Kochana, to już nieaktualne., ale podaj link do tego miejsca ze zdjęciem. Kiedyś rósł tam miskant 'Gracillimus" Ogród zmienia się jak w kalejdoskopie, kiedyś nawet nazywał się "Ogród eksperymentów"
o całości się nie wypowiem, bo sama się miotam co i jak zrobić, ale z moich ogrodowiskowych obserwacji wynika, że trzmielina na pniu, zwana słoneczkiem super prezentuje się na zielonym tle, najczęściej na tle ekranu z cisa
A czosnki wielgaśne!!!
Ana co ile sadziłaś limki, przypomnij proszę, czy wszerz dużo zajmują miejsca??? Ja swoje pod pergolą posadziłam co jakieć 65 cm jeda od drugiej, potem 45 cm miskant-i tak na przemian...
Dzięki Magda wiedziałam, że na Ciebie można liczyć.
Na trawy poluję i to mocno, wyczytałam że u Ciebie też jeszcze nie ma w centrach ogrodniczych Pamiętasz w rysunku Danusi było coś na pniu, ten miłorząb to bardzo mi przypadł do gustu, tylko obawiam się, że moja Anabelka będzie musiała wylecieć, ale jeszcze póki mała to dam jej odsapnąć. W wolnym miejscu przed czarną trawką myślę o cytrynowej żurawce, aby jakoś pasowało kolorystycznie z tawułkami, co myślisz?
jak najbardziej poproszę
żeby w ciemno pojechać to daleko - ale czasami zona służbowo przejeżdża lub wielokrotnie przejeżdżamy latem jadąc gdzieś na mazury...
mają może stronę internetową ?
czy wiesz może o posiadaniu przez nich traw:
miskanty np gracilimu
ozplenica japońska (wysoka odmiana)
lub miskant zebrinus
Hmmm Bociuś ... Pokazywać tak publicznie to po pierwsze siem nie godzi ... Po drugie .. Musiałabym Ci pokazać dowód osobisty , ale zrobię to jak się spotkamy ,bo ochrona danych osobowych jest
A na dodatek to Ci powiem ,że mam w sumie 2 Wąsy a nawet 3 jak się przypatrzeć
Z hortką zdaje się tak zrobię .. Bo jak narazie 100 % moich Fantastycznych Doradców odradziło mi wpychanie hortki koło lustra ..
I musze sie słuchać , bo Oni nie chorują na syndrom " upychacza " tak jak ja .....
A ja bardzo chcę kompletnie tą ramę zasłonić , i nie wiem czy miskant ML da radę...
Zebrinus mówisz? mam już w jednym miejscu (faktycznie ładny), a tam szukam czegoś o bardziej zwiewnych liściach.
Tu poniżej fotka z lipca ubiegłego roku....o coś takiego mi chodzi....wiem, że pampasowa jest kapryśna i często wymarza, więc szukam jakiegoś zamiennika
Giganteus jest wysoki, ale potem w nóżkach brązowieje i nie bardzo...jaka wysoka ta trawka ma być? A miskant gracillimus? Pięknie kwitnie, tyle że z kłosami dochodzi do 2 m.
Edit. A Zebrinus? Szybko rusza i dość wysoki. Mam, ładny jest
60cm to absolutnie za płytko. Na taką głębokość gruntu można jedynie posadzić "coś" o płytkim systemie korzeniowym - tuje, jałowce, azalie czy rododendrony.
Miskant ma absolutnie ponad 60cm głębokie korzenie (czytałam w twoim wątku, ze trawy przemyśliwasz)
Uwielbiam rozchodniki, od kilku dni powinnam powiedzieć "uwielbiałam"
na wieść o opuchlakach przejrzałam wszystkie żurawki. I nic
Szykowaliśmy rabatę - z tyłu ma być (w praktyce już jest zrobiona) w pasie miskant, przed nim pas sedum i piętrowo niższe rośliny.
Sedum w ogrodzie rośnie od 4 lat w kilku, dużych karpach, dodajmy w różnych częściach ogrodu. Zostały wykopane by je przenieść i podzielić... a tu niespodzianka
Na tyle mi się to nie podoba, że na poważnie chodzi mi po głowie, że chyba skasuję w ogrodzie tę roślinę