Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

April podbija las... 07:14, 17 lut 2023

Do góry
Kordina napisał(a)
Przepiękne, bardzo klimatyczne to ostatnie zdjęcie, jak z jakiejś bajki.
Szukałam kwiatu Onoklei wrażliwej i nie widzę, dojrzałam łodyżki z kulkami zarodnionośne i jest ekspansywna, rozmnaża się przez kłącza, u Ciebie też bywa ekspansywna? Jak sobie z tym radzisz - jeśli?

Właśnie pisałam o tych łodyżkach zarodnionośnych. Wg mnie to swoisty rodzaj kwiatu paproci. Nie w tradycyjnym znaczeniu płatków oczywiście. Ale nasionka wytwarza, zdobi. Dla mnie to wystarczy żeby u
znać to za kwiat paproci. Nie jestem w tej kwestii ani ortodoksyjna ani zbyt mocno rozeznana

A co do ekspansywności Onoklei to nie jest wysoka, ona raczej wędruje, przemieszcza się niż mocno rozrasta. Jak dla mnie mogłaby bardziej zaznaczać swoją obecność. I często zanika w poprzednim miejscu.
Na jesieni usycha po pierwszym lekkim przymrozku, robiąc się żółta, co przez jakiś czas jeszcze zdobi w jesiennym słońcu.

W ogródku Martki 06:36, 17 lut 2023

Do góry
Martka napisał(a)

Ja nadal się gubię
Skrzyń warzywnych nie widzę
Za drzwiami do ogrodu... 01:30, 17 lut 2023

Do góry
Makao napisał(a)

Jakbym o sobie czytała
Też rzuciłam się na kwiaty domowe bo w ogrodzie ostatnimi czasy susza zrobiła czystki. Liftingami domowymi zaspakajam brak prac ogrodowych. Jednak ja po dwu letniej przerwie wróciłam na forum a Ty uciekasz.
Pozdrawiam więc i zaznaczam wątek do obserwacji. Może choć czasami coś wrzucisz

Witam imienniczkę! Nie uciekam, tylko jestem mniej widoczna Jakoś ciągle mi się kurczy czas!
Coś postaram się wrzucić Zapraszam!

W ogródku Martki 23:07, 16 lut 2023

Do góry
Martka napisał(a)

Zdjęcie z marca 2021

Czy na zdjęciu jest widoczny chodnik, prostokąt trawy i kawałek podjazdu?

Jeśli nic tu nie rośnie (w tum kawałku trawy), to może róże przenieś tutaj?
Anna i Ogród 2 22:38, 16 lut 2023

Do góry
Makao napisał(a)
A sezonie letnim tak

Wow! Super to wygląda, Aniu!
Modyfikacja przedogródka / przegląd roślin. 22:16, 16 lut 2023

Do góry
Danielek napisał(a)

Czym jest ta „drabinka” na środku? To ścieżka?
W ogródku Martki 22:15, 16 lut 2023

Do góry
Wiolu, mam sporobolusy od dumnych dwóch sezonów i w tym dosadziłam przepadam, bardzo dobra trawa, suche słoneczne stanowiska jej nie straszne, ja tego zapaszku, o którym wszyscy piszą, nie czuję. Ale to może być spowodowane tylko tym, że mam lekko przytępiony węch, nawet róże czuję słabiej niż inni, niektórych zapachów nie rejestruję. Może zapytaj Agę Nowa12?

Lidko, ogólny plan posesji wygląda mniej więcej tak, wrzucam tu, na szczegółowy już nie ma czasu... ojej, faktycznie wydarzyło się, te zdjęcia z 2021 są już bardzo przestarzałe nie zgadza się prawie nic oprócz iglaków i miskantów ależ tu hymn pochwalny skomponowałaś

Madziu, zdjęcie od strony ścieżki i podjazdu takie tylko mam, po weekendzie zrobię lepsze, dziękuję, że tak wnikliwie szukasz rozwiązań! Takie to miłe!

I widok w stronę podjazdu:

Jolu, patent prosty i szybki, muszę niebawem zastosować, dziękuję, bo przypomniałaś mi o cięciu koreanki

Kasiu, nie tak do końca po dyskusji, zrobię rzuty i wymiary, zdjęcia i wróci temat Zakamary są fajne, cudne, ale jeśli po całości tak jest, u mnie to niemożliwe, nie na ten moment życia przynajmniej, nie dam rady zedrzeć więcej darni i ogarnąć rabat W jednym miejscu będzie gęste, wąskie gardło, w pozostałych placyki trawnika... nie widzę tego (jeszcze), ale też i nie wykluczam w przyszłości! Tak że nie płacz, będziemy maglować 

Ogród w malinówkach 21:26, 16 lut 2023

Do góry
anuska2507 napisał(a)
Cześć! Widzę, że sporą szkółkę założyłeś mam nadzieję, że pochwalisz się w sezonie efektami z sadzonkowania hortensji i azalii.

Powojnikom może znajdziesz miejsce gdzieś w pobliżu tarasu (lub altany, jeśli planujesz) żeby móc podziwiać kwiaty z bliska.

Znalazłem zdjęcie z września zeszłego roku. Hortensje są jeszcze małe, ale już zakwitły.
MaŁy przedogródek brak pomysłu 21:18, 16 lut 2023

Do góry
Jakby co to mogę połączyć rabaty. Tam jest brzoza zwisająca pod nią kule z bukszpanu plus trawą ponny. Obwódką to berberysy czerwone w środku turzyca, Laurowiśnia i ostrożki fioletowe. Na tamtej rabacie jest kora wysypana
W ogródku Martki 20:55, 16 lut 2023

Do góry
Judith napisał(a)
A ja odwrotnie - poszerzyć rabatę z prawej, a nie z lewej. Z lewej musi być ciąg komunikacyjny do szklarni. Albo wersja jak Twoja pierwsza, ale nie na środku, a blisko rabaty po prawej - zostawiona jedynie trawiasta ścieżka pomiędzy rabatami (na szerokość kosiarki ).
Coś w ten deseń (oczywiście zlicowanie z górną krawędzią rabaty po prawej):

Judith, to byłby świetny pomysł, poszerzyć rabatę z prawej, ale tam już jest różanka z różem, nie chciałam łączyć z bielą. Jednak teraz widzę to wyraźnie, środkowa rabata to słaby pomysł. Chyba szukam dalej... a może róże wysunę bardziej przed skrzynie i zrobię taki ozdobny akcent osłaniający warzywnik? ....

W ogródku Martki 20:48, 16 lut 2023

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Odnośnie koszyczka to polecam taki:
można sobie wstępnie opłukać wężem ogrodowym warzywa przed przeniesieniem. Koleżanka zbudowała sobie z tej instrukcji.Ja już kupiłam materiały na taki koszyczek i poproszę męża o zrobienie przed kolejnym sezonem.

Ależ sprytny pomysł!
W ogródku Martki 20:22, 16 lut 2023

Do góry
A ja odwrotnie - poszerzyć rabatę z prawej, a nie z lewej. Z lewej musi być ciąg komunikacyjny do szklarni. Albo wersja jak Twoja pierwsza, ale nie na środku, a blisko rabaty po prawej - zostawiona jedynie trawiasta ścieżka pomiędzy rabatami (na szerokość kosiarki ).
Coś w ten deseń (oczywiście zlicowanie z górną krawędzią rabaty po prawej):
W ogródku Martki 20:15, 16 lut 2023

Do góry
Odnośnie koszyczka to polecam taki:
można sobie wstępnie opłukać wężem ogrodowym warzywa przed przeniesieniem. Koleżanka zbudowała sobie z tej instrukcji.Ja już kupiłam materiały na taki koszyczek i poproszę męża o zrobienie przed kolejnym sezonem.
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 19:31, 16 lut 2023

Do góry
Judith napisał(a)

O takie:

To są właśnie żurawki na rabacie sąsiadującej pod katem prostym z planowaną rabatą. Nie pamietam odmiany . W tym miejscu bardzo ładnie rosną, będę dzielić .

Śliczne są Pokazuję kciuk do góry
Anna i Ogród 2 19:24, 16 lut 2023

Do góry
A sezonie letnim tak
Anna i Ogród 2 19:21, 16 lut 2023

Do góry
A obecnie wiosną jest tak
Anna i Ogród 2 19:20, 16 lut 2023

Do góry
No dobra to zaczynam
Rok 2015
W ogródku Martki 19:10, 16 lut 2023

Do góry
Dziewczyny, dziś próbowałam przymierzyć się do zagospodarowania terenu przed szklarnią.
Potrzebuję rabaty, na którą przeniosę róże Desdemona (5 krzaczków) z rabaty, na której teraz są skrzynie warzywne. Wymyśliłam, że może tu właśnie? Jak to widzicie? Może macie jakieś pomysły, skojarzenia?

Próbowałam też z literą L, ale za dużo labiryntów.

Na zdjęciach zawsze jest problem z oceną odległości, chyba muszę zrobić plan i zwymiarować (słownik poprawił na zwymiotować )!
Wilczy ogród 18:32, 16 lut 2023

Do góry

Koniec
Za drzwiami do ogrodu... 18:31, 16 lut 2023

Do góry
Iwonka napisał(a)
Oznak wiosny coraz więcej Aniu, cieszą bardzo choć to nie pora jeszcze na nie.
Własna sałata o tej porze roku to rarytas, zazdraszczam
Po raz kolejny obejrzałam przegląd minionego sezonu, podziwiam warzywniak, nowy tunel, remont tarasu, nowe mebelki - bardzo w moim stylu Ogród pęcznieje, pięknieje. Aż trudno teraz uwierzyć, że wkrótce będzie znów tak kolorowo.

Jednak zima wróciła i oznaki wiosny skryły się pod śniegiem. Zapędy ogródkowe więc wyhamowały. W tym tygodniu jest trochę cieplej i znów ciągnie do ogrodu. Dopiero dziś przycięłam seslerie i sprzątnęłam rabatę trawiasto bylinową na części warzywnej. Tylko patrzeć jak trzeba się brać za dalszy ciąg remontu tarasu, placyk i ogarnianie ogrodu. A w ogrodzie już pokazały się już pierwsze kolory
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies