Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Fiołki afrykańskie - Saintpaulia 19:27, 26 lut 2015
Do góry
Młode zeszłoroczne ukorzenianie zaczyna Co prawda na parapetach tylko nieliczne doniczki, pozostałe jeszcze na zimowisku.

Czarowne sny
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 19:26, 26 lut 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Jak złapię oddech to też zrobię wysiew w szklarni Jak mówisz, że można .. to też tak zrobię

Trochę ryzykuję Aniu, i jeszcze całej szklarni nie obsiewam, ale kto nie ryzykuje? Jak się uda, bedzie git, a jak nie? najwyżej stracę 2 zł na paczce rzodkiewek. Dymkę można posadzić i buraczki na botwinkę wysiać. Im chłody nie straszne, a wybiegnięcie w kwiaty im nie grozi, one nowalijki. W razie spadku temperatury zawsze możesz wieczorem przykryć, albo znicz zapalić.

Gorzej, bo wody w zapasie mam niewiele, liczę na deszcz, że mi nakapie do pojemnika. Tylko kiedy? Rannikom pozwól się wysiać, albo nasionka zbierz, bo samosiewy, to widzisz w jakim porządku u mnie. Gdzie chcą tam rosną.

Le Jardin Plume 19:23, 26 lut 2015

Do góry

Le Jardin Plume jest przepięknym prywatnym ogrodem w pobliżu Rouen stworzonym przez właścicieli Patricka i Sylvie Quibel.
Dla mnie chyba jeden z najładniejszych i najciekawszych jakie widziałam na kontynencie.
Świetne połączenie nowoczesności z elementami tradycyjnych formalnych ogrodów francuskich, które zostały wykorzystane w bardzo współczesny sposób.

Ten ogród to formalne aleje, baseny, rabaty - wszystko zaprojektowane
w nowoczesnym stylu. Formalność to cięty żywopłot w bardzo ciekawe kształty a przeciwieństwo to żywiołowe i romantyczne nasadzenia dzikich kwiatów, traw i bylin.

Ogród składa się z kilku części a w każdej z nich panuje inny klimat.

Zaczynamy od tej od której cały ogród wziął nazwę. Zastanawiałam się z koleżanką która zna świetnie francuski czy w tłumaczeniu Plume bardziej by pasował pióropusz czy fontanna. Dalej nie wiemy, pasuje do niego i to i to.

Pierwsza część ogrodu w której tło dla roślin stanowi 100 letnia stodoła (jak ja zazdroszczę tej stodoły Poziomce) to nowoczesne nasadzenia w stylu bardziej preriowym, lecz w przeciwieństwie do angielskich rabat, sadzone bardziej pojedyńczo, gdzie rośliny jedne z drugimi przenikają się nawzajem.

Grembosiowo 19:22, 26 lut 2015

Do góry
Zabrałam się dziś za cięcie hortensji szt.11, zostały jeszcze 2. Zaczynałam z pięknym naturalnym słoneczkiem, a kończyłam ze sztucznym, ale jest już tak przyjemnie, że nie chce się wracać do domu .

Przed:

Po:

Teraz tak smutno i pusto, ale niebawem to się przecież zmieni. Róża Fairy wybujała, wyższa od hortensji, za chwilę i na nią przyjdzie czas.

Dziś pojawiły się już aż 2 stipy, jedna nawet 3cm. Tyle przez noc urosła. W nagrodę dostały folijkę. Werbena dalej śpi...
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 19:17, 26 lut 2015

Do góry
Kamajla napisał(a)
i trochę pisma obrazkowego, poczynionego właściwie juz 2 tygodnie temu, ale stan zmienił się nieznacznie

Kamila wiosna na całego Fajnie, że dodałaś zdjęcia

pozdrawiam
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 19:16, 26 lut 2015

Do góry
Milka napisał(a)
karabela.....napisałam u ciebie, tys miejscowa, to osobiście wpadaj po kępkiwariują, juz tak wysoko buja

gierczusia.....dałam pokaz z cięcia, może będzie pomocne, jak tak tnę, nie pokładaja mi się i oczywiście bardzo radykalnie skróciłam te na pniu, po raz pierwszy, bo to od ubiegłego roku u mnie, okaże się czy źle czy dobrze, dzięki

paniprzyroda....wiosna juz wszędziezacznie sie szaleństwo i nawał fotek

Madżenka....nie robiłam nic w kolejności, tylko rzucałam sie raz tu, raz tam
grabiłam liscie i igliwie z tamaryszka, ależ tego było, jeszcze raz muszę przelecieć, ale juz w miare jest

kolejne czyszczenie tutaj, z tych stuletnich liści to na kilka rat do zbierania, tu też pzrycięłam hortensje

wycięłąm wszystkie hakone, Elata i Red barony wkoło rh

tnąc hortki, patyki upychałam w różne miejsca, między innymi do tych donic, jak co rok i mam gratis ozdobę cały sezon, wszytskie sie przyjmują
ziemia jest z dużą domieszka piachu

Ech,jak te rododendrony zakwitną,będzie dopiero szał !

Forsycjom pąki nabrzmiały,jeszcze chwila i róże pociachamy , zgodnie z procedurą Aż jestem ciekawa,jak moje werbeny zimę przetrwały,wysiało mi sięich mnustwo w tamtym sezonie.
Raczkujący ogród Iwony 19:07, 26 lut 2015

Do góry
Plany sięgają jeszcze części z przodu domu. Parę rzeczy muszę dokończyć, parę przerobić.

Nieszczęsny romb, zostawię bukszpany i trawki.

I nieszczęsna długa i wąska rabata pod płotem.To tu myślałam nad Karlem. Musi być coś wyższego (niskie na niej giną) i niezbyt szerokiego (żeby nie wychodziło na kostkę). Najbardziej widziałabym tu graby prowadzone na stelażu, ale jest za wąsko, tylko 40 cm/

Ten narożnik też muszę dopieścić.

I tutaj - chyba powtórzę to, co na rombie.

Mały miejski ogród Ewy 19:04, 26 lut 2015

Do góry
A tak modrzew wyglądał wiosną. Już oczami wyobraźni widziałam jak się zagęszcza i tworzy fajne piętrowe drzewko. Po czym góra zaczęła usychać, dół również, ale jakoś się obronił. Czekam do wiosny licząc, że może jeszcze góra wypuści. Jak nie to go zetnę. Chociaż nie wiem czy ta część dolna ma szansę przeżyć po ścięciu pieńka.

Mały miejski ogród Ewy 18:49, 26 lut 2015

Do góry
Okolice tarasu są zdecydowanie do zmiany. O ile tej rabatce możliwe że pomoże mały lifting (może przesadzić tu modrzewia?), to prawa strona tarasu jest dosyć przypadkowa.

Jakieś zmiany już zaplanowane i rozpoczęte (np. pergola, która już stoi) i plan ze świerkiem/jodłą osłaniającą nas od sąsiadów. Myślę jeszcze nad zrobieniem przejścia pomiędzy częścią gospodarczą a ogródkiem - przejście z poprzeczką na pnącza na górze, połączone z pergolą. Już rośnie tam wistaria, która koniecznie musiała być w moim ogródku. Projekt mojego do mu to "Dom w wisteriach", a poza tym jakieś 20 kilka lat temu posadziłam swoją pierwszą roślinkę. Wiozłam ją pociągiem z internatu ze szkoły średniej i teraz wiem, że to była właśnie wisteria.

Pomóżcie wyczarować mi ogród 18:46, 26 lut 2015

Do góry
Zdjęcia wiosenne z Zakopanego. Sorki za jakość. Na ostatnim ślady sarnie pod moim oknem

W cieniu - zacieniona 18:45, 26 lut 2015

Do góry
annawu napisał(a)
Bogusiu cały czas podziwiam Twoje wysiewy w warunkach pokojowych, wielkie ukłony

...podpowiedz jakie odmiany pomidorków siejesz, czy masz jakiegoś faworyta?
Pomidorki uprawiam w dużych donicach,najbardziej lubię Polkę...jeszcze mnie nie zawiodła.W tym roku wysiałam 4 odmiany-w tym dwie,których wcześniej nie sadziłam.

...tak było w ub roku.
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 18:41, 26 lut 2015

Do góry
Oczywiście załączam nieaktualne - ubiegłoroczne - zdjęcia, ale mam nadzieje już niedługo tak będzie!

Ogródek Iwony 18:41, 26 lut 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
Na mojej działce szaro buro i ponuro nic nie wyłazi .Lawendę siałam teraz pierwszy raz ale za to ukorzeniałam z sadzonek zielnych w zeszłym roku i tak urosły z sadzonki 10 cm.

Ta ukorzeniona lawenda wydaje się duża. Jak duże robiłaś sadzonki? Masz w dokumentacji? Jestem ciekawa.
I przy okazji mam pytanie, na które odpowiedź ma jeszcze czas (do czasu cięcia, kiedy będą kwitły forsycje): jak proponujecie przyciąć tą lawendę?
Potrzebna mi jest instrukcja

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 18:37, 26 lut 2015

Do góry
Stary watek udało się zamknąć, witam w nowym

Parę migawek z mojego ogródka jak z gumy Dzisiaj znowu nawtykałam kolejne roślinki tu i owdzie - przyszły zamówione ranniki zimowe. No i niektóre ciemierniki tez już zakwitły

Problemy techniczne 18:25, 26 lut 2015

Do góry
Mam pytanie. Po kliknięciu "Powiadomienia " pojawia się informacja:

Czy tak jest tylko u mnie, czy ogólny problem?
Śliwa wiśniowa - Prunus cerasifera "Nigra" 18:24, 26 lut 2015

Do góry
Bez/Lilak - Syringa 18:18, 26 lut 2015

Do góry
Zbyszek , z tymi kolorami to chyba każdy ma problem, wiec nie narzekaj na facetów czyli siebie. A szczególnie na zdjęciach. Zobacz przykład: robione tym samym aparatem jedno za drugim tylko przy nieco innych ustawieniach a jaka różnica w odcieniach. A chyba najlepsze jest to, że w rzeczywistości jest jeszcze inny - Syringa "Reflexa"

A tego Charlsa Joly mam ( przynajmniej jako takiego go kupowałam) stąd tez wydaje mi się, że ten Twój na 3 zdjęciu kolorem najbardziej zbliżony do mojego. Jak już będziesz miał odrosty tego najprawdopodobniej"Mrs Edward Harding" to wybieram się do Ciebie na "wydarcie". Chociaż postaram się wcześniej go kupić to porównamy kolory i kształt kwiatków i płatków - czy to jest rzeczywiście on czy nie. Bo w moim typie.

Porównanie kolorów:

Ogród Alicji w ciągłych przeróbkach 18:13, 26 lut 2015

Do góry
I wywaliłam jałowce, jest jak na pobojowisku przesadziłam też 2 jabłonki, 1 sosnę i 2 jałowce.... ciężko bo glina lepiła mi się do szpadla ale co tam..a na dowód zdjątko
I teraz rozmyślanie czy zrobić niską rabatę z bylinami czy lepiej coś szczepionego na pniu.. nie na tym co widać bo to zostało mi jeszcze wykopać ha,ha.
może tak? co myślicie? Tylko te szczepione drzewka chyba za duże...
Ogródek Iwony 18:06, 26 lut 2015

Do góry
I kilka ujęć mojej wczesnowiosennej rabatki (krokusów muszę w tym roku dokupić na rabatę przy wejściu)

W zielonej aptece 18:02, 26 lut 2015

Do góry
Ewciu, zdjęcia z dzisiejszego dnia, wiosna tuż tuż

Idąc Twoim tropem przycięłam budleję, ale nie wiem czy nie za wysoko, bo tej zimy miewa się świetnie i ma bardzo ciepłe stanowisko

rododendrony kuszą pączusiami, już nie mogę się doczekać ich pięknych kwiatów

to miejsce czeka na wiadomo co

pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies