Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój ogrodowy pamiętnik 11:15, 16 lut 2023

Do góry
Nowa12 napisał(a)

Taki sprzęt ale chodzi o tę końcówkę bo tylko nią mi się tak dobrze tnie. Wycinam nią byliny, kulkuję wszystkie iglaki i bukszpany. Trawy wycinam ale te mniejsze czyli seslerie, red barony itp. Rozplenic i miskantów nie ma szans tu musi być konkretny sprzęt.
Także większość ogrodu ogarniam tym maleństwem .

Muszę przegrzebać w garażu, jakieś sprzęty do cięcia kiedyś kupowaliśmy. Może znajdę coś podobnego
Ogród prawie wymarzony … 11:11, 16 lut 2023

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Pozdrawiam w Tłusty Czwartek - u mnie rogale. bo pączki za drogie

Ja kupiłam wczoraj w kauflandzie 12 sztuk pączków za 6 zł z groszami, i jeszcze był rabat przy kasie 20% .

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 10:54, 16 lut 2023

Do góry
Smacznego
Własnej roboty najlepsze
Małymi krokami-Ogród Wioli 10:48, 16 lut 2023

Do góry
Słodkiego czwartku!

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 10:47, 16 lut 2023

Do góry
Teraz kolejna rozkminka. Mam przy tarasie jeszcze dużo niezagospodarowanego miejsca, chciałabym tam zrobić bujną rabatę. Pamiętacie moje dwie jabłonki kolumnowe z którymi nie wiem co począć? Wymyśliłam, że może je posadzić przy tarasie, one są bardzo kompaktowe.

Brzóz już oczywiście nie ma, przesadziłam je na drugą stronę, hortensje też przesadzę, zostają azalie, one mogłyby tu zostać tylko trzeba by je było porozsadzać, przed cisami mam jeszcze trochę róż okrywowych. I właśnie tu, na końcu tej trawiastej ścieżki chciałabym element wodny, czy to oczko kopane, czy zbiornik metalowy jeszcze sama nie do końca wiem. Z kolei mąż widziałby tam jakieś drzewo które by nas osłoniło od potencjalnego kiedyś domu, ale ja raczej nie jestem przekonana. Są już przy tarasie 4 graby, chyba, że rzeczywiście ktoś się kiedyś wybuduje, ale to raczej pieśń przyszłości.
Co myślicie o jabłonkach przy tarasie?
Tak to wygląda z tarasu

Mam jeszcze tego buczka co tak sobie rośnie taki zapomniany, a to piękne drzewo gdzieś go muszę wkomponować.

Glina i zielsko 10:45, 16 lut 2023

Do góry
LIDKA napisał(a)
Cześć Dziewczyny.
Dziś była ładna pogoda i miałam wolne.
Poszłam do ogrodu z nowymi nożycami. Obciełam miscanty, rozplenice , derenie, lawendy.
Potem jeszcze sekatorem obciachałam róże i hortensje.

Wiosna już blisko. Wychodzą tulipany , prymulki i narcyzy. Róże pnące w pąkach liściowych, to samo na niektórych hortkach.

Zostały mi do cięcia drzewa i 3 hortki.

Róże Pomponella. Zastanawiam sie czy te cienkie jeszcze wyciąć?

Lawendowe jeżyki

Lawende na różance ściełam równo z ziemia.

A lawendy na platanowej rosną nierówno jakieś takie rozwichrzone i je obciełam na krótko . Zainspirowałam sie radami Olci-manolci. Zobaczymy co z nich będzie.

Z obciętych gałązek zrobiłam sadzonki. .

A czy te gałązki maczałaś w ukorzeniaczu?? I czy można tą czynność z ukorzenianiem powtórzyć po kwitnieniu lawendy, gdy będzie ścinana?
W ogródku Martki 10:32, 16 lut 2023

Do góry
Martka napisał(a)

Baśku, konstrukcja z budką wygląda tak:
Wbita kotwa pod słupek ogrodzeniowy (jak tu: https://tribecco.pl/architektura-ogrodowa/kotwa-wbijana-pod-slupek-60x40) i do tego palik dodatkowo ustabilizowany klinem. Budka jest skierowana wlotem na wschód, osłonięta, aby nie ogrzewała się zbyt mocno.

Koniecznie muszę zgapić.
Okazało się ostatnio, że mam budkę dla ptaków(a to niespodzianka ), ale drzew brakuje odpowiednio dużych.
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 10:17, 16 lut 2023

Do góry
Z góry przepraszam za widoki jakie się ukarzą za chwilę Waszym oczom, ale tylko takie robocze zdjęcia mam, ta strona ogrodu jeszcze nie ogarnięta więc i słabo fotografowana.
Zdjęcie z maja z godz. 19 cała powierzchnia w słońcu

Czerwiec godz. 19

sierpniowy poranek godz. 9:30

wrzesień godz: 8

wrzesień godz. 18

i listopadowy poranek godz. 9
Najbardziej zacienione są strefy pod okapem, tam na pewno tylko cieniolubne rośliny dadzą radę, ale pozostała część jest praktycznie ponad pół dnia w słońcu, oczywiście do wiosny do września, im wyżej słońce tym dłużej tam dochodzi.

Przeglądałam wczoraj książkę Pieta i znaczę sobie byliny które znoszą półcień, na pewno uda się coś ciekawego wybrać. Jak będę miała swoich faworytów to się z Wami podzielę
Ogród prawie wymarzony … 09:38, 16 lut 2023

Do góry
Pozdrawiam w Tłusty Czwartek - u mnie rogale. bo pączki za drogie

W ogródku Martki 09:32, 16 lut 2023

Do góry
Dziś poranny obchód być musiał! Rytuał, którego nauczyłam się od mojej koleżanki Judith.
Jest jak mycie zębów, jak głębszy oddech przed skokiem do wody.
Z kawą lub bez.
Zawsze z aparatem pod ręką.
Czasem w kieszeni, tak zupełnie „na wszelki wypadek”, siedzi sekator. Jednak to zbyt ryzykowne, można spóźnić się do pracy.
Oglądam, marzę, podziwiam, snuję plany, snuję się, wracam i jeszcze raz oglądam, odkrywam! Nowe pąki, kwiaty, szkodniki. Słucham ptaków, traw. Ciszy.
Tylko poranek ma taką magię! Czasem we mgle lub rosie, zawsze w świeżych promieniach słońca.
Na chwilę istnieje TYLKO ogród. Wszystkie inne myśli stopują. Mini-reset. Nasycenie oczu i duszy ogrodniczej.
BEZCENNE.

Mój ogrodowy pamiętnik 09:23, 16 lut 2023

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Posadziłam róże z gołym korzeniem do donic. Pierwszy raz. Ot taki eksperyment. Wybrałam takie, które podobno idealnie pasują do donic Genevieve Orsi i Sourire du Havre.

Jak się sprawdziła róża Sourire du Havre w donicy?
MaŁy przedogródek brak pomysłu 07:36, 16 lut 2023

Do góry
Agatorek napisał(a)
Hej

Zrób proszę rysunek z wymiarami rabaty i spis roślin.

Będzie łatwiej coś doradzić.

Czy jesteś bardzo przywiązana do tych kamieni?

Do kamieni nie ale ze względu na duże wiatry to dałam kamień a nie korę.
MaŁy przedogródek brak pomysłu 07:32, 16 lut 2023

Do góry
anuska2507 napisał(a)

Widzę, że założyłaś wątek, więc odpowiem tutaj. Musisz wybierać rośliny pod stanowisko: warunki słoneczne, glebę (chyba nie podałaś jaką masz).
Ponny jest bardzo ładna - też ją mam i lubię, ale ze względu na wysiewanie się nie dawałabym jej do przedogrodka i w pobliże kostki brukowej.
Aż do przymrozków kwitnie kultowy bodziszek Rozanne.
Co do rozmieszczenia - naszkicuj a tą rabatę najlepiej na kartce w kratkę, zachowując skalę, i coś pomożemy rozrysować i napisz jaką masz glebę, gliniastą czy piaszczystą.
MaŁy przedogródek brak pomysłu 07:18, 16 lut 2023

Do góry
Cześć do kamieni nie jestem przywiązane ale ze względu na to, że mocno wieje w tym miejscu to dałam kamienie. Rabata jest od południa więc słońce jest do godz. 13,gleba piaszczysta ale górna warstwa przywieziona taka czarna ciężka,pH kwaśne
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:45, 15 lut 2023

Do góry
Z nowości ogrodowych:
-przycięłam kilkanaście sztuk drobnicy krzewiastej: niskich berberysów i tawuł japońskich w odmianach
-ścięłam 4 powojniki włoskie na wysokość 50 cm; ruszyły już pełną parą i naprodukowały, nie wiedzieć kiedy, sporo młodych listków
- przycięłam 3 największe hortensje; one rosną jako składnik nieformowanego żywopłotu, są hortensjowymi olbrzymkami
- wegetację rozpoczęły jagody kamczackie, na jadalnych dereniach widać już żółte pączki i zabieliły się przebiśniegi

Ogródek z futrzakami i kamieniami 22:26, 15 lut 2023

Do góry
eda napisał(a)

takich widoków już chcę się mmm pięknie
macham Ewcia

Oj tak , zdecydowanie.

Dzisiaj trochę podziałałam w ogrodzie, ogarnęłam najbardziej fruwające trawy i hortki,przycięłam kolejną część seslerii, w większości już ruszyły.troszke zmian będzie przy bramie, gdzie wykopałam 3 kule globosy, podsypałam kompostem, czekam jeszcze na mączkę bazaltową .

Ogródek z futrzakami i kamieniami 22:18, 15 lut 2023

Do góry
Iwona100 napisał(a)
Dzięki.

Bardzo proszę i polecam się na przyszłość
Ogródek z futrzakami i kamieniami 22:14, 15 lut 2023

Do góry
Alija napisał(a)
Ewo, masz przepiękny ogród, właśnie natrafiłam na Twoje róże, są cudne.
Ja ostatnio zamówiłam właśnie Alden Biesen, u Ciebie wygląda niesamowicie.
Podrawiam.

Będzie Pani zadowolona
W ogródku Martki 22:12, 15 lut 2023

Do góry
Dziewczyny, z ciekawostek to jeszcze wrzucę zdjęcia z dzisiejszego objazdu ogrodniczych i Casto.
Pierwsze dla właścicielek oczarów, aby wiedziały, jak cenne mają drzewka, ten tu kosztuje 3.6k.

Ten ciemiernik owszem, dorodny, ale 119... czy byłabym skłonna tyle dać? Nie. A może jednak jest wart swej ceny?

Wątpliwości nie mam natomiast co do tego tu preparatu na ślimaki. To mączka bazaltowa. Kosztuje na rynku 35-40 zł/za 25 kg. Tu w cenie 15 zł mamy 900g. Czyli to tak, jakbyśmy chcieli za worek 25 kg zapłacić 416 zł.

Tym samym odpowiedziałam na pytanie, dlaczego wróciłam bez zakupów Nawet opakowanie nasion groszku cukrowego za 4 zł nie uratowało sytuacji
Ogródek z futrzakami i kamieniami 22:11, 15 lut 2023

Do góry
GorAna napisał(a)
Ewcia, ale te Twoje piżmówki cudne
Ja mam na razie tylko Bouquet Pafait.
Dinky muszę mieć
Pozdrawiam prawie wiosennie

Warto ją posadzić. Czekam z utęsknieniem na Twoje szaleństwo cebulowych .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies