Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 18:48, 13 lut 2023

Do góry
DariaB napisał(a)
No dobrze przyjmuję wszystkie argumenty, mniej znaczy więcej Ewcia proponowała w nogi tymianek więc może tak będzie najlepiej. Cis miałby tam chyba za gorąco latem. Myślę o jakiejś osłonie na śmietnik bo mnie też wkurza.

No i git! Super to wygląda.

Śmietnik można zasłonić jakimś ażurowym parawanem.
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 18:11, 13 lut 2023

Do góry

Anna i Ogród 2 15:47, 13 lut 2023

Do góry
Zapomniałam wspomnieć że po 16 latach mieszkania tu doczekałam się drogi
Byłam w Urzędzie Miasta by prosić o zgodę na zagospodarowanie pasów zieleni przy ogrodzeniu ale niestety biegną tu prawie wszystkie linie i wodne i energetyczne i kanalizacja itp. i nie ma szans na zgodę. Jedyne co mogę posadzić to cebulowe lub sobie posiać byliny a i tak w razie jakiś napraw to przeorają wszystko
Anna i Ogród 2 15:25, 13 lut 2023

Do góry
Makao napisał(a)

Cześć Aniu Fajnie że stara wiara wraca na forum
Asem na IG Cię widziałam
Mam nadzieje że będziesz często pokazywać co w ogrodzie robisz.
Ps. Czy ten garaż to nie był malowany na czarno?
Pozdrawiam.
Anna i Ogród 2 15:16, 13 lut 2023

Do góry
Jedyna zmiana jaką poczyniliśmy to wymiana jesienią drzwi wejściowych i postawienie ścianki bo strasznie zawiewa wiatr od tej strony i poprzednie drzwi były już przez to mocno zdewastowane.
Dlatego aby sytuacja nie powtórzyła się - postawiliśmy ścianę z donicą. W donicy będą rosły dwa bluszcze "Profesor Seneta" zakupione też jesienią. Wczoraj zamówiłam jeszcze kratę do pnączy ocynkową żeby bluszcz mógł swobodnie się piąć

Aaaa no i jesteśmy tuż przed wymianą wszystkich okien na mahoniowe. Będzie rozwałka i zmiana elewacji. Część domu zrobiłabym w imitacji drewna ale wciąż debatujemy nad sposobem wykonania tego
Anna i Ogród 2 15:06, 13 lut 2023

Do góry
Anna i Ogród 2 15:05, 13 lut 2023

Do góry
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 15:05, 13 lut 2023

Do góry
No dobrze przyjmuję wszystkie argumenty, mniej znaczy więcej Ewcia proponowała w nogi tymianek więc może tak będzie najlepiej. Cis miałby tam chyba za gorąco latem. Myślę o jakiejś osłonie na śmietnik bo mnie też wkurza.
Anna i Ogród 2 15:03, 13 lut 2023

Do góry
Świerk serbski - Picea omorika 15:02, 13 lut 2023

Do góry
Stara_Mostowiakowa napisał(a)

przyznam szczerze, ze trochę zapomniałam o tym wątku
uratowałam kolor mojego świerka siarczanem magnezu - pryskałam i podlałam
odsunęłam mu spod korony trawę i wszystko, co się znalazło (kora) i odżył wyraźnie, nabrał koloru i przyrostów miał sporo, może nie jakoś spektakularnie, ale widać bardzo dużą poprawę.

@Rubia - a jak Twój się miewa?

Hej, mój "nadal" żyje, ale nadal nie jest taki jak reszta moich serbów... Pryskałam go w ubiegłym roku kilka razy preparatem od grzyba (ogrodnik podpowiedział) i coś na przyrost.. Jeszcze nie uzyłam siarczanu magnezu. Moze teraz spróbuje na wiosne.. Tylko kiedy? Ktos ma pomysł? @Stara_Mostowiakowa, podpowiesz?

Poza tym mam kolejny problem Z drugiej strony działki Serby zaczeły brazowiec od pnia od srodka.... Przykro patrzec....

A takie ładne z zewnątrz.....

Co im moze byc? Pomoże ktoś??

DZIĘKUJE!!!
Ogród Basi i Romka 15:02, 13 lut 2023

Do góry
Miodunka w pąkach

Brunera też się budzi

A ranniki pięknie świecą

I prymulka też nie bała się śniegu
Ogród Basi i Romka 14:58, 13 lut 2023

Do góry
Śnieg stopniał, jeszcze tylko po kątach, odrobina go leży, a pod śniegiem, roślinki miały się całkiem nieźle
Na łączce pokazują się pierwsze krokusy

Przebiśniegi już za chwilę

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 12:59, 13 lut 2023

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Możesz w tym sezonie zatroszczyć się o ukształtowanie korony kosztem pewnych niedogodności estetycznych. Możesz wypoziomować gałązki wieszając na nich butelki wypełnione piaskiem. Łatwiej będzie potem formować drzewko.
A co do cięcia, to najpierw mocno skróć gałązki rosnące do środka, krzyżujące się. Potem postaraj się cięciem nadać jabłonce stożkowaty kształt. Ta jabłonka taka drobniutka, że trudno zaznaczyć cięcie.

Haniu dziękuję za pomoc, będę próbowała ją przyciąć. Gdzieś wyczytałam, żeby wyciąć wszystkie wilki. Fakt, że ona drobna, a zmniejszenie zdjęcia przez forum nie ułatwia oglądu.
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 12:57, 13 lut 2023

Do góry
olciamanolcia napisał(a)

Zastanów sie dobrze czy chcesz tam rabatę sezonową czy np całoroczna zieloną ścianę z laurowiśni. Laurowiśnie rosną wysoko. Moje mają ponad metr.
A może berberysy kolumnowe posadzone na mijankę i miedzy nie trzcinnik?

Dobrze by było, żeby była całoroczna bo ten mur mnie trochę drażni. Ja mam dwie laurowiśnie i jakoś u mnie za bardzo nie przyrastają, mam otto luyken. Mam dwa berberysy kolumnowe które mogłabym wykorzystać ale one nie są zimozielone.
A może coś w ten deseń? Laurowiśnie, trzcinnik, perovskia
Modyfikacja przedogródka / przegląd roślin. 12:40, 13 lut 2023

Do góry
Coś takiego narysowałam. Trzeba dokupić kilka roślin.

HL hortensja limelight
RH rozplenica hameln
TD tuja danica
KP kosodrzewina Pumilo.

Drzewko na pniu. - szczepione minimum na wysokości 2 m

Patrząc na rysunek od góry można też zlikwidować trzeci rząd od góry, gdzie są 2 rozplenice. I trochę porozsuwać rośliny. Ja sądzę dość gęsto
Warzywa mało znane / niepopularne 11:48, 13 lut 2023

Do góry
Kokesz napisał(a)
Ja miałam w zeszłym roku bazylię Magic Mountain. Kupiłam małą sadzonkę.
Rośnie dość duża, pięknie kwitnie, ludzie pytali czy to lawenda?
Widziałam w Grecji mnóstwo tej odmiany.

Piękna. Czy sama się wysiewa w kolejnych latach?
Ogród prawie wymarzony … 10:46, 13 lut 2023

Do góry
Kordina napisał(a)
Pustka = miejsce na nowe

Nic z tego . Zaraz wyjdą czochy i tulipany
Później werbena trawy i rozchodniki i znowu będzie pełno

Sałatka pokrzywowa 10:23, 13 lut 2023

Do góry
mirkaka napisał(a)
Dzięki za zdjęcia, no jest piękna, ale myślałam że ma kolor bardziej malinowy, czyli taki cieplejszy. Na zdjęciach sklepów ogrodniczych tak jest pokazywana, a na twoim zdjęciu ma takie trochę zimniejsze kolorki. Najlepiej zobaczyć na żywo, może trafię kiedyś w jakimś CO

Wg mnie ona jest właśnie malinowa, na zbliżeniach to widać. Być może w cieniu złapała inny odcień, zerknij jeszcze na str. 90, tam jest więcej słońca na zdjęciach.
Tu w bukiecie ze Stadt Rome i Novalis

Wszystkiego po trochu 09:27, 13 lut 2023

Do góry
basia3012 napisał(a)

Mirko, idąc ku stronie, na której rozmnażasz hortensje trafiłam na takie cudo. Przepiękny żywopłot z hortensji. Oj lubią Ciebie te roślinki. Rosną jak malowane.

Mirko, a jak nawozisz te piękności różowe? Hortensje różowe lubię najbardziej. Nawet bardziej niż niebieskie. Dla mnie są radośniejsze.
Pozdrawiam ciepło.

Żeby tak rosły przekopałam całą długość tej rabaty i wyjmowałam grudy wapna i siną glinę, dodawałam kompostu, zakwaszałam siarką. Robiłam to ze dwa lata, nie ma nic za darmo

wstawiam jeszcze zdjęcia tego szpaleru jak trochę bardziej rozkwitł

Ogród prawie wymarzony … 07:07, 13 lut 2023

Do góry
Wczoraj obcięłam platany. Powycinałam chude gałązki , klona polnego Nanum nie cięłam ale dość przerzedzilam. Od razu chłop przystojniejszy
Wyciągam prawie wszystkie trawy i rozchodniki z brzozowej- zostały mi 4 miskanty, i „ uporządkowałam” rabatę z Hakuro . Pustka nastała w moim ogrodzie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies