo nie miałam czasu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:48, 27 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Danusiu, czy jest gdzieś wątek albo artykuł, gdzie mogłabym dowiedzieć się, jakie nożyce nadają się do cięcia bukszpanów? Może masz fotki takich?

Ps. Mam problem z Powiadomieniami.

Pozdrawiam

ana_art napisał(a)

a tak na marginesie formy do cięcia są bardzo trudne do zakupienia.

Były w naszym sklepie ponad dwa lata dla zainteresowanych mam jeszcze ze sklepu Ogrodowisko szablony do cięcia kulek i stożków, zapinane na bukszpan. Marzenka tnie z szablonami, uwielbia doskonałość, ja z racji pewnego już niedbalstwa tnę bez, ale mam duże doświadczenie jak ktoś zainteresowany, niech pisze na pw.

Kulka i stożek do cięcia topiarów Takie:

https://www.burgonandball.com/shop/scripts/prodView.asp?idproduct=36

https://www.burgonandball.com/shop/scripts/prodView.asp?idproduct=37

Plus maty okrągłe pod kulkę i do tego większe, wygięte nożyce owczarskie takie

Kwiatowy ogródek Monteverde 10:45, 27 lut 2015

Do góry
adom1206 napisał(a)
Aniu bazie dla ciebie

dziękuję Agnieszko
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:43, 27 lut 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Plan na ten sezon... kształt do przemyślenia.. niebieska linia lub czerwona.
Rabata będzie do końca ściany i zahacza o kawałek tarasu... by nie kosić górki, bo tam zawsze kosiarka ma problem.
Idę w pastelowe, ciepłe kolory, i w kolory rożne... piwonie pojedyńcze.. min Coral Sunset, Duchesse de Nemours, ośmiał bym tu wkomponowała, dalie, coś granatowego i trawki... sesleria jesienna. Przesadzę różę Graham spod tarasu i testowo kupiłam Róże Hansestadt Rostock. Przetacznik, szałwia... niebieskie musi być.. do pomarańczu bardzo pasuje.
Ścieżki nie zlikwiduję, bo pod okapem i tak zawsze sucho i nic tam nie rośnie, trzeba podlewać. Ścieżka dla psa musi być.. inaczej wszytko stratuje. Czyli względy praktyczne. Niebieska linia ma długość prawie 14 m. Na foto wydaje sie mniej.

Nasadzenia będą w trakcie tworzenia.. bo planować i rysować szkoda mi czasu.

a możesznarysowac kawałek planu jak tam leci za rogiem- proporcje by sie złapało, bo tak to niewiele widać
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 10:42, 27 lut 2015

Do góry
Reniu u mnie wczoraj była fajna pogoda i w końcu więcej porobiłam w ogrodzie zdrówka życzę, a do pomarańczowych bratków weź granatowe bratki
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:35, 27 lut 2015

Do góry
Plan na ten sezon... kształt do przemyślenia.. niebieska linia lub czerwona.
Rabata będzie do końca ściany i zahacza o kawałek tarasu... by nie kosić górki, bo tam zawsze kosiarka ma problem.
Idę w pastelowe, ciepłe kolory, i w kolory rożne... piwonie pojedyńcze.. min Coral Sunset, Duchesse de Nemours, ośmiał bym tu wkomponowała, dalie, coś granatowego i trawki... sesleria jesienna. Przesadzę różę Graham spod tarasu i testowo kupiłam Róże Hansestadt Rostock. Przetacznik, szałwia... niebieskie musi być.. do pomarańczu bardzo pasuje.
Ścieżki nie zlikwiduję, bo pod okapem i tak zawsze sucho i nic tam nie rośnie, trzeba podlewać. Ścieżka dla psa musi być.. inaczej wszytko stratuje. Czyli względy praktyczne. Niebieska linia ma długość prawie 14 m. Na foto wydaje sie mniej.

Nasadzenia będą w trakcie tworzenia.. bo planować i rysować szkoda mi czasu.

Rozmnażanie wrzosów i wrzośców 10:16, 27 lut 2015

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Jak przyciąć wrzosy

Na pewno ktoś próbował, a szkółkarze na pewno tak właśnie rozmnażają wrzosy.

Znany szkółkarz do wrzosów poleca następujący sposób rozmnażania:

- termin nie jest niestety wiosenny - w połowie czerwca lub później podaje - ucinamy pęd, ucinamy wierzchołek pędu, a dół sadzonki pozbawiamy ulistnienia. Długość sadzonki około 5 cm.

- przygotowujemy podłoże, powinno być kwaśne i przepuszczalne(z dod. piasku)

- tace z sadzonkami ustawiamy w zacienionym namiocie foliowym i utrzymujemy wilgotność względną na poziomie 80-90 % (zamgławianie)

- ukorzenianie trwa około 3-4 tygodnie

- gdy widać już że zaczynają rosnąć i mają bryłę korzeniową, powoli obniżamy wilgotność

- powoli dopuszczamy coraz więcej światła, hartujemy, przygotowując rośliny do zimy

- zimują najlepiej w temp nie niższej niż - 5 st.C

- w przyszłym roku na wiosnę wystawiamy na zewnątrz aby nabierały wigoru i rozkrzewiły się. Należy stopniowo hartować i dopiero może być bezpośrednie słońce. Od razu nie można na słońce żeby nie przypaliło delikatnych roślin.

Potem można wysadzać ma miejsce stałe, oczywiście w odpowiednio przygotowaną ziemię, przekopaną i zaprawioną kwaśnym torfem.

Uważam że nie można zmarnować uciętych pędów i spróbować zawsze można wcześniej, napisz czy się udało, a jak dasz radę zrób zdjęcia. Jednak na logikę wczesną wiosną pędy nie są obudzone jeszcze i nie mają wigoru do zycia, stąd to wczesne sadzonkowanie może jednak nie dać oczekiwanych wyników. Letnie pobierani żywotnych pędów to co innego iszkółkarz raczej miał rację.

Rozmnażanie wrzosów i wrzośców 10:14, 27 lut 2015

Do góry
Tutaj pokazujemy nasze sposoby rozmnażania wrzosów i wrzośców.

Moje ogrodowe marzenia... 10:14, 27 lut 2015

Do góry
Teraz wrzucę fotki rabatki którą muszę na wiosnę zrobić.Jak wcześniej pisałam poadziłam w jednym ciągu miskanty a w drugiej linii dałam rozplenicę.Pozostają jeszcze wypełniacze.Jakie nie wiem.Chciałabym tylko aby to był jeden maksymalnie dwa gatunki.zdjęcia z telefonu więc jakość taka sobie.

Joaśki ogród z wyobraźni - początki 09:55, 27 lut 2015

Do góry
No to jedziemy na tyły ....
tak..... to zdjęcie prezentuje moje tarasy które kiedyś będą podtrzymywane przez gabiony żeby zgrabnie zmienić różnicę poziomów na działce, tu widać 2 poziomy

trawniczek

A tutaj już przechodzimy do części z warzywniakiem ....
tzn w planach własnie gdzieś tam będzie kiedy nie wiadomo, bo aktualnie są tam moje doniczki które muszę stamtąd usunąć tylko nie bardzo mam pomysł gdzie ...bo wszędzie się zapowiadają jakieś prace tak że jest obawa że warzywniak będzie skromniutki w tym roku

i moje śliczne gumiaczki stojące na trawniczku

chyba sobie zmienię awatarek
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:51, 27 lut 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Przedpłocie

Wiem, że prośba do Danusi, ale zapytam tylko - czy rozważałaś wsadzenie drzew pomiędzy ogrodzenie i gabiony i prowadzenie ich na płasko i nie sadzenie drzew tam gdzie są brzozy? Owszem, wtedy z 2 stron ogrodzenia i dość blisko siebie byś miała drzwa, ale też by stanowiły lepsze odgrodzenie od sąsiadów jednocześnie nie zabierając miejsca w ogrodzie. Zawsze możesz zostawić te 2 brzozy pendule, które by wprowadziły trochę poczochrania w ogrodzie.
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 09:45, 27 lut 2015

Do góry
jeszcze raz rzut okiem na front

jak widać zapas materiału do zabawy z taczkami widłami i łopatą zapewniony
A no i sopelki jeszcze do zdjęcia .... ale w sumie u nas dopiero co śnieg stopniał.
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 09:42, 27 lut 2015

Do góry
No to zaczynam same chciałyście ... zdjęcia robione komórka wczoraj po pracy więc rewelacji z jakości nie ma, ale uwierzcie mi lepszy aparat nic by nie zmienił!!!
Front piękny i geometryczny

z boku domu cudne kubiki itp..

Tutaj może słabo widać ale poniewaz podnosiliśmy teren to od strony sąsiada w odległości 1 m od granicy stawiamy murek oporowy zey teren wokół domu był na jednym poziomie,
a w tej części między ogrodzeniem a murkiem chce posadzic choinę kanadyjskę
aktualnie stoją tam ledwo żywe / lub padnięte tego jeszcze nie wiem cisy ...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies