Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "wianek"

Ogród cioci czyli ciociogród :) 13:06, 19 lip 2014

Do góry
Kasik napisał(a)
Pomysł z drzwiami super i lustro też fajnie, ale tylko wtedy, gdy będzie miało co odbijać. Wianek już nadaje klimat, a ja dołożyłabym do nich jakaś wysłużona klamkę. Winobluszcz tylko ładnie poprowadzić i będzie git.

Gosieńko, dzięki za masci , co do mnie jadą, bo te krwiopijce szaleją nawet w biały upalny dzień.

Zobaczę dzisiaj te buksiki, ale tak naprawdę jadę zobaczyć Szmaragdy- mieli tam w dobrej cenie i już ładne, a my musimy zagospodarować takie newralgiczne miejsce przy samym płocie, bo straszy.

To popatrz i relację zdań bo ja też potrzebuję szmaragdów z 20 takich na 170 cm
Może będzie się trzeba przejechać po nie
Ogród cioci czyli ciociogród :) 07:33, 19 lip 2014

Do góry
Pomysł z drzwiami super i lustro też fajnie, ale tylko wtedy, gdy będzie miało co odbijać. Wianek już nadaje klimat, a ja dołożyłabym do nich jakaś wysłużona klamkę. Winobluszcz tylko ładnie poprowadzić i będzie git.

Gosieńko, dzięki za masci , co do mnie jadą, bo te krwiopijce szaleją nawet w biały upalny dzień.

Zobaczę dzisiaj te buksiki, ale tak naprawdę jadę zobaczyć Szmaragdy- mieli tam w dobrej cenie i już ładne, a my musimy zagospodarować takie newralgiczne miejsce przy samym płocie, bo straszy.

Ogród cichy i przytulny 11:56, 08 lip 2014

Do góry
marta_d napisał(a)

niesamowite jak zdjęcie z innego ogrodu a te piękne czerwone listeczki to berberys?

Tak właśnie ten, który widać na najniższym zdjęciu w odsłonie letniej (jako bordowo-ziewlone krzaczki) pod brzozą. Właśnie chcialam stworzyć taki "wianek" czerwony a z jego środka wychodzące białe trzy nogi brzóz. Ale jedną wyciełam (nie wytrzymała palenia śmieci przez sąsiadów) i będą teraz tylko dwie
Mam nadzieję, że za rok, dwa będzie juz tylko lepiej i lepiej
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 12:29, 07 lip 2014

Do góry
Ewa napisał(a)
A króluje lawenda....

Uwiłam wianek

Przepiękny ten wianek!!! a ot jest z lawendy też? bo kurczakos jakoś to inaczej wygląda niż lawenda? czy może to nie rozkwitnięta lawenda została użyta ?
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 18:32, 05 lip 2014

Do góry
Ilość lawendy powalająca Śliczny wianek!!!
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:19, 05 lip 2014

Do góry
Powszechnie wiadomo że zimowy ogród nie musi być smutny i nudny- to żadne odkrycie.
Zdobić może sporo : ptaki, którym wystarczy wystawić pokarm, by mieć cudny spektakl za oknem, wianek na drzwiach, podświetlony gabion lub drzewo, kuleczki owoców na krzewach, ślady łap, butów i pazurów na śniegu, kora drzew, czapy śniegu i drobne igiełki lodu.
Oczywiście też zimozielone jak piszesz właśnie.
Ale przede wszystkim myślę , że każdy znajdzie w zimowym krajobrazie coś dla siebie, wystarczy umieć i chcieć patrzeć.
Rozglądać się i dostrzegać.

A u mnie: kulki lawendy, oszronione trawy, szmargd tuji, cienozielone cisy, rozłożone ramiona grabów, bonsai z graba , który na zimę zachowuje swe liście, kule bukszpanów otulonych w zimozielonym futrze carexów, zaschnięte kule śnieżnej hortensji okryte pierzynką puchu i jej ażurowe płatki, , zimozielona rumianka wystająca spod śniegu, jaskrawo czerwone kuleczki derenia kanadyjskiego, oszronione główki nasienne jeżówek, rozpostarte, ażurowe wiechy molini, brązowo-fioletowe szyszkowate, przewieszające się kwiatostany obiedki,

I właśnie dlatego zleciłam projekt Magnolii, ona pokazała mi inne spojrzenie na kolory, barwy i odcienie, na zapachy , na to co biega , fruwa, bzyka i ćwierka, pokazała że ogród zmienny, żyjący jest CUDEM.

I ja jestem jej za to dozgonnie wdzięczna i cieszę się że moje dzieci będą wychowywały się właśnie w takim otoczeniu (ja nie miałam takiej szansy).

Dziękuję Ci Alex że zdałaś tutaj te pytania. Lubię i cenię szczere rozmowy, które zawsze cos wnoszą i powodują , że musimy pomyśleć i spojrzeć szeroko.
Nade wszystko cenię sobie szczerość i nienawidzę obłudy.

Alex już dziś zapraszam Cię na wirtualny spacer zimowy po moim ogrodzie i razem poszukamy „tego zachwycającego”.

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 16:04, 03 lip 2014

Do góry
A króluje lawenda....

Uwiłam wianek

Przygotowałam bukieciki

i udekorowałam stół na tarasie

Pszczelarnia 21:30, 30 cze 2014

Do góry
A to jest takie ziele (rozchodnik), co rośnie na piaskach na brzegach lasów sosnowych .... - z tego kiedyś wianki się wiło na św. Jana - jak uwić wianek z czegoś takiego???:

I dębik ośmiopłatkowy wysokogórski (wspomnienie gór wysokich) otrzymał odpowiednią ziemię wapienną (u nas w ogrodzie naturalnie kwaśna):

R. Artemis w rządku z białą szałwią i wieczornikiem damskim (biała rabatka?) przedzielona melisą, która służy za matecznik ale musi zmienić lokalizację, bo się rozpycha:

Dla odmiany czas na zmiany... 13:35, 29 cze 2014

Do góry
wczoraj , jak corocznie mieliśmy festyn wiejski...stanęłam do konkursu na najpiękniejszy wianek świętojański

relacja

materiał

Amela wiła swój wianek

a oto efekt końcowy

konkurencja

i tradycyjnie zawisły na szopie

pozdrawiam i miłej niedzieli życzę
Stroiki i wianki różne nie tylko świąteczne 14:20, 22 cze 2014

Do góry

Witam, piękne wianki A ja pochawalę się swoją ostatnią pracą. Jako że mamy już lato, stworzyłam wianek ze zbóż i traw, oto efekt:
Raj Ewy 22:36, 18 cze 2014

Do góry
to może na powitanie moje wejście do domu (nie patrzcie na schody bo jeszcze nie zrobione)

wianek, który zrobiłam własnoręcznie

ogrodowiskowe bukszpany i hortensje

To właśnie tu 13:00, 16 cze 2014

Do góry
Dzidka napisał(a)
Czas na hortensje.

Zacznę może od nieczęsto spotykanej w naszych ogrodach hortensji aspera sargentiana.
Ma ona sztywne pędy, bardzo grube , nierozgałęzione . Młode pędy pokryte są szczeciniastymi włoskami, starsze mają łuszczącą się korę.
U nas dorasta do 2m - 3 m.

Liście sezonowe, skupione gęściej na końcach pędów, duże, do 30 cm .

Kwiatostany typu wianek rozwijają się w VII - VIII i osiągają do 40 cm średnicy.

Witam się u Ciebie Dzidka i witam ciebie

Rozpoczęłam wirtualny spacer po twoim ogrodzie i zatrzymałam się na str. 14, i postanowiłam napisać, że są piękne, wyjątkowe i niepowtarzalne jak cały ogród, jak ci zimują asperki, ja w końcu zakupiłam 4 sztuki i już sobie rosną i nawet mi zakwitną, z czego bardzo się cieszę, róze imponujace i rosną u ciebie nawet rodgersje....uwielbiam je pięknie masz, lecę do oglądania

Serdecznie Cię pozdrawiam
Zakątek z fioletową ławeczką 23:36, 03 cze 2014

Do góry
Donia72 napisał(a)
Joasiu, dziękuję W domu mam baaardzo dużo pierdułek, w kuchni kaczuchy, w sypialni aniołki, w pokoju dziennym ptaszki i świeczniki. Nawet sama zrobiłam sobie wianek z papierowych różyczek

Twoja kolekcję kaczuch podziwiałam na innym wątku, chyba wnętrzarskim
Zakątek z fioletową ławeczką 23:33, 03 cze 2014

Do góry
Joasiu, dziękuję W domu mam baaardzo dużo pierdułek, w kuchni kaczuchy, w sypialni aniołki, w pokoju dziennym ptaszki i świeczniki. Nawet sama zrobiłam sobie wianek z papierowych różyczek
Boćkowe perypetie ogrodkowe 20:47, 02 cze 2014

Do góry
Konstancja30 napisał(a)
z cebulkami mam ten sam dylemat ... wianek wybrałaś perfekcyjnie ...

Dzieki Izula Nie moglam obok niego przejsc obojetnie, normalnie wyciagal do mnie wstazeczki i szeptal, zabierz mnie wreszcie do domu
Boćkowe perypetie ogrodkowe 19:44, 02 cze 2014

Do góry
z cebulkami mam ten sam dylemat ... wianek wybrałaś perfekcyjnie ...
Boćkowe perypetie ogrodkowe 19:42, 02 cze 2014

Do góry
I na koniec wianek. Sama kupilam

No to brykam na kominki

Rododendronowy ogród II. 23:15, 01 cze 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Aniu -Studio zobacz czy ten rh faktycznie Ci odpowiada bo on najpierw jest rózowy a dopiero potem kremowy ale kremowy dłużej sie utrzymuje. Wklejam zdjęcia z początku i konca kwitnienia ., nazwa również jest. Dzieki za zdjęcia i miłe słowa. Bardzo się cieszę że byłaś u mnie i mogłam Was poznac. A wianek do dzis mam i jeszcze hiacynty pachną.

Pasuje jak ulał
U mnie zieleń i bordo z różem jako uzupełnienie, także z wpisuje się idealnie
Dziękuję Ci za te fotki porównawcze.
Rododendronowy ogród II. 21:20, 01 cze 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Aniu -Studio zobacz czy ten rh faktycznie Ci odpowiada bo on najpierw jest rózowy a dopiero potem kremowy ale kremowy dłużej sie utrzymuje. Wklejam zdjęcia z początku i konca kwitnienia ., nazwa również jest. Dzieki za zdjęcia i miłe słowa. Bardzo się cieszę że byłaś u mnie i mogłam Was poznac. A wianek do dzis mam i jeszcze hiacynty pachną.

Śliczny ten Lachsgold... już dopisany do mojej listy

Rododendronowy ogród II. 20:34, 29 maj 2014

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies