Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pomysł na ogród 21:15, 05 mar 2015

Do góry
Musisz więcej po wątkach latać
Takie ciemierniki kupiłam po koniec stycznia w L. po 11,99.
Jest, a jakby go nie było 20:59, 05 mar 2015

Do góry
joanka napisał(a)
a jeszcze taki mam widok z okna w kuchni. Patrzę na niego kilkanaście jak nie więcej razy w ciągu dnia i szlag mnie trafia.

muszę to miejsce jakoś rozświetlić i może z lekka przysłonić widok. Wiem, że domu sąsiadów całkowicie nie zasłonię, ale będę potrzyła na mój ogródek i z pewnością będzie mi lepiej. Może w przerwy tuji wrzucić tuwałki albo żurawki? a może na środku też jakąś rabatę zrobić?
jakie warunki świetlne tu masz? cień jeśli dobrze zrozumiałam? jeśli tak to od której do której.
Tuje szybko pójdą w górę, zobaczysz
Mój wymarzony ogród 20:53, 05 mar 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Nie zgłębiłam jeszcze dostatecznie tematu traw i turzyc ale może rozplenica:

chyba za okazała chociaż kotki ma śliczne
potrzebuję tą trawę pod graby żeby jednym gatunkiem obsadzić
Jest, a jakby go nie było 20:51, 05 mar 2015

Do góry
joanka napisał(a)
a teraz kawałek od strony wschodniej z moim nieszczęsnym orzechem włoskim:

ale nie wiem, czy z tej strony uda się cokolwiek zrobić, bo dowiedziałam się od mojego osobistego guru-ogrodnictwa ana-art że to drzewo wysysa wszelkie soki z okolicznych roślinek

z tym guru to dałaś po bandzie
jaki masz piękny żywopłocik bukszpanowy
Jest, a jakby go nie było 20:48, 05 mar 2015

Do góry
joanka napisał(a)
A teraz przeciwna strona południowo - wschodnia. Bardzo chciałabym mieć tutaj miejsce rekreacji dla całej mojej 6 - cio osobowej rodzinki. Wbrew obecnym trendom mam czwórkę dzieci: 3 dziewczynki i na koniec 1-rocznego rodzynka
Czciałabym, aby to miejsce było choć troszeczkę bardziej osłonięte od gapiów z ulicy i sąsiadów.
Kolejnymi zdjęciami przesuwam się w prawo (mało miejsca, dlatego tak musiałam podzielić):

tutaj po lewej jest podjazd i brama? tak? a po prawej chcecie zorganizowac jakąś przestrzeń 'biesiadną' ? stół, krzesła, czy jakaś ławeczka? a i jakie to ma wymiary?
Jest, a jakby go nie było 20:43, 05 mar 2015

Do góry
joanka napisał(a)
koło tych gazonów jest zjazd do garażu

może jeszcze 2 zdjęcia tej strony.
a po drugiej stronie zjazdu do garażu jest tak:

za płotem sąsiad ma skład drewna

cześć tutaj aż się prosi zasłonić siatkę by widoki z za płocia nie przytłaczały waszego ogrodu. Myślę, że można byłoby dać takie panele drewniane, lepsze to niz takie zapożyczone krajobrazy
idę czytać dalej
Mój 4 arowy azyl... 20:31, 05 mar 2015

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Tydzień temu przywiozłam z działki kilka gałązek forsycji. Rozkwitła po pięciu dniach.
Ten bukiet dedykuję Iwie

Chyba zrobię jutro to samo, zapomniałam.
Ogrodowa symfonia 20:28, 05 mar 2015

Do góry
Sabina76 napisał(a)
Tulipki - były sklepowe, teraz już moje

Mam nadzieję, że swoich tulipanków tak brutalnie nożem nie potraktujesz?;-D Choć wyglądają w wazonie cudnie
Ogrodowa symfonia 20:26, 05 mar 2015

Do góry
Sabina76 napisał(a)

Napisałam u Ciebie, a tutaj mogę poprosić o te przepisy? Pleaseee
\

Odkąd odkryłam te przepisy, rodzinka mi żyć nie daje. Zwłaszcza to wczorajsze jest boskie jeżeli ktoś lubi mus i czekoladę To zupełnie inne ciasto niż te wszystkie oklepane karpatki, serniki itd. Naprawdę warto na nie poświęcić czas.
Zapewniam, że się udaje zawsze i zawsze robi wrażenie Nazywa się "Potrójnie musowe ciasto czekoladowe"
Podam ci linka do strony z moim ulubionym blogiem kulinarnym z tym ciastem. Od razu tylko powiem, że ja trochę zmodyfikowałam przepis i do czekoladowego musu dodaję półtora łyżeczki żelatyny, choć w przepisie nie ma (ale naprawdę wg mnie jest przydatna. Ciasto się lepiej ściąga a smaku nie zmiania oczywiście). A składniki na mus z białej czekolady podwajam, bo choć pozornie jest ich tyle co na mus czekoladowy to wychodzi jej mniej dziwnym sposobem a w smaku jest rewelacyjna

http://www.mojewypieki.com/przepis/potrojnie-musowe-ciasto-czekoladowe

A tak wygląda u mnie: (Jak zobaczysz to wykasuję zdjęcie by Ci nie zaśmiecać)
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 20:24, 05 mar 2015

Do góry
Kasya napisał(a)

kto to ?

Kasyu ale Ty masz super ptaszyniec czy na ostatnim to szpakuna widzę? pozdrówka
Jest, a jakby go nie było 20:23, 05 mar 2015

Do góry
Chociaż sama jestem zielona i jeszcze nie za dużo wiem, to ten "kawałek" twojego ogrodu mnie zauroczył swoją przytulnością i wymyśliłam coś takiego.

Pod oknami domu paprocie, są piękne odmiany jak:

WIETLICA JAPOŃSKA 'URSULA'S RED' ATHYRIUM NIPPONICUM, ATHYRIUM BURGUNDY LACE, czy w pomarańczu DRYOPTERIS LEPIDOPODA
przed nimi rododentrony małe kompaktowe rosnące w zielono-żółtej trzmielinie fortunei GOLD
po drugiej stronie ścieżki podobnie trzmielina + mini rododendrony a przed samymi tujami oczywiście hortensje. Przy świerkach ponownie rododendrony ale już wysokie odmiany.

Ogrodowy spektakl trwa ... 20:21, 05 mar 2015

Do góry
A wracając do zakupów przy okazji liatrii do koszyka wpadły

szczawik bez którego się nie mogę obejść - miałam już kilka razy tylko trzeba go przechować w domu

i mieczyk co mi się wydawał taki dziki ale nie wiem czy to takie choć cebule ma małe

Jutro wsadzam co kupiłma czyli begonie, floksa z worka, łubin, lilie - natworzę doniczek łał
Na Łowieckiej 20:16, 05 mar 2015

Do góry
Sabina76 napisał(a)
Ilona, bardzo fajna rabata się szykuje I irysy w moim ulubionym kolorze
Mnie także zaciekawiły świerki. W tym roku zaplanowałam pierwsze cięcie świerka na moim tzw. rondzie, tylko nie wiem kiedy to najlepiej zrobić. Kiedy tniesz swoje?

A tak wogóle to wpadłam z kawą Muszę na jutro coś upiec, coś co się na bank udaje.

Wiesz, to pewnie niezgodne ze sztuką ogrodniczą, ale ja swoje tnę jak już te młode przyrosty zrobią się sztywne. Tnę je tak już trzy lata i nigdy im to nie zaszkodziło. To pierwsze cięcie było BAAAAAARDZO radykalne;-D Przeżyły. Z roku na rok są coraz gęściejsze

Jak Ty z kawą to ja od siebie daję wczorajsze ciasto: (Tylko już mało zostało)
Mój ogród pod górkę... 20:15, 05 mar 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Oficjalnie mogę ogłosić, że mam projekt Danusi!
Oto mała zapowiedź, która już troszeczkę zdradza styl:

O wow wow! Jak super Już nie mogę doczekać się realizacji!
Pszczelarnia 20:15, 05 mar 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Wrzucę kilka archiwalnych zdjęć z 2014 roku, coby jakoś okrasić ten wątek i zostawić miłym gościom trochę koloru:

Tak sobie patrzę na ten warzywnik i zastanawiam się, po co wyjeżdżać oglądać cudze, gdzieś na wyspach? Do Ciebie bliżej.

Derenie i ciemierniki to super duet.
Ogród do kwadratu 20:10, 05 mar 2015

Do góry
gusiarz napisał(a)
Nikol - ciemierniki były wspaniałe... te zwykłe, białe nie umywają się do pełnych. Ale dopiero na żywo sama mogłam się przekonać jak zachwycają . Gdy na kiermaszu zobaczyłam taką niemal łąkę ciemierników... zatkało mnie z wrażenia i jak jakiś zombi szłam w ich kierunku . Wtedy na stoisku zaczepiła mnie jakaś pani z hasłem... "tam dalej mają tańsze"... i krakowskim instynktem pobiegłam dalej. Owszem były tańsze o połowę, ale nie taaakie wypasione! Przeszłam kilka kolejnych wystawców i wróciłam do pierwszego sprzedawcy. Pan skwitował " a jednak..."... chyba było widać obłęd w moich oczach

Aniu - hmmm... znów się tylko widziałyśmy ... dwa lata temu było tak samo... ale wiesz... cała zabawa by gonić króliczka a nie złapać go

Gosiu... przecież wiesz jak lubiam fiolet i wszelkie jego pochodne

A tymczasem dostałam od eMa prezent na dzień kobiet

No nie w planach mam Kare ale grafitowe !!!!!

Czy mam teraz moje plany zrewidować????
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:08, 05 mar 2015

Do góry
Sebek napisał(a)
Właśnie wróciłem z giełdy i melduję, że kupiłem pudełko stokrotek po 1.25 W kwiaciarniach płaciłem po 3 złote za sztukę... Skandaliczny skandal

)

Śliczności, a moje polne od Ciebie ciągle się rozrastają w sadzie.
Już drugi rok myślę o stokrotkach do donic, ale jakoś w zeszłym roku ich nie było, same bratki. Mam w planie giełdę, więc może się trafią.
Ogrodowy spektakl trwa ... 20:08, 05 mar 2015

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Do mnie już chłód dotarł i deszczyk słaby popadał. Wyraźnie się ochłodziło.

Prezent na jedno i drugie pasuje. Wszystko zależy, jakie zioła czy rozchodniki sadzić w nim zamierzasz.

W bardzo ładną, okragłę liczbę udało mi się zajrzeć Gratuluję 500!

Basiu Ewa i Gabrysia już mi wskazały kierunek rojniki nie ma rady.

A skoro założyłaś wątek o Liatrii do którego zaglądam to teraz o tym

otóż zaplanowałam w ub roku, że w tym sezonie będzie jej sporo więc jak zobaczyłam w znanym markecie po 4 zeta coś tam wpakowałam do koszyka 2 opakowania po 25 sztuk z dziką radością to te po lewej

potem byłam w markecie budowlanym i byly tak dorodne że 8 sztuk kupiłam prawie za 10 zeta

obrazki w różnych kolorach a to te same no niezupełnie bo przecież cena inna i co jeszcze ? wiadomo rozmiar bo te tanie są maleńkie a te drogie wielkie

nie wiem czy zakwitną małe pewnie tak ale kolbki będą nie kolby

Ogrodowa symfonia 20:07, 05 mar 2015

Do góry
Tulipki - były sklepowe, teraz już moje

A tutaj moje ogrodowe - w ubiegłym roku w każdym z tych miejsc był 1 tulipan, a teraz

I te wszędobylskie chwaściory. Położenie kostki przesunęło się na jesień, więc do tego czasu z powodu nawiewanego piachu, zrobienie rabat typu obwódka, kora także przesunięte.
Ogród Beti 20:06, 05 mar 2015

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies