Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Osiedlowy ogródek

Osiedlowy ogródek

Kokesz 12:14, 22 maj 2023

U mnie pewnie też zaatakują młode przyrosty muszę za wczasy niebieskie kulki rozsypać dookoła karp
Kokesz 13:30, 22 maj 2023

Zastanawiam się dlaczego niektórym nie udaje się przechować karp dalii przez zimę...brak piwnicy w domu...albo za ciepła?

Bałam się, że jak tak późno wyjmę swoje z piwnicy, to będą miały dłuuugaśne pędy ale nie, miały max 2cm kiełki
Kokesz 13:40, 22 maj 2023

W tym roku jestem tak do tyłu z ogrodem, że nawet pomidory jeszcze nie wsadzone

Chciałam jesienią użyźnic rabaty swoim kompostem i przykryć nim wschodzący szpinak...
Mam tam teraz takie chwastowisko, siewki pietruszki , koperku i chyba wszystkiego co możliwe
Masakra...skopać nie mogę bo cebula tam rośnie...
Będę sadzić pomidory między cebulą i chyba w tych siewkach...
To se narobiłam

galgAsia 13:41, 22 maj 2023

Kokesz napisał(a)
Zastanawiam się dlaczego niektórym nie udaje się przechować karp dalii przez zimę...brak piwnicy w domu...albo za ciepła?

Bałam się, że jak tak późno wyjmę swoje z piwnicy, to będą miały dłuuugaśne pędy ale nie, miały max 2cm kiełki
Ja myślę, że to właśnie o piwnicę chodzi, ale też o temperaturę i wilgotność. Bo jak ciepła piwnica - a takie bywają - to do bani... No i też jakość karp - moje wszystkie były razem w piwnicy - wszystkie kupione w tym roku - i nie wszystkie ruszyły, niestety. Na najbliższe zimowanie rozważam: a. gazety, b. trociny, c. piasek.
Kokesz 13:53, 22 maj 2023

Ja się bałam o szczury...Czy nie zjedzą...figę i szałwie trochę nadgryzły
Kokesz 23:00, 22 maj 2023

Podkrzesaliśmy nieco świerki i chciałabym zrobić przesłonę z jakiegoś krzewu przed wścibskim okiem sąsiadki. Ma balkon akurat na przeciwko tej rabaty.
Po lewej stronie rośnie forsycja.
Rabata jest cienista.
Przed forsycja mam derenia o limonkowych liściach, może go powtórzyć?
Albo pęcherznicę, mam już jedną po prawej o żółtych liściach.

Na płyty chodnikowe po prawej nie patrzymy

Narysowałam, bo na zdjęciach mało co widać.
Lewa str. forsycja, dereń limonkowy.
Prawa str. pęcherznica limonkowa, dereń sibirica variegata.

I od strony ogrodu

Kokesz 00:17, 23 maj 2023

Hmmm...głośno myślę...a może do tyłu przesunąć pęcherznicę a na rabatę dać gdzieś zielonego klona Going Green. Mam dwa egzemplarze, małe jeszcze ok 60cm...
Kokesz 00:40, 23 maj 2023

Czy powinnam posadzić jakieś wyższe rośliny, żeby zasłonić pnie świerków. Teraz są tam paprocie.
Mam powojnik górski o bladoróżowych kwiatkach, mogę go puścić na pień, tylko czy dam radę go utrzymać w ryzach?

mirkaka 09:47, 15 cze 2023

Kokesz napisał(a)
Czy powinnam posadzić jakieś wyższe rośliny, żeby zasłonić pnie świerków. Teraz są tam paprocie.
Mam powojnik górski o bladoróżowych kwiatkach, mogę go puścić na pień, tylko czy dam radę go utrzymać w ryzach?

Nie dasz, opanuje cały świerk,
A może kolkwicja chińska, pięknie kwitnie o tej porze, sąsiadka będzie miała na co patrzeć, ma fajny pokrój

Wstaw zdjęcie trawnika z koniczyny

ścieżka z kamieni super wygląda
Kokesz 13:49, 15 cze 2023

mirkaka napisał(a)

Nie dasz, opanuje cały świerk,
A może kolkwicja chińska, pięknie kwitnie o tej porze, sąsiadka będzie miała na co patrzeć, ma fajny pokrój

Wstaw zdjęcie trawnika z koniczyny

ścieżka z kamieni super wygląda

Dzięki