Aniu, dużo o niej nie mogę powiedzieć, bo mam ją dopiero od wiosny ale już widać, że to róża bardzo, bardzo zdrowa. Kwitnie w dużych bukietach i kwiaty trzymają się bardzo długo. Gdybym potrzebowała kupić żółtą różę kupiłabym więcej. Kupiłam dwie ale jedna nie przyjęła się, co zdarzyło mi się pierwszy raz odkąd sadzę róże. Teraz już miejsce zagospodarowałam i nie mam gdzie dosadzać.
Zdjęcie z lipca
A tu z października. Jak prawie każda róża ma wtedy ciemniejszy kolor. Jest prawie miedziana. Zobacz jakie zdrowe liście jesienią.
Obejrzałam raphsody in blue i edenkę w różnych ujęciach. I zrewidowałam swoje poglądy - trzech mogę tam jednak nie zmieścić. Niestety nie dokładnego mam zdjęcia, ale w tym miejscu będzie rosła Blue.
Pergola osłaniająca butlę gazową, przy której będzie Blue, składa się z trzech części. Najdłuższa, zacieniona, będzie obrośnięta przez trzmielinę i podsadzona hortensjami Vanilia fraise, przy środkowej została posadzona edenka i dwa clematisy, przy trzeciej posadzę jedną tylko Blue, a chciałam trzy, i dwie lions rose. Nie jestem do końca pewna, czy będą pasowały kolorystycznie, ale jeżeli nie, przesadzę na rabatę bylinową.
Pozostałe dwie Raphsody trafią obok pergoli prowadzącej do warzywnika.
Na ok. 2 metrach powinnam zmieścić jasminę, clematis Etoile Violette i pomiędzy nimi raphsody. Tak mi się wydaje
Kwiatuszki zostaw, śliczne są i cieszą oczy. Może w tym roku też będę miała takie kwiatki
Iwono zamieszczę u Ciebie zdjęcia, ale jak chcesz, to zaraz je usunę. Na pierwszym hortka ucięta dość nisko, ale io roku i tak tworzy się na dole puste miejsce.
A na drugim zdjeciu , po prawej stronie Vanilki kupione już źle ucięte (za wysoko) i tu już muszę myśleć czym je podsadzać. Z drugiej strony ładnie wyjdą ponad taras.
Dlatego musisz sama okreśić dokąd zmierzasz co potem. CZy tylko one, czy jeszcze coś pod spodem. Od tego zależy cięcie.
Piszę dopiero teraz, bo mój M. majstruje przy kablach do neta od dwóch dni. Na tym zdjęciu są 2 krzaczki pomponelli. Mogę jutro zmierzyć odległość między nimi. Wg mnie jest w sam raz. W porze kwitnienia ta róża jest naprawdę wysoka. Kwitnie chyba od czerwca do października normalnie Irysy za to kwitną w maju. Mnie także podoba się to połączenie i na pewno do niego wrócę. Przesadzałam, bo irysy weszły mi zupełnie na różę.
Odgrzebałam stare zdjęcie z sadzenia - na przodzie róże, z tyłu irysy Zdjęcie jest z kwietnia 2013.
Boszszsze...jakie miałam dzisiaj popołudnie
ale już przybiegam do Ciebie
Jeśli chodzi o tę rabatę przy leżaczku, to w sumie hortensje już masz i to jest wspaniałe nasadzenie. Zastanawiasz się czy żurawki a może jednak hosty? Mnie osobiście najbardziej podobają się rozchodniki w duecie z hortensjami i w towarzystwie trawek.
Ale taka kompozycja też jest ładna
Nie mogę znaleźć inspiracji z rozchodnikami. Muszę poszukać.
I co Ty na to?
Goska wystaw narcyze po drugiej stronie okna na parapet - kwiatki nie będą sie wyciągać, będą baaardzo długo kwitły a masz je i dla siebie i dla innych Niewielkie przymrozki im nie zaszkodzą