Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 16:55, 31 mar 2015

Do góry
W zeszłym tygodniu, kiedy była taka cudowna pogoda udało mi się tylko na raty zrobić porządek w warzywniku , wyplewione, przekopane, pozamiatane ...dobre i to

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 16:52, 31 mar 2015

Do góry
Pusto.............ale już niedługo ...już za momencik coś tam powinno się dziać .

Chodzę i przyglądam się rabatom, szukam w korze bylin....bo po akcji z zeszłego roku, która przebiegła tak szybko naprawdę nie pamiętam gdzie jest większość bylin hahahahahha......czy przeżyły?. Zobaczymy już za niedługo

Front...........
Asi ogródek pod świerkami 16:50, 31 mar 2015

Do góry
Tym razem z balkonu co by nie wychodzić w tę pogodę. Wybaczcie kosze ale czekają na opróżnienie
Do raju daleko - u Ewy 16:49, 31 mar 2015

Do góry
Rano było słońce, a teraz... śnieg!

Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 16:46, 31 mar 2015

Do góry
Ktoś wspominał o mchu? Wyrósł mi taki przy kamieniu i powalił kolorem:

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 16:44, 31 mar 2015

Do góry
Trawnik
Jest 100 razy lepszy niż po zimie w zeszłym roku.
W zeszłym tygodniu, w ostatni ciepły dzień udało nam się ściagnąć panów którzy zrobili z nią trochę porządku po zimie.
Teraz tylko deszczyk i słoneczko i powinna szybko odbić

Ogródek Ewy 16:42, 31 mar 2015

Do góry
Dziś wróciła do mnie zima. Sypało śniegiem, wiało że głowę chciało urwać. Nie dałam się wygonić z ogródka, postanowiłam dokończyć sadzenie moich roślinek.
Zaczęłam od wycinki głogu, miałam dosyć pokaleczonych rąk, następna była juka, ta to ma korzeńska....

Zdjęcie z ubiegłego roku ale tu widać jakiej wielkości było drzewko głogu (ostatni plan).

Tu zdjęcie przed.
Widać jeszcze nie wykopany pieniek i jukę z którą walczyłam.

A tu już po.
Na miejscu głogu wsadziłam rodka, któremu przygotowałam podłoże zgodnie ze wskazówkami Bogdzi.
Jak widać coś go brało, mam nadzieję że teraz będzie mu lepiej

Tu ujęcie z innej strony.

Karteczki z roślinek zostały już zdjęte.
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 16:42, 31 mar 2015

Do góry
Wczoraj pobiegałam trochę z aparatem po ogrodzie i dziś przy tej nowej zimowej aurze też. Ale psikusy ta pogoda nam robi

Moje czosneczki wczoraj i dziś

Mały ogród Kasi 16:31, 31 mar 2015

Do góry
No i dalej- bye bye piaskownico Na dawnym miejscu piaskownicy przygotowałam łezkę (jednak !)jeszcze jeden róg darni, na lewo od morwy białej penduli, nie jest usunięty. Tutaj chciałam rabatę Danusi w przypudrowanym różu. Nasadziłam bazę- czyli bukszpanowe kuliki i kilka żórawek, wsadzone kiedyś bez sensu tu i ówdzie przeniosłam w jedno miejsce.

no i na tyle by było proszę państwa...
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 16:31, 31 mar 2015

Do góry
Ty, no dobra. Ja bym na twoim miejscu nie robiła linii prostej bo to długie wąskie, przejście, wagon może się zrobić.
Jeśli cisy za trampoliną muszą zostać to ja bym tą linię tak zrobiła:

A jeżeli nie muszą (a osłona z nich potrzebna to ja bym je w dwóch półokrągłych rzędach dała:

Też idę, bo z zera zrobiła się dziewięć stopni i nawet słonce widziałam
Mały ogród Kasi 16:26, 31 mar 2015

Do góry
Hej hej
u nas śnieg dziś pada...
Prace najcięższe nad wschodnią rabatą prawie, prawie zbliżają się do końca. Zrobiłam taką "ala panoramę" z kilku zdjęć, ale i tak łuk na zdjęciach wyszedł bardziej krzywy niż w rzeczywistości W rzeczywistości jest fajny, ładnie wygięty, równiutki - podoba mi się Rabata poszerzona, cisy wsadzone, berberysy i inne przeniesione do przodu, uff...

Pomiędzy cisami, na środku- tam gdzie taka dziura, są pęcheżnice kalinolistne- też chciałabym, ciąć je na żywopłot, można??? Moim zamiarem było przerwanie monotonnej linii ciemnych iglaków, no zobaczymy jak wyjdzie w praniu.

tutaj narożnik przy śmietniku tez będzie do wyrównania- tzn. do wyprowadzenia w ładny szeroki łuk, tak aby nie było tego rogu, gdzie kwadrat darni leży.

A tutaj został pas do obsadzenia- tam gdzie darnie i dalej w lewo. Podobnie wygląda to po drugiej stronie łuku- widać na najwyższym zdjęciu. poradzcie proszę co tu posadzić_ mamy ciemnozielone cisy, potem berberysy aurea intensywnie żółto-zielone ( ju zaczynają się pojawiać listki), niżej jakiś kolor chyba bym chciała.Może róże bonica- lubię delikatne kwiatki- białe, różowe lub fiolet. Albo obwódka z bukszpanu i trawy?- ale czy to nie za dużo ciętych form będzie z tym bukszpanem?. I jeszcze marzą mi się 3 kulki trzmielinowe na pniu. Hmm...jak to wszystko upchnąć?Na tej rabacie są już 3 klony- symetrycznie wsadzone, jeszcze nieduże.
STRONA PÓŁNOCNA RABATY

I STRONA POŁUDNIOWA

A tutaj narożnik z miłorzębem. Też ciut powiększony i zmieniony zarys rabaty. Przeniosłam azalie japońskie trochę do przodu a w tle wsadziłam cyprysiki lawsona. Ich srebrna szmaragdowa zieleń ładnie będzie w jesieni kontrastowała z żółtymi liśćmi miłorzęba (mam nadzieję

Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia 16:19, 31 mar 2015

Do góry
zrobimy tak - jak tylko zacznie powstawać konstrukcja - wkleję zdjęcia i popatrzymy na nie (mam nadzieję, że nie będa chcieli malowac przed złożeniem tego....)

Teraz przemysłałam i w pierwszej kolejności muszę zająć się drzewami, by trochę zię zasłonić.

Muszę koniecznie posadzić jakies drzewa, które zasłonią mi okna z piętra szeregowców. chodzi o to miejsce:

Myślałam o posadzeniu tutaj ekranu z grabów, w zeszłym roku natomiast myślałam o posadzeniu od narożnika brzozy dorenboose a potem wiśni pissardi. Za dużo czerwonego w jednej linii jednak nie chcę mieć, bo taki efekt mi się nie podoba.
Miedzy 3 klonami, które mam posadzone na wprost tarasu jest po 4 metry więc między nimi też są duże dziury, które chciałabym wypełnić jakimis kolumnowymi drzewami.

Mam wrażenie, że się jakiś chaos tutaj robi.... no nie wiem jak się do tego zabrać, tym bardziej, że drzewa nie kosztują tyle co byliny i nie chcę robic niemądrych zakupów. Poradzicie coś?

Działka prawie w Borach Tucholskich 16:08, 31 mar 2015

Do góry
śnieg grzeję się przy kominku a dokładnie rok temu było tak

2014 nawet nie wiem gdzie one teraz są bo oczywiście przesadzałem

Ogród w skali mikro cz.II 16:04, 31 mar 2015

Do góry
I krótki meldunek z placu boju i nie tylko
Pojawiły się kolejne krokusy byłam już mądrzejsza i posadziłam grupami i na rabacie l dzieki czemu nie muszę fruwać nad trawnikiem ogólnie nie przepadam za takimi ostrymi kolorami w moim ogrodzie , wolę łagodne ale ten pięknie prezentuje się na tym szaroburym przedwiośniu

A w tzw międzyczasie robiłam Lolę anioła kuchennego dla mojej koleżanki kolor dopasowany do koloru mebli , w rączce mini rondelek ale miałam zabawę

To właśnie tu 15:50, 31 mar 2015

Do góry
Makasiu, dzisiaj za oknem pogoda niesprzyjająca pobudce.
Ale usłyszałam i jestem

Tamaryszku, tak to prawda. Ale gdy kwitnie, to naprawdę jest wspaniały.

Aganiu, jestem nieomal pewna, że miniona zima była dla nich łaskawa.

W ogrodzie przekwitły już przebiśniegi i ranniki

Wciąż kwitnie kalina

Wtóruje jej dereń jadalny

Cieszy też widok ciemierników

i nie tylko ich.

Mirkowy ogród (początki) 15:45, 31 mar 2015

Do góry
Mirka napisał(a)

moze odwiedze cię przed Bożym Narodzeniem ?
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 15:44, 31 mar 2015

Do góry
Nie będę jednak nic rysować, innym razem. U pani Lucyny są ciemierniki:

Ogród w skali mikro cz.II 15:33, 31 mar 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Elunia, wrzuć fotkę z ciemiernikiem jak teraz wygląda Możesz go obfocić z każdej strony

Ewka dla Ciebie wszytsko sorry ,że tak długo to trwało..

Ogródek nad jeziorem 15:23, 31 mar 2015

Do góry
barwinek zakwitł, do doniczki sobie odsadziłam, zrobię dekorację świąteczną

i rozchodnik już jest ładny
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 15:18, 31 mar 2015

Do góry
rozark napisał(a)
Planuje ambitne zadanie aby mieć kwitnącą rabatę w cieniu

co powiecie na to?

to jest rabat nr 10

na razie nie patrzcie się na prawy bok, do tego jeszcze wrócę

ja się nie znam na takich typowo kwiatowych rabatach
dla mnie za dużo gatunków jak na 1 rabatę
róże w cieniu nie będą raczej ładne
zastanawiam się jeszcze jak to wszystko będzie wyglądać na tle pstrokatych liści trzmieliny
spróbuj narysować widok określając docelowe wysokości i kolory
no i jeszcze porę kwitnienia trzeba uwzględnić hi hi
nad swoimi rabatami w ten sposób się właśnie zastanawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies