Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Mój mały raj na ziemi :) 18:58, 25 paź 2011

Do góry
zza tarasu , jakoś nie robię nigdy takich ujęć.....a za tarasem hortensje....

i kalina, chyba będą kwiaty na wiosnę
Rajski ogród Ani 18:29, 25 paź 2011

Do góry
Pomimo tego, że dzisiaj strasznie wiało, po powrocie z pracy ruszyłam do ogrodu Słoneczko pięknie świeciło a ja ubrana jak na Syberii postanowiłam nawieźć kompostu na rabaty, przekopać, wyrównać kanciki, wsadzić część cebul o okryć je jedliną, bo kotek bawi się w wygrzebywanie Zrobiłam też kila fotek
parkan od strony drogi

lipa i brzózka w słońcu

klony w żółtej szacie...

.
...i jeszcze w zielonej

i kolorowa kalina

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 09:50, 24 paź 2011

Do góry
Astry bylinowe ładnie kwitną przy tarasie:

Różyczki okrywowe kwitną mimo przymrozków w nocy - jak szalone

Hortensję Limelight może dzisiaj zasadzę - ładnie się przebarwiła:

Donice po bukszpanowych kulkach trzeba wynieść do garażu, może M. dzisiaj zadziała

Świeżo kupiona kalina do formowania na kijku (drugi-słabszy kijek wytnę na wiosnę, na sadzonki).

Obok wykopana z gruntu sosna czarna (teraz rośnie tam jedna z 3 wisienek umbraculifera). Sosnę zamierzam formować wg wskazówek pana Bogusława -na wiosnę (o ile się przyjmie i dobrze przezimuje w doniczce).

Liliowce żółkną powoli, bergenie zmroziło kilka dni temu...

No i nowa rabatka - nie skończona jeszcze:

może dzisiaj dokupię w Nomi jeszcze ze 2-3 żurawki Creme Brulee (te bordowo-kremowe od spodu, pod berberysami - zostawiłam miejsce żeby ich dosadzić). No i ignorujemy okolice cisa, tam będę dalej "odtrawiać", bukszpanową obwódkę pociągnę do morwy na pniu i zrobię wokół niej zawijaska.
Zielone żurawki krwiste przesadziłam sprzed tarasu (powoli w mojej przechowalni pustawo się robi, 3 żółte kupiłam w Konstantynowie w sobotę. Na wiosnę kilka żółtych dokupię i tam dosadzę - nigdzie ich nie ma w okolicy...

Miłego poniedziałku! (fuj
Kalina - Viburnum 12:12, 23 paź 2011

Do góry
Viburnum rhytidophyllum - kalina sztywnolistna

Jest dość wysoka - dorasta do 3 m, ozdobą są zimozielone liście, lancetowate, charakterystycznie pomarszczone z meszkiem, kwitnie na przełomie maja i kwietnia na biało. Rośnie wolno i wymaga okrywania w mroźne zimy kiedy jest jeszcze młoda.

Śliwa wiśniowa - Prunus cerasifera 'Pissardi' 19:11, 21 paź 2011

Do góry
Oczywiście, że mogę, tylko to takie nieatrakcyjne badyle. Może powinnam się przenieść do swojego wątku projektowego, ale tam mam mnóstwo pytań jakie zostawilam sobie na listopadowo-grudniowo-styczniowe dłuugie wieczory.A wczoraj tak na szybko pomyślałam o tej śliwie.
I oto one - foto z wiosny, widać tylko pięć z siedmiu. Pod nimi mikrobiota,róże Arthur Bell, które wyrosły na gigantyczne badyle, dalej kalina (botnańskai japońska), hortensja Limlight, złotlin posadzone irgą major w niej 2 żurawki,trzmieliną i 3 funkie.Za dużo gatunków....A mikrobiotę wybrałam, bo bałam się że mój pies będzie taranował wszystko co tam rośnie, bo była tam jej ścieżka, ale jest ok. Pies grzeczny, wychowany.

Rajski ogród Ani 21:30, 20 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Kalina ogromna, ile ma lat? Nie myślałaś jej odmłodzić?

Kalina ma ponad 20 lat, była odmładzana tylko raz, ścinał ją mój M bo była słaba nigdy nie myślałam żeby ją ciąć, bo co roku obficie kwitnie
Rajski ogród Ani 21:28, 20 paź 2011

Do góry
Niage napisał(a)
Słońce podkreśla jaskrawe kolory jesienne, kalina rzeczywiście piękna A bakopa różowa jest niebieska ? Kobea trzyma się dzielnie, śliczny kwiat

z kolorami fiksuje aparat kupiłam ją jako różową i w miarę upływu czasu robi się bardziej lawendowa, a aparat pokazuje kolor niebieski
Rajski ogród Ani 21:26, 20 paź 2011

Do góry
Kalina ogromna, ile ma lat? Nie myślałaś jej odmłodzić?
Rajski ogród Ani 21:23, 20 paź 2011

Do góry
Słońce podkreśla jaskrawe kolory jesienne, kalina rzeczywiście piękna A bakopa różowa jest niebieska ? Kobea trzyma się dzielnie, śliczny kwiat
Rajski ogród Ani 21:11, 20 paź 2011

Do góry
Moja ulubienica - kalina pięknie prezentuje się w zachodzącym słoneczku

Cały rok w ogrodzie 10:00, 20 paź 2011

Do góry
Kalina Sargenta 'Onondaga
...tak kwitła

...jesienna

...zaczęły się dni grujecznika

Obiedka inaczej owadzica, jakby owady fruwaly nad ziemią
Ogród zapachów u Jasi 00:33, 20 paź 2011

Do góry
Jasiu czy ta kalina to Watanabe?
Rajski ogród Ani 20:24, 18 paź 2011

Do góry
Mój ulubiony obiekt kalina nabiera coraz weselszych kolorków

Ogród zapachów u Jasi 18:54, 16 paź 2011

Do góry
Gabrielo nie ściełam dalii, ale z piątku na sobotę nie było przymrozku i ocalały.
Natomiast złocień arktyczny nic sobie nie robi z niskich temperatur.

Aniu, ciekawie zaczęły się przebarwiać liście krzewów.
Zmieniła kolory kalina japońska

Sebku z daliami musimy się pożegnać do przyszłego roku.
Róże późną jesienią mają intensywne kolory

Ogród u stóp klasztoru 23:32, 11 paź 2011

Do góry
a mnie podoba się szpaler tych szmaragdów a kalina jak się nazywa?
Ogród u stóp klasztoru 22:43, 11 paź 2011

Do góry
witaj Kasiu , ta kalina uwierz że jest hardcorowcem . 2 razy ją przesadzałam w tym roku i jeszcze teraz zakwitła 1 kwiatkiem .
Ogród u stóp klasztoru 12:16, 11 paź 2011

Do góry
Pierwsze zdjęcie z korzeniem moje ulubione, a kalina przebarwiająca się na czerwono to pewnie dla mnie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:21, 10 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Mam jedno pytanie -czy kalinę ,którą wykopię -chciałabym posadzić obok mojej jedynej bidulki hortensji -czy- kalina -hortensja-to dobre czy złe zestawienie?

Kalina rośnie dużo wyższa, ja bym ją dalej odsunęła a do hortensji dosadziła miskanty i inne hortensje, bo one w sporej grupie najlepiej wyglądają.

Danusiu -zrobię tak jak napisałaś.Kalinę posadzę w głębi.Jest tam sporo miejsca.Bidulce mojej brakuje towarzystwa -dosadzę ich więcej i jak piszesz miskanty.Dziekuję
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 09:57, 10 paź 2011

Do góry
Patasia napisał(a)
Mam jedno pytanie -czy kalinę ,którą wykopię -chciałabym posadzić obok mojej jedynej bidulki hortensji -czy- kalina -hortensja-to dobre czy złe zestawienie?

Kalina rośnie dużo wyższa, ja bym ją dalej odsunęła a do hortensji dosadziła miskanty i inne hortensje, bo one w sporej grupie najlepiej wyglądają.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 06:54, 10 paź 2011

Do góry
Dzień dobry Danusiu-całą noc nie mogłam spać,myślami byłam w ogrodzie-i już nie mogę sie doczekać ,biec do ogrodu i zacząć moich rewolucji.Na pierwszy ogień idą te drzewka ,krzaczki z trawnika.Mam też zamiar, przesadzić róże w inne miejsce -rośnie samotnie ,teraz widzę ,że nie pasuje w tamtym miejscu.Inaczej widzę mój ogród-od kiedy tu trafiłam.Co do mężusia - delikatnie -wieczorkiem przedstawiłam mu Ogrodowisko i przeszłam do konkretów zrobił oczy- wieeelkie bardzo wielkie ale jak przeczytałam mu co napisałaś o jego stawiku -wiedziałam ,że go mamy Mam jedno pytanie -czy kalinę ,którą wykopię -chciałabym posadzić obok mojej jedynej bidulki hortensji -czy- kalina -hortensja-to dobre czy złe zestawienie?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies