Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 14:26, 15 lut 2023

Do góry
Anda napisał(a)
Te brzozy tak na 3m wysokości zaplanowalaś?

Troszkę te plamy roślin porozbijaj. Na preriówce rośliny się bardziej przeplatają.
Achillea tez by sie tam przydała

Oczywiście, że nie , ale od razu 10m nie będą. Trochę ułomny jest ten program do projektowania, nie wszystko wychodzi tak jak by się chciało, ale trochę daje ogląd tego jak to może wyglądać. Właśnie zastanawiałam się nad sposobem sadzenia i pewnie powinno być tak jak piszesz, żeby te plamy się przenikały, ale chyba jednak trzeba posadzić te byliny w grupie żeby jakiś efekt był. Pewnie lepiej to na kartce rozrysować. Miałam kiedyś krwawnika ale mi zanikł po pierwszej zimie.
Tu sprawiłam, że brzozy urosły
Ogród hortensjowo różanecznikowy 14:12, 15 lut 2023

Do góry
Ciemiernikowe młodziaki orientalne które pokazały już kwiaty.
Double Pink Spotted.
.
Double White Spotted.

Wschodni Single White.
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 14:07, 15 lut 2023

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Fajne zakupy planujesz

Preria zapowiada się super! Też się takich ogrodów naogladałam i uwielbiam wielkie rabaty ze ścieżką bez trawnika

Właśnie o takiej marzę widzę ją oczyma wyobraźni, ciekawe czy w realu mi się uda ją stworzyć
W ogródku Martki 13:53, 15 lut 2023

Do góry
Martka napisał(a)
Co tu objada korę z trzmieliny płaskoogonkowej? Czy to może być dzięcioł?

Hmmm, niezbyt wyraźnie to widać, ale chyba nie dzięcioł, na jakiej to mniej więcej wysokości? Maja dostęp do Twojego ogrodu zające? Młode sarenki?
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 13:38, 15 lut 2023

Do góry
Zamówiłam sobie 6 sztuk takich cudów, do worków z ziemią, ciekawe czy pomoże. Podejrzewam że ucięta doniczka dałaby taki sam efekt, ale toto ma kolce chroniące od ślimaków i uchwyty na tyczki... drogie nie było, zobaczymy...

MaŁy przedogródek brak pomysłu 13:24, 15 lut 2023

Do góry
Dzień dobry,
Przychodzę do Was z wielką nadzieją na waszą pomoc i pomysły.
Mój przedogródek to jakaś tragedia...Słońce jest tylko rano.Po prawej są lawendy które były ładne przez dwa lata( chciałabym tam coś dać fioletowego co długo kwitnie) w rogach po prawej chcę dać bukszpan z trawą ponny, śliwy i hakuro nie chciałabym przesadzać. Jestem otwarta na wasze propozycje
Z góry dziękuję
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 13:12, 15 lut 2023

Do góry
Chyba mnie fantazja poniosła, kupiłam nasiona, a w koszyku czekają dalie. Tata zaczął sprzątać działkę, wyciął chyba z 50 - letnią gruszę, i chorą wiśnię. Żeby tak tylko doba chciała być dłuższa, a człowiek był młodszy i miał trochę więcej siły to dużo by się dało zrobić.
Takie nasionka kupiłam, a w domu mam jeszcze 2 paczuszki pomidorów.

Dalie takie czekają w koszyku. Wybierałam tylko i wyłącznie pod kątem wizualnym bo się zupełnie nie znam.

U mnie zima powoli odpuszcza, wychodzą krokusy, tulipany pokazują kły. Z większością prac chyba jednak zaczekam na początek marca bo zapowiadają powrót zimy pod koniec lutego.
Gaura wygląda jakby przeżyła

Zrobiłam sobie wstępną listę roślin na rabatę za domem, tam gdzie przesadzałam brzozy i robiłam ścieżkę, dążę do rabaty preriowej, bylinowo - trawiastej. Naoglądałam się wielu zdjęć i stwierdzam, że to wcale nie jest takie proste do osiągnięcia, zwłaszcza jak się ma dużo chciejstw tak jak ja
Wstępnie myślę o trawach taki jak trzcinnik KF, stipa Pony Tails, może Molina Paul Peterson lub Briza media (drżączka), Sesleria jesienna, z bylin Echinacea Pallida, zwykła Echinacea, Persicaria amplexicaulis rosea, Agastache Blue Fortune , Krwiściąg lekarski, Sadziec, Szałwia Caradonna, bliżej ścieżki niższe byliny, kocimiętka, kukliki, orliki, może amsonia, drakiew, jarzmianki. Pewnie coś jeszcze dojdzie. Tam jest teraz tylko ziemia i brzozy
Ja i mój ogródek, a może ogród 12:47, 15 lut 2023

Do góry
Dominika11 napisał(a)
znalazłam tylko takie zdjęcie

Ciekawie wygląda. Jak nie Zebrinus
Gratuluje schodów.
Cieszysz się z nich z tego samego powodu co ja ze swojej ścianki. Też mogę w tym kąciku postawić więcej donic i inne ozdoby bez obaw że wiatr mi zwije lub połamie rośliny. I teraz wianki mogę wieszać bez niszczenia drzwi.
MaŁy przedogródek 12:19, 15 lut 2023

Do góry
Dzień dobry,
Przychodzę do Was z wielką nadzieją na waszą pomoc i pomysły.
Mój przedogródek to jakaś tragedia...Słońce jest tylko rano. Po prawej są lawendy które były ładne przez dwa lata( chciałabym tam coś dać fioletowego co długo kwitnie) w rogach po prawej chcę dać bukszpan z trawą ponny, śliwy i hakuro nie chciałabym przesadzać. Jestem otwarta na wasze propozycje
Z góry dziękuję
W ogródku Martki 11:41, 15 lut 2023

Do góry
Co tu objada korę z trzmieliny płaskoogonkowej? Czy to może być dzięcioł?

W ogródku Martki 11:23, 15 lut 2023

Do góry
Aguś, co biorę? No biorę, się z życiem za bary i cieszę się, że mogę tworzyć ogród, że mam gdzie, że mam dla kogo. Judaszowce sadziłam 2 września pomiędzy godz. 19 a 20.20, i to już była ciemna pora tak mówią zdjęcia i Twoja niezawodna pamięć, jestem pod wrażeniem Pogoda nie zawsze sprzyja pracom, nastrój także nie odpoczynek zimowy i regeneracja są bardzo potrzebne. Cebulowe w pierwszym sezonie mają chyba ciut późniejszy start, tak wynika z moich obserwacji. Druga sprawa to zaciszna miejscówka. Za moment ruszysz ze swoimi pracami, ale wszystko na spokojnie nie mogę doczekać się tego sezonu u Ciebie! Edit: bo chyba... przyjeżdżam?

Asiu, miałam brać Twoje misy, ale wymiarowo mi ginęły na rabatach, te mają średnicę metra i mogłyby nawet być lekko większe, 1.20 byłoby optymalnie.
Dzieje się w oka mgnieniu? Asiu, sześć lat czekała na mnie możliwość podziałania w ogrodzie, bo ze sparaliżowaną mamą to było nierealne. Naprawdę nie ma czego zazdrościć…
Przelatujący u mnie obok szklarni będą mieć pojemniki na deszczówkę. Będą otwarte. Coś jak tu w Great Dixter, ale nie mam jeszcze pomysłu, gdzie zamówić takie cudo (oczywiście ciut mniejsze).

Marysiu, liczę, że sezon za rok będzie już spokojniejszy, ułożą się nowości i wyklarują ostateczne grubsze zmiany.
Z pewnością tematem będzie jeszcze stół ogrodnika i domek na narzędzia. W garażu robi się za ciasno.

April, po nitce do kłębka, czyli do misy. Zdecydowanie, Ursa i Kwartet zapoczątkowały, teraz misy są wszędzie i dobrze, że jest więcej wody w ogrodzie. Z miejscówką drugiej misy nie powiedziałam ostatniego słowa i tak jak mówisz, pewnego dnia powiem „tu i tylko tu”

Baśku, konstrukcja z budką wygląda tak:
Wbita kotwa pod słupek ogrodzeniowy (jak tu: https://tribecco.pl/architektura-ogrodowa/kotwa-wbijana-pod-slupek-60x40) i do tego palik dodatkowo ustabilizowany klinem. Budka jest skierowana wlotem na wschód, osłonięta, aby nie ogrzewała się zbyt mocno.

Małymi krokami-Ogród Wioli 11:23, 15 lut 2023

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Wytyczylam sobie ścieżkę ,w końcu ścieżka z przedogródka będzie miała ciąg dalszy

Przy okazji zobaczcie jaki mam paskudny trawnik po zimie,a był perfekcyjny jesienią.

Dlatego mi go nie żal tym bardziej go zrywać.Nie mam zamiaru co roku do siać do nowa itp.

Ten na wjazdowej idealny jak na tą porę

Brzydal

widzę, że się nie obijasz - mobilizujesz mnie do roboty
Małymi krokami-Ogród Wioli 11:21, 15 lut 2023

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
W styczniu przyznam się wam, że podzieliłam 2 kępy seslerii jesiennej
No i pięknie rosną ,mówiłam to trawy terminatorki
To na nową rabatę

o dobrze, że piszesz - ja swoje też podzielę i mam już dla nich miejsce - dzięki
Ja i mój ogródek, a może ogród 11:10, 15 lut 2023

Do góry
Moje wyczekane schody

jeszcze tylko kostka przed schodami ...
Ja i mój ogródek, a może ogród 11:05, 15 lut 2023

Do góry
znalazłam tylko takie zdjęcie

Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 10:24, 15 lut 2023

Do góry
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 10:23, 15 lut 2023

Do góry
Małymi krokami-Ogród Wioli 09:45, 15 lut 2023

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Danusia dziś przycięła liście ciemiernikom to i ja ciachnęłam

Ciemierniki Niger też ciachniete,ale te jeszcze w pąkach
Moim zdaniem za wcześnie przyciełaś im te liście bo one chronią kwiaty przed mrozami, przymrozkami, mamy połowę lutego dopiero. Ja moim wycinam liście w marcu i tylko te stare brzydkie a ładne zieloniutkie zostawiam. Nigerom i korsykańskim nie wycina się całkowicie liści tylko stare i chore. Ciemierniki śliczne zwłaszcza ten kropkowany
Ogród hortensjowo różanecznikowy 08:40, 15 lut 2023

Do góry
Tak zakopcowanej działki to jeszcze nigdy nie miałam.

A w sąsiedniej działce tam to przydał by się jakiś granatnik .
Ogród hortensjowo różanecznikowy 08:30, 15 lut 2023

Do góry
Pierwsze kwitnące krokusy już się pojawiają .

Przebiśniegi te już kwitły jak śnieg jeszcze leżał
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies