Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :) 12:12, 23 sty 2015

Do góry
hehehe namieszałaś
ale dziękuję! bo każda koncepcja daje do myślenia.
p. Danusiu, zwracam się z gorącą prośbą o uwagi. Wiem, że wiele zależy od naszych oczekiwań. A;e są one bliżej nieokreślone, w domku mieszkamy niecały rok (wcześniej bloki) więc nie mamy orientacji czego wogóle możemy chcieć.
To projekt, który nam wykonał profesjonalista:

i nasza jego wersja po kilku modernizacjach (zlikwidowanie "suchej rzeki" - bo mi na ogrodowisku odradzano przedzielanie działki, dodanie paleniska, altany, drewutni). Po roku okazuje się, że chcemy aby ogródek żył własnym życiem z naszą skromną pomocą. Ma być dla nas a nie na pokaz. Chcemy się w nim czuć komfortowo, kilka godzin tygodniowo poświęcić na jego pielęgnację (głownie moja, mąż ewentualnie będzie kosił trawę). Być miejscem do grilowania, poczytania książki zabawy z psem i kotami (chociaz one na zewnątrz nie są nami zainteresowane)

Sąsiad po lewej stronie ma identyczny dom i działkę, tylko w odbiciu lustrzanym (kiedyś to była jedna rodzina, potem się poprztykali i sprzedali oba domy). Z sąsiadem dzieli nas tylko siatka.

Po rozbiórce kostka betonowa z tarasu (+ część pozostała ze zlikwidowanej ścieżki) mogłaby posłużyć na przedłużenie podjazdu z lewej strony domu.
Ale z drugiej strony... mamy dwustanowiskowy garaż i sporą część podjazdu. WIęc jest sens wykładać betonem albo żwirem dalszą część działki?

Eh, mysle dalej...
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 12:01, 23 sty 2015

Do góry
lipiec

Działka prawie w Borach Tucholskich 11:58, 23 sty 2015

Do góry
Kasia

słoneczko dzisiaj nam potrzebne

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:46, 23 sty 2015

Do góry
Co powiecie na te bazgroły, czy na tej skarpie mogę posadzić jałowce i berberysy(muszę je wykorzystać bo chcę zmienić nasadzenia) a obok kostki buksiki czy to nie będzie się gryzło??? Co można tam dosadzić wysokiego, jakieś liściaste? po prawej jest już 5 szt sosen. Warunki są tu ekstremalne tzn. bardzo wietrznie, blisko brzegu susza, tyn bardziej pod sosnami. Słońce prawie cały dzień.Wrzosy odpadają prawda? A o klonikach to już nie ma mowy. Obok chodnika mokro i cień prawie cały czas.

Bardzo podobają mi się trawy i tak myślę, że może trawami połączyć te rabaty? Trawy dodadzą lekkości i nowoczesności iglakom. Na tej skarpie jest pusto i brzydki widok a wchodząc do domu przechodzę koło niej (i koło rabatki Aninej). Miejsce to powinno być ładne przez cały rok. Czym wykończyć skarpę (granitem nawiązaźć do chodnika czy kamieniem do rogu domu, ale jakim kamieniem). Boję się, że nakićkam bez składu i ładu. Danusia wcześniej w poście pisała że kamieniami obkładało się 30 lat temu Doradzcie,plissss
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 11:04, 23 sty 2015

Do góry
Agania napisał(a)
Wczorajszy dzień należał do domu, balustrada wyczekana i zamontowana

i nasz pierwszy smoczek

Szooook niesamowite wrażenie robi ta balustrada - To Twój pomysł?
Jest piękna
Tak jak Ty nie mogę doczekać się wiosny - w tamtym roku miałam stokrotkowe pomponiki ...zobaczymy co mi do głowy strzeli w tym roku
Ogrodowe zacisze 10:55, 23 sty 2015

Do góry
iwonaal napisał(a)
Marysiu a możesz zrobić zdjęcie z góry, co by całość pokazać?

Niestety, nie mam takich zdjęć. Muszę nad tym popracować.

Ogrodowe zacisze 10:53, 23 sty 2015

Do góry
Joku napisał(a)
Bardzo ładnie u ciebie. Podoba mi się łan bergenii, ładnie kontrastuje z sąsiednimi roślinami. Zwróciłam uwagę na magnolię. Podcinasz ją? Ma formę drzewka.

Magnolia to odmiana drzewkowata. Ale sukcesywnie podcinam ją od dołu, aby nie zajmowała dużo miejsca.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:51, 23 sty 2015

Do góry
czerwiec

Ogrodowe zacisze 10:51, 23 sty 2015

Do góry
kitek81 napisał(a)
jak ja lubię takie porównawcze zdjęcia, to mi daje obraz, jak w przeciągu paru lat szybko rosną rośliny, dziś mam u siebie maluchy, ale za 5 lat to już będzie busz
pozdrawiam i dawaj więcej takich słonecznych zdjęć

Właśnie przeglądam stare zdjęcia i dochodzę do wniosku, ze rokiem największych zmian był 2011.Sopro się wtedy zmieniło...

Jeszcze w tym samym roku, w pełni sezonu (lipiec) było tak:

Tak obecnie:

Murek jest prawie niewidoczny
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:43, 23 sty 2015

Do góry
maj

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:41, 23 sty 2015

Do góry
piękność nad pięknościami
wszystkiego naj
Ranczo Edy 10:41, 23 sty 2015

Do góry
eda napisał(a)
jaskry

Hej, te są najpiękniejsze. Buziaki zostawiam.
Ogrodowe zacisze 10:40, 23 sty 2015

Do góry
To miejsce na altankę koło głównego oczka (jeszcze bez altanki)

A tutaj to miejsce już zadaszone
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:34, 23 sty 2015

Do góry

kwiecień

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:34, 23 sty 2015

Do góry
u nas ZIMA, wczoraj odbyło się pierwsze odśnieżanie tej zimy i ciągle pada, temperatura 0/+1 więc jest mokro, bardzo...

zatem w oczekiwaniu na lepszy czas, porównanie zmienności na rabacie za domem

luty 2014

marzec

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:32, 23 sty 2015

Do góry
Madżen.. .... zaglądam do Ciebie od początku istnienia Twego na Forum... i przyznaję się, że niewiele stron przegapiłam.... bo fajny wątek to nie tylko fajny ogród.. ale fajna ogrodniczka..... bo przecież nie samym ogrodem człowiek żyje
Gratuluję 3 latek, kolejnego tysiączka.... i lecę do nowego wątku

I Madżenka w kapeluszu ...... wersja zimowa

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:29, 23 sty 2015

Do góry
o rocznica za rocznicą
wszystkiego naj naj naj
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:09, 23 sty 2015

Do góry
Gratuluję rocznicy. Pięknie Wam w tych kapeluszach
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 10:03, 23 sty 2015

Do góry

To już tylko Danusia może powiedzieć co to jest .Liście ma skórzaste twardsze jak buksik ma pieniek mały dziwnie wypuszcza gałązki tak na bok od głównnej gałęzi,lubi słońce .ostatnio dobrałam mu się do korzeni to przy głównym pniu ma kule skorupę twardo przyrośniętą jakby orzech wielkości pięści a korzenie idą nad tą skorupą .przesadziłam go zobaczę co się będzie działo tej skorupy nie mogłam oderwać .Pozdrawiam
Ogród w Puszczykowie 10:00, 23 sty 2015

Do góry
Kasik napisał(a)
Asia- widzę, że ze snu zimowego już wstałaś, i od razu za sadzenie się zabierasz. Moje pierwsze ciemierniki w zimnym pomieszczeniu stoją, bo Ania mówi, żeby ich tak od razu do ziemi nie sadzić.

Ale z drugiej strony, to zima bardzo łagodną, to pewnie im nic nie będzie. Oby- bo piękniutkie są.

Buziak

Witaj Kasiu
Nie miałam bladego pojęcia, że takie kwiatki jak ciemierniki w ogóle istnieją. Marta Zielona mnie oświeciła jak byłyśmy razem w CO. O ich uprawie, zero! Więc je posadziłam z niewiedzy, że mogłoby im to zaszkodzić Potem doczytałam i poleciałam podsypać drobną korą bryły korzeniowe (jak się ociepli to odgarnę) i z wierzchu płatem włókniny okryłam. O tak:

Mam nadzieję, że przeżyją
Zachwyciły mnie kwiatki, o tej porze roku
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies