Wydawało się że zima z końcem 2014 roku przejdzie łagodnie i bez większych mrozów a dzisiaj mamy początek lutego 2015 i mój ogród zasypany jest śniegiem.I dobrze bo ma to swój bajkowy urok. A tymczasem do wiosny.
W ogóle to taki plan nakreśliłam, już bez starego domu. Domu musi stać mniej więcej na środku działki. inaczej nie da rady.
A rabata, której wizualizację wstawiłam znajduje się w zaznaczonym miejscu czerwoną elipsą. Będzie niejako kontynuacją południowej rabaty. Nie wiem co zrobić z "zakrętem" rabaty łączącym południową z zachodnią (???) na zakręcie są już dwa świerki srebrne i to będą dwa największe drzewa w moim ogrodzie, więcej ogromnych nie zamierzam sadzić.
Warzywnik trochę za duży mi się narysował.
Wszystkie zielone miejsca to rabaty i to wszystko jest do obsadzenia.
W połowie zachodniej będzie wędzarka i tu to w ogóle nie mam pomysłu jak ją zrobić
Las był w górach i na wysokich wzniesieniach. Na tyle wysokich, że miejscami nie dało się utrzymać na nogach, trzeba było troszkę pełznąć
Ale za to, jakie widoki...
Na drzewach w części składającej się na kolekcje tematyczne posadzono storczyki epifityczne.
Pojedyncze, wielokwiatowe i drobnokwiatowe też.
O takie...
cdn...
Spora część ogródka czeka jeszcze na zagospodarowanie
Z kolei tutaj zrobimy (kiedyś) niewielki podjazd z kostki, kapkę wystający przed garaż. Przed nim będzie niewielkie przejście na tenże podjazd, a z boku posadzimy rośliny i w ten sposób odgrodzimy się od drogi. Ogród się optycznie zmniejszy, ale coś za coś.
Zastanawiam się co zrobić z tym miejscem. Pasowało by jakoś dobrze osłonić się tu od sąsiadów, bo oni bardzo często się tam przemieszczają, a my jesteśmy jak "na patelni". Zastanawiam się czy tych thuj nie uformować w kulki i gdzieś nie przesadzić (bo prędzej doczekam się siwych włosów niż one nas zasłonią), a zamiast nich posadzić coś innego. Serby chodzą mi po głowie. Bardzo mi się podobają, ale nie wiem czy to dobry pomysł. Ta rabata będzie poszerzona o jakieś 50 cm i zniknie to paskudne obrzeże. I czy po obu stronach orzecha (z którego został praktycznie tylko pień) posadzić to samo, czy coś pomieszać? Po lewej stronie, za tym dużym cisem są żółte thuje, a po prawej, w tych deskach, w których jest żwir (na wiosnę zniknie to "cudo") rośnie klon samosiejka. Za nim natomiast malutkie cisy Hicksi.
to jest koniec działki za warzywnikiem ,tam jest mój kompostownik tak wygląda po sobotnim przerzuceniu go,taką oto ziemie daję na wiosnę pod pomidory i ogórki oczywiście reszta też dostaje
"dałam świerki srebrne lub jodłę koreańską" - moim zdaniem za duże jak na rabatę.. coś o powolnym wzroście, bo cie szlag trafi po 5 latach. Może świerk compakta, Białobok lub Maingold (śliczne wiosenne przyrosty, do żółtej rabaty pasują).
"cyprysik lawsona columnaris" - to też za wielkie na rabatę, nawet cięcie nie utrzyma go w ryzach, lepiej coś innego o podobnym pokroju, najlepiej kolumnowego cisa
"świerk conika" - wiosną pryskaj promanalem, a w upalne dni zlewaj obficie wodą i się oprze przędziorkom (chemia na przędziorki jest skuteczna, ale nie każdy chce stosować chemię). Mam coniki i są inne rośliny które są chętniej atakowane przez przędziorki.
Kosolka dobrze podpowiada, tylko u mnie Gallardia zawsze pada.. jeden sezon i już jej nie mam na drugi rok. Polecam jako bezproblemowe i długo kwitnące rudbekie Goldsturm i jeżówki żółte i czerwone.
Do azali pokusiłabym się jeszcze o hortnsję Vanilia Freise
W cienisty zakątek może Serduszka okazała Gold Heart
Na wiosnę szachownice żółte lub pomarańczowe. Fajny wysoki akcent.
Z liliowców polecam Campfire Embers, Higland Lord, Kwanso, Bonanza - szybko przyrastają w ładne kępy... ale liliowce nie każdy lubi.
Tu ma być różanka.... między studzienką a trampoliną. A drzewo bardziej po prawej... przy trampolinie.
Jesssuuu jaki bajzlownik Ale to w czasie remontów było
Teraz jest mniej więcej tak:
Po lewej w kółku będzie huśtawka, a po prawej w kółku będzie... jeszcze nie wiem co (plac zabaw albo wielka trampolina)
Rośliny te co widać idą out. Będą tylko Smaragdy pod płotem.