Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród długi

Ogród długi

Gruszka_na_w... 13:05, 11 lip 2023

Pamiętam Twoje pojawienie się na forum wiosną 2021 roku. Od tego czasu minęły zaledwie dwa lata, a w Twoim ogrodzie zaszły spektakularne zmiany. Gratuluję umiejętności przekonania męża do przenosin kurnika, konsekwencji w podążaniu za marzeniami. Piękne miejsce tworzysz.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Joann 22:21, 11 lip 2023

Haniu, dziękujęnawet nie wiesz, jak mi miło się zrobiło po tych słowach od takiego doświadczonego ogrodnika jak Ty:* nie bylo łatwo przekonać eMa, tyle mu mówiłam i spokojnie, i w krzyku, a tu któregoś dnia, po prostu oznajmił, że kurnik będzie na końcu działki. I tak o tym mówił, jakby tak miało byc taki ignorant trochę ale co tam, cel osiagniety śmiał się później, że nawet kurom remont zorganizowałam, bo kurnik teraz mają o wiele ładniejszy, warunki lepsze, bo w cieniu, także zadbałam nawet o nie tak wyszlo
Joann 12:23, 12 lip 2023

Wyskoczyłam na chwilę popatrzeć na lawendę, zdjęcia może nie oddają tego, ale tam jest taki ruch! U Was też tyle latających?

Lawenda wystrzeliła na boki i łącza się kwiatostany w grupki. Nie wiem, czy ma za mało wody czy za blisko ja wsadziłam, a ona przecież urosła. W zeszłym roku tak nie wyglądała, średnio mi się to podoba.

ajka 12:39, 12 lip 2023

O Joanna, jak miło cię widzieć. Fajny avatar.

Widzę pracowicie u ciebie, ja z sadzeniem drzew czekam do jesieni. Straszny gorąc. Robię co muszę, a popołudnia przeznaczam na lenistwo w basenie

U mnie w lawendzie też tyle latających, połączyła się w jedno. Mam chyba inną odmianę, u mnie aż tak się nie rozłazi, ale trochę tak i włazi mi latem na ścieżkę. Ale nie przejmuję się tym, nadal uwielbiam. Poza tym dość mocno ścinam, mocno się zagęszcza, a może i wzmacnia. Lawendę tnie się przynajmniej dwa razy: wiosną i latem.
olciamanolcia 14:49, 12 lip 2023

W mojej lawendzie jest rój nie tylko ruch
Pełno bączków pszczół os i motyli.
W przyszłym roku zetnij ją do ziemi - nie powinna się pokładać. Moje Grosso kiedyś tez leżały ale teraz rosną super .

Miło Cię poznać
Joann 08:45, 15 lip 2023

ajka napisał(a)
O Joanna, jak miło cię widzieć. Fajny avatar.

Widzę pracowicie u ciebie, ja z sadzeniem drzew czekam do jesieni. Straszny gorąc. Robię co muszę, a popołudnia przeznaczam na lenistwo w basenie

U mnie w lawendzie też tyle latających, połączyła się w jedno. Mam chyba inną odmianę, u mnie aż tak się nie rozłazi, ale trochę tak i włazi mi latem na ścieżkę. Ale nie przejmuję się tym, nadal uwielbiam. Poza tym dość mocno ścinam, mocno się zagęszcza, a może i wzmacnia. Lawendę tnie się przynajmniej dwa razy: wiosną i latem.

Dziękuję jak się popracowało w ubiegłym sezonie solidnie, to można teraz odpoczywac

Moja lawendę ścinam trzy razy w roku, przyczyną nie jest zatem brak cięcia, bo tnę bezwzględnie, na półkule. No i nie wiem dlaczego się pokłada wlasnie ale tak jak i Ty, uwielbiam ja i tak
Joann 08:49, 15 lip 2023

olciamanolcia napisał(a)
W mojej lawendzie jest rój nie tylko ruch
Pełno bączków pszczół os i motyli.
W przyszłym roku zetnij ją do ziemi - nie powinna się pokładać. Moje Grosso kiedyś tez leżały ale teraz rosną super .

Miło Cię poznać

Dzieki Ciebie zresztą tez

Ale ja właśnie cielam ja na półkule, bezwzględnie. Do tego obornik, skorupki jajek, popiół. Dbam o nią, a tu taki klopsik.
Anda 09:04, 15 lip 2023

Lawenda nie lubi zbyt bogatego podłoża, wtedy się pokłada. Jak jest za mokro też się pokłada, ale to u Ciebie chyba nie jest przyczyną
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
mrokasia 09:58, 15 lip 2023

Ja myślę, że ten obornik tak ją rozkłada .

U mnie też mnóstwo lataczy. Nie mam sumienia ściąć kocimiętek bo wciąż na niej coś bzyczy .
Joann 10:54, 15 lip 2023

Anda napisał(a)
Lawenda nie lubi zbyt bogatego podłoża, wtedy się pokłada. Jak jest za mokro też się pokłada, ale to u Ciebie chyba nie jest przyczyną

No przedobrzylam już wiem, ze ziemia była dobrze przygotowana (bo obornik tez tam byl, a wubieglym sezonie nie pokładała się), tylko niepotrzebnie sypnelam granulowanego na wiosnę. Stawiałam jeszcze, że może mieć za sucho, ale popadało u mnie solidnie, a problem nie zniknął. Czyli wina obornika