Dzięki!
Ja je skróciłam do połowy ,więc druga połowa sobie zaschnie spokojnie...
Nie wiem czy szkodzi czy nie,ale nie mogłam patrzeć na te paskudne liscie
Akurat te Purple Sensation mają je najbardziej brzydkie
Wcześniej tulipany mi nie chorowały a w tym roku jest jakiś pogrom. Nie mam zamiaru ich sadzić na 1 sezon.
Czosnki póki co nie chorują ,tfu tfu.
Jedynie trzeba je wykopać tak co 3 lata ,wysuszyć ,podzielić i posadzić jesienią. Ale jest z tego plus ,bo mamy dużo nowych cebul,a wiadomo czosnki nie są tanie.
Tak obwódka z cisa pięknie się już zagęściła. Posadzenie jej tam,to był strzał w 10!
Otóż tak. Te czosnki posadziłam jesienią.
Nie są nowe. Wykopałam je z innej rabaty po kwitnieniu.
Bo słabo rok temu kwitły ,były prawie same liście.
Wysuszyłam , jesienią wybrałam te największe cebule i posadziłam na tej rabacie.
Jakie było moje zdziwienie wiosną ,bo wszystkie miały pąki
Dlatego warto czosnki wykopywać jak mają dużo liści a mało kwiatów.
Zobacz tutaj rok temu rosły te czosnki, było tylko 4 kwiatki, a teraz widzisz ile
Powiem Ci,że te Purple Sensation kwitły mi ładnie na innej rabacie 2 sezony ,w 3 sezonie zakwitło tylko 4 kwiatki ,reszta to liście .Dlatego je po kwitnieniu wykopałam ,wysuszyłam i posadziłam w październiku tutaj przy grabach. No i to była strzał w 10! Bo każda cebula kwitnie
Trzeba je dzielić max co 3 lata, posypać kompostu ,bo czosnki to zarłoki. Wiosną można zasilić nawozem do cebulowych jak zaczynają wschodzić
Tez czytałam że Purple bardzo szybko zasychają liście ale za to kolor mi się najbardziej podoba ze wszystkich bo taki intensywny. Ja mam 1 szt. bo reszta była pomylona .