tutaj po lewej jest podjazd i brama? tak? a po prawej chcecie zorganizowac jakąś przestrzeń 'biesiadną' ? stół, krzesła, czy jakaś ławeczka? a i jakie to ma wymiary?
cześć tutaj aż się prosi zasłonić siatkę by widoki z za płocia nie przytłaczały waszego ogrodu. Myślę, że można byłoby dać takie panele drewniane, lepsze to niz takie zapożyczone krajobrazy
idę czytać dalej
Odkąd odkryłam te przepisy, rodzinka mi żyć nie daje. Zwłaszcza to wczorajsze jest boskie jeżeli ktoś lubi mus i czekoladę To zupełnie inne ciasto niż te wszystkie oklepane karpatki, serniki itd. Naprawdę warto na nie poświęcić czas.
Zapewniam, że się udaje zawsze i zawsze robi wrażenie Nazywa się "Potrójnie musowe ciasto czekoladowe"
Podam ci linka do strony z moim ulubionym blogiem kulinarnym z tym ciastem. Od razu tylko powiem, że ja trochę zmodyfikowałam przepis i do czekoladowego musu dodaję półtora łyżeczki żelatyny, choć w przepisie nie ma (ale naprawdę wg mnie jest przydatna. Ciasto się lepiej ściąga a smaku nie zmiania oczywiście). A składniki na mus z białej czekolady podwajam, bo choć pozornie jest ich tyle co na mus czekoladowy to wychodzi jej mniej dziwnym sposobem a w smaku jest rewelacyjna
Chociaż sama jestem zielona i jeszcze nie za dużo wiem, to ten "kawałek" twojego ogrodu mnie zauroczył swoją przytulnością i wymyśliłam coś takiego.
Pod oknami domu paprocie, są piękne odmiany jak:
WIETLICA JAPOŃSKA 'URSULA'S RED' ATHYRIUM NIPPONICUM, ATHYRIUM BURGUNDY LACE, czy w pomarańczu DRYOPTERIS LEPIDOPODA
przed nimi rododentrony małe kompaktowe rosnące w zielono-żółtej trzmielinie fortunei GOLD
po drugiej stronie ścieżki podobnie trzmielina + mini rododendrony a przed samymi tujami oczywiście hortensje. Przy świerkach ponownie rododendrony ale już wysokie odmiany.
Wiesz, to pewnie niezgodne ze sztuką ogrodniczą, ale ja swoje tnę jak już te młode przyrosty zrobią się sztywne. Tnę je tak już trzy lata i nigdy im to nie zaszkodziło. To pierwsze cięcie było BAAAAAARDZO radykalne;-D Przeżyły. Z roku na rok są coraz gęściejsze
Jak Ty z kawą to ja od siebie daję wczorajsze ciasto: (Tylko już mało zostało)
Śliczności, a moje polne od Ciebie ciągle się rozrastają w sadzie.
Już drugi rok myślę o stokrotkach do donic, ale jakoś w zeszłym roku ich nie było, same bratki. Mam w planie giełdę, więc może się trafią.
Basiu Ewa i Gabrysia już mi wskazały kierunek rojniki nie ma rady.
A skoro założyłaś wątek o Liatrii do którego zaglądam to teraz o tym
otóż zaplanowałam w ub roku, że w tym sezonie będzie jej sporo więc jak zobaczyłam w znanym markecie po 4 zeta coś tam wpakowałam do koszyka 2 opakowania po 25 sztuk z dziką radością to te po lewej
potem byłam w markecie budowlanym i byly tak dorodne że 8 sztuk kupiłam prawie za 10 zeta
obrazki w różnych kolorach a to te same no niezupełnie bo przecież cena inna i co jeszcze ? wiadomo rozmiar bo te tanie są maleńkie a te drogie wielkie
nie wiem czy zakwitną małe pewnie tak ale kolbki będą nie kolby
A tutaj moje ogrodowe - w ubiegłym roku w każdym z tych miejsc był 1 tulipan, a teraz
I te wszędobylskie chwaściory. Położenie kostki przesunęło się na jesień, więc do tego czasu z powodu nawiewanego piachu, zrobienie rabat typu obwódka, kora także przesunięte.