U nas też straszny upał, nie dało się nic robić, dopiero pod wieczór zrobiło się chłodniej na krótko ale też wskoczyłam do ogrodu no ale w dzień nie dałabym rady, także podziwiam
Alicja ona sama się tam wysiała -cóż zrobić
na razie niech sobie jest ,póki kwitnie
jeżowki też tam same przyszły -może czas pozwolić troszkę na samowolę roślinkom
Aga widziałam tą werbenę u Asi z remontowego -też fajna ciekawe ,czy się też tak będzie siać jak Patagońska i Hastata
ja wszystkie ładniejsze nadmiary traw daję do doniczek -zawsze się jacyś chętni znajdują na te moje nadmiary ...
teraz mam w mojej mini szkółce -4 donice Morning Lighta -,kilka donic Red Baronów ,kilka rozplenic Hameln i irysy brązowo-karmelowe
Red baronowi z czerwoną lobelią na pewno jest do twarzy
Haniu ja ryję wcześniutko ,jak już zaczyna grzać uciekam do domu -do 9 rano max i póżniej od 18-19
wczoraj rano skończyłam pierwszą część poszerzenia i narazie zrobiłam sobie przerwę -bo i tak nie mam co posadzić -roślinki na razie mam w małych doniczusiach ,żeby się ukorzeniły i odżyły po szaberkach
na tej poszerzonej rabacie mam pustki -większość roślin z własnych podziałów i te dostane też -chcę ją zrobić w tonacji takiej blado sino fioletowo niebieskawej -na przeciwko jest limonkowa ,a obok szał ciał wszystkich kolorów
na pewno będę ją jeszcze poszerzać ,ale to chyba dopiero po porządnych deszczach -tam jest taka skorupa i tyle wrednych chwastów ,że chwilowo mam dość
rośliny na niej to :
kocimiętki pursian blue ,bodziszki cloud nine ,hakone od Iwonki .kocimiętk takie wyższe -nazwy nie pamiętam -też od Iwonki ,moje szare starce ,budleje białe ,rozwary białe .starzec ...mam też trochę swoich niebieskości do przesadzenia ...ale nie chcę teraz tego robić bo za gorąco jest
Buziaki
U Asi ta werbena Bampton przezimowała, albo się rozsiała , trzymam kciuki za moją.
Jeszcze widziałam ostatnio w necie odmianę Santos. Taka fajna, niziutka
Też tak robię choć nie koniecznie z trawami, zawsze się coś komuś przyda
Normalnie muszę się wybrać na te twoje irysy brązowo-karmelowe. Jak by mi pasowały do misek zardzewiałych
Podziwiam, mnie ten upał dobija, a ty jak krecik... Dlatego masz tak ładnie a ja chwastami zarastam