Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 15:55, 02 lut 2015

Do góry
Gabrysiu, tu masz wszystkie fazy rozwoju czosnku słoniowego.

Kosolkowa Pasja 15:55, 02 lut 2015

Do góry
Dobrze że napadało śniegu, zapowiadają większe mrozy w nocy. Znaczy ok -7, więc określenie "większe" jest względne Ale cebulkowe kiełki przykryte.

A w domu...

Ogród to moje hobby 15:52, 02 lut 2015

Do góry
Wydawało się że zima z końcem 2014 roku przejdzie łagodnie i bez większych mrozów a dzisiaj mamy początek lutego 2015 i mój ogród zasypany jest śniegiem.I dobrze bo ma to swój bajkowy urok. A tymczasem do wiosny.
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 15:00, 02 lut 2015

Do góry
Kasiu, Edytko mam nadzieje, że mrozik tylko w pierwszej połowie lutego, a potem czas nawiedzić stare kąty.

Ogrodowa zachciewajka :) 14:54, 02 lut 2015

Do góry
W ogóle to taki plan nakreśliłam, już bez starego domu. Domu musi stać mniej więcej na środku działki. inaczej nie da rady.
A rabata, której wizualizację wstawiłam znajduje się w zaznaczonym miejscu czerwoną elipsą. Będzie niejako kontynuacją południowej rabaty. Nie wiem co zrobić z "zakrętem" rabaty łączącym południową z zachodnią (???) na zakręcie są już dwa świerki srebrne i to będą dwa największe drzewa w moim ogrodzie, więcej ogromnych nie zamierzam sadzić.
Warzywnik trochę za duży mi się narysował.
Wszystkie zielone miejsca to rabaty i to wszystko jest do obsadzenia.
W połowie zachodniej będzie wędzarka i tu to w ogóle nie mam pomysłu jak ją zrobić

Początki w Kruklandii 14:44, 02 lut 2015

Do góry
No to jeszcze mam pytanie... w sumie mogłam zacząć od niego...

Czy buk Dawyck Purple to dobre drzewo w to miejsce?

Nie będzie głupio wyglądało takie wąskie drzewo na takiej wielkiej rabacie?

Może lepiej dać coś o rozłożystej koronie?

Bali - tropikalny ogród botaniczny 14:22, 02 lut 2015

Do góry
Las był w górach i na wysokich wzniesieniach. Na tyle wysokich, że miejscami nie dało się utrzymać na nogach, trzeba było troszkę pełznąć
Ale za to, jakie widoki...
Na drzewach w części składającej się na kolekcje tematyczne posadzono storczyki epifityczne.

Pojedyncze, wielokwiatowe i drobnokwiatowe też.

O takie...

cdn...
Moja bajka 14:21, 02 lut 2015

Do góry
Spora część ogródka czeka jeszcze na zagospodarowanie
Z kolei tutaj zrobimy (kiedyś) niewielki podjazd z kostki, kapkę wystający przed garaż. Przed nim będzie niewielkie przejście na tenże podjazd, a z boku posadzimy rośliny i w ten sposób odgrodzimy się od drogi.
Ogród się optycznie zmniejszy, ale coś za coś.
Szmaragdowy Zakątek 14:20, 02 lut 2015

Do góry
Przysłowie na dziś: „Gdy jasne słońce w dzień gromniczny (2 luty) będzie, więcej niż przedtem śniegu spadnie wszędzie”

Według przysłowia zima jeszcze powróci, więc dla poprawy humoru troszkę wiosny z mojego parapetu…

Moja bajka 14:01, 02 lut 2015

Do góry
Zastanawiam się co zrobić z tym miejscem. Pasowało by jakoś dobrze osłonić się tu od sąsiadów, bo oni bardzo często się tam przemieszczają, a my jesteśmy jak "na patelni". Zastanawiam się czy tych thuj nie uformować w kulki i gdzieś nie przesadzić (bo prędzej doczekam się siwych włosów niż one nas zasłonią), a zamiast nich posadzić coś innego. Serby chodzą mi po głowie. Bardzo mi się podobają, ale nie wiem czy to dobry pomysł. Ta rabata będzie poszerzona o jakieś 50 cm i zniknie to paskudne obrzeże. I czy po obu stronach orzecha (z którego został praktycznie tylko pień) posadzić to samo, czy coś pomieszać? Po lewej stronie, za tym dużym cisem są żółte thuje, a po prawej, w tych deskach, w których jest żwir (na wiosnę zniknie to "cudo") rośnie klon samosiejka. Za nim natomiast malutkie cisy Hicksi.

Verbena bonariensis - werbena patagońska 13:52, 02 lut 2015

Do góry
Pasja posiadania ogródka 13:45, 02 lut 2015

Do góry

to jest koniec działki za warzywnikiem ,tam jest mój kompostownik tak wygląda po sobotnim przerzuceniu go,taką oto ziemie daję na wiosnę pod pomidory i ogórki oczywiście reszta też dostaje
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 13:40, 02 lut 2015

Do góry
Pozdrawiam Was serdecznie i dziękuję za odwiedziny Wczoraj przez przypadek znalazłem zdjęcie frontu z 2012 roku - widzicie hortensje?

A to zdjęcie z zeszłego roku I tak sobie myślę, że chyba nie przesadzę stąd hortensji, chociaż...

Kompost, kompostowanie i kompostowniki 13:39, 02 lut 2015

Do góry

tak wygląda mój kompostownik po przmieszaniu go w sobotę
Ogrodowa zachciewajka :) 13:34, 02 lut 2015

Do góry
Kasial napisał(a)
Zrobiłam na szybko w garden puzzle coś takiego.
Generalnie to jest plan zagospodarowania zachodniej części działki gdzie rabata będzie miała około 45 metrów, więc tu tylko część.

Chciałam dużo zimozielonego, żeby zimą było na co popatrzeć nie koniecznie na sąsiadów włości. Za rabatą znajduje się wieliki dom sąsiadów, przedogródek i pomieszczena gospodarcze. A to będzie widok z jadalni i tarasu.
Rabatę chciałabym w kolorach czerwony, żółty, pomarańczowy.
Mam wątpliwości co do rzeczywistej wielkości roślin jakie podaje program.
Tło stanowią tuje, dałam świerki srebrne lub jodłę koreańską, głóg dwuszyjkowy (może być coś innego o podobnym pokroju) pod nim trawa (jeszcze nie wiem jaka), buk purple fountain, cyprysik groszkowy, cyprysik lawsona columnaris, świerk conica, funkie, żurawki, azalie czerwone i żółte.
I tu potrzebuję pomocy: co posadzić żeby kwitło po azaliach???
Jeśli ktoś ma jakieś uwagi, walcie śmiało uczę się i potrzebuje Waszej pomocy.

"dałam świerki srebrne lub jodłę koreańską" - moim zdaniem za duże jak na rabatę.. coś o powolnym wzroście, bo cie szlag trafi po 5 latach. Może świerk compakta, Białobok lub Maingold (śliczne wiosenne przyrosty, do żółtej rabaty pasują).
"cyprysik lawsona columnaris" - to też za wielkie na rabatę, nawet cięcie nie utrzyma go w ryzach, lepiej coś innego o podobnym pokroju, najlepiej kolumnowego cisa
"świerk conika" - wiosną pryskaj promanalem, a w upalne dni zlewaj obficie wodą i się oprze przędziorkom (chemia na przędziorki jest skuteczna, ale nie każdy chce stosować chemię). Mam coniki i są inne rośliny które są chętniej atakowane przez przędziorki.

Kosolka dobrze podpowiada, tylko u mnie Gallardia zawsze pada.. jeden sezon i już jej nie mam na drugi rok. Polecam jako bezproblemowe i długo kwitnące rudbekie Goldsturm i jeżówki żółte i czerwone.
Do azali pokusiłabym się jeszcze o hortnsję Vanilia Freise
W cienisty zakątek może Serduszka okazała Gold Heart
Na wiosnę szachownice żółte lub pomarańczowe. Fajny wysoki akcent.
Z liliowców polecam Campfire Embers, Higland Lord, Kwanso, Bonanza - szybko przyrastają w ładne kępy... ale liliowce nie każdy lubi.
Początki w Kruklandii 13:27, 02 lut 2015

Do góry
beta napisał(a)
Juzia, a nie chcesz przy tej huśtawce np. traw? ...tak fajnie by szumiały...róże przy placu zabaw mogą być ryzykowne

Ale trawy muszą być u mnie na każdej rabacie...więc tu też. Z tyłu... albo z boku
To duża rabata

A moj krasnal już nie taki mały jak kiedyś

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 13:23, 02 lut 2015

Do góry
Enya73 napisał(a)
Cześć Moniko W sumie to nie miałabym nic przeciwko 10 stopniom na plusie

U nas dalej biało, mimo że cieplej. W ogrodzie miła niespodzianka Oczar omszony zakwitł pięknie

Przepięknie się prezentuje w Twoim ogrodzie. Oby to faktycznie był znak, że owa wiosna nadchodzi.
Pozdrawiam
Początki w Kruklandii 13:03, 02 lut 2015

Do góry
Edytowałam drugą fotkę

Tu ma być różanka.... między studzienką a trampoliną. A drzewo bardziej po prawej... przy trampolinie.

Jesssuuu jaki bajzlownik Ale to w czasie remontów było
Teraz jest mniej więcej tak:

Po lewej w kółku będzie huśtawka, a po prawej w kółku będzie... jeszcze nie wiem co (plac zabaw albo wielka trampolina)
Rośliny te co widać idą out. Będą tylko Smaragdy pod płotem.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 12:55, 02 lut 2015

Do góry
Dziewczyny Bardzo się cieszę, że mam Wasze poparcie.
W podzięce kwiatki dla Was

Jurajski Ogród 12:41, 02 lut 2015

Do góry
zima w Jurajskim...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies