Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Wizytówka - Zielono mi, czyli zielone płuca czarnego Śląska 16:06, 22 lut 2015

Do góry
Witam serdecznie w nowym wątku, w którym przedstawiam wizytówkę mojego ogrodu, zlokalizowanego w samym sercu aglomeracji śląskiej, stąd nazwa mojego wątku.
Ogród ma w sumie 1250 m 2 i tworzę go wraz z mężem od 8 lat. Ogród to cały mój świat, to wielka pasja, fascynacja i miłość

Jak bardzo zielone są ogrody na Górnym Śląsku możecie się przekonać na przykładzie mojego ogrodu. Zapraszam serdecznie

W miarę możliwości czasowych będę jeszcze uzupełniać o nowe fotki

WIOSNA

To chyba najbardziej charakterystyczne i najbardziej ulubione miejsce w moim ogrodzie, więc zacznę od niego.

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 16:01, 22 lut 2015

Do góry
Dzis udało mi się odświerzyć 2 kolejne: rabaty - basenowo-jagodową ...

Od tyłu ta rabata wygląda na leśną
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 15:56, 22 lut 2015

Do góry
Agus
- zakupy cieszą,ale głowa puchnie od wyboru - wszak miejsca juz tak niewiele
Dorotko
Jak wróci zima to zwine poduchy i bedę patrzyłam na biały puszek Ale mam przeczcie ze prawdziwej zimy już nie zobaczymuy

Uwielbiam ten świat odbity w lustrze

Teraz wyłania się latarenka
Moja działka. 15:53, 22 lut 2015

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Słoneczko i piękna pogoda skusiła mnie na spacer na działkę
Trochę śniegu jeszcze jest ale zakwitł pierwszy przebiśnieg

sikorki

A pod drzewem jeden śmietnik

Witam Bogusiu
Ale masz już piękne oznaki wiosny i super gości
U mnie wszystko jeszcze przykryte śniegiem
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 15:48, 22 lut 2015

Do góry
Dziękuję wszystkim za odwiedziny i ciepłe słowa, wybaczcie że nie latam po wątkam, po prostu nie wiem w co rece włożyć - tzn najchętniej włożyłabym je do wazeliny bo mam całe poranione od sprzątania remotowego, do tego od sprzątania rabat i trawnika porobiły mi się pęcherze - a niby cały rok robię, widocznie gdzieś jakieś pozostałości księżniczki mam
Dla spragnionych wiosny - krokusiki zostawiam Kwitną te przy lustrze, reszta dopiero się przygotowuje

Ten piekniś wciąz się przglada w lusterku pewnie narzekając ze brudne i kiepsko go widać

Ogródek Ewy 15:44, 22 lut 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Witam

Ewciu u Ciebie zawsze jestem na bieżąco Trzymam kciuki za posiane nasiona Hosty ładnie się zielenią a te cudeńka jakie tworzysz to tylko pozazdrościć zdolności

Byle do wiosny Buziaczki

Przemku, cieszę się że zaglądasz, choć mój wątek mało ogrodowiskowy i nie wiele tu mądrych wiadomości i porad. Tym bardziej mi miło że poświęcasz czas na jego przeglądanie.
Hosty siałam pierwszy raz i okazało się że to nic trudnego, zobaczymy co będzie dalej.
Cudeńka? Jak rączki mają ADHD (jak Twoja suczka) to czasem coś wychodzi.
Hosty są coraz większe, w drugiej doniczce też się obudziły.

Drzewa, krzewy owocowe i pnącza o jadalnych owocach 15:35, 22 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jest dzwiwolągiem, ta gałąź z lewej nie wróży dobrze, wymaga podpór?

Tak poprzednie zdjecie nie pokazało wyraźnie drzewa....
Tak to prawda bez liści wygląda dziwacznie, ale latem przypomina japońskie bonsai Wszystkie gałęzie są mocno wygięte a pień główny przechylony o jakieś 45 stopni.

Jeszcze nic się na niej nigdy nie złamało. Rodzi ładnie, prawie corocznie, tylko nie jest zadbana od 10 lat. Wychowałam się na tym drzewie i mam do niego wielki sentyment, chciałabym się nim zaopiekować .
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak się tnie. Z jednej strony rozświetliłam koronę w taki sposób (do końcówek już nie sięgam, nie ma o co oprzeć drabiny) To jest ta prawa strona drzewa z poprzedniego zdjecia:

A z drugiej strony zastanawiam się nad przycięciem tuż za pierwszym rozwidleniem dwóch gałęzi, bo dalej już chyba nie dosiegnę z drabiny - to jest ta lewa strona drzewa z pierwszego zdjecia:

Tylko czy nie wyjdą z tego takie łyse widły?

Przepraszam za mnogość zdjeć, ale wytłumaczcie mi laikowi jak ciąć :/
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 15:33, 22 lut 2015

Do góry
Poprawka znalazłam zawilcową przed cięciem, tu widać hortensję Anabelle

I po zabiegach

Hortensje Limelight zdjęcie przed z innego ujęcia niż zdjęcie po.

Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 15:26, 22 lut 2015

Do góry

Klon przed i po.

Wierzba skręcona drastycznie potraktowana, ale z reguły radzi sobie doskonale.

Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje 15:21, 22 lut 2015

Do góry
Bozena77 napisał(a)

Wszystkie wianki śliczne, ale ten podoba mi się najbardziej, masz zdjęcie odnowionego mebla ze stajni? Może nam pokaż.
I zakładaj szybciutko wątek ogrodowy, jesteś z nami tak długo, a wątku brak
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 15:18, 22 lut 2015

Do góry
Buszlandia przedkuchenna zdjęcie tylko po.
Wywaliłam badylki marcinków i chryzantem, może za wcześnie jeszcze, mam mieszane uczucia.

Kosodrzewina po zimie okropnie wyrudziała w środku. Trzeba ją wymienić.

Zawilce, hortensja i nie pamiętam nazwy też tylko po cięciu. Lawenda nie ruszana jeszcze bo za wcześnie

I ogołocona rabata "wejściowa", to tu była szałwia gigant i tu czekam na tulipany bo pusto i łyso bez bylinek Generalnie miejsce do udoskonalenia. Ma jeden minus w planowaniu nasadzeń. Jak jest zima zimowa to śnieg z dachu spada w sam środek.

Drzewa, krzewy owocowe i pnącza o jadalnych owocach 15:12, 22 lut 2015

Do góry
Jest dzwiwolągiem, ta gałąź z lewej nie wróży dobrze, wymaga podpór?

Trzeba go obciąć albo wg nr 1 albo 2.

Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje 15:11, 22 lut 2015

Do góry
Katkak napisał(a)

Kiedy Ty to wszystko zrobiłaś?
Słodzić Ci nie będę, bo jak kiedyś już pisałam nadmiar cukru szkodzi.
Wyszło super.
Czy kupowałaś nowe farby?
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 15:07, 22 lut 2015

Do góry
Dereń, śliwa, jałowiec na pniu, który stał się kulką, trzmielina, która kulką stała się "prawie" i berberys

Przed

Po

Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje 15:04, 22 lut 2015

Do góry
zawitka napisał(a)
No to i ja mam wyzwanie oto fotelik nie patrzcie natło bo to piwnica a wielki jest a do tego ubrudzony smoł,czym zmyć żeby nie zepsuć miejsca ?????/ Nie ma siedziska muszę poszukać tapicera

Halinko zrobimy podmiankę, ja Ci szafkę Ty mnie fotelik, może być bez siedziska
Działka prawie w Borach Tucholskich 15:00, 22 lut 2015

Do góry
kolejne gęsi pomykają na wschód

a na dole coś się złoci w oryginale bardziej złocisty pozostałe iglaki też

jałowiec Plumosa Aurea i żywotnik olbrzymi ‘4ever GOLDY’

jakaś ? też ładna - rosła dość pokracznie ale ją przekonałem

Miriam i starszy Plumosa Aurea

mały odrost żywotnikowca Aurea

Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 15:00, 22 lut 2015

Do góry
Wczorajsza akcja w piśmie obrazkowym Nie wszędzie będzie przed i po, ale kilka fotek jest.

Na początek jednak ciemiernik, który z uporem maniaka od kilku miesięcy jest w fazie pąka i nie chce ruszyć dalej.

Trawy przed i po. Po tylko korekcyjnie na ok. 50 cm, żeby już tak nie drażniły, ale żeby jednak w razie mrozu ochronę jeszcze miały

Ogród do kwadratu 14:54, 22 lut 2015

Do góry
Kasiu, Jolu, Myszo, Marzenko... macham do was... wiosennie na całego. Same zobaczcie... już wszystko wychodzi z ziemi ... Ogród prawie posprzątany, suche trawy wycięte, lutowe cięcie zaliczone. Na ten tydzień został promanal i przesadzenie kilku roślinek domowych ...

lilak już się wychyla

jeżówki w blokach startowych

i graby...

w donicach wszystkie roślinki przetrwały zimę

i reszta ogrodu

każdy czuje ciepełko
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 14:49, 22 lut 2015

Do góry
Taką wiosnę przedwczoraj znalazłam na spacerze

a dziś na dworze też prawdziwie wiosennie .
A u nas na działce śnieg hahahahahahahaha
Problemy z jukką - (Yucca, jukka) 14:48, 22 lut 2015

Do góry
Ksiula napisał(a)
Czy ktoś mi może powiedzieć co się dzieje z moją Jukką? Mam ją pół roku, od jakiegoś miesiąca mocno marnieje. Zerknęłam w ziemię, raczej nie ma żadnych robaczków. Co jej kupić? Jakiś nawóz? Co proponujecie? Cały czas stała na komodzie, co prawda przysłonięta była szafą od strony okna. Teraz przestawiłam ją na okno. Nie mam dużego słońca (pomijając porę, że to zima). Światło jest raczej delikatne po prostu dzienne. Nie wiem co mam robić.

Jednym zgrabnym ruchem wyrzucić, bo jest w tak marnym stanie że szkoda roboty. Jest wybiegnięta, miała za mało światła. Powinna być bujna, okazała z ciemnymi liśćmi. W ładnej doniczce powinna rosnąć, bo rośliny z reguły mają zdobić dom czy ogród. Tutaj ona po prostu umiera
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies