Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowa symfonia 22:00, 04 mar 2015

Do góry
Weekendowe zdjęcia

Hortensje...

Pomponella

Cebulowe

A o tych zapomniałam, że są - Fritillaria

Ogrodowe przygody 21:57, 04 mar 2015

Do góry
Kolorowy ogród na piasku 21:54, 04 mar 2015

Do góry
Poezja koloru Och i ach. Cudne zestawienie.

Ogród prawie romantyczny 21:51, 04 mar 2015

Do góry
Napia napisał(a)
Ciemierniki - na razie tylko zdjęcie poglądowe, ale gdy zakwitną, na pewno się pochwalę

Śliczny, a mogę zapytać o cenę ?

U mnie w co ciemierniki w doniczkach sprzedają po 55 i 78 zł

Zastawaniem się ile sztuk sobie kupić
Ogrodowe przygody 21:49, 04 mar 2015

Do góry
Malgosik postaram się coś w sezonie sfocić
Mysza avatarek to zaklinacz wiosny
Kolorowy ogród na piasku 21:48, 04 mar 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Róża Hansestadt Rostock - widzę, że masz tę różę.. proszę mi praktycznie napisać jak się ona Ci sprawuje .. bo kupiłam ją na czuja... i jak masz Ty to znaczy, że zakup może okazać się bardzo udany Twoja jest śliczna

Aniu, dużo o niej nie mogę powiedzieć, bo mam ją dopiero od wiosny ale już widać, że to róża bardzo, bardzo zdrowa. Kwitnie w dużych bukietach i kwiaty trzymają się bardzo długo. Gdybym potrzebowała kupić żółtą różę kupiłabym więcej. Kupiłam dwie ale jedna nie przyjęła się, co zdarzyło mi się pierwszy raz odkąd sadzę róże. Teraz już miejsce zagospodarowałam i nie mam gdzie dosadzać.

Zdjęcie z lipca

A tu z października. Jak prawie każda róża ma wtedy ciemniejszy kolor. Jest prawie miedziana. Zobacz jakie zdrowe liście jesienią.

-

Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :) 21:46, 04 mar 2015

Do góry
anitan napisał(a)
ale macie, jeszcze "cieplutkie"
ogród

taras

przedogródek

i co, zadowoleni?
miłego wieczorku

Boszsze... i mnie coś takiego czeka?! A to trzeba aż tak głęboko kopać?
Ogród prawie romantyczny 21:43, 04 mar 2015

Do góry
Ciemierniki - na razie tylko zdjęcie poglądowe, ale gdy zakwitną, na pewno się pochwalę
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:40, 04 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Na lewo pod płotem cd, rabaty i pas hortensji. Tutaj trzeba nadać wysokości, dodać koloru a nie niskie bukszpany.

A ta Danusiowa podpowiedź?. Co byś chciała tu zmienić? Widzę, że najbardziej podobają Ci się bukszpanowe topiary...i już.
Ogród prawie romantyczny 21:39, 04 mar 2015

Do góry
ewsyg napisał(a)
Agnieszko, poczytałam o różach i wydaje mi się, że pomysł z podsadzeniem edenki różą rhapsody in blue nie jest dobry. Kupiłam obie i wydaje mi się, że rhapsody będzie różą silniejszą i bardziej się krzewiącą, wyższą. Zajrzyj do Agatki do wątku Ogród w cieniu brzóz. Dorosły egzemplarz ma też chyba Viva w Kolorowy ogród na piasku. Ona tam pokazała swoje. Widziałam Edenke u p. Kapias i to nie jest silna róża. Zastanów się nad tą kompozycją i zbadaj jakie te róże rosną docelowo.

Jaki kolor ciemierników kupiłaś ?

Dla Ciebie kwiatuszek Rhapsody, ma piękny kolor

Zamień kompozycje. Góra dla Blue a dól dla edenki

Zobacz, dorosłą edenka, nie jest ekspansywna

Jak chcesz to usunę zdjęcia

Ewa, dziękuję bardzo za podpowiedzi

Obejrzałam raphsody in blue i edenkę w różnych ujęciach. I zrewidowałam swoje poglądy - trzech mogę tam jednak nie zmieścić. Niestety nie dokładnego mam zdjęcia, ale w tym miejscu będzie rosła Blue.

Pergola osłaniająca butlę gazową, przy której będzie Blue, składa się z trzech części. Najdłuższa, zacieniona, będzie obrośnięta przez trzmielinę i podsadzona hortensjami Vanilia fraise, przy środkowej została posadzona edenka i dwa clematisy, przy trzeciej posadzę jedną tylko Blue, a chciałam trzy, i dwie lions rose. Nie jestem do końca pewna, czy będą pasowały kolorystycznie, ale jeżeli nie, przesadzę na rabatę bylinową.

Pozostałe dwie Raphsody trafią obok pergoli prowadzącej do warzywnika.

Na ok. 2 metrach powinnam zmieścić jasminę, clematis Etoile Violette i pomiędzy nimi raphsody. Tak mi się wydaje

Kwiatuszki zostaw, śliczne są i cieszą oczy. Może w tym roku też będę miała takie kwiatki

Borówcowy raj 21:33, 04 mar 2015

Do góry
Borbetka napisał(a)

I werbena patagońska, która przezimowała:

aż jutro pójdę swoją werbenkę podejrzeć, bo z nasionek coś mi znów nic nie wychodzi, może chociaż z zeszłorocznej coś będzie ?!
pozdrawiam
Ogródek Iwony 21:26, 04 mar 2015

Do góry
Iwono zamieszczę u Ciebie zdjęcia, ale jak chcesz, to zaraz je usunę. Na pierwszym hortka ucięta dość nisko, ale io roku i tak tworzy się na dole puste miejsce.
A na drugim zdjeciu , po prawej stronie Vanilki kupione już źle ucięte (za wysoko) i tu już muszę myśleć czym je podsadzać. Z drugiej strony ładnie wyjdą ponad taras.
Dlatego musisz sama okreśić dokąd zmierzasz co potem. CZy tylko one, czy jeszcze coś pod spodem. Od tego zależy cięcie.

Rododendronowy ogród II. 21:25, 04 mar 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Poszukaj jeszcze jakiego porównania
Dla białego za oknem fajna równowaga

Fiolet z żółtym i pomarańczem to super zestawienie kolorystyczne

Tobie odmówic nie moge wiec kilka zdjec wkleje .

Mój 4 arowy azyl... 21:25, 04 mar 2015

Do góry
Tydzień temu przywiozłam z działki kilka gałązek forsycji. Rozkwitła po pięciu dniach.
Ten bukiet dedykuję Iwie

Ogródek Iwony 21:17, 04 mar 2015

Do góry
ciężko tak na odległość, ale trzeba wyciąć te wszystkie cieniutkie i pokombinować by jedna gałązka była wyższa (wiem o co Ci chodzi)

Ogrodowa symfonia 21:06, 04 mar 2015

Do góry
inag napisał(a)

O właśnie! Ale to połączenie mi się podoba! Może właśnie w tę obwódkę bukszpanową między irysy wsadzę ze 4 krzaczki pomponelli? Jak to oceniasz na żywo? Podobało Ci się? Jak jest z wysokością irysów i pomponelli? Są podobne? Róża kwitnie po przekwitnięciu irysów prawda? I jeszcze jakbyś mogła mi powiedzieć ile na tym zdjęciu jest krzaków róż?
Mam nadzieję, że mnie nie pogonisz z tymi pytaniami

Piszę dopiero teraz, bo mój M. majstruje przy kablach do neta od dwóch dni. Na tym zdjęciu są 2 krzaczki pomponelli. Mogę jutro zmierzyć odległość między nimi. Wg mnie jest w sam raz. W porze kwitnienia ta róża jest naprawdę wysoka. Kwitnie chyba od czerwca do października normalnie Irysy za to kwitną w maju. Mnie także podoba się to połączenie i na pewno do niego wrócę. Przesadzałam, bo irysy weszły mi zupełnie na różę.
Odgrzebałam stare zdjęcie z sadzenia - na przodzie róże, z tyłu irysy Zdjęcie jest z kwietnia 2013.

Mały ogród, ale duuużo radości 20:55, 04 mar 2015

Do góry
Danucha napisał(a)
Renia
ja tylko chciałabym uporządkować gatunkowo nasadzenia, pogrupować, nadać takiej elegancji o której tutaj tak dużo czytam, dopieścić kanciki i wkomponować ze trzy drzewa, bo brakuje mi tego "trzeciego piętra". I z tymi drzewami to najwiekszy problem. Wiem, że będzie śliwa nigra na wysokim pniu, ale co dalej???? Co myślicie o szczepionej na pniu magnolii, albo wiśni ozdobnej?

Boszszsze...jakie miałam dzisiaj popołudnie
ale już przybiegam do Ciebie
Jeśli chodzi o tę rabatę przy leżaczku, to w sumie hortensje już masz i to jest wspaniałe nasadzenie. Zastanawiasz się czy żurawki a może jednak hosty? Mnie osobiście najbardziej podobają się rozchodniki w duecie z hortensjami i w towarzystwie trawek.
Ale taka kompozycja też jest ładna

Nie mogę znaleźć inspiracji z rozchodnikami. Muszę poszukać.
I co Ty na to?
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 20:44, 04 mar 2015

Do góry
Mysza napisał(a)
Szemusiuto ja zaraz wrzucę zdjęcie co znowu przytaszczyłam z zakupów.
U mnie też jeszcze nie ma wszystkich kwiatków.

Ewuniu ja bardzo lubię fiolet czy niebieski łączyć z żółtym lub białym
Ładnie kontrastuje

Danusiu i Jolu witajcie u mnie
Zapraszam przy czasie.

Powinnam mieć zakaz chodzenia po sklepach.A to dopiero początek wiosny

Udało mi się zdobyć bluszczyka, którego wsadzę do kolejnych bratków

Goska wystaw narcyze po drugiej stronie okna na parapet - kwiatki nie będą sie wyciągać, będą baaardzo długo kwitły a masz je i dla siebie i dla innych Niewielkie przymrozki im nie zaszkodzą
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 20:26, 04 mar 2015

Do góry
nicol21 napisał(a)
A w międzyczasie pokaże plan prac na wiosnę... 3 rzeczy na tej falance zilustrowałam.
Czyli 2gi Percy wisserman, już nawet w łapce miałam ale nie pamiętałam czy mam wystarczająco miejca. Percy ponoć wolno rośnie, a miejsce jest.
Dodatkowe 5-7 cisów na ekran oraz trawy pod nóżki. Między cisami/ trzmielinami a Percy'ami będą (de facto są) hortki białe/ różowe.
W nóżki wierzb chce wsadzić crystal/white fairy. Tam niby jest kwadracik bukszpanowy, ale strasznie zmarniał

pozatym czekam na telefon od pana od kostki coby się na spotkanie umówić.
wczoraj na szybko rozmawialiśmy, ale nie miał czasu. Jak powie rozsądną cenę to i obżera zrobią przy okazji podjazdu

ambitne plany
już się nie mogę doczekać kiedy ruszysz
Ogródek Iwony 20:16, 04 mar 2015

Do góry
leon60 napisał(a)
Iwonko zamówiłaś te droższe czy tańsze sadzonki ?
Ja bym je jeszcze troszkę przycięła

Olu, te tańsze, dwuletnie sadzonki. Jak mocno je przyciąć?
Juzia napisał(a)
Też myślę, że za wysokie

Juzia, czy tak? to by tak było nad drugim oczkiem po rozgałęzieniu. Czy niżej?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies