Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Makao 22:27, 22 maj 2023

Hosty. Może nawet te olbrzymie egzemplarze.
I paprocie
Czyli standard w cienistą
Kordina 23:37, 22 maj 2023

A może coś zadarniającego? Ja mam fajne od Sylwii dąbrówki jak kwitnie ok 20 cm wysokości z intensywnie fioletowymi kwiatami, pomiedzy hostami fajnie wygladałaby
Muszelka 08:02, 23 maj 2023

Ewo, Basiu, Aniu, Bożenko -> wielkie dzięki za zainteresowanie i pomysły. Chyba najbardziej podoba mi się najprostszy, czyli dosadzenie większej ilości host. Akurat je posiadam - dwie duże kępy, o średnicy ok. 150 cm. Rosną pod lipą, przed moim ogródkiem (parę postów wcześniej pokazywałam zdjęcia). Czas na ich odmłodzenie
Mam również paprocie, a właściwie ich odrosty, z którymi od lat walczę, bo przechodzą do mnie od sąsiada w miejscu, gdzie mam szpaler borówek. W końcu dam paprociom pożyć
Dzięki!
Kasya 08:11, 23 maj 2023

Muszelka napisał(a)
Przed chwilą skończyłam podlewać bluszcz i hosty, które posadziłam przy betonowym, ROD-owskim ogrodzeniu. To pas alejki usytuowany naprzeciw mojego płotu. Zaanektowałam go. W sensie: wykarczowałam chaszcze, systematycznie wyrywam chwasty, podlewam posadzone rośliny. Spod niektórych brzózek, po zimie, zniknęły hosty... powiem efemerycznie "zniknięto je"

Macie pomysł, co mogłabym jeszcze tam posadzić? Pas jest szerokości ok. 1,2m, długości 18m. Staram się podlewać go raz w tygodniu. Półcień, cień. Więcej słońca dociera tam w godzinach przedpołudniowych.

Może derenie ivory halo, rozjaśnią dół
Agania 09:33, 23 maj 2023

Cześć batatowa muszelko , ale super się bawisz
i ładnie opowiadasz o batatach, pomidorach i nowym hostowisku
Ja też wykazałam się nową rabatą żeleźniakową.
Pozdrawiam
Agania 09:35, 23 maj 2023

Nie mogę uwierzyć że wypatrujesz deszczu u nas aż za mokro, w środę ma być burzowo, może nasz ominie.
Sylvatika 11:20, 23 maj 2023

Muszelka napisał(a)
Przed chwilą skończyłam podlewać bluszcz i hosty, które posadziłam przy betonowym, ROD-owskim ogrodzeniu. To pas alejki usytuowany naprzeciw mojego płotu. Zaanektowałam go. W sensie: wykarczowałam chaszcze, systematycznie wyrywam chwasty, podlewam posadzone rośliny. Spod niektórych brzózek, po zimie, zniknęły hosty... powiem efemerycznie "zniknięto je"

Macie pomysł, co mogłabym jeszcze tam posadzić? Pas jest szerokości ok. 1,2m, długości 18m. Staram się podlewać go raz w tygodniu. Półcień, cień. Więcej słońca dociera tam w godzinach przedpołudniowych.

przepięknie
ja bym dorzuciła marzankę wonną - pasowałaby tam, jest taka delikatna i drobna a lubi cień
pzdr
S.
ryska 12:12, 23 maj 2023

Hosty, paprocie i bergenie te babcine co to mają wielkie liście
Ale te brzozy piękne.
Muszelka 01:32, 24 maj 2023

Odpowiem zbiorowo: bardzo dziękuję za podrzucenie tak wielu propozycji. Wszystkie są warte rozważenia.

Jedno już postanowiłam - rozmnożę hosty na maksa.
Muszelka 02:28, 24 maj 2023

Znalazłam stare zdjęcie, sprzed 8 lat. Jak widać, hosty pod lipą już były. Chyba rzeczywiście jest im tam dobrze
Choć zdarza się, że anonimowi "miłośnicy host z łopatą", pod osłoną nocy, uszczuplają kępy. Ale one sobie z tego nic nie robią, radośnie żyją dalej.

Jesienią uszczuplę ich rozmiary, zrobię im małą przeprowadzkę pod brzozy.